THR.fm

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Latar Belakang THR.fm[sunting | sunting sumber]

THR FM
(THR Raaga & THR Gegar)
Thrfm.png
Kawasan penyiaran Bukit Jalil,Kuala Lumpur,Bendera Malaysia Malaysia
Slogan Aaha Siranta Isai!(THR Raaga), Permata Pantai Timur(THR Gegar)
Tarikh siaran pertama 2005
Format Talk, contemporary hit radio
Pemilik Astro All Asia Networks plc, di bawah Airtime Management and Programming
Saluran saudara Hitz FM, Mix FM, LiteFM, My FM, Melody FM, Era FM dan Sinar FM
Tapak web thr.fm

THR (dahulu dikenali sebagai Time Highway Radio) ialah nama sebuah stesen radio komersial swasta Malaysia yang pertama, terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Kini dikendali oleh Airtime Management and Programming Sdn. Bhd. sejak 2005, stesen ini berasal dari inisiatif dan pada berapa ketika ialah sebuah stesen rasmi kerjasama TIME Engineering, dan nama ini mencadangkan stesen ini mensasarkan kepada pengunna jalan raya/lebuhraya dengan laporan trafik dan hiburan. Ia memulakan satu era baru dalam babak penyiaran Malaysia sebagai ia sebuah stesen pertama untuk memberi alternaltif dari stesen Radio Televisyen Malaysia milik kerajaan dan ia memulakan permulaan sebuah persaingan keras pada pendengar pentutur Bahasa Inggeris. Pada masa kini dan disebabkan oleh kerana THR Gegar bersiaran melalui frekuensi radio di Pahang, Terengganu dan Kelantan sahaja, Permata Pantai Timur telah menjadi tema stesen radio ini. Sehingga kini THR Gegar telah menjadi stesen radio nombor satu di Pantai Timur dengan purata 1.73 juta pendengar setiap minggu. Sasaran pendengar THR Gegar ialah mereka yang berusia 18-39 tahun di seluruh Pantai Timur. Namun dengan perkembangan teknologi, THR Gegar juga boleh didengari di seluruh Malaysia melalui Astro DTU 863, dan diseluruh dunia melalui internet di laman web gegar.thr.fm , muat turun aplikasi RAKU secara percuma di telefon pintar menerusi App Store & Google Play. THR Gegar menjadi pilihan ramai kerana menampilkan kepelbagaian semua jenis muzik, seperti rock, pop, balada, dangdut, tradisional, hip hop dan irama global. Menambahkan keunikannya, THR Gegar juga menjadi satu-satunya stesen radio yang memainkan lagu daripada pelbagai bahasa seperti English, Hindi dan dialek Pantai Timur.  Bukan itu sahaja THR Gegar juga menyajikan lagu-lagu malar segar yang popular dari tahun 70an, 80an, 90an hinggalah lagu-lagu terkini. Dibarisi oleh penyampai baru dan lama, kombinasi personaliti penyampai-penyampai ini memenuhi citarasa semua pendengar. Mereka adalah teman setia, menemani anda 24 jam sehari di THR Gegar, Permata Pantai Timur dan sekarang beroperasi sebagai radio Tamil No. 1 bagi (THR Raaga) dan radio Melayu Pantai Timur No. 1 bagi (THR Gegar) di Malaysia.

Logo THR Raaga & THR Gegar[sunting | sunting sumber]

Latar sejarah[sunting | sunting sumber]

THR memulakan siaran ujian pada malam 31 Ogos 1994 (Hari Kebangsaan ke-37) pada frekuensi 99.3 MHz dari tapak pemancar Gunung Ulu Kali memancarkan negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Pahang Barat. Ia dikawal dari sebuah studio disewa dari Radio Televisyen Malaysia di bangunan Wisma Radio RTM yang terletak di Angkasapuri, Kuala Lumpur. Pada 9hb September dengan tepatnya pukul 3:00 petang, secara simbolik sejajar dengan frekuensi '99.3', THR rasminya memulakan siaran, beroperasi dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris 24 jam sehari dalam formula 80:20 - 80% masa siaran dalam Bahasa Inggeris, 20% dalam Bahasa Malaysia. Ia juga stesen kedua di Malaysia untuk bersiaran tanpa henti selepas Klasik Nasional (pada masa itu dikenali sebagai Radio 1), dan dilakukan sangat betul pada hari pertama penyiaran.

