Senarai istilah Islam dalam bahasa Arab: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
tiada ringkasan suntingan
k (bot mengubah: en:Glossary of Islam)
Tiada ringkasan suntingan
==A==
; [[Hari Asyura|Asyura]] (عاشوراء) : Hari [[kesepuluh]] dari bulan [[Muharram]]. Ia adalah hari Allah menyelamatkan [[Nabi Musa a.s.]] dan [[Yahudi|Bani Israel]] daripada [[Firaun]]. Muslim digalakkan untuk berpuasa semasa hari ini. Kepada kaum [[Syiah]], ia juga hari ketika mereka berkabung dengan kematian [[Imam Syiah]] ketiga, [[Hussein bin Ali]], bersama dengan keluarganya dan sahabat, dimana telah dibunuh dalam perang di [[Karbala]] yang terkenal.
; [[Adab (kelakuan)|Adab]] (أدب) : Tradisinya menghuraikan kelakuan baik, sebagai dalam kensantunan. Sebagai contoh, menjadi sopan adalah adab baik. Bagaimanapun, istilah ini boleh digunakan dengan amat meluas, dan terjemahan bersopan menjadi menjadi "cara bersopan untuk lakukan sesuatu," sebagai dalam contoh, Aadab al Qitaal, atau, "Cara Bersopan Berjuang dalam Perang," (Qitaal dalam bahasa Arab bermaksud tempur mortal) dimana kata "kesantunan" tidak sesuaikan konteks.
; [[Abd]] (عبد) : hamba, penyembah, buruh. Muslim menganggap mereka sendiri hamba dan buruh Allah. Nama Muslim lazim adalah Abd'allah/Abdullah, atau Hamba Allah. AbdulMalik (Hamba kepada Raja), AbduRahman (Hamba kepada yang Maha mengasihani), AbdulSalam (Hamba kepada Aman) dan sebagainya yang semua dari [[99 Nama Allah|nama-nama Allah]].
; [[Azan|Adzan]] (أذان) : memanggil kepada [[solat]] (sembahyang)
1,070

suntingan

Menu pandu arah