Senarai anjing cereka

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Templat:Senarai dinamik Senarai anjing cereka ini ialah anak senarai haiwan cereka. Senarai ini hanya terhadap kepada watak anjing ketara dari dunia cereka. Untuk anjing sebenar/terkenal, lihat Senarai anjing. Untuk anjing mitologi, lihat Anjing mitologi.

Sastera[sunting | sunting sumber]

Nama anjing Baka Sumber Nama pengarang Nota
Addison[1] Anjing baka kacuk Farley Mowat Anjing Farley Mowat dalam buku The Dog Who Wouldn't Be.
Inherent Vice Thomas Pynchon Anjing Burke Stodger yang meluangkan terlalu banyak masa menonton filem George Sanders dan anjing Mildred Shasta Fay Hepworth.
Argos[2][3] Odyssey Homer Anjing setia Odysseus.
Baleia[4] Vidas Secas Graciliano Ramos Kemudian diadaptasikan dalam Vidas Secas klasik Brazil 1963. Pelakon anjing betina, Piaba, diraikan di Pesta Filem Cannes di pertengahan pertikaian terhadap babak kematian (simulasi) anjing itu.
Banga[5] The Master and Margarita Mikhail Bulgakov Anjing Pontius Pilate.
Baree Kacukan anjing–serigala Baree, anak lelaki Kazan James Curwood Anak lelaki Serigala Kelabu dan Kazan.
Bendicò Anjing Denmark besar Il Gattopardo (The Leopard) Giuseppe Tomasi di Lampedusa Dimiliki oleh watak pusat Don Fabrizio Corbera, Putera Salina
Big Red[3][6] Seter Ireland Big Red Jim Kjelgaard
Blood[6][7] A Boy and His Dog Harlan Ellison Kemudian diadaptasikan dalam filem dengan Blood disuarakan oleh Tim McIntire.
Blue The Sound and the Fury William Faulkner
Bob Dumb Witness Agatha Christie Juga dikeluarkan sebagai bahagian siri Agatha Christie's Poirot.
Bodger dan Luath[3] Bulterier, anjing pengutip Labrador The Incredible Journey Sheila Burnford Ini berdasarkan kisah sebenar
Buck[2] Anjing Santo Bernard-collie Scotland Call of the Wild Jack London[8] [A] Diadaptasikan dalam enam buah filem: The Call of the Wild oleh D. W. Griffith 1908; sebuah filem bisu kedua (1923); (1935); 1972 The Call of the Wild: Dog of the Yukon dan Call of the Wild 3D (2009).
Bulls-eye[2][9] Oliver Twist Charles Dickens Anjing Bill Sikes.
Buster Terier Scotland Five Find-Outers Enid Blyton Dimiliki oleh Frederick Algernon Trotteville ("Fatty").
Cafall[3] Seekor anjing milik Raja Arthur (dieja juga sebagai "Cabal" atau "Caval").
Carl Anjing Rottweil Good Dog, Carl Alexandra Day
Clifford Anjing penuding Hungary Clifford the Big Red Dog Norman Bridwell Seekor anjing 25 kaki tinggi. Ia peramah dan suka membantu, tetapi saiz besarnya kadang-kadang boleh menyebabkan masalah.
Crab[2][9] Two Gentlemen of Verona William Shakespeare "Anjing paling bersifat perengus yang hidup".
Cujo[3][7] Anjing Santo Bernard Cujo Stephen King Seekor anjing Santo Bernard 200 paun yang mengejar seekor arnab liar ke dalam sebuah gua batu kapur tempat dijangkiti dengan rabies kelawar kripta dan mengganggu Castle Rock, Maine, membunuh beberapa orang penduduk.
Dingo Dick Sand, A Captain at Fifteen Jules Verne
Diogenes Dombey and Son Charles Dickens Teman Paul Dombey dan kemudian kakaknya Florence.
Disreputable Dog[6] Lirael dan Abhorsen Garth Nix
