Perbincangan pengguna:Emesje

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Selamat datang ke Wikipedia Bahasa Melayu!
Salam sejahtera Emesje! Terima kasih kerana mendaftar di Wikipedia Bahasa Melayu!
Berikut merupakan beberapa pautan yang dapat anda layari jika masih baru di Wikipedia:

Lihat juga tutorial Wikipedia dan Meja bantuan. Untuk menandatangani pesanan anda pada laman perbualan, seperti laman ini, letakkan ~~~~ (empat kali tanda gelombang) atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada laman penyuntingan.

Semoga anda menikmati kunjungan anda di Wikipedia Bahasa Melayu. Selamat menyumbang!

Welcome to the Malay Wikipedia!
The following are relevant wiki links for users based here mainly for InterWiki purposes.

See also our list of local administrators. Should you require any assistance here, you may contact me or any one of our ambassadors listed at our embassy. You may also leave a message there for the attention of the whole Malay Wikipedia community. Should the assistance you require be technical in nature, please leave a note with one of our administrators.

To sign your message, please type four tildes (~~~~) after it if you are using your local Malay Wikipedia account, or the InterWiki link {{:[Wikipedia language code]: [Name of your page] | [Your personal ID] }}, followed by five tildes (~~~~~) to allow for the date to accompany your message if you are using your foreign Wikipedia account. It would be preferable if you could indicate which Wikipedia language version you are from (meaning the one you most regularly use) to simplify any referencing or liaison that may follow. Enjoy your stay here at the Malay Wikipedia. Cheers!-- Wagino 20100516 (bincang) 15:36, 23 Mei 2011 (UTC) --

Rujukan dan kesahan maklumat[sunting sumber]

Assalamualaikum dan Salam Wikipedia pengguna Emesje, merujuk kepada rencana Bani Haji Rais, karangan anda, saya mendapati rencana ini kurang sesuai di Wikipedia atas beberapa perkara:

 1. a. Haji Rais ini tidak dapat dipastikan dengan jelas adakah beliau seorang terpengaruh dan terkenal?
 2. b. Adakah Haji Rais ini memberi sumbangan yang tinggi kepada agama, bangsa dan negara?
 3. c. Keturunan Haji Rais yang dinyatakan adakah dikategorikan keturunan besar, berpengaruh, keramat dan dianggang idola dan pujian oleh masyarakat?
 4. d. Rujukan dan sumber sahih?

Sekiranya semua perkara dan persolan boleh terjawab maka, rencana tersebut memang patut dikekalkan, jika tidak ia akan dihapuskan segera. Silalah jawab pertanyaan ini segera, sebelum laman dicadang untuk dihapuskan atau penghapusan otomatik oleh Penyelia Wikipedia yang lain. Tambahilah maklumat sahih dalam rencana tersebut. Sekian, terima kasih--Smim90 (bincang) 19:42, 16 Jun 2011 (UTC)

Kelayakan[sunting sumber]

Terima kasih di atas sumbangan anda. Bagaimanapun anda dinasihat agar memahami syarat kelayakan dan tidak mencipta laman bagi orang yang tidak layak. Sila rujuk syarat kelayakan di:-

Yosri (bincang) 04:13, 17 Jun 2011 (UTC)

Re: Maklumbalas[sunting sumber]

Assalamualaikum dan Salam Wikipedia pengguna Emesje diatas maklum balas dan jawapan dari anda berikut adalh maklum balas dari saya: a. Haji Rais ini tidak dapat dipastikan dengan jelas adakah beliau seorang terpengaruh dan terkenal?

Haji Rais itu sendiri secara umumnya adalah seorang yang sederhana, jika terpengaruh dan terkenal, adalah dikalangan keturunan beliau.

Baiklah anda sebagai salah seorang dari keturunan Haji Rais memang boleh menganggap Haji Rais sebagai seorang yang sederhana, ini mungkin kerana Haji Rais adalah orang biasa seperti rakyat-rakyat yang lain, seharusnya anda perlu sedar bahawa sebarang kaedah penulisan di Wikipedia perlu mengikuti segala perihal yang termaktub dalam dasar dan polisi Wikipedia ini. Ini kerana pokoknya Wikipedia berpegang kepada dasarnya, sama juga seperti sesebuah negara yang berpegang kepada perlembagaannya, agama berpegang Kalam Tuhannya, bangsa berpegang kepada adatnya.