THR memaparkan beberapa deejay terhebat dalam industri penyiaran negara, kebanyakkanya akan kemudian bersambung dengan stesen lain dalam penyiaran radio Bahasa Inggeris.

Setahun kemudian pada tahun 1995 THR meluaskan kawasan pemancaran pemyiaran ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor, penyiarannya boleh juga didengari di Singapura; pada satu titik THR membuktikan ia sangat popular manakala stesen Singapura merasa terancam oleh kadar mencemaskan dimana pendengar-pendengar berubah ke stesen tersebut. Best 104 juga mula merasa kehangatan dan memutuskan untuk 'serang balas' dengan meluaskan penyiarannya ke Kuala lumpur pada tahun 1995 dan persaingan pendengar Bahasa Inggeris ialah keras dengan stesen radio Bahasa Inggeris Radio Televisyen Malaysia iaitu Traxx FM (pada masa itu dikenali sebagai Radio 4).

Pada tahun 1996, THR berpindah ke studio sendirinya di Aras 10 dari Wisma TIME, Jalan Tun Razak, berdekatan dengan hati pusat bandaraya Kuala Lumpur. Tahun yang sama menyaksikan perluasan kawasan penyiaran ke negeri-negeri Utara iaitu Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.

Persaingan Hebat dan Penurunan[sunting | sunting sumber]

Perluasan penyiaran Best 104 ke pedalaman pendengar Lembah Kelang THR pada tahun 1996 menyampaikan satu cabaran huraian-huraian kepada THR, dengan sekurang-kurangnya seorang deejay 'melompat' dari THR ke Best 104. Bagaimanapun, ia adalah permulaan penyiaran AMP Radio Network HITZ FM pada bulan Januari 1997 yang sebenarnya mencederakan populariti THR, dan juga seperti Best 104. Pengenalan terus stesen Bahasa Inggeris oleh AMP Radio Network menghakis pendengar Bahasa Inggeris kedua buah stesen (THR dan Best 104), atas dimana pendapatan pengiklanan kedua-dua stesen adalah sebahagian besar tergantung. Stesen-stesen AMP menyampaikan pendengar radio rakyat Malaysia dengan senarai pemain genre berkhusus - hit top, kontemporari, dan pendengaran ringan. Tema-tema Best 104 dan THR adalah berdasarkan dalam sebuah kombinasi genre tersebut, dan pengenalan stesen berkhusus daripada dua buah stesen. Lama-kelamaan, Best 104 menurunkan slot masa rancangan Bahasa Inggeris untuk siaran Bahasa Inggeris, dari 10 jam sehari kepada dua jam, sebelum ia berakhir pada tahun 2001. THR secara sementara daripada dwibahasa kepada tribahasa, memperkenalkan slot masa Bahasa Mandarin. Kemudian ia memansuhkan slot Bahasa Inggeris dan Bahasa Mandarin, kecuali slot Bahasa Malaysia dan memperkenalkan slot Bahasa Tamil.

Kini[sunting | sunting sumber]

THR telah dimiliki oleh AMP Radio Networks pada tahun 2005 dan memaparkan rancangan Bahasa Tamil (THR Raaga) dan Bahasa Malaysia (THR Gegar) di sebelah Pantai Timur.

Penyampai THR Gegar (kini)[sunting | sunting sumber]

 • Aiman - Eksekutif Muzik THR Gegar
 • Anna Aljuffrey
 • Ewan
 • Nadira Azizan - Pengurus Kandungan THR Gegar
 • Nasa
 • Nazz
 • Rezlynn
 • Shah
 • Suzana

Seramai sembilan orang penyampai radio diperkenalkan dan masing-masing mengendalikan empat segmen yang berbeza. Kesemua penyampai radio berkenaan memulakan tugas pada pukul 6 pagi sehingga 12 tgh malam setiap hari kecuali pada hari Sabtu pada pukul 6 pagi sehingga 10 malam sahaja. Selepas waktu tersebut, hanya putaran lagu sahaja akan ke udara.

