Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari UMNO)
Lompat ke: pandu arah, cari
"UMNO" dilencongkan di sini.
Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu
United Malay National Organisation
UMNO / PEKEMBAR
ڤرتوبوهن کبڠساءن ملايو برساتو
Logo UMNO
Sang Saka Bangsa
Pengerusi Tetap Tan Sri Badruddin Amiruldin
Presiden Ahmad Zahid Hamidi
Timbalan Presiden Hishamuddin Hussein
Ketua Pemuda Khairy Jamaluddin
Ketua Wanita Shahrizat Abdul Jalil
Ketua Puteri Datuk Mas Ermieyati Samsudin
Diasaskan 11 Mei 1946; 72 tahun yang lalu (1946-05-11)
Ibu pejabat Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur
Keahlian Bumiputera
Ideologi Politik Nasionalisme, Konservatisme, Islamisme
Affiliasi dalam negara Barisan Nasional
Affiliasi antarabangsa tiada
Warna Merah, putih1
Laman web www.umno-online.com
1Merah putih telah digunakan semenjak sebelum kemerdekaan lagi.
Malaysia

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan kerajaan
MalaysiaNegara-negara lain · Atlas
 Portal Politik

Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (Jawi: ڤرتوبوهن کبڠساءن ملايو برساتو, juga dikenali sebagai UMNO) adalah sebuah parti politik di Malaysia yang dipimpin oleh Presiden, Ahmad Zahid Hamidi selepas Datuk Seri Najib Razak mengumumkan perletakan jawatan Presiden UMNO berkuatkuasa serta merta pada 12 Mei 2018. UMNO merupakan tulang belakang bagi Barisan Nasional merupakan parti pemerintah bagi kerajaan Persekutuan, merupakan parti pemerintah bagi kerajaan negeri Perlis, Kedah, Perak, Pahang, Terengganu, Negeri Sembilan, Melaka, Johor dan Sabah. UMNO tidak menubuhkan bahagian di negeri Sarawak.

UMNO dianggap sebagai parti nasionalisme Melayu atau ketuanan Melayu. Menurut perlembagaan parti ini, asasnya adalah untuk berjuang mendukung cita-cita kebangsaan Melayu demi mengekalkan maruah dan martabat bangsa, agama dan negara.[1] Ia juga yang memperjuangkan hak-hak istimewa orang Melayu dan orang Bumiputera.[2]

Sejarah

Zaman Dato Onn

Satu perhimpunan besar-besaran yang dikenali sebagai Kongres Melayu Se-Malaya pertama telah diatur oleh Persatuan Melayu Selangor di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baharu, Kuala Lumpur pada 1 Mac hingga 4 Mac 1946 dan seramai 41 Pertubuhan-pertubuhan Melayu telah menghantar wakil masing-masing.

Dato Onn bin Jaafar daripada Persatuan Melayu Johor telah dipilih sebagai Pengerusi Kongres. Hampir semua wakil pertubuhan telah berucap termasuk dua orang wakil kanak-kanak.

Tiga usul telah diluluskan oleh Kongres seperti berikut:

 • Menubuhkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu;
 • Membantah pertubuhan Malayan Union; dan
 • Mengadakan Derma Pelajaran Kebangsaan Melayu sahaja.

Satu jawatankuasa yang terdiri dari Dato Onn Jaafar, Dato Panglima Bukit Gantang, Dato Nik Ahmad Kamil, Dato Hamzah Abdullah dan Encik Zainal Abidin Ahmad (Za'aba) telah dipilih untuk menyediakan draf piagam atau Perlembagaan UMNO untuk dibentangkan dan diterima oleh Kongres Melayu Se-Malaya kelak.

