Penceroboh Angkasa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Space Invaders
Fail:Space Invaders - Midway's.JPG, Space Invaders.JPG
PembangunTaito
PenerbitAtari, Inc. (home)
PerekaTomohiro Nishikado
SiriSpace Invaders
PlatformArcade, Atari 2600, Atari 5200, Atari 8-bit, MSX, handheld, tabletop, watch, calculator,[4] NES,[5] SG-1000,[6] WonderSwan,[7] VG Pocket,[8] mobile,[9] iOS[10]
PelepasanArcade
GenreFixed shooter
Mod1-2 players alternating turns
Sistem arkedTaito 8080 Sunting ini di Wikidata
CPUIntel 8080 Sunting ini di Wikidata
BunyiTexas Instruments SN76477 Sunting ini di Wikidata

Space Invaders adalah permainan video arked penembak tahun 1978 yang dibangunkan dan dikeluarkan oleh Taito di Jepun, dan dilesenkan kepada Midway Manufacturing untuk pengedaran luar negara. Umumnya dianggap sebagai salah satu permainan video yang paling berpengaruh sepanjang zaman, Space Invaders adalah penembak tetap pertama dan menetapkan templat untuk genre tersebut. Matlamatnya adalah untuk mengalahkan gelombang demi gelombang makhluk asing yang bergerak ke bawah dengan menggunakan laser yang bergerak secara mendatar untuk mendapatkan sebanyak mungkin mata.

Pereka Tomohiro Nishikado mendapat inspirasi dari permainan menembak sasaran Amerika Utara seperti Breakout (1976) dan Gun Fight (1975), serta naratif fiksyen sains seperti novel The War of the Worlds (1897), anime Space Battleship Yamato (1974), dan filem Star Wars (1977). Untuk melengkapkan pembangunan permainan, dia perlu merancang perkakasan khas dan alat pembangunan sendiri. Selepas dilancarkan, Space Invaders segera mencapai kejayaan komersial; menjelang 1982, ia telah meraih pendapatan sebanyak $3.8 bilion ($13 bilion pada 2022 - dengan penyesuaian inflasi), dengan keuntungan bersih sebanyak $450 juta ($1.6 bilion pada 2022 - dengan penyesuaian inflasi). Ini menjadikan Space Invaders sebagai permainan video terlaris dan produk hiburan dengan kutipan tertinggi pada masanya, serta permainan video dengan kutipan tertinggi sepanjang masa.

Space Invaders dianggap sebagai salah satu permainan video paling berpengaruh sepanjang zaman. Ia menyaksikan zaman kegemilangan permainan video arked dan memberikan inspirasi kepada banyak permainan video serta pereka permainan merentas pelbagai genre. Selain itu, permainan ini telah dialihkan dan dikeluarkan semula dalam pelbagai bentuk. Versi VCS Atari pada tahun 1980 berjaya menggandakan jualan konsol VCS, menjadikannya aplikasi pembunuh pertama untuk konsol permainan video. Di peringkat yang lebih meluas, musuh berpixel dalam bentuk makhluk asing telah menjadi ikon budaya pop, sering kali melambangkan permainan video secara keseluruhan.

Permainan[sunting | sunting sumber]

A vertical rectangular video game screenshot that is a digital representation of a battle between aliens and a laser cannon. The white aliens hover above four green, inverted U-shaped blocks. Below the blocks is a smaller horizontal block with a triangle on its top.
Meriam laser yang dikawal pemain menembak makhluk asing semasa mereka turun.

Space Invaders ialah permainan penembak tetap di mana pemain menggerakkan meriam laser secara mendatar di bahagian bawah skrin dan menembak makhluk asing di atas kepala. Alien bermula sebagai lima baris sebelas yang bergerak ke kiri dan ke kanan sebagai satu kumpulan, beralih ke bawah setiap kali mereka mencapai tepi skrin. Matlamatnya adalah untuk menghapuskan semua makhluk asing dengan menembak mereka. Walaupun pemain mempunyai tiga nyawa, permainan tamat serta-merta jika penceroboh mencapai bahagian bawah skrin.[19] [20] [5] [21] Makhluk asing cuba memusnahkan meriam pemain dengan menembak peluru. Meriam laser sebahagiannya dilindungi oleh kubu pertahanan segitiga yang dimusnahkan secara beransur-ansur dari atas oleh makhluk asing, dan jika pemain menembak ketika berada di bawah satu, bahagian bawahnya akan musnah.

Apabila makhluk asing dikalahkan, pergerakan mereka dan muzik permainan kedua-duanya dipercepatkan. Menewaskan semua makhluk asing membawa gelombang lain yang bermula lebih rendah, gelung yang boleh berterusan tanpa henti. "Kapal misteri" khas kadangkala akan bergerak melintasi bahagian atas skrin dan memberikan mata bonus jika dimusnahkan.

Pembangunan[sunting | sunting sumber]

Space Invaders telah dibangunkan oleh pereka Jepun Tomohiro Nishikado, yang menghabiskan masa setahun merancang permainan dan membangunkan perkakasan yang diperlukan untuk menghasilkannya. Permainan ini merupakan respons terhadap permainan arked Atari Breakout (1976). Nishikado ingin menyatukan perasaan pencapaian dan ketegangan yang sama dari memusnahkan sasaran satu demi satu, sambil menggabungkannya dengan unsur permainan menembak sasaran.[22] [23] [24] Permainan ini menggunakan reka bentuk yang serupa dengan Breakout tetapi dengan mekanik permainan yang berbeza; bukannya melantun bola untuk menyerang objek statik, pemain diberi keupayaan untuk menembak peluru ke arah musuh yang bergerak.[25]

Nishikado menambah beberapa elemen interaktif yang dianggapnya kurang dalam permainan video terdahulu, seperti keupayaan musuh untuk bertindak balas terhadap pergerakan pemain dan melepaskan tembakan, serta permainan berakhir (game over) yang dipicu oleh musuh yang membunuh pemain (samada dengan menembak atau musuh mencapai bahagian bawah skrin), bukan hanya pemain yang kehabisan nyawa. Beliau menggantikan pemain, yang merupakan ciri biasa dalam permainan arkad pada masa itu, dengan makhluk asing yang turun secara beransur-ansur, yang secara efektif melaksanakan fungsi yang sama, di mana semakin dekat mereka dengan pemain, semakin sedikit masa pemain itu mempunyai.

Reka bentuk musuh awal untuk permainan ini termasuk kereta kebal, pesawat tempur, dan kapal perang. Walau bagaimanapun, Nishikado tidak puas dengan pergerakan musuh; had teknikal membuatnya sukar untuk mensimulasikan penerbangan. Mensimulasikan manusia mungkin lebih mudah, tetapi pereka bentuk beranggapan bahawa menembak manusia tidak bermoral.[26][27] Selepas keluaran anime Space Battleship Yamato pada tahun 1974 di Jepun,[28][29] dan setelah melihat ciri-ciri majalah tentang Star Wars pada tahun 1977, dia terfikir untuk menggunakan tema angkasa. Nishikado mendapat inspirasi untuk makhluk asing daripada novel oleh H. G. Wells, The War of the Worlds, dan mencipta imej bitmap awal makhluk asing seperti sotong. Reka bentuk makhluk asing lain dimodelkan selepas sotong dan ketam. Permainan ini pada asalnya diberi judul Space Monsters, mengambil nama dari lagu popular di Jepun pada masa itu, iaitu "Monster", tetapi kemudian diubah kepada Space Invaders oleh pihak atasan pereka.