Sebenarnya anda perlu mengatakan bahawa Haji Rais adalah seorang yang mempunyai kreadibiliti seperti apa dan apa, anda perlu jelaskan beliau seorang berpengaruh kerana apa dan apa. Semua ini selaras dengan apa yang disebut dalam * http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Notability_(people)

  1. The person has received a well-known and significant award or honor, or has been nominated for one several times.
  2. The person has made a widely recognized contribution that is part of the enduring historical record in his or her specific field

Maka saya jelas tidak nampak bahawa Haji Rais ini adalah seorang terpengaruh dan terkenal, mendakwa sebagai seorang sederhana bukanlah merupa jawapan yang relevan untuk diberikan. Kerana anda menggunakan tajuk merujuk kepada Haji Rais, maka anda tidak boleh memalingkan pandangan anda kepada keturunan beliau, walaupun keturunan beliau adalah berpengaruh sedangkan Haji Rais sendiri tidak berpengaruh.

b. Adakah Haji Rais ini memberi sumbangan yang tinggi kepada agama, bangsa dan negara? Oleh kerana keturunan Haji Rais yang bermula sejak abad ke 18 ini mencakupi keluarga-keluarga yang tinggal di Malaysia dan Indonesia, ia menjadi jambatan hubungan kekeluargaan nusantara Malaysia dan Indonesia. Ini adalah satu aspek penting yang mana tidak diketengahkan atau kurang diambil berat oleh masyarakat secara umum, menyebabkan wujud keretakan hubungan antara negara, yang jika hanya ditangani secara diplomasi, tidak melibatkan masyarakat umum secara rohani.

Saya percaya banyak lagi keluarga-keluarga nusantara seperti ini yang terjalin sejak turun-temurun, tetapi tidak diketengahkan sejajar dengan arus dunia Internet tanpa sempadan ini kerana anak-cucu sibuk dengan urusan sendiri dan lupa pada susur-galur kekeluargaan masing-masing. Mungkin juga ada diketengahkan, tetapi dihapuskan oleh jawatankuasa Wikipedia kerana dianggap tidak sepenting dan setaraf keluarga para wali :-))). Tambahan pula, pencarian salasilah memerlukan tenaga dan kos yang besar dan tidak ramai anak-cucu yang sanggup melakukannya. Pencarian salasilah Bani Haji Rais ini mengambil masa 10 tahun dan baru kini maklumat yang diperolehi agak 'substantial'.

Saya tidak nampak bahawa, dengan mencakupkan keluarga-keluarga dari kedua-dua negara sudah memadai untuk menganggap suatu bentuk pengorbanan besar dilakukan oleh Haji Rais ataupun keturunannya, adakah sebab penyatuan dalam keluarga ini boleh dianggap mampu menangani masalah ketidakfahaman dari kedua-dua negara yang bersengketa. Memang ini bukan suatu konsep diplomasi yang dilihat memerlukan banyak perjanjian antara kedua-dua negara, tetapi saya tak menganggap dengan kaedah penggabungan keturunan adalah suatu yang lebih hebat dari kaedah diplomasi. Ini bukan tentang kerohanian atau spiriritual, kerana konsep kerohanian mestilah disangkutkan dengan pendekatan dakwah kepada Tuhan selain memerlukan pengorbanan yang tulus dan suci serta diangkat dan dijulang tinggi oleh kebanyakan masayarkat. Bukannya hanya segelintir komuniti kecil sahaja. Tiada apa bukti yang saya lihat dengan jelas menunjukkan penyatuan ini begitu penting di mata masyarakat.

Saya bukanlah menidakkan kebenaran, tetapi anda perlu tahu menyingkap salasilah seseorang itu mestilah atas sesuatu sebab yang jelas, kita mesti bermula dengan dengan pengorbanan seseorang yang betul-betul dianggap berkredibiliti tinggi. Jika kita lihat mengapa Wikipedia membenarkan salasilah keturunan Nabi Muhammad dilakukan, kerana Nabi Muhammad adalah tokoh berwibawa, mengapa salasilah Raja-raja dibenarkan kerana ia disanjung masyarakat, kerana ini lah dimaksudkan sebagai sumbangan tinggi.

Memang saya akui bahawa kos menyingkap sejarah adalah tinggi dan tak ramai membuatnya, bukan salah Wikipedia, ia salah masyarakat itu sendiri tidak mahu menyingkap salasilah dan perjuangan keturunan terdahulu, namun anda tidak boleh beri alasan yang Wikipedia menghapuskan rencana sebegitu penyebab input salasilah keturunan tidak terpelihara, kerana diingatkan anda masih ada medium lain untuk memapar dan menyimpannya kepada masyarakat dengan selamat, dan terpenting Wikipedia ada dasar dan polisinya yang perlu dipatuhi.