Walaupun ada bantahan yang hebat daripada kaum Melayu, Kerajaan British tetap meneruskan rancangan mereka dan pada 1 April 1946 menubuhkan Malayan Union. Orang-orang Melayu dan pertubuhan-pertubuhan Melayu terus membangkang dan tidak memberi sebarang sokongan terhadap Malayan Union. Pada 11 Mei 1946, Kongres Melayu Se-Malaya ketiga dan perhimpunan agung pertama Pertubuhan Melayu Kebangsaan Melayu Bersatu atau PEKEMBAR (UMNO) berlangsung di Istana Besar Johor Bahru dan Perlembagaan UMNO telah diterima dan diluluskan oleh para peserta. UMNO pun lahirlah secara rasmi.

Dato Onn mencadangkan bahawa keahlian parti dibuka kepada semua penduduk Tanah Melayu, tanpa mengira kaum, dan nama UMNO ditukarkan menjadi "Pertubuhan Kebangsaan Penduduk Tanah Melayu Bersatu". Disebabkan cadangan itu ditentang, Dato Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO apabila persidangan Majlis Mesyuarat Agung Keenam diadakan pada 25 - 26 Ogos 1951. Dato Onn kemudian menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) pada 26 Ogos, 1951

Zaman Tunku Abdul Rahman

Pada 1951, Tunku Abdul Rahman dilantik sebagai Presiden UMNO kedua. Atas persepakatan di antara UMNO, MCA dan MIC mengadakan mesyuarat kerajaan British di London, kemerdekaan Tanah Melayu tercapai. Beliau meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri dan Presiden UMNO pada 1971 dan digantikan oleh timbalannya, Datuk Abdul Razak Hussein.

Zaman Tun Abdul Razak

Pada tahun 1971, Tun Abdul Razak mengumumkan Dasar Ekonomi Baru yang bertujuan membantu orang Melayu. Dasar ini menyasarkan pegangan ekonomi orang Melayu sebanyak 30% menjelang 1990 namun gagal.

Zaman Tun Hussein Onn

Pada Januari 1976, Hussein Onn dilantik menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia yang ketiga selepas kematian Tun Abdul Razak. Pada 20 April 1981, beliau melancarkan Skim Amanah Saham Nasional yang merupakan satu dana amanah bumiputera yang bertujuan untuk meningkatkan ekuiti bumiputera dalam ekonomi negara.

Zaman Tun Dr. Mahathir Mohamad

UMNO telah diharamkan oleh mahkamah pada 4 Februari 1988 selepas berlakunya krisis kepimpinan UMNO pada 1987 yang menyaksikan Tengku Razaleigh Hamzah telah bertanding jawatan Presiden UMNO namun kalah dengan perbezaan undi yang kecil. Dr Mahathir telah mendaftar satu pertubuhan baru dengan nama UMNO Baru pada 13 Februari 1988. Kemudiannya, Tengku Razaleigh telah menubuhkan parti serpihan UMNO, Semangat 46 selain berlakunya Krisis Perlembagaan Malaysia 1988.

Pada 1999, Dr Mahathir Mohamad menyingkir Datuk Seri Anwar Ibrahim dari jawatan Timbalan Perdana Menteri Malaysia pada 1998 dan kemudian dari Timbalan Presiden UMNO serta keahlian dalam UMNO. Parti Keadilan Nasional, kini Parti Keadilan Rakyat ditubuhkan selepas gelombang Reformasi Datuk Seri Anwar Ibrahim yang seterusnya menjadi pesaing sengit UMNO, dalam Pilihanraya Umum 2008 yang lepas.

Zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi

Pada tahun 2003, Tun Dr Mahathir menyerahkan jawatan Presiden UMNO kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi. Pada 2004, UMNO dan Barisan Nasional mencapai kemenangan kerusi tertinggi dalam sejarah pilihan raya di Malaysia dengan mendapat 198 daripada 219 kerusi atau 90.41% kerusi. Namun pada 2008, UMNO dan Barisan Nasional mengalami kemerosotan undi sehingga menyebabkan Pakatan Rakyat menguasai 4 negeri di Semenanjung Malaysia (Kedah, Pulau Pinang, Perak, dan Kedah) selain PAS mengekalkan Kelantan.

