Wahbah al-Zuhaili

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Ilmuwan Islam
GelaranDoktor, Profesor, Sheikh, Imam
Wafat8 Ogos 2015
EtnikSyria
Zamanabad ke-20
AkidahSunni, (Sufisme),
Minat utamaUndang-undang Islam,
Falsafah Perundangan Islam

Dr. Wahbah Mustafa al-Zuhaili merupakan seorang profesor Islam yang terkenal di Syria dan merupakan seorang cendekiawan Islam khusus dalam bidang perundangan Islam (Syariah). Beliau juga adalah merupakan seorang pendakwah di Masjid Badar di Dair Atiah. Beliau adalah penulis sejumlah buku mengenai undang-undang Islam dan sekular, yang kebanyakannya telah diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris. Beliau merupakan pengerusi Islam di Fakulti Syariah, Universiti Damsyik (Damascus University).

Biografi[sunting | sunting sumber]

Dr. Wahbah al-Zuhaili dilahirkan di bandar Dair Atiah, utara Damsyik, Syria pada tahun 1932. Bapanya bekerja sebagai petani. Dr. Wahbah belajar Syariah di Universiti Damsyik selama 6 tahun, dan lulus pada tahun 1952, dengan cemerlang. Kemudian Dr. Wahbah melanjutkan pendidikan Islam di Universiti al-Azhar yang berprestij di mana beliau sekali lagi menamatkan pengajian dengan cemerlang pada tahun 1956. Selepas menamatkan pengajian pada tahun 1956, Dr. Wahbah juga menerima Ijazah dalam pengajaran Bahasa Arab dari Universiti al-Azhar. Semasa belajar di Universiti al-Azhar, Dr. Wahbah mempelajari undang-undang di Universiti Ain Shams di Kaherah, Mesir di mana menerima Ijazah Sarjana Muda (B.A) pada tahun 1957. Pada tahun 1959, beliau menerima Ijazah Sarjana (M.A) dalam bidang undang-undang dari Kolej Universiti Kaherah. Pada tahun 1963, beliau menerima kedoktoran (Ph.D) dengan kepujian dalam Syariah Islam menerusi tesis beliau "Pengaruh Peperangan Dalam Perundangan Islam: Sebuah Kajian Perbandingan Meliputi 8 Mazhab dan Undang-undang Sekular Antarabangsa".

Semenjak tahun 1963, beliau telah mengajar di Universiti Damsyik (Damascus University) di mana beliau telah meraih gelaran Profesor sejak tahun 1975. Beliau menjadi ahli dalam Royal Society untuk penyelidikan tamadun Islam Yayasan Aal al-Bayt di Amman Jordan serta banyak lagi badan-badan Islam di seluruh dunia termasuk Majlis Syria al-IFTA, Akademi Fiqh Islam di Jeddah, Arab Saudi dan Akademi Fiqh Islam Amerika Syarikat, India dan Sudan. Beliau juga merupakan Pengerusi Institut Penyelidikan bagi Institusi Kewangan Islam. Selain itu, beliau turut berkhidmat sebagai perundang dalam bidang Syariah Islam kepada syarikat-syarikat dan institusi kewangan Islam termasuk Bank Islam Antarabangsa. Beliau turut dikenali sebagai pendakwah Islam yang terkenal yang kerap muncul dalam program televisyen dan radio. Dulu, beliau merupakan Imam dan pendakwah di Masjid Usman di Damsyik.

Pendirian[sunting | sunting sumber]

Dalam bidang Akidah, Dr. Wahbah mempertahankan Ahli Sunnah Wal Jamaah yang terdiri daripada kelompok Asyairah dan Maturidiah. Menurut beliau mengikut salah satu daripada 4 mazhab (Hanafi, Maliki, Syafi'i dan Hanbali) adalah tidak wajib.

Karya-karya[sunting | sunting sumber]

Beliau banyak menulis karya-karya agung. Antara karya-karya beliau ialah:

 1. Athar al-Harb fi al-Fiqh al-Islami: Dirasah Muqarin.
 2. al-Fiqh al-Islami wa Adillatuh.
 3. Usul al-Fiqh al-Islami .
 4. Financial Transactions in Islamic Jurisprudence.
 5. al-'Alaqat al-Dawali fi al-Islam.
 6. al-Huquq al-Insan fi al-Fiqh al-Islami bi al-Ishtirak ma` al-Akhireen.
 7. al-Islam Din Shura wa Dimuqratiyah.
 8. Haqq al-Huriyah fi al-'Alam.
 9. Asl Muqaranit al-Adyan.
 10. Al-`Uqud al-Musama fi al-Qanun al-Mu`amilat al-Madani al-Emirati.
 11. Tafsir al-Munir.
 12. Al-Fiqh al-Hanbali al-Muyassar
 13. Al-Fiqh al-Hanafi al-Muyassar
 14. al-Fiqh al-Shafi'i al-Muyassar
 15. al-Fiqh al-Islami `ala Madhhab al-Maliki

Rujukan[sunting | sunting sumber]