Einstein[7] Anjing pengutip keemasan Watchers Dean Koontz
Eos Funeral Games Mary Renault Seekor anjing putih cantik.
Fang[7] Mastif Inggeris Harry Potter dengan Batu Hikmat J. K. Rowling Anjing Hagrid.
Fluffy[7] Cerberus Harry Potter dengan Batu Hikmat J. K. Rowling
Garm Farmer Giles of Ham J. R. R. Tolkien
Garryowen[3] Ulysses James Joyce
Gaspode dan Laddie Discworld Terry Pratchett Seekor anjing pintar secara tidak biasa yang bercakap dan klien Wonder Dog-nya.
Ginger[10] The View from Saturday E. L. Konigsburg Anjing genius Nadia Diamondstein.
Ginger Pye[6] Ginger Pye Eleanor Estes
Gnaish Thunder Oak Garry Kilworth
Go Go Girl dan Slinkster Dog Weetzie Bat Francesca Lia Block
Gyp Adam Bede George Eliot Anjing Adam Bede.
Hank Hank the Cowdog John R. Erickson
The Hound of the Baskervilles[2][3] Hound Sherlock Holmes Arthur Conan Doyle Dikarang dengan ayat terkenal, "They were the footprints of a gigantic hound!".
Huan Anjing pemburu serigala Ireland The Silmarillion J. R. R. Tolkien Teman Valinor, teman dan penolong Beren dan Lúthien.
Missis, Perdita, Pongo, dan anjing Dalmatia lain The Hundred and One Dalmatians[3] Dodie Smith Kemudian dijadikan filem oleh Walt Disney. Kemudian juga diadaptasikan sebagal sebuah filem aksi langsung dan sebuah muzikal pentas.
Jip[2][3] Anjing riba David Copperfield Charles Dickens Dimiliki oleh Dora Spenlow, isteri pertama David Copperfield.
Jip Doctor Dolittle Hugh Lofting Salah satu teman haiwan Dolittle.
John Joiner The Tale of Samuel Whiskers or The Roly-Poly Pudding Beatrix Potter Terier yang menyelamatkan Tom Kitten daripada dijadikan dadih oleh tikus.
Kashtanka[11] Kashtanka Anton Chekhov
Know-Nothing Bo the Non-Wonder Dog So Long, and Thanks for All the Fish Douglas Adams Seekor anjing milik pengiklan Will Smithers.
Lad[2][6] Collie kasar Lad, A Dog Albert Payson Terhune
Laska Anna Karenina Leo Tolstoy Anjing pemburu Levin.
Lassie[3][6] Collie kasar Lassie Come Home Eric Knight
Lorelei[7] Lorelei's Secret Carolyn Parkhurst Anjing yang merupakan satu-satu saksi bunuh diri pemiliknya. Suami pemiliknya cuba mencari sebab dia membunuh diri dengan mengajar anjing itu berkomunikasi dengan bercakap. Tajuk buku Amerika Syarikat ialah The Dogs of Babel.
Mo Mo - The Talking Dog Michelle Booth (pengarang) Anak anjing yang diberi kotak suara yang khas ditumbuhkan oleh seorang doktor veterinar dan mengembangkan kebolehan untuk bercakap.
Molly John Dies at the End David Wong Anjing berwarna karat yang akhirnya pulang ke alam semesta silih ganti sebagai Fred Durst. Dalam novel keduanya, Molly ditembak mati, serta-merta, untuk menyelamatkan Dave, yang menyelamatkan Amy, yang berlari di hadapan seluruh angkatan tentera sebaik mereka memotong-motong zombi.
Moses Dogville Lars von Trier Anjing Chuck, dilihat hanya sebagai garis luar kapur di tanah sehingga babak terakhir.
Mouse The Dresden Files Jim Butcher Anjing Harry.
Mr. Bones[7][12] Timbuktu Paul Auster Anjing terbiar dan pencerita. Kemudian dinamai semula Sparky/Sparkatus
Nana Anjing Newfoundland Peter Pan J. M. Barrie