UMNO Juara Rakyat

2010 menjadi dimensi baru bagi UMNO Malaysia, yang akan memulakan tahun baru dengan pelancaran program UMNO Juara Rakyat. Program ini telah dilancarkan oleh Perdana Menteri merangkap Presiden UMNO, YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Haji Abd Razak. Sesungguhnya program ini merujuk kepada hasrat UMNO untuk menjuarai kehidupan rakyat, menjuarai pembelaan rakyat, menjadi johan dalam membangun rakyat dan sentiasa berada di barisan hadapan untuk rakyat.Menerusi program ini juga akan meletakkan UMNO berada nombor satu di hati rakyat dengan rakyat juga sentiasa berada di tempat utama dalam perjuangan UMNO. Malah jika berlaku malapetaka maka UMNO yang pertama akan datang membantu dan konsep ‘juara’ itu sendiri akan meletakkan pemimpin bekerja dengan lebih keras agar menjadi nombor satu.

Mendahulukan Rakyat Model Transformasi UMNO

Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak pada hari terakhir Perhimpunan Agung UMNO Ke-61 telah menggariskan tujuh elemen bertema Mendahulukan Rakyat sebagai asas pengisian dalam Model Transformasi UMNO untuk persiapan menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 serta memastikan kuasa orang Melayu terus dipertahankan.

Tujuh Elemen penting tersebut ialah:

 • Perlunya mengamalkan sikap mementingkan pasukan dan bukan kumpulan sendiri.
 • Ahli dan pemimpin UMNO pada semua peringkat mesti menentukan maruah dan kepentingan parti lebih besar daripada kepentingan diri.
 • Ahli dan pemimpin UMNO perlu memenangi pemikiran, hati dan jiwa rakyat supaya parti dilihat inklusif.
 • Mahir teknologi dengan menguasai media baru, terutama laman sosial seperti Facebook dan Twitter.
 • Memberi tumpuan kepada empat juta pengundi baru menjelang pilihan raya umum akan datang.
 • UMNO mesti menuju sifar masalah, termasuk mengelakkan pertelagahan pada peringkat bahagian; dan
 • Amalan mendahulukan rakyat dalam sebarang tindakan.

Peranan UMNO Merubah Orang Melayu

Presiden Parti juga menekankan peranan UMNO sebagai parti unggul orang Melayu. Antara peranan UMNO adalah seperti berikut:

 • Komited untuk melakukan bukan saja apa yang terbaik, tetapi apa yang betul demi rumpun Melayu.
 • Merubah orang Melayu daripada bangsa tidak berkesedaran politik sebelum Perang Dunia Kedua kepada bangsa yang mampu merebut kemerdekaan dengan siasah hujung lidah menundukkan kuasa besar dunia iaitu British.
 • Menggerakkan kesedaran nasionalisme, semangat patriotisme dan demokrasi politik.
 • Kepemimpinan Umno berjaya menjadi teraju ulung mentransformasikan Malaysia dengan pantas seperti dikecapi hari ini.

Kontroversi

UMNO diharamkan wujud

Setiap satu tahun, UMNO diwajibkan untuk mengadakan Perhimpunan Agung bagi melanjutkan pemerintahan mereka mengikut Klausa yang sudah ditetapkan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) Malaysia. Dan setiap lima tahun sekali, UMNO wajib untuk melantik badan tertinggi mereka. Kali terakhir UMNO mengadakan pemilihan peringkat bahagian dan majlis tertinggi adalah pada 19 Oktober 2013. Jadi pemilihan baru sepatutnya diadakan pada 19 April 2018. Permohonan mereka terhadap penundaan pemilihan itu pada 19 Oktober 2019 akan datang diluluskan oleh RoS mengikut Klausa 10.16. Tetapi perkara ini telah menyalahi undang-undang dan sepatutnya kewujudan pertubuhan UMNO diharamkan.[3][4]