Ahad - Khamis[sunting | sunting sumber]

Masa Segmen Penyampai Info Segmen
6.00 pagi - 10:00 pagi Ceria Pagi Shah & Anna
 • Hari anda lebih ceria sambil mendengar Salam Ceria Pagi, Kapsul Renungan, Kejutan Hari Jadi, Tanya Ustaz, Topik Pagi dan Juara Bertahan Gegar. Hubungi 03-95439969 dan lawati Facebook THR Gegar.
10.00 pagi - 3.00 petang Gegar 10-3 Rezlynn
 • Berhibur sambil berborak, Bereh Ke Dop, Seleksi Rock Gegar, Lagu Pilihan Facebook, hubungi 03-95439969.
3.00 petang - 7.00 malam Gegar Petang Nasa & Suzana
 • Berborak dalam Sembang Petang,Teka Teki Spontan, Live@THR Gegar.
7.00 malam - 8.00 malam Senja Pantai Timur -
 • Himpunan lagu-lagu nasyid diselangi renungan dan tazkirah. Pengisian jiwa dengan alunan zikrullah hanya di THR Gegar, Permata Pantai Timur.
8.00 malam - 12.00 tgh malam Gegar Malam Nazz
 • Bersama Nazz, Dengarkan Pilihan Malam Gegar dan Cinta Gegar. Luahkan perasaan cinta anda di THR Gegar@03-95439969/Facebook, Instagram,Twitter THR Gegar.
12:00 tgh malam - 6:00 pagi Lagu-Lagu Pilihan Terbaik Pantai Timur Tanpa Henti -
 • Layan Jiwang@THR Gegar, lawati gegar.thr.fm, info-info terkini, Cerita Kedai Kopi dan peluang menangi hadiah dan banyak lagi.

Jumaat[sunting | sunting sumber]

Masa Segmen Penyampai Info Segmen
6.00 pagi - 10.00 pagi Ceria Pagi Hujung Minggu Ewan
 • Jom uji minda dengan Perkataan Terbalik dan Cepu Besi. Dengarkan terbaik Ceria Pagi bersama Shah dan Anna. 
10.00 pagi - 11.00 pagi Carta Pantai Timur -
 • Dengarkan 10 kedudukan lagu-lagu dialek pantai timur pilihan anda. Undi di gegar.thr.fm.
11.00 pagi - 7.00 malam Pilihan Pantai Timur

(Lagu Pilihan Pendengar Sendiri Menerusi FB & Twitter THR Gegar)

Rezlynn/Suzana/Nasa/Nazz
 • Dengarkan lagu-lagu pilihan anda dihujung minggu. Taip #PilihanPantaiTimur, tajuk lagu, nama penyanyi dan ucapan jika ada di FB atau Twitter THR Gegar.
7.00 malam - 8.00 malam Senja Pantai Timur -
 • Himpunan lagu-lagu nasyid diselangi renungan dan tazkirah. Pengisian jiwa dengan alunan zikrullah hanya di THR Gegar, Permata Pantai Timur.
8.00 malam - 12.00 tgh malam Pilihan Malam Minggu

(Lagu Pilihan Pendengar Sendiri Menerusi FB & Twitter THR Gegar)

Aiman
 • Dengarkan lagu-lagu pilihan anda dihujung minggu. Taip #PilihanMalamMinggu, tajuk lagu, nama penyanyi dan ucapan jika ada di FB atau Twitter THR Gegar.
12.00 tgh malam - 6.00 pagi Lagu-Lagu Pilihan Terbaik Pantai Timur Tanpa Henti -
 • Layan Jiwang@THR Gegar, lawati gegar.thr.fm, info-info terkini, Cerita Kedai Kopi dan peluang menangi hadiah dan banyak lagi.

Sabtu[sunting | sunting sumber]

Masa Segmen Penyampai Info Segmen
6.00 pagi - 10.00 pagi Ceria Pagi Hujung Minggu Ewan
 • Jom uji minda dengan Perkataan Terbalik dan Cepu Besi. Dengarkan terbaik Ceria Pagi bersama Shah dan Anna. 
10.00 pagi - 12.00 tgh hari Carta Hits Gegar Nazz
 • Carta lagu-lagu pilihan minggu ini, dengarkan cerita terkini artis jemputan dan berhibur dengan lagu #GEGARkustik.
12.00 tgh hari - 7.00 malam Pilihan Pantai Timur

(Lagu Pilihan Pendengar Sendiri Menerusi FB & Twitter THR Gegar)

Rezlynn/Suzana/Nasa/Nazz
 • Dengarkan lagu-lagu pilihan anda dihujung minggu. Taip #PilihanPantaiTimur, tajuk lagu, nama penyanyi dan ucapan jika ada di FB atau Twitter THR Gegar.
7.00 malam - 8.00 malam Senja Pantai Timur -
 • Himpunan lagu-lagu nasyid diselangi renungan dan tazkirah. Pengisian jiwa dengan alunan zikrullah hanya di THR Gegar, Permata Pantai Timur.
8.00 malam - 10.00 malam Pilihan Malam Minggu

