Senarai kod negara FIFA

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Kod FIFA adalah kod tiga huruf yang diletakkan oleh FIFA (dikenali sebagai FIFA Trigramme) kepada setiap ahlinya samada ahli atau bukan ahli. Terdapat kod-kod rasmi yang digunakan oleh FIFA dan badan-badan bersekutunya (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC dan UEFA) sebagai satu singkatan negara dan kawasan-kawasan jajahannya, di dalam pertandingan-pertandingan rasmi.

Keahlian FIFA[sunting | sunting sumber]

Pada masa ini terdapat 208 ahli FIFA, setiap satunya dengan kod negara yang unik.

Negara Kod
 Afghanistan AFG
 Albania ALB
 Algeria ALG
 Samoa Amerika ASA
 Andorra AND
 Angola ANG
Templat:Country data AIA AIA
 Antigua dan Barbuda ATG
 Argentina ARG
 Armenia ARM
Templat:Country data ARU ARU
 Australia AUS
 Austria AUT
 Azerbaijan AZE
Templat:Country data BAH BAH
 Bahrain BHR
 Bangladesh BAN
 Barbados BRB
 Belarus BLR
 Belgium BEL
Templat:Country data BLZ BLZ
Templat:Country data BEN BEN
 Bermuda BER
 Bhutan BHU
 Bolivia BOL
 Bosnia dan Herzegovina BIH
 Botswana BOT
 Brazil BRA
Templat:Country data VGB VGB
 Brunei BRU
 Bulgaria BUL
 Burkina Faso BFA
Templat:Country data BDI BDI
 Kemboja CAM
 Cameroon CMR
 Kanada CAN
 Tanjung Verde CPV
Templat:Country data CAY CAY
 Republik Afrika Tengah CTA
Templat:Country data CHA CHA
 Chile CHI
 China CHN
 Taipei Cina TPE
 Colombia COL
Templat:Country data COM COM
 Congo CGO
 Republik Demokratik Congo COD
Templat:Country data COK COK
 Costa Rica CRC
 Côte d'Ivoire (Ivory Coast) CIV
 Croatia CRO
 Cuba CUB
 Cyprus CYP
 Republik Czech CZE
 Denmark DEN
Templat:Country data DJI DJI
Templat:Country data DMA DMA
 Republik Dominika DOM
 Ecuador ECU
 Mesir EGY
 El Salvador SLV
 England ENG
 Guinea Khatulistiwa EQG
Templat:Country data ERI ERI
 Estonia EST
 Habsyah ETH
 Kepulauan Faroe FRO
 Fiji FIJ
 Finland FIN
 Perancis FRA
 Gabon GAB
Templat:Country data GAM GAM
 Georgia GEO
 Jerman GER
 Ghana GHA
 Greece GRE
Templat:Country data GRN GRN
Templat:Country data GUM GUM
 Guatemala GUA
Templat:Country data GUI GUI
 Guinea-Bissau GNB
 Guyana GUY
 Haiti HAI
 Honduras HON
 Hong Kong HKG
 Hungary HUN
 Iceland ISL
 India IND
 Indonesia IDN
 Iran IRN
 Iraq IRQ
 Israel ISR
 Itali ITA
 Jamaika JAM
 Jepun JPN
 Jordan JOR
 Kazakhstan KAZ
 Kenya KEN
 Korea Utara PRK
 Korea Selatan KOR
 Kuwait KUW
 Kyrgyzstan KGZ
 Laos LAO
 Latvia LVA
Negara Kod
 Lubnan LIB
 Lesotho LES
 Liberia LBR
 Libya LBY
 Liechtenstein LIE
 Lithuania LTU
Templat:Country data LUX LUX
 Makau MAC
 Macedonia MKD
 Madagaskar MAD
Templat:Country data MWI MWI
 Malaysia MAS
 Maldives MDV
 Mali MLI
 Malta MLT
Templat:Country data MTN MTN
 Mauritius MRI
 Mexico MEX
 Moldova MDA
 Mongolia MGL
 Montenegro MNE
Templat:Country data MSR MSR
 Maghribi MAR
 Mozambique MOZ
 Myanmar MYA
 Namibia NAM
 Nepal NEP
 Belanda NED
 Antillen Belanda ANT
 New Caledonia NCL
 New Zealand NZL
 Nicaragua NCA
 Niger NIG
 Nigeria NGA
 Ireland Utara NIR
 Norway NOR
 Oman OMA
 Pakistan PAK
 Palestin Palestin PLE
 Panama PAN
 Papua New Guinea PNG
 Paraguay PAR
 Peru PER
 Filipina PHI
 Poland POL
 Portugal POR
 Puerto Rico PUR
 Qatar QAT
 Ireland IRL
 Romania ROU
 Rusia RUS
Templat:Country data RWA RWA
 Saint Kitts dan Nevis SKN
Templat:Country data LCA LCA
 Saint Vincent dan Grenadines VIN
 Samoa SAM
Templat:Country data SMR SMR
 São Tomé dan Príncipe STP
 Arab Saudi KSA
 Scotland SCO
 Senegal SEN
 Serbia SRB
 Seychelles SEY
 Sierra Leone SLE
 Singapura SIN
 Slovakia SVK
 Slovenia SVN
 Kepulauan Solomon SOL
Templat:Country data SOM SOM
 Afrika Selatan RSA
 Sepanyol ESP
 Sri Lanka SRI
 Sudan SUD
 Suriname SUR
Templat:Country data SWZ SWZ
 Sweden SWE
 Switzerland SUI
 Syria SYR
 Polinesia Perancis TAH
 Tajikistan TJK
Templat:Country data TAN TAN
 Thailand THA
 Timor-Leste (Timor Leste) TLS
 Togo TOG
Templat:Country data TGA TGA
 Trinidad dan Tobago TRI
 Tunisia TUN
 Turki TUR
 Turkmenistan TKM
 Kepulauan Turks dan Caicos TCA
 Uganda UGA
 Ukraine UKR
 Emiriah Arab Bersatu UAE
 Amerika Syarikat USA
 Uruguay URU
Templat:Country data VIR VIR
 Uzbekistan UZB
 Vanuatu VAN
 Venezuela VEN
 Vietnam VIE
 Wales WAL
 Yaman YEM
 Zambia ZAM
 Zimbabwe ZIM