Lagu UMNO

Bersatu, Bersetia, Berkhidmat

Bersatu Kita Bersatu
Dengan Setia Berganding Bahu
Jiwa Teguh Berpadu
Kita Rumpun Melayu

Bersama Kita Bersama
Mendukung Hasrat Semua
Berjasa Pada Bangsa
Agama Dan Negara

Lambang Kita Yang Gagah
Dipandang Mulia Dan Indah
"Bersatu, Bersetia, Berkhidmat"
Cogan Katanya
UMNO Terus Mara
Untuk Rakyat Malaysia

Struktur dan keahlian

Penjawat jawatan terkini

Sumber: www.umno-online.my/mt-umno-2014/ | www.umno-online.my/2013/10/20/keputusan-rasmi-pemilihan-umno-2013-majlis-tertinggi-2/

Presiden UMNO

Rencana utama: Presiden UMNO
Nama Tempoh perkhidmatan
Dato’ Onn bin Jaafar 11 Mei 1946 - 26 Ogos 1951
Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj 26 Ogos 1951 - 24 Januari 1971
Tun Abdul Razak Dato' Hussein 24 Januari 1971 - 14 Januari 1976
Tun Hussein Onn 14 Januari 1976 - 28 Jun 1981
Tun Dr. Mahathir bin Mohamad 28 Jun 1981 - 30 Oktober 2003
Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi 30 Oktober 2003 - 28 Mac 2009
Dato' Sri Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak 28 Mac 2009 - 12 Mei 2018
Ahmad Zahid Hamidi 12 Mei 2018 - Kini

Keputusan pilihan raya

Pilihan raya Jumlah kerusi dimenangi Jumlah undi Perkongsian undi Hasil pilihan raya Pemimpin pemilihan
1955
34 / 52
34 kerusi; Kerajaan memerintah (Parti Perikatan) Tunku Abdul Rahman
1959
52 / 104
18 kerusi; Kerajaan memerintah (Parti Perikatan) Tunku Abdul Rahman
1964
59 / 104
7 kerusi; Kerajaan memerintah (Parti Perikatan) Tunku Abdul Rahman
1969
52 / 144
7 kerusi; Kerajaan memerintah (Parti Perikatan) Tunku Abdul Rahman
1974
62 / 144
10 kerusi; Kerajaan memerintah (Barisan Nasional) Abdul Razak Hussein
1978
70 / 154
4 kerusi; Kerajaan memerintah (Barisan Nasional) Hussein Onn
1982
70 / 154
1 kerusi; Kerajaan memerintah (Barisan Nasional) Mahathir Mohamad
1986
83 / 177
13 kerusi; Kerajaan memerintah (Barisan Nasional) Mahathir Mohamad
1990
71 / 180
12 kerusi; Kerajaan memerintah (Barisan Nasional) Mahathir Mohamad
1995
89 / 192
9 kerusi; Kerajaan memerintah (Barisan Nasional) Mahathir Mohamad
1999
72 / 193
9 kerusi; Kerajaan memerintah (Barisan Nasional) Mahathir Mohamad
2004
109 / 219
2,483,249 35.9% 20 kerusi; Kerajaan memerintah (Barisan Nasional) Abdullah Ahmad Badawi
2008
79 / 222
2,381,725 29.33% 22 kerusi; Kerajaan memerintah (Barisan Nasional) Abdullah Ahmad Badawi
2013
88 / 222
3,252,484 29.45% 9 kerusi; Kerajaan memerintah (Barisan Nasional) Najib Razak
2018
55 / 222
33 kerusi; Pembangkang (Barisan Nasional) Najib Razak

