THR.fm

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
THR FM
(Thr Raaga & Thr Gegar)
Thrfm.png
Kawasan penyiaran Bukit Jalil,Kuala Lumpur,Bendera Malaysia Malaysia
Slogan Aaha Siranta Isai!(THR Raaga), Permata Pantai Timur(THR Gegar)
Tarikh siaran pertama 2005
Format Talk, contemporary hit radio
Pemilik Astro All Asia Networks plc, di bawah Airtime Management and Programming
Tapak web Thr Raaga & Thr Gegar Online

THR (dahulu dikenali sebagai Time Highway Radio) ialah nama sebuah stesen radio komersial swasta Malaysia yang pertama, terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Kini dikendali oleh Airtime Management and Programming Sdn. Bhd. sejak 2005, stesen ini berasal dari inisiatif dan pada berapa ketika ialah sebuah stesen rasmi kerjasama TIME Engineering, dan nama ini mencadangkan stesen ini mensasarkan kepada pengunna jalan raya/lebuhraya dengan laporan trafik dan hiburan. Ia memulakan satu era baru dalam babak penyiaran Malaysia sebagai ia sebuah stesen pertama untuk memberi alternaltif dari stesen Radio Televisyen Malaysia milik kerajaan dan ia memulakan permulaan sebuah persaingan keras pada pendengar pentutur Bahasa Inggeris. THR sekarang beroperasi sebagai radio Tamil No. 1 (THR Raaga) dan radio Melayu Pantai Timur No. 1 (THR Gegar) di Malaysia, 2008. Bagi di luar Pantai Timur, THR Gegar juga boleh didengari menerusi saluran Astro 863, muat turun aplikasi RAKU secara percuma di telefon pintar menerusi App Store & Google Play dan juga secara online.

Logo Thr Raaga & Thr Gegar[sunting | sunting sumber]

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

THR memulakan siaran ujian pada malam 31 Ogos 1994 (Hari Kebangsaan ke-37) pada frekuensi 99.3 MHz dari tapak pemancar Gunung Ulu Kali memancarkan negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Pahang Barat. Ia dikawal dari sebuah studio disewa dari Radio Televisyen Malaysia di bangunan Wisma Radio RTM yang terletak di Angkasapuri, Kuala Lumpur. Pada 9hb September dengan tepatnya pukul 3:00 petang, secara simbolik sejajar dengan frekuensi '99.3', THR rasminya memulakan siaran, beroperasi dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris 24 jam sehari dalam formula 80:20 - 80% masa siaran dalam Bahasa Inggeris, 20% dalam Bahasa Malaysia. Ia juga stesen kedua di Malaysia untuk bersiaran tanpa henti selepas Klasik Nasional (pada masa itu dikenali sebagai Radio 1), dan dilakukan sangat betul pada hari pertama penyiaran.

THR memaparkan beberapa deejay terhebat dalam industri penyiaran negara, kebanyakkanya akan kemudian bersambung dengan stesen lain dalam penyiaran radio Bahasa Inggeris.

Setahun kemudian pada tahun 1995 THR meluaskan kawasan pemancaran pemyiaran ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor, penyiarannya boleh juga didengari di Singapura; pada satu titik THR membuktikan ia sangat popular manakala stesen Singapura merasa terancam oleh kadar mencemaskan dimana pendengar-pendengar berubah ke stesen tersebut. Best 104 juga mula merasa kehangatan dan memutuskan untuk 'serang balas' dengan meluaskan penyiarannya ke Kuala lumpur pada tahun 1995 dan persaingan pendengar Bahasa Inggeris ialah keras dengan stesen radio Bahasa Inggeris Radio Televisyen Malaysia iaitu Traxx FM (pada masa itu dikenali sebagai Radio 4).

Pada tahun 1996, THR berpindah ke studio sendirinya di Aras 10 dari Wisma TIME, Jalan Tun Razak, berdekatan dengan hati pusat bandaraya Kuala Lumpur. Tahun yang sama menyaksikan perluasan kawasan penyiaran ke negeri-negeri Utara iaitu Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.

Persaingan Hebat dan Penurunan[sunting | sunting sumber]

Perluasan penyiaran Best 104 ke pedalaman pendengar Lembah Kelang THR pada tahun 1996 menyampaikan satu cabaran huraian-huraian kepada THR, dengan sekurang-kurangnya seorang deejay 'melompat' dari THR ke Best 104. Bagaimanapun, ia adalah permulaan penyiaran AMP Radio Network HITZ FM pada bulan Januari 1997 yang sebenarnya mencederakan populariti THR, dan juga seperti Best 104. Pengenalan terus stesen Bahasa Inggeris oleh AMP Radio Network menghakis pendengar Bahasa Inggeris kedua buah stesen (THR dan Best 104), atas dimana pendapatan pengiklanan kedua-dua stesen adalah sebahagian besar tergantung. Stesen-stesen AMP menyampaikan pendengar radio rakyat Malaysia dengan senarai pemain genre berkhusus - hit top, kontemporari, dan pendengaran ringan. Tema-tema Best 104 dan THR adalah berdasarkan dalam sebuah kombinasi genre tersebut, dan pengenalan stesen berkhusus daripada dua buah stesen. Lama-kelamaan, Best 104 menurunkan slot masa rancangan Bahasa Inggeris untuk siaran Bahasa Inggeris, dari 10 jam sehari kepada dua jam, sebelum ia berakhir pada tahun 2001. THR secara sementara daripada dwibahasa kepada tribahasa, memperkenalkan slot masa Bahasa Mandarin. Kemudian ia memansuhkan slot Bahasa Inggeris dan Bahasa Mandarin, kecuali slot Bahasa Malaysia dan memperkenalkan slot Bahasa Tamil.

