Senarai stesen radio di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Daftar stesen radio Malaysia)
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Berikut ialah senarai stesen radio di Malaysia. Malaysia mempunyai lebih daripada 50 stesen radio, tidak kira ia dimiliki oleh kerajaan ataupun swasta. Untuk stesen radio kerajaan, ia berada di bawah Radio Televisyen Malaysia. Frekuensi bersiaran di seluruh negara (contohnya Nasional FM, Radio Klasik, TraXX FM, Ai FM dan Minnal FM). Frekuensi berbeza mengikut kawasan dan ada juga stesen radio swasta yang tidak bersiaran ke seluruh negara (contohnya 8FM, 988 FM, Asyik FM, Best FM, BFM, Buletin FM, Gegar, goXuan, Manis FM, Molek FM, Rakita, UFM, Zayan dan radio lain, Fly FM dan Suria tidak bersiaran di Sabah dan Sarawak dan Raaga tidak bersiaran di Pantai Timur). Di Johor, pendengar juga boleh mendengar siaran radio dari Singapura dan Indonesia. Terdapat juga stesen radio berfokus secara digital seperti Arena Radio, Radio Bayu, Radio Kenyalang, Radio Kamek, Power Radio dan Tea FM.

Stesen radio swasta[sunting | sunting sumber]

  • Astro Radio
    • Era (Bahasa Melayu) (Tagline - Muzik Hit Terkini)
    • Gegar, Kelantan, Pahang & Terengganu - (Bahasa Melayu) (Tagline - Pilihan #1 Pantai Timur)
    • goXuan, Lembah Klang & Pulau Pinang (Bahasa Cina) (Tagline - 够Fun!)
    • hitz (Bahasa Inggeris) (Tagline - Malaysia's #1 Hit Station)
    • Lite (dahulu Light & Easy) (Bahasa Inggeris) (Tagline - Relaxing Favourites)
    • Melody (Bahasa Mandarin) (Tagline - 强打好歌,强大资讯)
    • MY (Bahasa Mandarin & Kantonis) (Tagline - MY 好玩!)
    • Raaga (Bahasa Tamil) - seluruh Semenanjung Malaysia (Tagline - Ahaa...Sirantha Isai)
    • Sinar (Bahasa Melayu) (Tagline - Menyinari Hidupmu)
    • Zayan (Bahasa Melayu) (Tagline - #IndahDiHati)
  • Husa Network Sdn Bhd
    • Manis FM, Kelantan, Pahang & Terengganu - (Bahasa Melayu) (Tagline - Gaya Pantai Timur)
  • Kristal Harta Sdn Bhd
  • Media Prima Audio
    • 8FM (Bahasa Cina (Mandarin & Kantonis)) (Tagline - 我们的声音)
    • Buletin FM (Bahasa Melayu) (Tagline - Info Terkini & Isu Semasa)
    • Fly FM (Bahasa Inggeris)
    • Hot FM (Bahasa Melayu) (Tagline - Kini Lebih Muzik Yang Hangat)
    • Molek FM, Kelantan & Terengganu - (Bahasa Melayu) (Tagline - Gu Pantai Timur)
  • Radio Kita Sdn Bhd
    • Rakita (Lembah Klang) (Tagline - Muzik Paling Lit)
  • Star Media Radio Group
    • 988 FM (Bahasa Cina (Mandarin & Kantonis))
    • Suria (Bahasa Melayu) (Tagline - 'Segalanya Hiburan')
  • Suara Johor Sdn Bhd
    • Best FM (Bahasa Melayu) - (bertukar nama dari Best 104 pada tahun 2014) (Tagline - Terbaik Untuk Harimu)

Stesen radio separa kerajaan[sunting | sunting sumber]

Radio Televisyen Malaysia (RTM)[sunting | sunting sumber]