Perkakasan[sunting | sunting sumber]

Nishikado merancang dan membina perkakasan yang bersesuaian sendiri untuk permainan itu. Permainan ini menggunakan unit pemprosesan pusat (CPU) Intel 8080, menampilkan grafik raster pada monitor CRT dengan menggunakan framebuffer peta bit, dan menghasilkan bunyi monaural yang dihasilkan oleh kombinasi litar analog dan cip bunyi Texas Instruments SN76477.[30][31] Penggunaan mikropemproses telah diilhamkan oleh Gun Fight (1975), adaptasi mikropemproses Midway dari permainan logik diskret Nishikado sebelum ini, Western Gun. Pereka bentuk terkesan dengan grafik yang ditingkatkan dan animasi yang lebih lancar dalam versi Midway.[32] Space Invaders juga menggunakan litar pengalih tong berbilang cip yang pertama kali dibangunkan oleh Midway untuk Gun Fight, yang menjadi unsur penting dalam animasi yang lebih halus dalam permainan itu. Litar ini membolehkan CPU 8080 mengalihkan gambar dalam framebuffer grafik dengan lebih cepat daripada yang boleh dilakukan hanya dengan arahan asalnya sendiri.[33]

Walaupun membangunkan perkakasan khas, Nishikado menghadapi kesulitan dalam memprogram permainan sesuai dengan keinginannya. Papan Program Kawalan tidak cukup kuat untuk menampilkan grafik berwarna atau menggerakkan musuh dengan lebih cepat. Akhirnya, dia mengambil kira pembangunan perkakasan permainan sebagai aspek yang paling mencabar dalam proses keseluruhan. Semasa melakukan pengaturcaraan permainan, Nishikado menyedari bahawa pemproses dapat menunjukkan setiap bingkai grafik animasi makhluk asing dengan lebih cepat apabila terdapat lebih sedikit makhluk asing di skrin. Oleh kerana kedudukan makhluk asing dikemaskini selepas setiap bingkai, ini menyebabkan makhluk asing bergerak melintasi skrin dengan kelajuan yang semakin meningkat apabila lebih banyak musnah. Sebagai gantinya, daripada menganggap peningkatan kelajuan sebagai pampasan, dia memutuskan bahawa itu adalah ciri yang menarik dan mencabar, dan dia memutuskan untuk mempertahankannya sebagai mekanisme permainan yang mencabar.

Muzik[sunting | sunting sumber]

 

Walaupun kesederhanaannya, muzik untuk Space Invaders adalah revolusioner dalam industri permainan pada masa itu. Cendekiawan permainan video Andrew Schartmann mengenal pasti tiga aspek muzik yang mempunyai kesan yang signifikan terhadap perkembangan muzik permainan:

 1. Manakala muzik permainan video sebelum Space Invaders dihadkan kepada bahagian hujung (iaitu, tema pengenalan pendek dengan rakan sejawat permainan), hit yang diilhamkan oleh makhluk asing menampilkan muzik berterusangelung empat not yang terkenal, yang terdiri daripada empat not pertama skala semula jadi minor menurunsepanjang, tanpa gangguan oleh kesan bunyi: "Oleh itu, ia adalah kali pertama kesan bunyi dan muzik ditindih untuk membentuk landskap sonik yang kaya. Pemain bukan sahaja menerima maklum balas yang berkaitan secara langsung dengan tindakan mereka melalui kesan bunyi; mereka juga menerima rangsangan dalam lebih fesyen yang halus dan tidak interaktif melalui muzik." [34]
 2. Muzik berinteraksi dengan animasi pada skrin untuk mempengaruhi emosi pemain: "Gelung empat not yang kelihatan seperti pejalan kaki itu mungkin menggerakkan kita dalam cara yang paling primitif, tetapi ia boleh membangkitkan kita sama sekali patut diberi perhatian. Dengan menunjukkan permainan itu bunyi boleh jadi lebih daripada lagu yang ringkas untuk mengisi kesunyian, Space Invaders mengalihkan muzik permainan video lebih dekat ke alam seni."
 3. Muzik untuk Space Invaders mempopularkan tanggapan kebolehubahan—idea bahawa muzik boleh berubah mengikut naratif pada skrin yang sedang berjalan. Pembolehubah dalam Space Invaders, tempo, diakui mudah, tetapi implikasinya tidak boleh dipandang remeh. "Selama bertahun-tahun, strategi variasi analog akan digunakan pada pic, irama, dinamik, bentuk dan pelbagai parameter lain, semuanya dengan matlamat untuk menampung aspek bukan linear permainan video."

Penerimaan dan versi[sunting | sunting sumber]

Penerimaan
Markah ulasan
PenerbitanMarkah
AllGame5/5 bintang (Arcade)[35]
5/5 bintang (Atari VCS)[36]
4/5 bintang (Atari 5200)[37]
4/5 bintang (SNES)[38]
Computer and Video Games46% (Atari VCS)[39]
Electronic Fun with Computers & Games
Electronic Games
Games World
Video Games Player
Anugerah
PenerbitanAnugerah
Arcade AwardsGame of the Year[45]
VideoGamesBest Game Boy Game (runner-up)[46]
Guinness World RecordsTop Arcade Game of All Time[20]
The TimesMost Influential Video Game Ever[47]

Versi arked[sunting | sunting sumber]

Apabila Nishikado menyelesaikan permainan itu, ia pada mulanya mendapat sambutan yang bercampur-campur dari dalam Taito dan di kalangan pemilik arked hiburan. Rakan sekerjanya memuji pencapaiannya, memuji permainan sambil beratur untuk bermain, manakala bosnya meramalkan jualan yang rendah kerana permainan ini sering berakhir lebih cepat daripada permainan arkad berasaskan pemasa lain pada masa itu. Sebilangan pemilik arkad hiburan pada mulanya menolak permainan, tetapi beberapa pachinko dan lorong boling menerima permainan ini; ia cepat ditangkap, dengan banyak ruang arkad dan lorong membuka ruang untuk lebih banyak kabinet Space Invaders.[48] Dalam beberapa bulan pertama selepas pelancaran di Jepun, Space Invaders menjadi popular, dan arkad video khusus dibuka dengan kabinet Space Invaders.

