THR.fm

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Time Highway Radio)
Jump to navigation Jump to search
"Time Highway Radio" dilencongkan di sini.
THR FM
(Raaga & Gegar)
Thrfm.png
Kawasan penyiaranBukit Jalil, Kuala Lumpur, Malaysia
SloganAaha Siranta Isai! (THR Raaga), Permata Pantai Timur (THR Gegar)
Tarikh siaran pertama2005
PemilikAstro All Asia Networks plc, di bawah Astro Radio
Tapak webThr Raaga & Thr Gegar Online

THR (dahulu dikenali sebagai Time Highway Radio) ialah nama sebuah stesen radio komersial swasta Malaysia yang pertama, terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Kini dikendali oleh Airtime Management and Programming Sdn. Bhd. sejak 2005, stesen ini berasal daripada inisiatif dan pada berapa ketika ialah sebuah stesen rasmi kerjasama TIME Engineering, dan nama ini mencadangkan stesen ini menyasarkan penguna jalan raya/lebuh raya dengan laporan trafik dan hiburan. Ia memulakan satu era baru dalam babak penyiaran Malaysia sebagai ia sebuah stesen pertama untuk memberi alternaltif stesen Radio Televisyen Malaysia milik kerajaan dan ia memulakan permulaan sebuah persaingan keras pada pendengar penutur bahasa Inggeris. THR sekarang beroperasi sebagai radio Tamil No. 1 (THR Raaga) dan radio Melayu Pantai Timur No. 1 (THR Gegar) di Malaysia, 2008. Bagi di luar Pantai Timur, THR Gegar juga boleh didengari menerusi saluran Astro 863 aplikasi mudah alih RAKU secara percuma di telefon pintar menerusi App Store dan Google Play dan juga secara dalam talian.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

THR memulakan siaran ujian pada malam 31 Ogos 1994[1] (Hari Kebangsaan ke-37) pada frekuensi 99.3 MHz dari tapak pemancar Gunung Ulu Kali memancarkan negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Pahang Barat. Ia dikawal dari sebuah studio yang disewa daripada Radio Televisyen Malaysia di bangunan Wisma Radio RTM yang terletak di Angkasapuri, Kuala Lumpur. Pada 9hb September dengan tepatnya pukul 3:00 petang, secara simbolik sejajar dengan frekuensi '99.3', THR rasminya memulakan siaran, beroperasi dalam bahasa Malaysia dan bahasa Inggeris 24 jam sehari dalam formula 80:20 - 80% masa siaran dalam bahasa Inggeris, 20% dalam bahasa Malaysia. Ia juga stesen kedua di Malaysia untuk bersiaran tanpa henti selepas Klasik Nasional (pada masa itu dikenali sebagai Radio 1), dan dilakukan sangat betul pada hari pertama penyiaran.

Setahun kemudian pada tahun 1995, THR meluaskan kawasan pemancaran pemyiaran ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor, penyiarannya boleh juga didengari di Singapura; pada satu titik THR membuktikan ia sangat popular manakala stesen Singapura berasa terancam oleh kadar mencemaskan bilamana pendengar-pendengar berubah ke stesen tersebut. Best 104 juga mula merasa kehangatan dan memutuskan untuk 'menyerang balas' dengan meluaskan penyiarannya ke Kuala lumpur pada tahun 1995 dan persaingan pendengar bahasa Inggeris adalah keras dengan stesen radio Bahasa Inggeris Radio Televisyen Malaysia iaitu Traxx FM (pada masa itu dikenali sebagai Radio 4).

Pada tahun 1996, THR berpindah ke studio sendirinya di Aras 10 dari Wisma TIME, Jalan Tun Razak, berdekatan dengan pusat bandar raya Kuala Lumpur. Tahun yang sama menyaksikan perluasan kawasan penyiaran ke negeri-negeri utara iaitu Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.