  • Nasional
    • Ai FM (bahasa Mandarin) - (Tagline : 有情有爱,自由自在)
    • Asyik FM (bahasa Orang Asli) - (Tagline : Moi Num Moi)
    • Minnal FM (bahasa Tamil) - (Tagline : இளமை புதுமை இனிமை)
    • Nasional FM (bahasa Melayu) dahulu dikenali sebagai Muzik FM - (Tagline : Sentiasa Di Hati)
    • Radio Klasik (bahasa Melayu) dahulu dikenali sebagai Klasik Nasional - (Tagline : Menggamit Kenangan)
    • TraXX FM (bahasa Inggeris) - (Tagline : Experience the Excitement)
  • Lain-lain
    • BFM 89.9
    • KK12FM
    • Radio BBC - stesen radio berita milik BBC dari British melalui AM
    • Salam FM (Bahasa Melayu) - bersiaran di luar waktu siaran Asyik FM, menggunakan konti radio yang sama seperti Asyik FM

Stesen radio dalam talian tidak berdaftar[sunting | sunting sumber]

Sebuah Radio yang diasaskan serta dikendalikan sepenuhnya oleh golongan OKU Penglihatan di malaysia. Ditubuhkan pada 1 April 2012. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.app.amboifm

Stesen radio yang ditutup[sunting | sunting sumber]