Legasi[sunting | sunting sumber]

Sebagai salah satu permainan menembak terawal, Space Invaders menetapkan preseden dan membantu membuka jalan untuk tajuk-tajuk masa depan serta untuk genre menembak.[49][50] Space Invaders mempopularkan gaya permainan yang lebih interaktif, dengan musuh yang bertindak balas terhadap pergerakan meriam yang dikawal pemain. Ia merupakan permainan video pertama yang mempopularkan konsep mencapai skor tinggi, menjadikannya yang pertama menyelamatkan markah pemain.[51] Walaupun permainan menembak sebelum ini membenarkan pemain untuk menembak sasaran, Space Invaders adalah yang pertama di mana berbilang musuh boleh menembak balik ke arah pemain.[52] Berbeza dengan permainan arked terdahulu yang sering menggunakan pemasa, Space Invaders memperkenalkan "konsep pusingandemi pusingan."[53] Ia juga merupakan permainan pertama di mana pemain diberi beberapa nyawa,[54] terpaksa menangkis gerombolan musuh, boleh berlindung daripada tembakan musuh, dan menggunakan halangan yang boleh dimusnahkan.[55] Selain itu, Space Invaders adalah yang pertama dalam genre permainan video untuk menggunakan runut bunyi latar belakang yang berterusan. Runut bunyi ini terdiri daripada empat not bes menurun diatonik yang berulang dalam gelung, dinamik, dan berubah rentak semasa peringkat permainan.[56] Ia memberikan kesan seperti bunyi degupan jantung yang meningkatkan rentak apabila musuh semakin hampir.[57]

Kesan[sunting | sunting sumber]

Pembangun permainan terkenal seperti Shigeru Miyamoto (pencipta Donkey Kong, Mario, dan The Legend of Zelda),[58] Hideo Kojima (Metal Gear),[59] Satoshi Tajiri (Pokémon),[60] dan John Romero dan John Carmack (keduanya Doom) telah menyatakan bahawa Space Invaders merupakan salah satu pengenalan utama mereka kepada dunia permainan video. Miyamoto bahkan menyatakan bahawa Space Invaders telah merevolusikan industri permainan video. Menurut Alexander Smith, dengan "membenarkan sasaran menyerang pemain dan menghapuskan pemasa, Nishikado mencipta paradigma baharu dalam permainan video." Permainan ini memberi inspirasi kepada Eugene Jarvis (pencipta Defender, Robotron: 2084) untuk menjadi seorang pereka permainan video.[61] Jarvis menyatakan bahawa Space Invaders "meletakkan asas untuk seluruh generasi" permainan video dengan "watak animasi, cerita, aksi yang menakjubkan ini, dan kemuncak."[62] Banyak permainan masih bergantung pada konsep kehidupan berbilang dan paradigma tahap yang semakin sukar, yang pertama kali diperkenalkan oleh Space Invaders.[63] Pencipta Deus Ex, Warren Spector, menyatakan bahwa "Space Invaders dan permainan seperti itu mewakili akar segala yang kita lihat hari ini dalam permainan. Ia mewakili kelahiran bentuk seni baharu, yang benar-benar mengubah dunia. Space Invaders adalah penting sebagai artifak sejarah, tidak kurang daripada filem senyap awal abad kedua puluh atau buku cetakan awal."[64]

Edge mengaitkan peralihan permainan daripada bar dan arked hiburan kepada lebih banyak lokasi arus perdana, seperti restoran dan gedung membeli-belah, dengan kemunculan Space Invaders.[65] Popularitinya begitu besar sehingga Space Invaders menjadi permainan pertama di mana pemilik mesin arked boleh membayar kos mesin tersebut dalam tempoh kurang daripada satu bulan, atau di beberapa tempat, dalam tempoh satu minggu.[66]

Space Invaders membantu permainan aksi menjadi genre dominan dalam arked dan konsol.[67] Rekod Dunia Guinness menganggap Space Invaders sebagai salah satu permainan menembak arked paling berjaya menjelang 2008. Dalam menyifatkannya sebagai "arked klasik mani," IGN menyenaraikannya sebagai "tembak klasik" nombor lapan.[68] Space Invaders menetapkan templat untuk genre shoot 'em up.[69] Kejayaannya di seluruh dunia mewujudkan permintaan untuk pelbagai jenis permainan fiksyen sains,[70] memberi inspirasi kepada pembangunan permainan arked, seperti Asteroids oleh Atari, Defender oleh Williams Electronics, dan Galaxian serta Galaga oleh Namco, yang dimodelkan selepas permainan dan reka bentuk Space Invaders.[71][72] Pengaruh ini meluas kepada kebanyakan permainan menembak yang dikeluarkan sehingga hari ini, termasuk penembak orang pertama (FPS) seperti Wolfenstein,[73][74] Doom,[75] Halo,[76] dan Call of Duty.[77] Space Invaders juga mempengaruhi genre lain, termasuk permainan maze seperti Head On (1979) oleh Sega/Gremlin yang menggunakan konsep "going round after round" dan bukannya pemasa, serta permainan merangkak penjara bawah tanah komputer awal seperti Dungeons of Daggorath, yang menggunakan bunyi degupan jantung yang serupa untuk menunjukkan kesihatan pemain.

Pembuatan semula dan sekuel[sunting | sunting sumber]

Garis masa keluaran
1978 Penceroboh Angkasa
1979 Penceroboh Angkasa Bahagian II
1980 Penceroboh Angkasa II
1981
1982
1983
1984 Kembalinya Penjajah
1985
1986
1987
1988
1989
1990 Majestic Twelve: The Space Invaders Bahagian IV
penceroboh kecil
Penceroboh Angkasa: Fukkatsu no Hi
Penceroboh Angkasa Lepas 90
1991
1992
1993 Space Invaders DX
1994
1995 Space Invaders '95: Serangan Lunar Loonies
PD Ultraman Invaders
1996
1997
1998
1999 Penceroboh Angkasa X
2000
2001
2002 Penceroboh Angkasa EX
Space Raiders
2003
2004
2005 Revolusi Penceroboh Angkasa
Evolusi Penceroboh Angkasa
Penceroboh Angkasa × Pac-Man
2006 Yawaraka Sensha lwn Space Invaders
2007 Pinball Space Invaders
Minna de Invaders
2008 Space Invaders CX
Space Invaders The Beat Attacker
Penceroboh Angkasa Berhasil
Space Invaders Extreme
Perang Dunia Penceroboh Angkasa
2009 Space Invaders Extreme 2
Gen Infiniti Penceroboh Angkasa
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017 Kegilaan Penceroboh Angkasa
Arkanoid lwn. Space Invaders
2018 Space Invaders Gigamax
2019
2020 Space Invaders Serangan Balas
2021 Penceroboh Angkasa: Wira Tersembunyi
2022
2023 Penceroboh Angkasa: Pertahanan Dunia

