Laika Siberia Barat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Laika Siberia Barat
Seekor laika Siberia Barat jantan
Negara asalRusia
Anjing (Canis lupus familiaris)

Laika Siberia Barat ([западносибирская лайка, zapadnosibirskaja lajka] Error: {{Lang-xx}}: teks mempunyai penanda italik (bantuan); [West Siberian laika, WSL] Error: {{Lang-xx}}: teks mempunyai penanda italik (bantuan)) ialah satu baka anjing pemburu. Terbitan Rusia menyatakan bahawa istilah laika Siberia Barat digunakan dengan tidak ketat kepada anjing pemburu yang berasal dengan orang-orang Mansi dan Khanty di Ural dan di Siberia Barat, tetapi tiada piawaian atau pendaftaran baka ini sehingga 1930. Kemudian Perang Dunia II mengganggunya buat sementara, tetapi pembiakbakaan sistematik dengan pendaftaran bersambung selepas peperangan berakhir, pada 1946. Ini merupakan masa buat baka ini mula memperoleh kemodenannya. Sebelum itu pemburu hanya mengetahui laika Mansi dan laika Khanty. Pada awal 1960 ramai pemburu di Ural masih menggunakan istilah laika Mansi, apabila memperkatakan laika Siberia Barat.[1] Dalam bahasa Rusia, istilah laika berasal daripada perkataan lajatʹ yang bererti menyalak. Perkataan laika hanya bererti penyalak atau anjing yang menyalak. Mana-mana laika pemburu ialah anjing penuding penyalak (menuding haiwan tujuan dengan menyalak dan menunggu dengan haiwan tersebut[2]). Ia merupakan baka anjing serba guna bergantung pada kegunaan dan persekitaran, tetapi di sesetengah bahagian negara itu ia menjadi lebih khusus.[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 • Voilotchnikov, A.T. dan Voilotchnikova, S.D. Hunting Laikas. Moscow: Forest Industry Publishing House 1982.
 • Voilotchnikov, A. T. dan Voilotchnikova, S.D. Laikas and Hunting With Them. Moscow: Forest Industry Publishing House, 1972.
 • Voilotchnikov, A. T. dan Voilotchnikova, S.D. "Which breed of Laikas is the best?" Hunting and Hunting Industry, 1972: Keluaran 10. muka surat 30–31.
 • Raytchev, Vasko. The Bulgarian Shepherd-Legend and Reality, Stara Zagora: Bioshield Publishing, 1992. (ms 20–23)
 • Demidoff, L.B. How to Raise and Train a Siberian Husky. New York: 1964
 • Beregovoy, V. Hunting Laika Breeds of Russia. Crystal Dream Publishing, 2001.
 • Little, Clarence C. The Inheritance of Coat Color in Dogs. New York: 1971.
 • Jagdlaikarassen Russlands, 2013, Verlag Laika-Klub, Germany, ISBN 1-59146-037-9, Diterjemahkan kepada bahasa Jerman oleh Tina dan Edda Thalis, Christine dan Dieter Klingelhoeller.

Kutipan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Dipetik oleh Vladimir Beregovoy - Pengarang, Penterjemah, Penasihat WSL dan Kurator Persatuan Anjing Asli Primitif Antarabangsa.
 2. ^ Dipetik oleh Vladimir Beregovoy.
 3. ^ Beregovoy, Vladimir (2001). Hunting Laika Breeds of Russia. Amerika Syarikat: Crystal Dreams Publishing. m/s. vi–vii. ISBN 1-59146-037-9.