Kini[sunting | sunting sumber]

THR telah dimiliki oleh AMP Radio Networks pada tahun 2005 dan memaparkan rancangan Bahasa Tamil (THR Raaga) dan Bahasa Malaysia (THR Gegar) di sebelah Pantai Timur.

Penyampai THR Gegar (kini)[sunting | sunting sumber]

 • Aiman
 • Anna Aljuffrey
 • Ewan
 • Nasa
 • Nazz
 • Rezlynn
 • Shah
 • Suzana

Seramai lapan orang penyampai radio diperkenalkan dan masing-masing mengendalikan empat segmen berbeza. Kesemua penyampai radio berkenaan memulakan tugas pukul 6 pagi sehingga 12tgh malam. Selepas waktu tersebut, hanya putaran lagu sahaja akan ke udara.


Segmen di THR Gegar[sunting | sunting sumber]

(Ahad - Khamis)

6.00am - 10.00am : Ceria Pagi bersama Shah dan Anna (Mat Shah & Mek Na) - Bermula 4 Januari 2017 yang menggantikan Zura (Mek Zura)
10.00am - 3.00pm : Gegar 10-3 (Rezlynn)
3.00pm - 7.00pm  : Gegar Petang (Nasa & Suzana)
7.00pm - 8.00pm  : Senja Pantai Timur
8.00pm - 12.00am : Gegar Malam (Nazz)
12.00am - 6.00am : Lagu-Lagu Pilihan Terbaik Pantai Timur Tanpa Henti

(Jumaat)

6.00am - 10.00am : Ceria Pagi Hujung Minggu (Ewan)
10.00am - 11.00am : Carta Pantai Timur
11.00am - 7.00pm : Pilihan Pantai Timur - [Lagu Pilihan Pendengar Sendiri Menerusi FB & Twitter THR Gegar]
7.00pm - 8.00pm : Senja Pantai Timur
8.00pm - 12.00am : Pilihan Malam Minggu (Aiman) - [Lagu Pilihan Pendengar Sendiri Menerusi FB & Twitter THR Gegar]
12.00am - 6.00am : Lagu-Lagu Pilihan Terbaik Pantai Timur Tanpa Henti

(Sabtu)

6.00am - 10.00am : Ceria Pagi Hujung Minggu (Ewan)
10.00am - 12.00pm : Carta Hits Gegar (Nazz)
12.00pm - 7.00pm : Pilihan Pantai Timur - [Lagu Pilihan Pendengar Sendiri Menerusi FB & Twitter THR Gegar]
7.00pm - 8.00pm : Senja Pantai Timur
8.00pm - 10.00pm : Pilihan Malam Minggu (Aiman) - [Lagu Pilihan Pendengar Sendiri Menerusi FB & Twitter THR Gegar]
10.00pm - 12.00am : Ulangan Carta Hits Gegar
12.00am - 6.00am : Lagu-Lagu Pilihan Terbaik Pantai Timur Tanpa HentiFrekuensi THR Raaga[sunting | sunting sumber]

 • 99.3 MHz dari tapak pemancar Gunung Ulu Kali memancarkan Selangor, Kuala Lumpur dan Perak Selatan.
 • 101.5 MHz dari tapak pemancar Gunung Telapak Burok memancarkan Negeri Sembilan dan Bera, Pahang (Triang, Kemayan, Mengkarak).
 • 99.7 MHz dari tapak pemancar Gunung Ledang memancarkan Melaka, Johor Utara, barat daya Pahang (Bandar Tun Abdul Razak, Keratong). Frekuensi asal 99.6 MHz, ditukar pada 1996
 • 103.7 MHz dari tapak pemancar Gunung Pulai memancarkan Johor Selatan, Singapura dan Kepulauan Riau
 • 102.0 MHz dari tapak pemancar Changkat Rembian memancarkan Perak Selatan. Pemancar ini kini digunakan oleh Era.
 • 97.9 MHz dari tapak pemancar Gunung Keledang memancarkan Perak Tengah, Lembah Kinta, Cameron Highlands dan sebahagian barat daya Kelantan (Gua Musang)
 • 102.1 MHz dari tapak pemancar Bukit Larut memancarkan Taiping, Perak Utara dan Hulu Perak (Gerik)
 • 99.3 MHz dari tapak pemancar Bukit Penara, memancarkan Pulau Pinang
 • 102.4 MHz dari tapak pemancar Gunung Jerai, memancarkan Kedah, Pulau Pinang, Perlis dan Langkawi
 • 101.9 MHz dari tapak pemancar Gunung Raya memancarkan pulau Langkawi dan Perlis.
 • 99.3 MHz dari tapak pemancar Gunung Ulu Kali memancarkan Pahang Barat (Lurah Bilut, Mentakab, Bentong, Karak, Benta, Raub, Temerloh, Chenor, Lanchang, Kuala Lipis, Sungai Ruan, Jerantut, Padang Tengku, Maran dan sebahagian kawasan Jengka)

Frekuensi THR Gegar[sunting | sunting sumber]

 • 88.1 MHz dari tapak pemancar di bukit panau Tanah Merah memancarkan Kota Bharu , Tanah Merah, pasir Puteh, Pasir Mas, Tumpat, Machang, Kuala Krai, dan Sebahagian Jeli Timur. Kelantan
 • 88.1 MHz di Daerah Besut, Setiu & Permaisuri. Terengganu
 • 106.8 MHz di Terengganu Tengah dari tapak pemancar di Bukit Jerung Kuala Terengganu
 • 88.8 MHz dari tapak pemancar Bukit Pelindong memancarkan Pahang Timur (Kuantan, Pekan, Bandar Muadzam Shah) dan Terengganu selatan (Kemaman)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]