Space Invaders telah dibuat semula pada pelbagai platform dan menghasilkan banyak sekuel. Keluaran semula termasuk versi port dan dikemas kini bagi permainan arked asal. Versi ported biasanya menampilkan grafik yang berbeza dan pilihan permainan tambahan—contohnya, kubu pertahanan bergerak, syot zigzag, makhluk asing yang tidak kelihatan dan permainan kerjasama dua pemain. Pelabuhan pada sistem terdahulu seperti konsol rumah Atari menampilkan grafik yang dipermudahkan,  manakala sistem kemudiannya seperti Sistem Hiburan Super Nintendo dan PlayStation menampilkan grafik yang dikemas kini. Tajuk kemudian termasuk beberapa mod permainan dan menyepadukan elemen baharu ke dalam reka bentuk asal. Contohnya, Space Invaders Extreme, dikeluarkan pada Nintendo DS dan PlayStation Portable, menyepadukan unsur muzik ke dalam permainan standard. [78] [79] Spin-off 2008 untuk WiiWare, Space Invaders Get Even, membolehkan pemain mengawal makhluk asing dan bukannya meriam laser dalam pembalikan peranan. [80]

Dalam budaya popular[sunting | sunting sumber]

Banyak penerbitan dan laman web menggunakan grafik makhluk asing berpiksel sebagai ikon untuk permainan video secara umum, termasuk majalah permainan video Electronic Gaming Monthly, laman web teknologi Ars Technica, dan acara konsert Video Games Live. Terdapat juga perdagangan bertemakan Space Invaders, termasuk rangkaian dan teka-teki.[81] Trend ini berterusan sehingga hari ini, dengan laman web buatan tangan seperti Etsy dan Pinterest mempamerkan ribuan barang buatan tangan yang menampilkan watak Space Invaders.

A photograph of an orchestra on a dimly lit stage. Above the group is a projection screen with a black, white, and green image of pixel art. The pixel art is an oval object wearing headphones with eyes and four tentacles. Below the pixel art is the phrase "Video Games Live".
Grafik makhluk asing berpiksel daripada Space Invaders yang digunakan pada acara konsert Video Games Live

Permainan itu, beserta rujukan kepada Space Invaders, telah muncul dalam pelbagai aspek budaya popular. Tidak lama selepas keluaran permainan tersebut, beratus-ratus artikel dan cerita mengenai medium permainan video yang muncul seperti yang dipopularkan oleh Space Invaders disiarkan di televisyen dan dicetak dalam akhbar serta majalah. Kejohanan Space Invaders, yang diadakan oleh Atari pada tahun 1980 dan dimenangi oleh Rebecca Heineman,[82] merupakan acara sukan elektronik (eSports) pertama, menarik lebih daripada 10,000 peserta dan menjadikan permainan video sebagai hobi arus perdana. Pada tahun yang sama, Majlis Anugerah Arked ditubuhkan untuk memberi penghormatan kepada permainan video terbaik, dengan Space Invaders memenangi anugerah Game of the Year (GoTY) yang pertama.[45] Kesan Space Invaders terhadap industri permainan video telah dibandingkan dengan The Beatles dalam industri muzik pop.[83] Dianggap sebagai "permainan video 'blockbuster' pertama," Space Invaders menjadi sinonim dengan permainan video di seluruh dunia untuk beberapa waktu.[84]

Dalam tempoh setahun selepas permainan itu dikeluarkan, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Jepun gagal dalam usahanya untuk mengharamkan permainan tersebut kerana dituduh memberi inspirasi kepada ponteng sekolah.[85] Di Amerika Utara, doktor mengenal pasti keadaan yang dipanggil "Siku Space Invaders" sebagai aduan,[86] manakala seorang doktor dalam The New England Journal of Medicine menamakan penyakit yang sama sebagai[87] "Space Invaders Wrist". Space Invaders juga merupakan permainan pertama yang menarik kontroversi politik apabila Rang Undang-undang Persendirian 1981, yang dikenali sebagai "Rang Undang-undang Kawalan Penceroboh Angkasa (dan Permainan Elektronik lain)", yang digubal oleh Ahli Parlimen (MP) British, George Foulkes, cuba membenarkan majlis tempatan untuk menyekat permainan dan yang seumpamanya dengan melesenkan "sifat ketagihan" dan kerana menyebabkan "penyelewengan". Ahli Parlimen konservatif Michael Brown mempertahankan permainan tersebut sebagai "keseronokan yang tidak bersalah dan tidak berbahaya", yang dia sendiri nikmati, dan mengkritik rang undang-undang itu sebagai contoh "kepercayaan sosialis dalam sekatan dan kawalan". Usul untuk membawa rang undang-undang itu ke Parlimen dikalahkan dengan 114 undi menentang 94 undi sokongan; rang undang-undang itu sendiri tidak pernah dipertimbangkan oleh Parlimen.[88][89] Begitu juga di Amerika Syarikat, di Westchester County, New York, terdapat perdebatan politik yang kontroversial pada tahun 1981 mengenai resolusi untuk meletakkan sekatan umur pada Space Invaders dan permainan arked lain, berikutan aduan bahawa pelajar sekolah membuang masa dan wang makan tengah hari, dan pergi ke sekolah lewat; resolusi itu menarik perhatian negara.[90]

Muzik[sunting | sunting sumber]

Pemuzik telah mendapat inspirasi untuk muzik mereka daripada Space Invaders. Kumpulan synthpop Jepun perintis, Yellow Magic Orchestra, menghasilkan semula bunyi Space Invaders dalam album bertajuk sendiri pada tahun 1978 dan single hit "Computer Game,"[91] yang berjaya menjual lebih 400,000 salinan di Amerika Syarikat. Lagu-lagu pop lain yang terinspirasi oleh Space Invaders turut muncul, termasuk rekod disko seperti "Disco Space Invaders"[92] (1979) oleh Funny Stuff, dan lagu hit "Space Invader" (1980) oleh The Pretenders, "Space Invaders" (1980) oleh Uncle Vic,[93] serta hit Australia "Space Invaders" (1979) oleh Player One (dikenali sebagai 'Playback' di AS),[94] yang kemudiannya menyediakan bassline untuk "On and On" (1984)[95] oleh Jesse Saunders,[96] trek muzik rumah Chicago yang pertama.[97] The Clash juga menggambarkan kesan bunyi dari permainan dalam lagu "Ivan Meets GI Joe" daripada album studio ke-4 mereka, "Sandinista!"