Old Dan[3] dan Little Ann[3] Redbone coonhound Where the Red Fern Grows Wilson Rawls
Olive Terier Jack Russell Olive, the Other Reindeer Vivian Walsh dan J. Otto Siebold
Pansy Mastif Inggeris Burke Andrew Vachss
Patrsche[2] A Dog of Flanders Ouida
Pearl the Wonder Dog Anjing penuding Spenser Robert Parker
Pepper Mastif Inggeris The House on the Borderland William Hope Hodgson
Petula Pug Molly Moon Georgia Byng
Poky The Poky Little Puppy Janette Sebring Lowry
Pippin Pippin and Mabel K.V. Johansen
Pompey[13] The History of Pompey the Little Francis Coventry Juga dikenali sebagai The Life and Adventures of a Lap-dog.
Putera Terrien Bridge to Terabithia Katherine Paterson Anjing Leslie Burke (dan anjing ibu bapa Burke).
Pugnax Against the Day Thomas Pynchon Seekor anjing baka kacuk sastera yang merupakan teman Chums of Chance.
Rab[2] Rab and his Friends John Brown
Ribsy Ribsy Beverly Cleary Teman Henry Huggins.
Anjing Robinson Crusoe[14] Robinson Crusoe Daniel Defoe
Rowf dan Snitter[7] Anjing baka kacuk, terier rubah The Plague Dogs Richard Adams
Rover Rob[15] Rover Rob
Scamper Spaniel keemasan The Secret Seven Enid Blyton Dimiliki oleh Peter dan Janet.
Searchlight Stone Fox John Reynolds Gardiner Anjing tarikan wiraan yang menarik kereta tarik Little Willy.
Shadow Collie sempadan The Sorcerer in the North John Flanagan Anjing tercedera yang diadopsi oleh Will. Diajar banyak kepandaian, termasuk menyalak atas arahan, untuk membantu samaran Will sebagai penglipur lara.
Shiloh[6] Beagle Shiloh Phyllis Reynolds Naylor Anjing yang diselamatkan daripada pemilik yang menganiayainya.
Skylar[16] Terier Jack Russell Skylar and George Washington Matt Burgess Berdasarkan anjing sebenar Matt bernama Skylar.
Sirius[7] Sirius Olaf Stapleton Wira eponim, hasil uji kaji untuk menghasilkan anjing dengan kecerdasan manusia.
Snowy Terier rubah dawai The Adventures of Tintin Hergé Anjing Tintin.
Spark Little, Big John Crowley Anjing Daily Alice
Spot Spot the Dog Eric Hill
Timothy / Timmy / Tim Anjing baka kacuk The Famous Five Enid Blyton Ketiga-tiga nama dijumpai digunakan bertukar-tukar. Anjing George Kirrin.
Thor Anjing gembala Jerman Thor Wayne Smith Kemudian diadaptasikan dalam sebuah filem bertajuk Bad Moon.
Toto Terier batu tanda The Wonderful Wizard of Oz L. Frank Baum Anjing peliharaan Dorothy
Tock The Phantom Tollbooth Norton Juster The "watchdog" ("anjing penjaga / anjing jam") (namanya ajukan, kerana anjing itu mempunyai sebuah jam besar di sisinya).
Walter Walter the Farting Dog William Kotzwinkle dan Glenn Murray
What-a-Mess{Muir, Frank "What-a-Mess in Summer". Picture Corgi, 1982} Anjing pemburu Afghan What-a-Mess Frank Muir Nama betulnya ialah Putera Amir dari Kinjan tetapi dikenali sebagai What-a Mess
White Fang dan Kiche[6] White Fang Jack London
Wellington The Curious Incident of the Dog in the Night-Time Mark Haddon Anjing Pn. Shear.
Wiggins The Little White Horse Elizabeth Goudge Anjing betina wiraan Maria.
Zar Borzoi Lara's Gift Annemarie O'Brien Teman baik wirawati, Lara