(Lagu Pilihan Pendengar Sendiri Menerusi FB & Twitter THR Gegar)

Aiman
 • Dengarkan lagu-lagu pilihan anda dihujung minggu. Taip #PilihanMalamMinggu, tajuk lagu, nama penyanyi dan ucapan jika ada di FB atau Twitter THR Gegar.
10.00 malam - 12.00 tgh malam (Ulangan) Carta Hits Gegar Nazz
 • Carta lagu-lagu pilihan minggu ini, dengarkan cerita terkini artis jemputan dan berhibur dengan lagu #GEGARkustik. *(Ulangan)
12.00 tgh malam - 6.00 pagi Lagu-Lagu Pilihan Terbaik Pantai Timur Tanpa Henti -
 • Layan Dangdut@THR Gegar, lawati gegar.thr.fm,info-info terkini, Cerita Kedai Kopi dan peluang menangi hadiah dan banyak lagi.

Tetamu Khas THR Gegar[sunting | sunting sumber]

Mat Dan, anak kelahiran England berkewarganegaraan Malaysia dijemput oleh studio THR Gegar dalam segmen Ceria Pagi sebagai tetamu khas untuk ditemuramah kerana kefasihan beliau bercakap Bahasa Melayu loghat Terengganu.[1][2][3]

Frekuensi THR Raaga[sunting | sunting sumber]

 • 99.3 MHz dari tapak pemancar Gunung Ulu Kali memancarkan Selangor, Kuala Lumpur dan Perak Selatan.
 • 101.5 MHz dari tapak pemancar Gunung Telapak Burok memancarkan Negeri Sembilan dan Bera, Pahang (Triang, Kemayan, Mengkarak).
 • 99.7 MHz dari tapak pemancar Gunung Ledang memancarkan Melaka, Johor Utara, barat daya Pahang (Bandar Tun Abdul Razak, Keratong). Frekuensi asal 99.6 MHz, ditukar pada 1996
 • 103.7 MHz dari tapak pemancar Gunung Pulai memancarkan Johor Selatan, Singapura dan Kepulauan Riau
 • 102.0 MHz dari tapak pemancar Changkat Rembian memancarkan Perak Selatan. Pemancar ini kini digunakan oleh Era.
 • 97.9 MHz dari tapak pemancar Gunung Keledang memancarkan Perak Tengah, Lembah Kinta, Cameron Highlands dan sebahagian barat daya Kelantan (Gua Musang)
 • 102.1 MHz dari tapak pemancar Bukit Larut memancarkan Taiping, Perak Utara dan Hulu Perak (Gerik)
 • 99.3 MHz dari tapak pemancar Bukit Penara, memancarkan Pulau Pinang
 • 102.4 MHz dari tapak pemancar Gunung Jerai, memancarkan Kedah, Pulau Pinang, Perlis dan Langkawi
 • 101.9 MHz dari tapak pemancar Gunung Raya memancarkan pulau Langkawi dan Perlis.
 • 99.3 MHz dari tapak pemancar Gunung Ulu Kali memancarkan Pahang Barat (Lurah Bilut, Mentakab, Bentong, Karak, Benta, Raub, Temerloh, Chenor, Lanchang, Kuala Lipis, Sungai Ruan, Jerantut, Padang Tengku, Maran dan sebahagian kawasan Jengka)

Frekuensi THR Gegar[sunting | sunting sumber]

 • 88.1 MHz dari tapak pemancar di Bukit Panau Tanah Merah memancarkan (Kota Bharu, Tanah Merah, Rantau Panjang, Pasir Puteh, Pasir Mas, Pasir Pekan, Tumpat, Machang, Kuala Krai, dan Sebahagian Jeli Timur). Kelantan
 • 106.8 MHz di Terengganu Tengah dari tapak pemancar di Bukit Jerung Kuala Terengganu
 • 88.8 MHz dari tapak pemancar Bukit Pelindong memancarkan Pahang Timur (Kuantan, Pekan, Bandar Muadzam Shah) dan sebahagian Terengganu selatan (Kemaman)

Nota: Bagi di kawasan luar Pantai Timur, anda juga boleh dengarkan THR Gegar melalui saluran Astro 863, muat turun aplikasi RAKU @ THR Gegar di telefon pintar anda secara percuma di App Store & Google Play Store.

Rujukan[sunting | sunting sumber]


Pautan luar[sunting | sunting sumber]