KL FM

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
KL FM (Kuala Lumpur FM)
BandarKuala Lumpur
Kawasan penyiaranKuala Lumpur, Selangor (Tengah dan Selatan) dan sebahagian Negeri Sembilan (Nilai, Mantin, Lenggeng, Labu, dan Port Dickson)
JenamaKuala Lumpur FM
Radio Malaysia Kuala Lumpur
Radio Kuala Lumpur
Radio 3 Ibu Kota Kuala Lumpur
Radio Ibu Kota Kuala Lumpur
SloganRentak Interaktif Kota
Frekuensi97.2 FM
Tarikh siaran pertama (1973-11-05) 5 November 1973 (umur 47)
BahasaBahasa Melayu
Kuasa1 KW
PemilikRadio Televisyen Malaysia
Saluran kembarAsyik FM, Bintulu FM, Johor FM, Kedah FM, Kelantan FM, Keningau FM, Labuan FM, Langkawi FM, Limbang FM, Melaka FM, Miri FM, Mutiara FM, Negeri FM, Pahang FM, Perak FM, Perlis FM, Sri Aman FM, Red FM, Sabah FM, Sabah Vfm, Sandakan FM, Sarawak FM, Selangor FM, Sibu FM, Tawau FM, Terengganu FM, dan Wai FM
Tapak webklfm.rtm.gov.my

KL FM (Kuala Lumpur FM, sebelum ini dikenali sebagai Radio Kuala Lumpur dan sebelum ini sebagai Radio Malaysia Kuala Lumpur, Radio 3 Ibu Kota Kuala Lumpur dan Radio Ibu Kota Kuala Lumpur ialah sebuah stesen radio tempatan dijalankan oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM) di Kuala Lumpur. Stesen radio utamanya ialah di Pusat Penyiaran Antarabangsa, Angkasapuri, Kuala Lumpur.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

KL FM (Kuala Lumpur FM) bermula sebagai Radio Ibu Kota Kuala Lumpur, ditubuhkan pada 5 November 1973 di Kuala Lumpur. Ia adalah untuk menyesuaikan dengan penubuhan Kuala Lumpur sebagai Wilayah Persekutuan yang mengandungi lebih kurang 2 juta penduduk terdiri dari pelbagai bangsa dan agama serta corak kehidupan dan pekerjaan.

Radio Ibu Kota Kuala Lumpur beroperasi setiap hari mulanya menerusi gelombang sederhana 800 khz dari pukul 06:30 hingga 09:00 dan kemudian dari jam 16:00 hingga 19:00. Waktu siaran ketika itu seolah-olah ditujukan kepada pemandu kenderaan, penumpang bas dan kenderaan awam yang minta dihiburkan kerana menghadapi kesesakan lalu lintas. Atas sokongan dan minat orang ramai waktu siarannya telah dilanjutkan selama 9 jam bermula dari 06:00 hingga 09:00 dan 13:00 hingga 19:00.

Selain daripada menyiarkan rancangan biasa Radio Ibu Kota Kuala Lumpur juga menyediakan rancangan 1 jam dalam bahasa Inggeris iaitu dari pukul 18:00 hingga 19:00 yang dinamakan "Voice of Kuala Lumpur". Rancangan ini khusus untuk pelancong-pelancong dari luar negara mengenali Kuala Lumpur dari segi keindahan semula jadi, makanan, pakaian dan kebudayaan masyarakat Kuala Lumpur.

Sejajar dengan kemajuan dan perkembangan di Wilayah Persekutuan, Radio Ibu Kota Kuala Lumpur turut berkembang. Radio Ibu Kota Kuala Lumpur maju selangkah dengan menyusun program berinfomasi serta hiburan segar dan rancak. Personaliti DJ diperkenalkan pada tahun 1983, dimana seorang DJ bertugas setiap hari mengikut waktu tertentu - Isnin hingga Sabtu 06:00-09:00, 13:00-16:00 dan 16:00-18:00. Maka muncullah DJ-DJ seperti Zainal Din Zainal, Kamal Hassan dan Mohd Noor Amin (NORAMIN). Pada waktu itu Noramin telah memperkenalkan satu rancangan belajar bahasa iaitu bahasa Jepun yang diberi nama "Mosyi-Mosyi" yang menjadi kebanggaan Radio Ibu Kota Kuala Lumpur dan wargakota.