Komik[sunting | sunting sumber]

Nama Baka Sumber Nota
Ace the Bat-Hound Anjing gembala Jerman Batman
Argo PS238
Bandit We3 Juga dikenali sebagai "1".
Barnabas DC Comics Teman kanin bercakap Destruction pertama dan kemudian Delirium dalam The Sandman.
Beauregard Anjing pemburu darah Pogo
Beck Beck Anjing Ryûsuke Minami.
Bill Cocker spaniel Boule et Bill
Black Bob Collie sempadan The Dandy
Blu Monica's Gang
Böwser vön Überdog Buldog The Ongoing Adventures of Rocket Llama Antagonis primer
Buckles Buckles
Dog Collie sempadan Footrot Flats
Dogpool Anjing baka kacuk Deadpool Corps Deadpool dari kenyataan lain; Anggota asal Deadpool Corps
Cubitus (Wowser) Cubitus Anjing peliharaan Sémaphore.
Dogmatix Asterix Teman setia Obelix. Dipanggil Idefix dalam buku komik Asterix Perancis asli.
Earl Terier Jack Russell Mutts
Effdee Anema: Age of the Robots
Eirean Chicko Anjing gembala Basque Dark and Light Elemental Ages from Warlords Seorang budak lelaki ejen rahsia ditransformasi menjadi seekor oleh Huckleberry Yiucko si ahli silap mata.
Fergus Citizen Dog Anjing Mel.
Fred Bassett Anjing pemburu basset Fred Basset
Gin Anjing Akita 'Ginga: Nagareboshi Gin, Ginga Densetsu Weed
Gnasher dan Gnipper Tripehound berbulu dawai Habsyah Dennis the Menace, Gnasher and Gnipper
Grimm Mother Goose and Grimm'
Hellhound Beyblade: Metal (siri)
Howard Anjing Santo Bernard Howard Huge
Sarjan Kemlo "Hyperdog" Caesar Anjing Doberman Top 10
Kreeg Sojourn Anjing Arwyn.
Krypto Superman
Lockjaw Marvel Comics Anjing Inhumans.
Lucky Anjing pengutip Labrador kuning Hawkeye Anjing Hawkeye; Sebelumnya dikenali sebagai Arrow; Juga dipanggil Pizza Dog
Marmaduke[3] Anjing Denmark besar Marmaduke
Napoleon Napoleon and Uncle Elby
Odie[3] Garfield
Otto Beetle Bailey Ia anjing peliharaan Sarjan Snorkel dalam angkatan tentera.
Ponta Koizumi Guru Guru Pon-chan
Polgas Pugad Baboy
Rex the Wonder Dog Anjing gembala Jerman DC Comics
Rocket Chacha Chaudhary Anjing Chacha.
Roscoe Pickles Anjing Earl dan Opal.
Rufferto Groo Anjing dan teman tidak boleh dipisahkan Groo.
Rover Red and Rover Biasanya tenang dan sangat setia terhadap Red.
Sam Sam & Max Anjing detektif enam kaki tingginya kalkulatif yang memakai sut dan fedora.
Sandy Little Orphan Annie Anjing Annie dikenali kerana mengatakan "arf".
Satchel Pooch Get Fuzzy
Snert Hagar the Horrible Anjing Hagar.
Snoopy[3] Beagle Peanuts Anjing Charlie Brown.
Snowy Terier rubah dawai The Adventures of Tintin Teman Tintin.
Space Canine Patrol Agents DC Comics
Yankee Poodle Pudel Captain Carrot and His Amazing Zoo Crew Juga dikenali sebagai Rova Barkitt dari Follywood.

Media[sunting | sunting sumber]

Filem[sunting | sunting sumber]

Watak Baka Sumber Nota
Anwar Sadat Puggle I Love You, Man
Asta[3] Terier rubah dawai Thin Man Dimiliki oleh Nick & Nora Charles
Beethoven[3] Anjing Santo Bernard Beethoven Diambil oleh keluarganya, ia merupakan anjing protagonis sirinya.
Benji[3] Anjing baka kacuk Benji Seekor anjing kecil yang diambil oleh keluarganya
Bingo Bingo Sebahagian collie sempadan
Bolt Anjing gembala putih Bolt
Bombón Bombon el perro
Bruiser Anjing Chihuahua Legally Blonde Anjing peliharaan dan teman sekerja Elle Woods.
Buddy Anjing pemburu keemasan Air Bud
Buster Dachshund Toy Story 2, Toy Story 3 Dimiliki oleh Andy, tetapi lebih setia terhadap Woody.
Chance Buldog Amerika Homeward Bound
Chiffon Anjing gembala Inggeris lama The Shaggy Dog
Digby Anjing gembala Inggeris lama Digby, the Biggest Dog in the World
Duke[3] The Swiss Family Robinson
Einstein Anjing gembala Catalonia Back to the Future Anjing gembala Doc Brown.
Frank the Pug Pug Men in Black
Geneviève Anjing pengutip Labrador Madeline Penyelamat dan teman Madeline.
Hachi Anjing Akita Hachi: A Dog's Tale
Hercules Mastif Inggeris The Sandlot
Hooch Dogue Bordeaux Turner & Hooch
Jack Terier Jack Russell The Artist Uggie, yang memainkan Jack, memenangi 2011 Anugerah Palm Dog kerana persembahannya dalam filem ini.
Jerry Lee Anjing gembala Jerman K-9 Seekor anjing polis, yang bekerja mengikut cara sendiri.
Kyle Anjing baka kacuk Despicable Me Anjing penjaga Gru, yang pada awalnya benci dipeluk oleh Agnes, juga tidak ragu cuba menggigit apa-apa yang kelihatan seperti makanan untuknya.
Lenny Lenny the Wonder Dog
Marley Anjing pengutip Labrador Marley and Me
Mike (juga dikenali sebagai Matisse) Collie sempadan Down and Out in Beverly Hills
Moses Anjing Chihuahua Meet the Fockers Anjing Bernie dan Roz Focker.
Neil Anjing Santo Bernard Topper
Nikki Nikki, Wild Dog of the North
Old Yeller[3][6] Black mouth cur Old Yeller Anjing keluarganya yang digigit oleh seekor serigala gila dengan virus, sebelum Travis memaksa dirinya untuk membunuh anjing itu.
Otis Pug The Adventures of Milo and Otis
Pete the Pup Pit bull Our Gang
Red Red
Sammy Davis, Jr. Jr. Collie sempadan Everything is Illuminated (filem 2005)
Shadow Anjing pengutip keemasan Homeward Bound
Skip Terier Jack Russell My Dog Skip
Spot Bulmastif See Spot Run
Thor Anjing gembala Jerman Bad Moon
Toto Terier batu tanda The Wizard of Oz
Verdell Grifon Brussel As Good As It Gets