Saya mengganggap penyataan saya ini sebagai memenuhi pandangan berkecuali Wikipedia, kerana saya nyatakan bahawa saya tidak mahu menyokong dakwaan yang masih belum mendapat reputasi kesahihan yang disahkan oleh pihak berwibawa.

c. Keturunan Haji Rais yang dinyatakan adakah dikategorikan keturunan besar, berpengaruh, keramat dan dianggap idola dan pujian oleh masyarakat? Sehingga kini, catatan salasilah keturunan ini yang di catat adalah seramai 5,000 orang ketua keluarga. Antara ahli keluarga keturunan ini yang berjaya dan dikenali ialah Orang Besar Perak 32, Datuk Mohd. Zailani Jamali, bekas Yang Di pertua Majlis Perbandaran Teluk Intan, Datuk Nor Ariffin; bekas Pengarah Urusan Kumpulan DRB-Hicom Bhd., Datuk Mohd. Khamil Jamil dan bekas Ahli Lembaga Pengarah Chemical Company of Malaysia (CCM), Datuk Seri Mohd. Hussaini Abdul Jamil. Kategori keramat dan idola? Tentu tidak! Tetapi saya percaya maklumat salasilah keturunan Haji Rais ini pastinya lebih bermenafaat dari maklumat Akademi Fantasia.

Ya mungkin benar apa yang anda katakan tentang ahli keturunan Haji Rais adalah orang yang terpengaruh, tetapi saya jelaskan dahulu, bahawa Haji Rais ini bukanlah dari kalangan orang terpengaruh, kerana itu saya dahulukan 2 soalan diatas sebelum saya masuk ke soalan ini. Tetapi anda perlu jelas dan teliti perkara ini:

That person A has a relationship with well-known person B, such as being a spouse or child, is not a reason for a standalone article on A (unless significant coverage can be found on A); see Relationships do not confer notability [1]. However, person A may be included in the related article on B. For example, Brooklyn Beckham and Jason Allen Alexander are included in the articles on David Beckham and Britney Spears, respectively, and the links, Brooklyn Beckham and Jason Allen Alexander, are merely redirects to those articles.

Jika lihat pada perihal yang termaktub dalam Invalid Criteria diatas dari laman * http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Notability_(people). Jelas menujukkan halaman ciptaan adalah melanggari dasar dalam penciptaan di Wikipedia dan ia harus di hapuskan.

Setakat mempercayai tanpa sebarang tulisan sebab dianggap perkara tidak sepatutnya ada dalam Wikipedia, kerana percaya tanpa bukti bukan caranya, sebarang kepercayaan pasti ada nas dan garis panduan yang disertakan ini baru dianggap betul.

d. Rujukan dan sumber sahih? Rujukan dan sumber adalah sahih kerana saya sendiri adalah ahli keluarga keturunan itu. Reference:

 • (Zul) +60126302621
 • (Rich) +0014165506856
 • (Nonki) +622270663736
 • (Sabri = Emesje +6087-414015 - Pengurus Besar, Pertubuhan Peladang Kawasan Labuan Utara)
Sebarang rujukan yang tidak diiktiraf oleh orang lain yang berwibawa ataupun tidak mendapat liputan hangat dari masyarakat dan media bebas adalah bukan rujukan yang sahih, apatah lagi ahli keluarga keturunan itu sendiri. Semua ini perlu dielakkan dalam membentuk sebuah maklumat yang telus dan jelas serta tidak berat sebelah.

Lagipun jika dilihat dalam penyataan Being related to a notable person in itself confers no degree of notability upon that person. (* http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Notability_(people)) jelas menunjukkan tidak sah untuk dipraktikkan dalam Wikipedia.

Kesimpulannya rencana anda tentang Bani Haji Rais memang patut dihapuskan kerana setakat ini ia tidak mematuhi prinsip dasar dan polisi Wikipedia. Birokrat Yosri juga telah bertindak menghapuskan rencana anda lebih awal lagi, kerana atas kesalahan tidak mematuhi kelayakan penciptaan rencana di Wikipedia. Walaubagaimanapun saya harap anda jangan kecewa kerana banyak rencana lain yang boleh anda sunting di Wikipedia. Simpanlah data salasilah keturunan anda dengan baik, bukukanlah ia, moga-moga menjadi panduan bagi seluruh masyarakat kelak. Saya percaya anda mempunyai banyak idea bernas dan mempunyai jiwa yang murni dan suci, kerana saya percaya anda tidak akan mengalah dari membantu membina ilmu hingga akhir zaman InsyaAllah, teruskan bersama Wikipedia bahasa Melayu, kerana ia menyeronokkan.