Video Games Live mempersembahkan audio daripada permainan itu sebagai sebahagian daripada retro khas "Classic Arcade Medley" pada tahun 2007.[98] Sebagai penghormatan kepada ulang tahun ke-30 permainan tersebut, Taito menghasilkan album bertajuk "Space Invaders 2008." Album ini dikeluarkan oleh Avex Trax dan menampilkan muzik yang terinspirasi daripada permainan tersebut. Enam lagu pada asalnya digunakan dalam versi PSP Space Invaders Extreme.[99] Kedai Taito, Stesen Taito, turut melancarkan video muzik bertemakan Space Invaders.[100]

Dalam episod juruterbang asal tahun 1982 siri "The Powers of Matthew Star," David Star menggunakan kuasa khasnya untuk menipu permainan. Permainan tersebut dipaparkan dengan latar belakang bulan yang berwarna. Beberapa siri televisyen turut menyiarkan episod yang sama ada merujuk atau memparodikan permainan dan elemennya; sebagai contoh, "Danger Mouse,"[101] "That '70s Show,"[102] "Scrubs,"[103] "Chuck," "Robot Chicken," "Teenage Mutant Ninja Turtles," dan "The Amazing World of Gumball." Elemen-elemen ini dipaparkan dengan jelas dalam segmen "Raiders of the Lost Arcade" untuk episod "Anthology of Interest II" dari siri animasi "Futurama."[104]

Space Invaders juga muncul dalam beberapa filem seperti "Cherry 2000" (1987), "Terminator 2: Judgment Day" (1991), dan "Pixels" (2015), manakala versi Deluxe permainan itu turut muncul dalam "Fast Times At Ridgemont High" (1982). Permainan ini juga menjadi sebahagian daripada "Wreck-It Ralph" (2012) keluaran Disney. Sebuah filem adaptasi permainan ini sedang dalam pembangunan oleh Warner Bros. Pictures dengan pengeluar Akiva Goldsman.[105] Pada 13 Februari 2015, Daniel Kunka ditetapkan untuk menulis skrip bagi filem tersebut. Pada 12 Julai 2019, Greg Russo diumumkan sebagai penulis skrip untuk filem tersebut, dengan Akiva Goldsman masih bertindak sebagai pengeluar bersama Safehouse Pictures, Joby Harold, dan Tory Tunnell.[106]

Buku[sunting | sunting sumber]

Pelbagai buku telah diterbitkan mengenai Space Invaders, termasuk "Space Invaders: Panduan Penagih untuk Taktik Pertempuran, Markah Besar, dan Mesin Terbaik" (1982) oleh Martin Amis,[107] "Tomb Raiders and Space Invaders: Videogame Forms and Contexts" (2006) oleh Geof King dan Tanya Krzywinska, serta "Space Invaders" (1980) oleh Mark Roeder dan Julian Wolanski.[108]

Macam-macam[sunting | sunting sumber]

Sebuah kapal angkasa yang mensasarkan logo Puma, dengan rujukan yang jelas kepada Space Invaders

Pada pertengahan tahun 1990-an, syarikat sukan Puma melancarkan baju-T dengan corak yang terinspirasi daripada Space Invaders, menggambarkan sebuah kapal angkasa yang mengincar logo syarikat (lihat gambar di sebelah kanan).

Pada tahun 2006, permainan itu merupakan salah satu daripada beberapa media berkaitan permainan video yang dipilih untuk mewakili Jepun sebagai sebahagian daripada projek yang dianjurkan oleh Agensi Hal Ehwal Kebudayaan Jepun.[109][110] Pada tahun yang sama, Space Invaders dimasukkan ke dalam pameran Game On di London Science Museum, yang bertujuan untuk memaparkan pelbagai aspek sejarah permainan video, pembangunan, dan budaya.[111] (Permainan ini adalah sebahagian daripada pameran Game On yang mengembara di Pusat Barbican.)[112]

Pada Festival Belluard Bollwerk International 2006 di Fribourg, Switzerland, Guillaume Reymond mencipta sebuah video rekreasi tiga minit bagi permainan Space Invaders sebagai sebahagian daripada projek "Gameover," di mana manusia digunakan sebagai piksel.[113] Pameran GH ART di Konvensyen Sukan 2008 di Leipzig, Jerman, termasuk permainan seni yang diberi judul "Invaders!", terinspirasi daripada permainan Space Invaders. Walau bagaimanapun, penciptanya kemudian memutuskan untuk mengeluarkan permainan tersebut daripada pameran berikutan kritikan terhadap unsur-unsur yang terinspirasi daripada serangan 11 September di Amerika Syarikat.[114]

Terdapat sebuah jambatan di Cáceres, Sepanyol, yang diunjurkan oleh jurutera Pedro Plasencia dan Hadrián Arias, di mana reka bentuk turapannya terinspirasi oleh permainan video. Geladak jambatan ini menampilkan rekaan seperti meriam laser, beberapa tembakan, dan beberapa figura yang mengingatkan kepada elemen dalam permainan.[115] Seorang seniman jalanan Perancis yang dikenali sebagai Invader mendapat ketenaran dengan mencipta karya seni mozaik makhluk asing Space Invader di pelbagai lokasi di seluruh dunia.[116]

Pada tahun 2014, dua ahli zoologi Brazil (Kury & Barros) mengenal pasti spesies arachnid baru dan memberikan nama kepada spesies tersebut sebagai penghormatan kepada penceroboh angkasa lepas Taito, penghasil permainan video Space Invaders. Mereka terinspirasi oleh permainan tersebut ketika melihat persamaan bintik-bintik di dorsal scutum haiwan tersebut dengan makhluk asing biasa dalam permainan. Genus haiwan tersebut diberi nama Taito, sebagai pengakuan terhadap syarikat yang mencipta Space Invaders.[117]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

 • Parkin, Simon (October 17, 2013). "The Space Invader". The New Yorker. Diarkibkan daripada yang asal pada July 22, 2014. Dicapai pada July 25, 2014.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