Televisyen[sunting | sunting sumber]

Nama Baka Rancangan TV Nota
Arnold Anjing Rottweil Entourage Anjing Turtle
Astro Anjing Denmark besar Jetsons
Audrey Terier batu tanda Neighbours Menyertai pertunjukan pada 2001 dan berlepas pada 2011, ikutan kematian anjing yang menggambarkannya.[17]
Blacktoe[18] Anjing gembala Jerman Star Trek: The Next Generation Anjing William Riker
Black Tooth, White Fang The Soupy Sales Show "Anjing Terbesar dan Termanis di AS" dan "Anjing Terbesar dan Terteruk di AS"
Blue Blue's Clues Anak patung dan watak tajuk siri kanak-kanak.
Bob the Dog Mister Rogers' Neighborhood Anak patung daripada Neighborhood of Make-Believe, dimainkan oleh Bob Trow.
Boomer Here's Boomer
Bossy Kelpie Australia Neighbours Diperkenalkan pada April 2012 sebagai gantian untuk Audrey yang mati pada 2011.[19]
Bouncer Anjing pengutip Labrador Neighbours
Buck Anjing Brie Married... with Children Buck digantikan dengan anjing lain bernama Lucky dalam episod seterusnya.
Celine Anjing Chihuahua Summer Heights High
Charlie the Wonder Dog The Late Show Bintang lakaarn bernama sama dalam parodi pertunjukan haiwan cereka lain seperti Lassie
Cleo[3] Anjing pemburu basset The People's Choice Comet diperkenalkan dalam Musim 3 episod "And They Call It Puppy Love". Seekor anjing pengutip keemasan betina yang melarikan diri, bernama Minnie muncul di laman belakang keluarga Tanner, yang bunting ditemui oleh keluarga itu dan akan melahirkan anak. Ia melahirkan seperinduk anak anjing dan apabila pemiliknya datang untuk menuntutnya, pemiliknya menawari keluarga Tanner salah seekor untuk dipelihara. Mereka memilih seekor anak anjing jantan dan menamainya Comet; sejak itu ia membesar menjadi seekor anjing dewasa dan menjadi salah satu watak utama untuk selebih siri itu.
Comet Anjing pengutip keemasan Full House
Colin Spaced Anjing daripada siri Channel 4
Diefenbaker (juga dikenali sebagai Dief) Kacukan anjing–serigala Due South
Digby Anjing pengutip keemasan Pushing Daisies Anjing dahulu yang mati milik Ned
Dodge T. Dog CBBC Anjing dari CBBC yang merupakan penyampai
Dog Anjing pemburu basset Columbo Anjing Columbo
Dougal Terier Skye The Magic Roundabout Watak utama
Duke[3] Anjing pemburu darah The Beverly Hillbillies Anjing Jed Clampett
Djinn Djinn Anjing Havana "I Dream of Jeannie" Anjing jin dengan kuasa magik
Eddie Terier Jack Russell Frasier Dimainkan oleh Moose dan Enzo
Flash Anjing pemburu basset The Dukes of Hazzard Anjing Rosco P. Coltrane
Fluffy Pudel Serberus Pac-Man and the Ghostly Adventures Menjaga Pokok Kehidupan (Dalam episod ke-2). Ia tinggal bersama dengan Lord Betrayus, Inky si hantu, Blinky, Pinky and Clyde. Pac-Man, Spiral dan Cylindria menghadapinya dalam debutnya.
Fleegle Beagle The Banana Splits Ketua The Banana Splits, kugiran semua haiwan. Dia bermain gitar.
Fussy American Dad! Muncul dalam Musim 2, Episod 9 Not Particularly Desperate Housewife
Happy 7th Heaven
Hacker T. Dog Terier sempadan CBBC Anjing dari CBBC yang merupakan penyampai CBBC
Henry Anjing pemburu basset Emergency! Tinggal di atas sofa di stesen
