Pantai Timur, Semenanjung Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Pantai Timur di Semenanjung Malaysia merujuk kepada negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang yang berada di sebelah timur Semenanjung Malaysia.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Kelantan, Terengganu dan Pahang ialah negeri yang terletak di Pantai Timur semenanjung Malaysia. Negeri ini menghadap Laut China Selatan. Sungai yang terpanjang di semenanjung Malaysia, iaitu Sungai Pahang, terletak di negeri Pahang.

Pengangkutan[sunting | sunting sumber]

Lebuh raya Pantai Timur merupakan salah satu daripada jaringan lebuh raya yang menghubungkan kawasan pantai timur dan pantai barat di Semenanjung Malaysia. Ia merupakan lanjutan kepada Lebuhraya Karak, dan bermula dari Karak sehingga ke Kuala Terengganu. Terdapat tiga lapangan terbang untuk ke negeri-negeri Pantai Timur, iaitu Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Terengganu; Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Kelantan dan Lapangan Terbang Sultan Haji Ahmad Shah. Pahang.

Wilayah pembangunan ekonomi[sunting | sunting sumber]

Wilayah Ekonomi Pantai Timur atau ECER merupakan wilayah pembangunan ekonomi yang meliputi keseluruhan negeri-negeri pantai timur dan daerah Mersing, Johor. Keluasan kawasan yang terlibat adalah 66,736 kilometer persegi atau 51 peratus dari keluasan Semenanjung Malaysia. ECER melibatkan 3.9 juta penduduk.