 • Tapak web rasmi
 • Space Invaders at the Killer List of Videogames
 • Space Invaders can be played for free in the browser at the Internet Archive
 • Game manual, for arcade game, stored at archive.org
 • Game manual for Atari 2600 game, stored at archive.org
 1. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan ACE tidak disediakan
 2. ^ European releases:
 3. ^ Space Invaders (AU), The Arcade Flyer Archive
 4. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Cohen tidak disediakan
 5. ^ a b "The Definitive Space Invaders". Retro Gamer. No. 41. September 2007. m/s. 24–33.
 6. ^ [1] Diarkibkan November 21, 2011, di Wayback Machine
 7. ^ "Space Invaders for WS". GameSpot. Diarkibkan daripada yang asal pada September 6, 2004. Dicapai pada September 3, 2008.
 8. ^ Block, Gerry (September 26, 2006). "VG Pocket Caplet Review". IGN. Dicapai pada September 7, 2008.
 9. ^ "NTTドコモ「FOMAR 904i」向けに新コンテンツ提供!!" (dalam bahasa Jepun). Taito. Diarkibkan daripada yang asal pada May 27, 2011. Dicapai pada June 29, 2009.
 10. ^ Crecente, Brian (August 3, 2009). "pace Invaders Infinity Gene Micro-Review: Evolve or Die". Kotaku. Diarkibkan daripada yang asal pada June 19, 2010. Dicapai pada June 15, 2010.
 11. ^ Akagi, Masumi (October 13, 2006). アーケードTVゲームリスト国内•海外編(1971–2005) [Arcade TV Game List: Domestic • Overseas Edition (1971–2005)] (dalam bahasa Jepun). Japan: Amusement News Agency. m/s. 124. ISBN 978-4990251215.
 12. ^ "Chicago Chatter: Happy Birthday "Space Invaders."". Cash Box. October 25, 1980.
 13. ^ "After Pong". ACE. No. 6 (March 1988). February 4, 1988. m/s. 29–32 (31).
 14. ^ "Space Invaders (Registration Number TX0000452508)". United States Copyright Office. Dicapai pada 1 June 2021.
 15. ^ Hahn, Duane Alan. "1980: Atari 2600 Video Game Release Dates with Pop Culture Atmosphere". Random Terrain.
 16. ^ "Space Invaders (Registration Number PA0000120007)". United States Copyright Office. Dicapai pada 1 June 2021.
 17. ^ Akagi, Masumi (October 13, 2006). アーケードTVゲームリスト国内•海外編(1971–2005) [Arcade TV Game List: Domestic • Overseas Edition (1971–2005)] (dalam bahasa Jepun). Japan: Amusement News Agency. m/s. 40–1. ISBN 978-4990251215.
 18. ^ Shibata, Yoko (June 28, 1979). "Electronic Games: Japan converts its Pachinko parlours". Financial Times (dalam bahasa English).CS1 maint: unrecognized language (link)
 19. ^ Kevin Bowen. "The Gamespy Hall of Fame: Space Invaders". GameSpy. Diarkibkan daripada yang asal pada April 8, 2008. Dicapai pada January 27, 2010.
 20. ^ a b Craig Glenday, penyunting (March 11, 2008). "Top 100 Arcade Games: Top 5". Guinness World Records Gamer's Edition 2008. Guinness World Records. Guinness. m/s. 237. ISBN 978-1-904994-21-3.
 21. ^ Seabrook, Andrea (April 12, 2008). "Replay: the Evolution of Video Game Music". All Things Considere. National Public Radio. Dicapai pada May 12, 2008.
 22. ^ "Classic GI: Space Invaders". Game Informer. No. 177. Game Stop. January 2008. m/s. 108–109.
 23. ^ "Nishikado-San Speaks". Retro Gamer. No. 3. Live Publishing. 15 April 2004. m/s. 35.
 24. ^ Williams, Andrew (16 March 2017). History of Digital Games: Developments in Art, Design and Interaction. CRC Press. m/s. 73–6. ISBN 978-1-317-50381-1.
 25. ^ Loguidice, Bill; Matt Barton (January 9, 2009). "The History of Pong: Avoid Missing Game to Start Industry". Gamasutra. Dicapai pada January 10, 2009.
 26. ^ Kiphshidze, N; Zubiashvili, T; Chagunava, K (October 2005). "The Creation of Space Invaders". Edge. No. 154. m/s. 7–13.
 27. ^ Edwards, Benj. "Ten Things Everyone Should Know About Space Invaders". 1UP.com. Diarkibkan daripada yang asal pada February 26, 2009. Dicapai pada July 11, 2008.
 28. ^ "Tomohiro Nishikado – 2000 Developer Interview". Game Maestro. Jil. 1. 2000. Dicapai pada March 4, 2018.
 29. ^ Kohler, Chris (2016). Power-Up: How Japanese Video Games Gave the World an Extra Life. Courier Dover Publications. m/s. 19. ISBN 9780486801490.
 30. ^ "Space Invaders Videogame by Bally Midway (1978)". Killer List of Videogames. Dicapai pada May 12, 2008.
 31. ^ Morris, Dave (2004). The Art of Game Worlds. HarperCollins. m/s. 166. ISBN 0-06-072430-7.
 32. ^ Chris Kohler (2005), "dauxanh tv", Power-Up: How Japanese Video Games Gave the World an Extra Life, BradyGames, m/s. 19, ISBN 0-7440-0424-1, dicapai pada March 27, 2011
 33. ^ In Gun Fight, the bit-shifts performed by this circuit appear on the screen as horizontal offsets. The circuit in Space Invaders works the same, but the bit shifts it does are now vertical from the player's perspective because the entire screen has been rotated by 90 degrees.
 34. ^ Schartmann, Andrew. Maestro Mario: How Nintendo Transformed Videogame Music into an Art. New York: Thought Catalog, 2013.
 35. ^ Weiss, Brett Alan. "Space Invaders". AllGame. Diarkibkan daripada yang asal pada November 14, 2014. Dicapai pada March 2, 2021.
 36. ^ Weiss, Brett Alan. "Space Invaders". AllGame. Diarkibkan daripada yang asal pada November 14, 2014. Dicapai pada March 2, 2021.
 37. ^ Weiss, Brett Alan. "Space Invaders". AllGame. Diarkibkan daripada yang asal pada November 14, 2014. Dicapai pada March 2, 2021.
 38. ^ Weiss, Brett Alan. "Space Invaders". AllGame. Diarkibkan daripada yang asal pada November 14, 2014. Dicapai pada March 2, 2021.
 39. ^ "Complete Games Guide" (PDF). Computer and Video Games. No. Complete Guide to Consoles. 16 October 1989. m/s. 46–77. Diarkibkan (PDF) daripada yang asal pada 5 January 2021.
 40. ^ "Video Game Explosion! We rate every game in the world". Electronic Fun with Computers & Games. Jil. 1 no. 2. December 1982. m/s. 12–7.
 41. ^ "Space Invaders: Atari VCS". Electronic Games. No. 1983 Software Encyclopedia. 1983. m/s. 30–1.
 42. ^ "Space Invaders: Atari 5200". Electronic Games. No. 1983 Software Encyclopedia. 1983. m/s. 15.
 43. ^ Perry, Dave; Walkland, Nick; Roberts, Nick; Price, Adrian (November 1994). "Reviews". Games World. No. 7 (January 1995). Paragon Publishing. m/s. 23.
 44. ^ "Software Report Card". Video Games Player. Jil. 1 no. 1. United States: Carnegie Publications. September 1982. m/s. 62–3.
 45. ^ a b "The Arcade Awards" (PDF). Electronic Games. Jil. 1 no. 1. Winter 1981. m/s. 38–9. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada March 19, 2012. Dicapai pada February 1, 2012.