Hobo (juga dikenali sebagai London) Anjing gembala Jerman/husky Siberia The Littlest Hobo
Jim Grifon Brussel Mike & Molly Anjing Margaret Bigg
Jupiter Anjing Denmark besar I Dream of Jeannie Anjing Jeneral Peterson
Ivanna Anjing Pomerania The Suite Life of Zack & Cody Anjing London Tipton
Jeb VR Troopers
Joe Anjing gembala Jerman Run, Joe, Run
K-9 Robot Doctor Who K-9 mempunyai beberapa penjelmaan semula sepanjang rancangan ini dan paling ketara merupakan teman tetap Sarah Jane Smith yang merupakan Teman Fourth Doctor dalam siri Doctor Who.
Krypto/Shelby dan Krypto[3] Luar bumi; seekor anjing pengutip Labrador dalam siri animasi Smallville dan Krypto the Superdog Anjing Clark Kent / anjing Superman
Liene Anjing pengutip Labrador JC 9 Anjing Vicky 24/7
Lucky Cocker spaniel Amerika Married... with Children Lucky menggantikan Buck daripada episod awal-awal.
Murray Anjing kacukan collie-gembala Mad About You' Anjing keluarga
Porthos Beagle Star Trek: Enterprise Anjing Kapten Jonathan Archer
Rex Anjing gembala Jerman Inspector Rex Anjing polis tajuk.
Roly Pudel EastEnders
Rowlf si Anjing The Muppet Show Salah satu watak Muppet pertama, anjing perang selekeh dengan hidup hitam bundar dan telinga terkelepai panjang. Ia dicipta (dan pada asalnya dipersembahkan dan disuarakan) oleh Jim Henson. Rowlf ialah pemain piano penduduk Muppet Theatre.
Santa's Little Helper Greyhound The Simpsons Santa's Little Helper diperkenalkan dalam musim pertama, 1989 dalam episod "Simpsons Roasting on an Open Fire" dan merupakan salah satu dua ekor haiwan peliharaan dimiliki oleh keluarga Simpson.[20]
Stella Buldog Perancis Modern Family Anjing Jay Prichett. Ia pada asalnya dimainkan oleh Brigitte pada musim 2 & 3, dan digantikan oleh Beatrice pada musim 4.
Stinky dan Nunzio Anjing kacukan Brie dan corgi Dharma and Greg Anjing Dharma
Vincent Anjing pengutip Labrador kuning Lost Vincent ialah anjing Walt, pada asalnya dimiliki oleh bapa tiri Walt, Brian Porter. Ia ditinggalkan di Island apabila Michael dan Walt pergi. Ia diberikan kepada Shannon dan kekal di bawah jagaanya sehingga dia dibunuh, Vincent dianggap satu-satu[petikan diperlukan] yang terselamat dalam Lost. Ia dilihat pada kali terakhir di sisi Jack semasa Jack meninggal kerana lukanya.
Wellard EastEnders
Wishbone Terier Jack Russell Wishbone Watak utama. Ia dimainkan oleh Soccer dan disuarakan oleh Larry Brantley. Anjing yang baik dibaca yang melihat selarian antara sastera klasik dengan dilema yang dihadapi olehnya dan teman-teman manusiannya setiap hari. Ia kelihatan berada di bawah tanggapan bahawa manusia akan mendengarnya jika mereka hanya menumpukan perhatian dan ia kerap meratapi kenyataan bahawa mereka tidak. Dalam kisah yang dikhayalkan olehnya sendiri, manusia boleh mendengarnya dan kelihatan menganggapnya sebagai manusia.
Yukon King Husky Alaska Sergeant Preston of the Yukon

Animasi[sunting | sunting sumber]

Radio[sunting | sunting sumber]

Lagu[sunting | sunting sumber]

Hanya lagu dengan watak anjing termasuk dalam bahagian ini. Bukan anjing metafora atau lagu dengan "anjing" dalam tajuknya.