Persaingan hebat dan kemunduran[sunting | sunting sumber]

Perluasan penyiaran Best 104 ke pendengar pedalaman Lembah Kelang THR pada tahun 1996 menyampaikan satu cabaran huraian-huraian kepada THR, dengan sekurang-kurangnya seorang deejay 'melompat' dari THR ke Best 104. Bagaimanapun, ia ialah permulaan penyiaran AMP Radio Network HITZ FM pada bulan Januari 1997 yang sebenarnya mencederakan populariti THR, dan juga seperti Best 104. Pengenalan terus stesen bahasa Inggeris oleh AMP Radio Network menghakis pendengar bahasa Inggeris kedua-dua buah stesen (THR dan Best 104), yang merupakan punca pendapatan pengiklanan utama kedua-dua buah stesen. Stesen-stesen AMP menyampaikan pendengar radio rakyat Malaysia dengan senarai pemain genre berkhusus – hit top, kontemporari, dan pendengaran ringan. Tema-tema Best 104 dan THR adalah berdasarkan sebuah kombinasi genre tersebut, dan pengenalan stesen berkhusus daripada dua buah stesen. Lama-kelamaan, Best 104 menurunkan slot masa rancangan bahasa Inggeris untuk siaran bahasa Inggeris, daripada 10 jam sehari kepada dua jam, sebelum ia berakhir pada tahun 2001. THR telah memperkenalkan slot masa bahasa Mandarin secara sementara. Kemudian, stesen tersebut memansuhkan slot bahasa Inggeris dan bahasa Mandarin, kecuali slot bahasa Malaysia lalu memperkenalkan slot bahasa Tamil.

Kini[sunting | sunting sumber]

THR telah dimiliki oleh Astro Radio pada tahun 2005 dan memaparkan rancangan bahasa Tamil (THR Raaga) dan bahasa Malaysia (THR Gegar) di sebelah Pantai Timur.[2]

Frekuensi[sunting | sunting sumber]

Raaga[sunting | sunting sumber]

 • 99.3 MHz dari tapak pemancar Gunung Ulu Kali memancarkan Selangor, Kuala Lumpur dan Perak Selatan.
 • 101.5 MHz dari tapak pemancar Gunung Telapak Burok memancarkan Negeri Sembilan dan Bera, Pahang (Triang, Kemayan, Mengkarak).
 • 99.7 MHz dari tapak pemancar Gunung Ledang memancarkan Melaka, Johor Utara, barat daya Pahang (Bandar Tun Abdul Razak, Keratong). Frekuensi asal 99.6 MHz, ditukar pada 1996
 • 103.7 MHz dari tapak pemancar Gunung Pulai memancarkan Johor Selatan, Singapura dan Kepulauan Riau
 • 102.0 MHz dari tapak pemancar Changkat Rembian memancarkan Perak Selatan. Pemancar ini kini digunakan oleh Era.
 • 97.9 MHz dari tapak pemancar Gunung Keledang memancarkan Perak Tengah, Lembah Kinta, Cameron Highlands dan sebahagian barat daya Kelantan (Gua Musang)
 • 102.1 MHz dari tapak pemancar Bukit Larut memancarkan Taiping, Perak Utara dan Hulu Perak (Gerik)
 • 99.3 MHz dari tapak pemancar Bukit Penara, memancarkan Pulau Pinang
 • 102.4 MHz dari tapak pemancar Gunung Jerai, memancarkan Kedah, Pulau Pinang, Perlis dan Langkawi
 • 101.9 MHz dari tapak pemancar Gunung Raya memancarkan pulau Langkawi dan Perlis.
 • 99.3 MHz dari tapak pemancar Gunung Ulu Kali memancarkan Pahang Barat (Lurah Bilut, Mentakab, Bentong, Karak, Benta, Raub, Temerloh, Chenor, Lanchang, Kuala Lipis, Sungai Ruan, Jerantut, Padang Tengku, Maran dan sebahagian kawasan Jengka)

Gegar[sunting | sunting sumber]

Status akhir[sunting | sunting sumber]

Stesen ini akhirnya diambil alih oleh AMP Radio Networks (kini Astro Radio) pada tahun 2005 dan berpecah kepada dua saluran: stesen bahasa Tamil menjadi THR Raaga dan bahasa Melayu menjadi THR Gegar, yang disiarkan terutamanya di Pantai Timur Semenanjung Malaysia.[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Time Highway Radio dilancarkan", Berita Harian, 1 September 1994.
 2. ^ Radio THR.fm kini milik Astro Malaysiakini (22 April 2005). Diperoleh pada 30 Januari 2018.
 3. ^ Nielsen Media Radio Audiences Measurement, Survey 2, 2008.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]