Sekian terima kasih--Smim90 (bincang) 11:03, 17 Jun 2011 (UTC)

Fail tanpa lesen sah[sunting sumber]

Hai! Terima kasih atas muat naik anda. Saya perasan sebahagian fail yang anda muat naik tidak memiliki lesen (lihat senarai di bawah). Anda boleh membantu kami dengan meletakkan lesen dan sumbernya. Sumber boleh jadi ÔÇÿKarya sendiriÔÇÖ jika anda mengambil gambar tersebut/menggunakan kamera anda sendiri atau mencipta sendiri fail tersebut. Jika anda mengambil foto/fail itu di tempat lain, sila berikan pautan ke tapak web berkaitan atau nyatakan di mana anda menjumpainya.

Fail tanpa lesen sah boleh dihapuskan, jadi kami amat berharap anda membantu kami menambah lesen supaya fail-fail tersebut dapat dikekalkan.

Kerjasama anda amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

 1. Fail:Logo LPP.svg

--MGA73bot (bincang) 22:21, 11 Julai 2011 (UTC)

Pengundian pengguna 26 Ramadan sebagai penyelia[sunting sumber]

Anda dijemput mengundi 26 Ramadan sebagai penyelia. Undian boleh dilakukan di sini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 19:08, 9 Januari 2015 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 12 & 13 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 12 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 13 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mac lepas, rencana Ayam telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan April 2017:
 1. We Can Do It! (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 30 Mac 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Penghapusan laman
Buat masa ini, terdapat 0 halaman yang layak untuk dihapuskan. Jika salah sebuah laman anda yang sedang dihapuskan, anda boleh mengemukakan bantahan yang tersenarai disini. Jika tidak tersenarai di situ, mungkin perbincangan sedang dijalankan di laman perbincangan rencana yang akan dihapuskan tersebut.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:46, 10 Mac 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 12 & 13 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 12 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 13 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mac lepas, rencana Ayam telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan April 2017:
 1. We Can Do It! (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 30 Mac 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Penghapusan laman
Buat masa ini, terdapat 0 halaman yang layak untuk dihapuskan. Jika salah sebuah laman anda yang sedang dihapuskan, anda boleh mengemukakan bantahan yang tersenarai disini. Jika tidak tersenarai di situ, mungkin perbincangan sedang dijalankan di laman perbincangan rencana yang akan dihapuskan tersebut.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:57, 10 Mac 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 14 & 15 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Anda sudah terlepas untuk mengundi? Anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan Disember 2017:

Untuk mengundi, anda hanya perlu meletakkan *{{Undi|v}} ~~~~ atau *{{Undi|x}} ~~~~ pada bahagian undian.

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
 1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 31 Disember 2017 bagi pencalonan bulan Januari 2018. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Hujan (undi disini)
 2. Darah dan Doa (undi disini)
 3. Lisa Surihani (undi disini)
 4. Syamsul Yusof (undi disini)
 5. Unplugged (album Siti Nurhaliza) (undi disini)
 6. Siti Nurhaliza in Symphony (undi disini)
 7. Konsert Lentera Timur (undi disini)
 8. Sjumandjaja (undi disini)
 9. Pekin Ibrahim (undi disini)
 10. Chester Bennington (undi disini)
 11. All Your Love (undi disini)
 12. Jeff "Swampy" Marsh (undi disini)
 13. Mohd Najib bin Abdul Razak (undi disini)
 14. Kami, Perempoean (undi disini)
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:16, 1 April 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 16 & 17 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 16 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 17 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan April, rencana We Can Do It! telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Mei 2017:
 1. Soeara Berbisa (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 April 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 18:12, 7 April 2017 (UTC)

Jemputan Bulan Asia Wikipedia[sunting sumber]

Jemputan Bulan Asia Wikipedia
Wikipedia Asian Month 2018 Banner ms.svg

Anda dijemput untuk mengikuti Bulan Asia Wikipedia 2018!

Cipta 4 rencana berkaitan Asia dan menangi poskad khas daripada komuniti Wikimedia dari Asia!

Ahli Wikipedia yang mencipta rencana yang terbanyak akan dianugerahi "Duta Asia Wikipedia" dan mendapat sijil bertandatangan khas!

Daftar sekarang! Peraturan

TofeikuBincang 06:29, 1 November 2018 (UTC)