Kod bukan ahli FIFA yang digunakan FIFA atau konfederasinya[sunting | sunting sumber]

Berikut adalah kod-kod yang merujuk kepada negara-negara atau kawasan jajahan yang tidak bersekutu dengan FIFA, tetapi kod-kod samada timbul di pangkalan data, atau ia biasanya digunakan oleh laman-laman konfederasi.

Negara Kod
 Guiana Perancis 2 GYF
 Guadeloupe 2 GPE
 Martinique 2 MTQ3
Country Code
 Réunion 1 REU
 Sint Maarten 2 SXM
Templat:Country data Zanzibar 1 ZAN

Kod-kod asing[sunting | sunting sumber]

Kod-kod ini merujuk kepada negara-negara dan kawasan jajahannya yang tidak bersekutu dengan negara. Walaupun mereka adalah ahli atau ahli bersekutu dengan konfederasi kawasannya, kod-kod ini ini tidak digunakan secra meluas di dalam komunikasinya dengan FIFA.

Negara Kod
Templat:Country data FSM 2 FSM
 Niue 2 NIU
 Kepulauan Mariana Utara 2 NMI
 Palau 2 PLW
Templat:Country data Saint-Martin1 SMT
 Tuvalu 2 TUV
  • 1 Ahli CONCACAF (Saint-Martin)
  • ² Ahli bersekutu OFC (Micronesia, Niue, Kepulauan Mariana Utara, Palau, Tuvalu)

Kod negara usang[sunting | sunting sumber]

Kod-kod berikut sudah lapuk kerana sesbuah negara itu tidak lagi wujud, menukar namanya, menukar kodnya, atau telah bergabung dengan negara lain.

Country Code
Templat:Country data Aden ADE
Templat:Country data British Guiana BGU
Templat:Country data British Honduras BHO
 British India BIN
 Bohemia BOH
 Burma BUR
 Republik Afrika Tengah CAF
 Ceylon CEY
 [[{{{altlink}}} CIS|Commonwealth of Independent States]] CIS
 Congo-Kinshasa CKN
 Congo-Brazzaville COB
 Curaçao CUR
 Czechoslovakia TCH
 Dahomey DAH
Templat:Country data Dutch East Indies DEI
Templat:Country data DDR DDR

 Gold Coast

GOC
Templat:Country data Dutch Guiana NGY
Templat:Country data New Hebrides HEB
 Borneo Utara NBO
Country Code
 Vietnam Utara VNO
 Yaman Utara NYE
Templat:Country data Northern Rhodesia NRH
Palestin Palestine/Eretz Israel PAL
 Rhodesia RHO
Templat:Country data Saar SAA
 Serbia dan Montenegro SCG
 Siam SIA
Templat:Country data Southern Rhodesia SRH
 Vietnam Selatan VSO
Templat:Country data South Yemen SYE
 Kesatuan Republik Sosialis Soviet URS
Templat:Country data Tanganyika TAA
 [[{{{altlink}}} Taiwan|Taiwan]] TAI
 United Arab Republic UAR
Templat:Country data Upper Volta UPV
 Jerman Barat FRG
 Samoa Barat WSM
 Yugoslavia YUG
 Zaire ZAI

Perbezaan antara FIFA dan IOC[sunting | sunting sumber]

Although most FIFA codes are the same as the International Olympic Committee country codes used for the Olympic Games, there are still some discrepancies:

Negara FIFA IOC ISO
Antigua dan Barbuda ATG ANT ATG
Bahrain BHR BRN BHR
Barbados BRB BAR BRB
Belize BLZ BIZ BLZ
British Kepulauan Virgin VGB IVB VGB
Burkina Faso BFA BUR BFA
Republik Afrika Tengah CTA CAF CAF
Croatia CRO CRO HRV
El Salvador SLV ESA SLV
Equatorial Guinea EQG GEQ EQG
Guinea-Bissau GNB GBS GNB
Indonesia IDN INA IDN
Iran IRN IRI IRN
Latvia LVA LAT LVA
Libya LBY LBA LBY
Malawi MWI MAW MWI
Netherlands NED NED NLD
Netherlands Antilles ANT AHO ANT
Nigeria NGA NGR NGA
Palestin PLE PLE PSE
Slovenia SVN SLO SVN
U.S. Virgin Islands VIR ISV VIR
Vietnam VIE VIE VMN

There are also some countries that are affiliated to FIFA and not to the International Olympic Committee, and vice-versa:

FIFA and ISO differences[sunting | sunting sumber]

While many FIFA country codes are identical to the corresponding ISO 3166-1 alpha-3 codes, there are considerably more differences between FIFA and ISO codes than between FIFA and IOC codes.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:International futsal