Keputusan pilihan raya negeri

Pilihan raya negeri Dewan Undangan Negeri
Dewan Undangan Negeri Perlis Dewan Undangan Negeri Kedah Dewan Undangan Negeri Kelantan Dewan Undangan Negeri Terengganu Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang Dewan Undangan Negeri Perak Dewan Undangan Negeri Pahang Dewan Undangan Negeri Selangor Dewan Undangan Negeri Sembilan Dewan Undangan Negeri Melaka Dewan Undangan Negeri Johor Dewan Undangan Negeri Sabah Jumlah kerusi / Jumlah bertanding
2/3 majoriti
2 / 3
2 / 3
2 / 3
2 / 3
2 / 3
2 / 3
2 / 3
2 / 3
2 / 3
2 / 3
2 / 3
2 / 3
1959
10 / 12
18 / 24
1 / 30
5 / 24
10 / 24
21 / 40
17 / 24
14 / 28
11 / 24
13 / 20
20 / 32
1964
9 / 12
18 / 24
8 / 30
20 / 24
10 / 24
22 / 40
17 / 24
13 / 28
14 / 24
13 / 20
20 / 32
1969
9 / 12
12 / 24
10 / 30
12 / 24
4 / 24
18 / 40
16 / 24
12 / 28
11 / 24
11 / 20
19 / 32
54 / 68
1974
8 / 12
12 / 26
13 / 36
18 / 28
9 / 27
22 / 42
23 / 32
19 / 33
15 / 24
13 / 20
20 / 32
1978
10 / 12
14 / 26
22 / 36
27 / 28
9 / 27
23 / 42
24 / 32
19 / 33
15 / 24
13 / 20
20 / 32
1982
9 / 12
19 / 26
22 / 36
22 / 28
10 / 27
24 / 42
24 / 32
20 / 33
15 / 24
13 / 20
20 / 32
1986
12 / 14
20 / 28
28 / 39
29 / 32
12 / 33
26 / 46
25 / 33
26 / 42
18 / 28
12 / 20
22 / 36
1990
12 / 14
22 / 28
0 / 39
22 / 32
12 / 33
27 / 46
25 / 33
26 / 42
18 / 28
12 / 20
21 / 36
1994
19 / 48
1995
13 / 15
26 / 36
6 / 43
24 / 32
12 / 33
30 / 52
28 / 38
30 / 48
20 / 32
16 / 25
25 / 40
1999
10 / 15
16 / 36
2 / 43
4 / 32
10 / 33
26 / 52
21 / 38
26 / 48
20 / 32
16 / 25
25 / 40
24 / 48
2004
12 / 15
23 / 36
21 / 45
27 / 32
14 / 40
34 / 59
31 / 42
35 / 56
22 / 36
18 / 28
33 / 56
32 / 60
2008
12 / 15
12 / 36
6 / 45
23 / 32
11 / 40
27 / 59
29 / 42
18 / 56
19 / 36
18 / 28
32 / 56
32 / 60
2013
12 / 15
19 / 36
12 / 45
17 / 32
10 / 40
30 / 59
28 / 42
12 / 56
21 / 36
17 / 28
32 / 56
31 / 60

Trivia

Dato' Onn mencadangkan nama Pertubuhan Melayu Bersatu (United Malays Organisation) UMO bagi pertubuhan yang baru dibentuk itu. Bagaimanapun, Pendita Zaaba mencadangkan ditambah perkataan 'kebangsaan' pada nama pertubuhan bagi mencerminkan dasar pertubuhan yang lebih merangkumi seluruh negara.

Cadangan Pendita Zaaba telah mendapat persetujuan orang ramai.

Keputusannya, persidangan bersetuju menukar nama parti dari 'UMO' kepada 'UMNO'.

Lihat juga

Rujukan


 • Ibrahim Mahmood (1981), Sejarah perjuangan UMNO, penerbitan Pustaka Antara Kuala Lumpur.
 1. ^ http://umno-online.com/?page_id=2787
 2. ^ UMNO Online. Tujuan Parti 3.6. Dari: http://umno-online.com/?page_id=2787
 3. ^ "Umno - apa selepas hari ini, 19 Apr 2018?". Malaysiakini. 2018-04-19. Dicapai 2018-05-11. 
 4. ^ "RoS patut isytihar Umno haram 19 April, kata peguam Dr Mahathir". The Malaysian Insight. Dicapai 2018-05-11. 

Pautan luar