Pantai Timur, Semenanjung Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

tabe tok

Pengangkutan[sunting | sunting sumber]

Lebuhraya Pantai Timur[sunting | sunting sumber]

Lebuhraya Pantai Timur merupakan salah satu daripada jaringan lebuh raya yang menghubungkan kawasan pantai timur dan pantai barat di Semenanjung Malaysia. Ia merupakan lanjutan kepada Lebuhraya Karak, dan bermula dari Karak sehingga ke Kuala Terengganu.

East Coast Rail Link pula merupakan satu landasan kereta api berkembar yang menghubungkan kawasan pantai timur dan pantai barat di Semenanjung Malaysia. Apabila siap, penunggang boleh bersimpang dari Bentong melalui Kuantan dan Kuala Terengganu ke ibu kota Kelantan.

Wilayah Ekonomi Pantai Timur[sunting | sunting sumber]

Wilayah Ekonomi Pantai Timur (East Coast Economic Region) atau ECER merupakan wilayah pembangunan ekonomi di Malaysia yang dirasmikan pada hari Selasa, 29 Oktober 2007 oleh Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Program atas inisiatif pemerintah pusat ini merupakan program ekonomi ketiga setelah Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) di Johor dan Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) di utara Semenanjung Malaysia yang melibatkan empat negeri iaitu Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis. ECER melibatkan tiga buah negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia iaitu Pahang, Terengganu dan Kelantan serta daerah Mersing di Johor. Keluasan kawasan yang terlibat adalah 66,736 kilometer persegi atau 51 peratus dari keluasan Semenanjung Malaysia. ECER melibatkan 3.9 juta penduduk.

Pembangunan ECER ini adalah selama 12 tahun dari tahun 2007 sehingga tahun 2020. Syarikat yang terkemuka adalah perusahaan minyak dan gas iaitu Petronas.


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.