Permainan video[sunting | sunting sumber]

Maskot sukan dan iklan[sunting | sunting sumber]

Anjing cereka lain[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Buck in "Call of the wild" is described thus: "His (Buck's)father, Elmo, a huge St Bernard, had been the Judge's inseparable companion, and Buck bid fair to follow in the way of his father. He was not so large,—he weighed only one hundred and forty pounds,—for his mother, Shep, had been a Scotch shepherd dog. Nevertheless, one hundred and forty pounds, to which was added the dignity that comes of good living and universal respect, enabled him to carry himself in right royal fashion." The use of the term "Scotch shepherd dog" is a Victorian phrase which probably refers to Scotch Collie but might refer to English Shepherd. Three Leonberger 'actors' (one was a female, and two males) played the starring dog "Buck" in The Call of the Wild: Dog of the Yukon (1997), "Call of the Wild - Dog of the Yukon". Internet Movie Data Base. Dicapai 8 Oktober 2012.  suatu persembahan Kanada bagi Call of the Wild, oleh Jack London, membintangkan Rutger Hauer sebagai John Thornton (diceritakan oleh Richard Dreyfuss). "Leonberger Facts". American Kennel Club. Dicapai 8 Oktober 2012. 

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Bill Millard (2009), "Pynchon's Coast: Inherent Vice and the Twilight of the Spatially Specific", College Hill Review (4) 
  2. ^ a b c d e f g h i J. Walker McSpadden, Famous Dogs in Fiction 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x Bankroff, Georgene. A Compilation of Classy Animal Names. iUniverse. 17 Januari 2002. ISBN 9780595206742 Ralat petik: Invalid <ref> tag; name "bankroft" defined multiple times with different content Ralat petik: Invalid <ref> tag; name "bankroft" defined multiple times with different content Ralat petik: Invalid <ref> tag; name "bankroft" defined multiple times with different content
  4. ^ 'Short film: Baleia the Dog' in 'Vidas secas' DVD, 1963 Nelson Pereira Dos Santos, diterbitkan 2005 oleh New Yorker Films
  5. ^ Naxos Audio Books
  6. ^ a b c d e f g h i Hogan, Walter. Animals in young adult fiction. Scarecrow Press. 30 July 2009. ISBN 9780810859944
  7. ^ a b c d e f g h i Wendy Bousfield, "Dogs", The Greenwood encyclopedia of science fiction and fantasy, 1 
  8. ^ "What is the sled dog's breed in Jack London's Call of the Wild?". Answers.com. Dicapai 3 Jun 2011. 
  9. ^ a b "Dogs in Fiction.; Famous Novelists Who Have Written About Them", New York Times, 28 Mei 1898 
  10. ^ Beth Gutcheon (10 November 1996), "Wise Guys", New York Times 
  11. ^ Eldritchpress.org
  12. ^ Pearl, Nancy. Book lust: recommended reading for every mood, moment, and reason. Sasquatch Books. 15 Ogos 2003. Pg.103. ISBN 9781570613814
  13. ^ Cosslett, Tess. Talking animals in British children's fiction, 1786-1914. Ashgate Publishing, Ltd.. 2006. ISBN 9780754636564
  14. ^ Armstrong, Philip. What animals mean in the fiction of modernity. Taylor & Francis. 28 March 2008. ISBN 9780415358385
  15. ^ "The Life of a Pirate Dog with young Grace O'Malley - Juvenile Historical Fiction"
  16. ^ http://www.skylardog.com
  17. ^ Kilkelly, Daniel (17 Ogos 2011). "'Neighbours' pet dog Audrey loses cancer battle". Digital Spy. Dicapai 7 Januari 2014. 
  18. ^ Morrow, Laurie Bogart. The Giant Book of Dog Names. Simon and Schuster. 9 Oktober 2012. ISBN 9781451666908 [1]
  19. ^ Kilkelly, Daniel (1 Februari 2012). "'Neighbours' unveils Kyle's new pet dog Bossy". Digital Spy. Dicapai 7 Januari 2014. 
  20. ^ Santa's Little Helper

Templat:Kotak pandu arah biologi cereka