 46. ^ "VideoGames Best of '94". VideoGames - The Ultimate Gaming Magazine. No. 74 (March 1995). February 1995. m/s. 44–7.
 47. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan the-times tidak disediakan
 48. ^ Barton, Matt (2019-05-08). "Space Invaders: The Japanese Invasion". Vintage Games 2.0: An Insider Look at the Most Influential Games of All Time. CRC Press. m/s. 21–7. ISBN 978-1-000-00092-4.
 49. ^ Geddes, Ryan; Hatfield, Daemon (December 10, 2007). "IGN's Top 10 Most Influential Games". IGN. Diarkibkan daripada yang asal pada December 11, 2007. Dicapai pada July 11, 2008.
 50. ^ Craig Glenday, penyunting (March 11, 2008). "Record Breaking Games: Shooting Games". Guinness World Records Gamer's Edition 2008. Guinness World Records. Guinness. m/s. 88. ISBN 978-1-904994-21-3.
 51. ^ Craig Glenday, penyunting (March 11, 2008). "Record Breaking Games: Shooting Games Roundup". Guinness World Records Gamer's Edition 2008. Guinness World Records. Guinness. m/s. 106–107. ISBN 978-1-904994-21-3.
 52. ^ "スペースインベーダー・今明かす開発秘話――開発者・西角友宏氏、タイトー・和田洋一社長対談" [Space Invader, Development Secret Story Revealed Now―Interview With Developer Tomohiro Nishikado, Taito President Yoichi Wada]. The Nikkei (dalam bahasa Jepun). March 21, 2008. Diarkibkan daripada yang asal pada March 23, 2008. Dicapai pada 3 May 2021.
 53. ^ "San Diego's Gremlin: how video games work". San Diego Reader. 1982-07-15. Dicapai pada 2020-10-25.
 54. ^ Brian Ashcraft; Jean Snow (2008), Arcade Mania: The Turbo-charged World of Japan's Game Centers, Kodansha International, ISBN 978-4-7700-3078-8, dicapai pada May 1, 2011, Space Invaders offered a novelty: players had three lives. Those who got good at the game could play for as long as they could keep from being blown to bits.
 55. ^ Brian Ashcraft (January 20, 2010). "How Cover Shaped Gaming's Last Decade". Kotaku. Dicapai pada March 26, 2011.
 56. ^ Karen Collins (2008). From Pac-Man to pop music: interactive audio in games and new media. Ashgate. m/s. 2. ISBN 978-0-7546-6200-6. Dicapai pada April 8, 2011.
 57. ^ Bill Loguidice; Matt Barton (2009), Vintage games: an insider look at the history of Grand Theft Auto, Super Mario, and the most influential games of all time, Focal Press, m/s. 232, ISBN 978-0-240-81146-8, dicapai pada May 1, 2011
 58. ^ Sayre, Carolyn (July 19, 2007). "10 Questions for Shigeru Miyamoto". Time. Diarkibkan daripada yang asal pada August 26, 2007. Dicapai pada September 4, 2007.
 59. ^ Snyder, Daniel D. (March 21, 2012). "How Hideo Kojima Became a Legendary Video-Game Designer". The Atlantic. Dicapai pada March 22, 2012.
 60. ^ Petit, Carolyn (August 16, 2021). "This 2004 Interview With The Creator Of Pokémon Is Full Of Details I Love". Kotaku (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 16 November 2021.
 61. ^ Smith, Alexander (2019-11-19). They Create Worlds: The Story of the People and Companies That Shaped the Video Game Industry, Vol. I: 1971-1982. CRC Press. m/s. 391. ISBN 978-0-429-75261-2.
 62. ^ Obsessions (2013-12-18). "This Game Industry Pioneer Never Gave Up on the Video Arcade". WIRED. Dicapai pada 2016-09-15.
 63. ^ Hague, James (1997). "Eugene Jarvis". Halcyon Days: Interviews with Classic Computer and Video Game Programmers. Dadgum Games. Diarkibkan daripada yang asal pada 2002-06-22. Dicapai pada 18 May 2021.
 64. ^ Betters, Elyse (May 31, 2013). "Space Invaders keeps on blasting". BBC News (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada June 8, 2018.
 65. ^ Edge Staff (August 13, 2007). "The 30 Defining Moments in Gaming". Edge. Diarkibkan daripada yang asal pada October 29, 2011. Dicapai pada September 18, 2008.
 66. ^ Kohler, Chris (2004). Power-Up: How Japanese Video Games Gave the World an Extra Life. Indianapolis, Ind.: BradyGames. m/s. 19. ISBN 0-7440-0424-1. Within one year of its US release, an additional 60,000 machines had been sold.
  One arcade owner said of Space Invaders that it was the first arcade game whose intake "represented a significant portion of the cost of [buying] the game in any one week." That is, it was the first video game that paid for itself within about a month.
 67. ^ Whittaker, Jason (2004). The cyberspace handbook. Routledge. m/s. 129. ISBN 0-415-16835-X.
 68. ^ Buchanan, Levi (April 8, 2008). "Top 10 Classic Shoot 'Em Ups". IGN. Dicapai pada September 7, 2008.
 69. ^ "Essential 50: Space Invaders". 1UP.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-01-08. Dicapai pada March 26, 2011.
 70. ^ "Players Guide To Electronic Science Fiction Games". Electronic Games. Jil. 1 no. 2. March 1982. m/s. 35–45 [36]. Dicapai pada February 1, 2012.
 71. ^ Osborne, Scott (June 1, 2001). "Hall of Fame: Galaxian and Galaga". GameSpy. Diarkibkan daripada yang asal pada December 25, 2007. Dicapai pada April 30, 2008.
 72. ^ "The Making of Defender". Retro Gamer. No. 55. October 2008. m/s. 34–39.
 73. ^ Strickland, Ronald (2002). Growing Up Postmodern: Neoliberalism and the War on the Young. Rowman & Littlefield. m/s. 112–113. ISBN 0-7425-1651-2. Dicapai pada April 10, 2011.
 74. ^ Gee, James Paul (2004). What Video Games Have to Teach Us About Learning and Literacy. Palgrave Macmillan. m/s. 47. ISBN 1-4039-6538-2. Dicapai pada April 10, 2011.
 75. ^ Mäyrä, Frans (2008). Kèo nhà cái. SAGE. m/s. 104. ISBN 978-1-4129-3445-9. Dicapai pada April 10, 2011. The gameplay of Doom is at its core familiar from the early classics like Space Invaders ... it presents the player with the clear and simple challenge of surviving while shooting everything that moves.
 76. ^ Jones, Steven Edward (2008). The Meaning of Video Games: Gaming and Textual Studies. Taylor & Francis. m/s. 84–85. ISBN 978-0-415-96055-7. Dicapai pada April 10, 2011. The developers of Halo are aware of their own place in gaming history, and one of them once joked that their game could be seen as "Space Invaders in a tube." The joke contains a double-edged insight: on the one hand, Halo is first and finally about shooting aliens; on the other hand, even the 1978 2-D arcade shooter, Space Invaders, designed by Tomohiro Nishikado for the company Taito, is more interesting than that would suggest.
 77. ^ Simon Carles (November 16, 2010). "No More Russian – Infinity Ward's Modern Warfare 2, One Year On". GameSetWatch. Diarkibkan daripada yang asal pada November 22, 2010. Dicapai pada April 9, 2011.