  • BBC World Service (siaran Melayu) - Disiarkan selama 50 tahun sehingga 31 Mac 1991. Digantikan dengan siaran Inggeris dan dapat didengar di seluruh negara.
  • TalkRadio - Frekuensi diambil alih oleh MY FM (kini MY).
  • Classic Rock - Frekuensi diambil alih oleh ERA FM, tetapi masih disiarkan melalui Astro dan internet.
  • RfM - Pada awalnya disiarkan melalui frekuensi 98.8 MHz, kemudian 91.5 MHz, dan akhir sekali 104.9 MHz. Diambil alih oleh The Star pada tahun 2003, dan frekuensi radio asal telah diambil alih masing-masing oleh 988 dan Ikim FM (kini Radio IKIM).
  • Time Highway Radio - Setelah bertukar tangan kepada AMP Radio Networks (sekarang Astro Radio), Astro tidak lagi menggunakan singkatan THR. Tambahan pula, THR masih mengekalkan dua segmen iaitu THR Raaga dan THR Gegar untuk pendengar di Pantai Timur. Pada Januari 2018, nama THR digugurkan dari kedua-dua stesen radio tersebut.
  • WOW FM - Disiarkan di antara tahun 2000 hingga 2003 di gelombang 97.6 MHz, dan kemudiannya digantikan oleh WA FM (2003 hingga Oktober 2005), tetapi tempoh operasi stesen radio ini tidak panjang. Oleh kerana masalah kewangan yang dihadapi oleh NTV7, semua aset NTV7 termasuk WOW FM dan WA FM diambil alih oleh Media Prima Berhad, dan frekuensi diambil alih oleh radio Hot FM.
  • Info FM - Bersiaran menerusi frekuensi 91.1 MHz dari 10:00 hingga 13:00. Disebabkan oleh penambahan waktu siaran Asyik FM, stesen radio ini menamatkan penyiarannya pada 31 Disember 2006.
  • Wanita FM - Bersiaran pada tahun 2006 hingga 2008. Frekuensi diambil alih oleh stesen radio Cina, One FM (kini 8FM). Stesen radio ini bersiaran di Lembah Klang sahaja.
  • FMJB - Juga dikenali sebagai Radio Bandaraya Johor Bahru. Mula disiarkan pada 20 Oktober 1988 dan dihentikan penyiaran pada Mac 2011.
  • Suara Malaysia 1 & 2 (siaran pelbagai bahasa) - Termasuk Suara Islam, dihentikan pada 31 Ogos 2011. Siaran Suara Islam digantikan dengan Salam FM, manakala siaran Asyik FM dilanjutkan kepada 11:00 malam.
  • Muzik FM - Stesen radio pertama Malaysia untuk bersiaran dalam bentuk Stereo, dan pernah menggunakan nama seperti Radio 2, Radio Malaysia Saluran Muzik dan Radio Muzik sebelum bertukar nama kepada Muzik FM. Mula bersiaran pada tahun 1975 sehingga tahun 2012. Masih boleh didengar melalui internet sehingga tahun 2017, dengan menggunakan nama Galaksi Muzik RTM. frekuensinya diambil alih oleh Nasional FM.
  • XFM - Mula bersiaran pada 28 September 2004 dan ditamatkan pada 8 Julai 2012. Masih boleh didengar melalui Internet sehingga tahun 2017, siaran di Astro dan melalui gelombang FM digantikan oleh radio Cina, Melody FM (kini Melody).
  • Pi Mai FM - Stesen radio untuk pendengar Pulau Pinang, namun dapat juga didengari di Kedah dan Perlis. Selepas pemiliknya, Copyright Laureate diambil alih oleh Media Prima Berhad, frekuensinya diambil alih oleh Kool FM (kini Buletin FM).
  • Ultra FM - Bersiaran dari tahun 2013 - September 2015. Pada Oktober 2015, Copyright Laureate Sdn. Bhd. diambil alih oleh Media Prima Berhad, radio ini dilancarkan semula sebagai Kool FM (kini Buletin FM) pada Mac 2016.
  • Capital FM - Bersiaran menerusi 88.9 MHz untuk pendengar kawasan Lembah Klang, Capital FM mula bersiaran pada Februari 2008, kemudian diambil alih oleh The Star pada tahun 2011 dan ditamatkan penyiarannya sekitar hujung September 2015. Pada September 2016, Astro Radio mengambil alih Capital FM dan Red FM, dan frekuensi diambil alih oleh stesen radio Cina, goXuan FM (kini goXuan).
  • Red FM - Stesen radio milik Star Radio Group yang bersiaran menerusi frekuensi 104.9 MHz di Lembah Klang. Stesen radio ini diberhentikan penyiaran pada 31 Disember 2015, walaupun masih disiarkan pada tahun 2016 dengan hanya menyiarkan lagu, berita dan laporan trafik. Diambil alih oleh Astro Radio pada September 2016, frekuensi diambil alih oleh Zayan FM (kini Zayan).
  • iM4U FM - Stesen radio milik iM4U Sdn. Bhd yang bersiaran menerusi frekuensi 107.9 MHz di Lembah Klang. Stesen radio ini ditamatkan penyiaran pada 29 Jun 2018, walaupun masih disiarkan pada awal Julai - Disember 2018 dengan hanya menyiarkan lagu. Radio ini dilancarkan semula sebagai Rakita pada 8 Januari 2019.
  • Buletin FM - Stesen radio milik Media Prima Audio akan ditamatkan siaran melalui frekuensi 88.6 MHz di Kota Bharu, Kelantan dan 93.6 MHz di Kuala Terengganu, Terengganu pada 29 November 2021, dua frekuensinya kawasan tersebut telah diambil alih oleh Hot FM dan Molek FM.

Stesen paling didengar[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Stesen Kumpulan Daripada jumlah dengaran (%)
1 Ai FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Asyik FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Radio Klasik Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Minnal FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Nasional FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 TraXX FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Johor FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Kedah FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Kelantan FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 KL FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Melaka FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Mutiara FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Negeri FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Pahang FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Perak FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Perlis FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Sabah FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Sarawak FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Selangor FM Radio Televisyen Malaysia 8889%
1 Terengganu FM Radio Televisyen Malaysia 8889%

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://kelantanfm.rtm.gov.my/Kelantan/index.php
  2. ^ http://sarawakfm.rtm.gov.my/sarawak/index.php
  3. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-05-14. Dicapai pada 2017-07-13.