Loon (syarikat)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Project Loon)
Loon LLC
Jenis/bentuk sahAnak syarikat
IndustriInternet dan telekomunikasi
DibubarkanJanuari 2021 Sunting ini di Wikidata
Syarikat indukAlphabet Inc.
Tapak webloon.co
Facebook: googleprojectloon Youtube: UC85vZzdL-PEn_5hl8_FDHoA Sunting ini di Wikidata
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Loon LLC ialah anak syarikat Alphabet Inc. yang bekerja untuk menyediakan akses Internet ke kawasan luar bandar dan terpencil. Syarikat itu menggunakan belon tinggi yang ditempatkan di stratosfera di ketinggian kira-kira 18 km (11 mi) untuk mewujudkan rangkaian wayarles udara dengan kelajuan 4G-LTE[1][2][3][4] Ia dinamakan Project Loon, kerana walaupun Google sendiri mendapati idea menyediakan akses internet kepada baki 5 bilion penduduk yang belum pernah ada sebelumnya dan "lemah". Ia juga boleh menjadi rujukan kepada belon yang digunakan.[1] Loon bermula sebagai projek penyelidikan dan pembangunan oleh X (dahulunya Google X), tetapi telah berputar ke syarikat berasingan pada Julai 2018.[5]

Belon diangkut dengan menyesuaikan ketinggiannya di stratosfera untuk melayang ke lapisan angin selepas mengenal pasti lapisan angin dengan kelajuan dan arah yang dikehendaki menggunakan data angin dari Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA). Pengguna perkhidmatan menyambung ke rangkaian belon menggunakan antena Internet khas yang melekat pada bangunan mereka. Isyarat bergerak melalui rangkaian belon dari balon ke balon, kemudian ke stesen berasaskan tanah yang disambungkan kepada penyedia perkhidmatan Internet (ISP), kemudian ke Internet global. Sistem ini bertujuan untuk membawa akses Internet ke kawasan pedalaman dan luar bandar yang kurang berkhidmat dengan peruntukan yang sedia ada, dan untuk meningkatkan komunikasi semasa bencana alam ke kawasan yang terjejas.[6][7] Orang utama yang terlibat dalam projek ini termasuk Rich DeVaul, ketua arkitek teknikal, yang juga pakar teknologi dpt dipakai; Mike Cassidy, pemimpin projek; dan Cyrus Behroozi, rangkaian dan telekomunikasi.

Belon menggunakan antena patch - yang merupakan antena arah - untuk menghantar isyarat ke stesen tanah atau pengguna LTE. Sesetengah telefon pintar dengan kad SIM Google boleh menggunakan perkhidmatan Internet Google. Keseluruhan infrastruktur adalah berdasarkan kepada LTE; komponen eNodeB (setara dengan "stesen pangkalan" yang bercakap secara langsung ke telefon bimbit) dibawa dalam belon.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Levy, Steven (June 14, 2013). "How Google Will Use High-Flying Balloons to Deliver Internet to the Hinterlands". Wired. Dicapai pada June 15, 2013.
  2. ^ "Google to beam Internet from balloons". Agence France-Presse. Google. June 15, 2013. Diarkibkan daripada yang asal pada June 17, 2013. Dicapai pada June 16, 2013. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
  3. ^ "Google launches Project Loon". The New Zealand Herald. June 15, 2013. Dicapai pada June 15, 2013.
  4. ^ Lardinois, Frederic (June 14, 2013). "Google X Announces Project Loon: Balloon-Powered Internet For Rural, Remote And Underserved Areas". TechCrunch. Dicapai pada June 15, 2013.
  5. ^ Koulopoulos, Thomas (July 2018). "The Moonshot to Create the Next Google". Inc. Dicapai pada July 13, 2018.
  6. ^ Mack, Eric (June 14, 2013). "Meet Google's 'Project Loon:' Balloon-powered 'net access". CNET. Dicapai pada June 15, 2013.
  7. ^ Brodkin, Jon (June 14, 2013). "Google flies Internet balloons in stratosphere for a "network in the sky"". ArsTechnica. Dicapai pada June 15, 2013.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]