Program-program diperkuatkan lagi dengan mengundang tetamu ke studio disamping pendengar boleh berinteraksi melalui "phone-in". Laporan lalu lintas ‘secara langsung’ menerusi telefon dari Bilik Lampu Isyarat Berkomputer Dewan Bandaraya Kuala Lumpur oleh diperkenalkan disamping laporan lalu lintas yang diberikan oleh Trafik Polis. Untuk merapatkan lagi hubungan dengan pendengar, Radio Ibu Kota Kuala Lumpur sentiasa mengadakan siaran luar secara langsung dan menganjurkan rancangan kemasyarakatan. Pada 5 November 1983 Radio Ibu Kota Kuala Lumpur telah mengadakan siaran secara langsung dari Panggung Anniversary dari pukul 09:00 hingga 22:00 sempena ulangtahun RIKKL yang ke-10.

Rancangan-rancangan bercorak kemasyarakatan juga diperkenalkan. Ia dijalankan dengan kerjasama pihak swasta seperti rancangan "Pemandu Bersopan" yang bertujuan mengurangkan atau mengelakkan kemalangan jalanraya yang agak tinggi khususnya di ibu kota. Rancangan "Masih Ada Yang Sayang" disediakan khusus untuk golongan istimewa bagi menyedarkan masyarakat tempatan betapa mereka memerlukan perhatian dan diterima dalam masyarakat.

Rancangan-rancangan yang cergas, aktif, penuh semangat serta tidak menjemukan telah dijadikan stesen contoh oleh stesen-stesen daerah di seluruh negara. Mulai Ogos 1986 stesen daerah ataupun tempatan mencontohi Radio Ibu Kota Kuala Lumpur dan mempersembahkan rancangan-rancangan mereka "ala Radio Ibu Kota Kuala Lumpur".

Pada setiap hari Ahad jam 14:00 hingga 15:00, Radio Ibu Kota Kuala Lumpur menyediakan "DJ POP". Rancangan ini mengandungi lagu-lagu paling popular pada minggu tersebut mengikut pilihan pendengar lagu yang mendapat undi terbanyak dan menjadi johan digelar Puncak Kinabalu, naib johan digelar Puncak Tahan dan tempat ketiga digelar Puncak Jerai. Ini dapat melatih pendengar khususnya anak-anak muda supaya lebih mengenali dan cintakan negara.

Radio Ibu Kota Kuala Lumpur juga menyiarkan "DJ Jemputan". Rancangan ini memberi peluang kepada belia mengelolakan rancangan dan memilih lagu serta bertanding untuk pendengar memilihnya. Rancangan ini menggalakkan penyertaan golongan belia dari pelbagai kaum.

Pada tahun 1993, Radio Ibu Kota Kuala Lumpur mencatat sejarah apabila diberi nama baru sebagai Radio 3 Ibu Kota Kuala Lumpur yang dipancarkan menerusi gelombang FM 97.2 mhz. Peranan Radio 3 Ibu Kota Kuala Lumpur diperkuatkan lagi sebagai penghubung antara Kerajaan dengan masyarakat dan masyarakat dengan Kerajaan melalui rancangan "Bandaraya Dan Anda", "Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Anda" dan "Majlis Perbandaran Petaling Jaya (MPPJ) dan Anda".

Walaupun ketuanya sering bertukar-ganti, tetapi konsep utamanya tidak berubah iaitu mendekatkan hubungan masyarkat kosmopolitan. Memberi penerangan mengenai perkembangan semasa disamping lagu-lagu yang menghiburkan.

Sebagai penghormatan kepada pendengar yang setia, Radio 3 Ibu Kota Kuala Lumpur telah mengadakan pertandingan karaoke pada tahun 1994. Hasilnya seorang penyanyi bernama Mohd Zaid telah muncul dipersada seni suara.