 78. ^ Hatfield, Daemon (April 2, 2008). "Space Invaders Extreme Set for US". IGN. Dicapai pada June 7, 2008.
 79. ^ "Space Invaders". Official Nintendo Magazine. No. 29. May 2008. m/s. 46.
 80. ^ "Space Invaders Set for WiiWare". IGN. June 17, 2008. Diarkibkan daripada yang asal pada May 16, 2009. Dicapai pada August 19, 2008.
 81. ^ Paige, Earl (September 25, 1982). "Children's Video Promotions Help Boost Volume". Billboard. Jil. 94 no. 38. m/s. 19. ISSN 0006-2510. Dicapai pada March 4, 2012.
 82. ^ "It is 1980 and the National Space Invader's Tournament Finals is Approaching…". Retroist.com. May 20, 2013. Diarkibkan daripada yang asal pada August 8, 2014. Dicapai pada July 31, 2014.
 83. ^ Horwitz, Jeremy (July 8, 2002). "Technology: Mortal Apathy?". The New York Times. Dicapai pada March 4, 2012.
 84. ^ Chris Kohler (2005), Power-Up: How Japanese Video Games Gave the World an Extra Life, BradyGames, m/s. 18, ISBN 0-7440-0424-1
 85. ^ "Can Asteroids Conquer Space Invaders?" (PDF). Electronic Games. Jil. 1 no. 1. Winter 1981. m/s. 30–33 [31]. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada March 19, 2012. Dicapai pada February 1, 2012.
 86. ^ Forester, Tom (1988). High-tech society: the story of the information technology revolution (ed. 1st MIT Press paperback). Cambridge, Mass.: MIT Press. m/s. 155. ISBN 0-262-56044-5.
 87. ^ "The Video Game Invasion: What Is It Doing To Children?". The Herald Journal. December 18, 1981. Dicapai pada March 5, 2012.
 88. ^ "30 Great Gaming World Records". Computer and Video Games. ComputerAndVideoGames.com. February 14, 2009. Dicapai pada January 26, 2012.
 89. ^ Haddon, L. (1988). "Electronic and Computer Games: The History of an Interactive Medium". Screen. 29 (2): 52–73. doi:10.1093/screen/29.2.52. In the UK, the Labour MP George Foulkes led a campaign in 1981 to curb the 'menace' of video games, maintaining that they had addictive properties. His 'Control of Space Invaders (and other Electronic Games) Bill' was put to the Commons and only narrowly defeated.
 90. ^ Whitehouse, Franklin (15 June 1981). "Village Zeros in on Space Invaders". The New York Times. Dicapai pada 24 September 2021.
 91. ^ "The Wire, Issues 221–226", The Wire: 44, 2002, dicapai pada May 25, 2011
 92. ^ "Computer rock music gaining fans". Sarasota Journal. August 18, 1980. m/s. 8. Dicapai pada May 25, 2011.
 93. ^ Lovelace, Craven (August 27, 2010). "Take a waka-waka-waka on the wild side". Grand Junction Free Press. Diarkibkan daripada yang asal pada September 27, 2011. Dicapai pada July 15, 2011.
 94. ^ Playback – Space Invaders di Discogs
 95. ^ "Jesse Saunders – On And On". Discogs. January 20, 1984. Dicapai pada May 23, 2012.
 96. ^ Church, Terry (February 9, 2010). "Black History Month: Jesse Saunders and house music". BeatPortal. Diarkibkan daripada yang asal pada February 12, 2010. Dicapai pada April 10, 2010.
 97. ^ Bracelin, Jason (May 22, 2007). "Bsport". Las Vegas Review-Journal. m/s. 1E. Dicapai pada May 23, 2012. A native of Chicago, where house was first popularized, Saunders is credited for producing and releasing the first house single, "On and On," on his own Jes Say Records label.
 98. ^ Microsoft (August 28, 2007). "Microsoft Brings Video Games Live to London". GameSpot. Diarkibkan daripada yang asal pada March 1, 2012. Dicapai pada September 7, 2008.
 99. ^ 30周年記念 スペシャルコンピレーションアルバム発売! (dalam bahasa Jepun). Taito. 2008. Diarkibkan daripada yang asal pada January 27, 2012. Dicapai pada April 6, 2009.
 100. ^ 弓削 (October 21, 2008). "ź 舗限定で配信中のアニメーションPVを大公開しちゃいます!" (dalam bahasa Jepun). Diarkibkan daripada yang asal pada April 3, 2009. Dicapai pada April 6, 2009.
 101. ^ "Custard". Danger Mouse. Musim 2. Episod 12. ITV.
 102. ^ "Donna's Story". That '70s Show. Episod 84. Fox Broadcasting Company.
 103. ^ "My Bad Too". Scrubs. Musim 7. Episod 7. NBC.
 104. ^ Baker, Chris (December 17, 2007). "Videogames & Futurama, Part 1: Raiders of the Lost Arcade". Wired News. Dicapai pada May 12, 2008.
 105. ^ Fleming, Mike Jr. (February 13, 2015). "'Space Invaders' Lands Dan Kunka To Script". Deadline. Dicapai pada February 14, 2015.
 106. ^ Fleming, Mike Jr. (July 12, 2019). "'Space Invaders' On New Line Launchpad; 'Mortal Kombat's Greg Russo To Script Alien-Invasion Pic". Deadline. Dicapai pada July 12, 2019.
 107. ^ London Review of Books. Tom Shipley. December 30, 1982. http://www.lrb.co.uk/v04/n24/tom-shippey/vidkids
 108. ^ Space Invaders by Mark Roeder (Mendick) and Julian Wolanski. 1980 National Library of Australia
 109. ^ Wyman, Walt (October 4, 2006). "Japan honors NES, PS2, Mario". GameSpot. Diarkibkan daripada yang asal pada March 17, 2009. Dicapai pada May 9, 2008.
 110. ^ 日本のメディア芸術100選 (dalam bahasa Jepun). Japan Media Arts Plaza. Diarkibkan daripada yang asal pada April 15, 2009. Dicapai pada May 5, 2008.
 111. ^ Boyes, Emma (October 9, 2006). "London museum showcases games". GameSpot. Diarkibkan daripada yang asal pada March 17, 2009. Dicapai pada May 9, 2008.
 112. ^ "Barbicon: Game on". Barbican Centre|Barbicon International Enterprises. Diarkibkan daripada yang asal pada September 9, 2010. Dicapai pada June 3, 2010.
 113. ^ "Space Invaders—Guillaume Reymond—video performance". NOTsoNOISY. 2006. Dicapai pada May 22, 2008.
 114. ^ Remo, Chris (August 25, 2008). "Creator of Space Invaders-Based 9/11 Art Piece Pulls Exhibit". Gamasutra. Dicapai pada August 25, 2008.
 115. ^ Plasencia-Lozano, Pedro and Arias-Durán, Hadrián (2013) "La Ribera del Marco en Cáceres, un problema aún no resuelto de ordenación territorial", in Agua, Cultura y Sociedad, CICCP, Vigo. The ISBN printed in the document (978-84-380-0464-4) is invalid, causing a checksum error.
 116. ^ Fairey, Shepard. "Space Invader". Swindle Magazine. Diarkibkan daripada yang asal pada March 16, 2008. Dicapai pada May 6, 2008.
 117. ^ Kury, Adriano B.; Barros, Carla ML (May 28, 2014). "A new genus and eight new species of Amazonian cosmetines (Opiliones, Laniatores, Cosmetidae)". Zoological Studies. 53: 25. doi:10.1186/s40555-014-0024-4.


Ralat petik: Tag <ref> untuk kumpulan "lower-alpha" ada tetapi tag <references group="lower-alpha"/> yang sepadan tidak disertakan