Untuk wargakota yang ‘bertambah’ usianya diperkenalkan pula rancangan lagu-lagu lama atau evegreen diberi tajuk ‘kadang-kadang – jarang-jarang’ dan juga rancangan "Retro Kuala Lumpur". Para pelajar juga tidak dilupakan. Setiap hari Jumaat malam Sabtu dari pukul 21:00 hingga 22:00 rancangan Kelab Studi diperkenalkan bagi pelajar tingkatan 3-5. Dimana satu topik atau mata pelajaran dibentangan oleh penceramah iaitu Tuan Haji Hasni dan pelajar yang kurang memahami topik tersebut akan menelefon dan bertanya. DJ nya adalah Manan.

Semasa tragedi bangunan runtuh Highland Towers pada tahun 1994, Radio 3 Ibu Kota Kuala Lumpur telah menyambung waktu siarannya 24 jam tanpa henti selama 7 hari bertujuan memberi maklumat dan laporan terperinci mengenai kejadian tersebut.

Bagi mengisi cita-cita dan hasrat penduduk Lembah Kelang (sekitar Kuala Lumpur), Radio 3 Ibu Kota Kuala Lumpur sekali lagi telah bertukar nama kepada Radio Kuala Lumpur pada 15 Mac 1996. Walaupun wujud persaingan dari stesen swasta, Radio Kuala Lumpur masih mampu mengekalkan kumpulan sasarannya yang berumur antara 15-40 tahun.

Kuala Lumpur Hits (carta lagu-lagu popular) memutarkan lagu-lagu hits Melayu dan Inggeris diperkenalkan. Rancangan ini ke udara setiap malam Isnin hingga Jumaat jam 21:00 hingga 23:00. Ia mendapat sambutan di kalangan wargakota.

Pada 31 Ogos 1998 Radio Kuala Lumpur dikenali sebagai Radio Malaysia Kuala Lumpur selaras dengan panggilan radio lain-lain saluran. Kehadiran banyak stesen radio swasta di era digital ini merupakan saingan positif dan merupakan pencabar kepada keunggulan Radio Kuala Lumpur. Menyahut platfom penyiaran era digital Radio Kuala Lumpur meyakinkan siarannya dengan menyusun dan menerbitkan beberapa rancangan baru. Pada ulangtahun Radio Malaysia Kuala Lumpur, 1 April 1997 telah dilancarkan lagu korporat Radio Malaysia Kuala Lumpur. Begitu juga untuk mengeratkan lagi dan memastikan segala usaha kerajaan dalam membina masyarakat di tujuh kawasan parlimen telah dilancarkan Kelab Setia Radio Malaysia Kuala Lumpur. Rancangan ini mengundang wakil-wakil rakyat di tujuh-tujuh kawasan parlimen membincangkan perkembangan dan sama-sama mengatasi masalah masing-masing.

Mencecah era teknologi maklumat, Radio Malaysia Kuala Lumpur bertanggungjawab menggerakkan dan meransangkan minat pendengar menerusi slot Sensasi Cyber dan IT, pelancarannya pada 18 September 1997.

Radio Malaysia Kuala Lumpur terus menyemarakkan siaran dan memaklumatkan pendengar menerusi rancangan berbentuk "infotainmen" dan "edutainmen". Program-program seperti slot IT, Bersama Polis Kita, Bijak Matematik, Kuala Lumpur Dan Kita, Laporan Sukan dan Kuiz merupakan di antara rancangan terbitan Radio Malaysia Kuala Lumpur yang mendapat sambutan hebat dari pendengar Radio Malaysia Kuala Lumpur. Pada 1 April 2005 Radio Malaysia Kuala Lumpur sekali lagi telah bertukar nama kepada Kuala Lumpur FM (Kuala Lumpur FM) dan KL FM telah menambahkan siaran daripada 18 jam kepada 24 jam sehari.

Frekuensi[sunting | sunting sumber]

Frekuensi Kawasan siaran Tapak pemancar
97.2 MHz Kuala Lumpur, Selangor (Tengah dan Selatan) dan sebahagian Negeri Sembilan (Nilai, Mantin, Lenggeng, Labu, dan Port Dickson) Menara Kuala Lumpur