Sundar Pichai

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Sundar Pichai
பிச்சை சுந்தராஜன்
Kelahiran
Pichai Sundararajan

(1972-07-12) 12 Julai 1972 (umur 51)
Madras (Kini Chennai),
Tamil Nadu, India
PendidikanIjazah Sarjana Muda Kejuruteraan,Sarjana Muda Sains ,Master Pentadbiran Perniagaan
Pusat pendidikanInstitut Teknologi India Kharagpur
Universiti Stanford
Wharton School of the University of Pennsylvania
PekerjaanKetua pegawai eksekutif
Ketua Produk & Ketua Pegawai Eksekutif Google[1]
MajikanGoogle Inc.
PasanganAnjali Pichai
Anugerah Padma Bhushan (2022)
Tandatangan

Pichai Sundararajan (lahir 10 Jun 1972[2][3][4]), lebih dikenali sebagai Sundar Pichai, ialah seorang eksekutif perniagaan Amerika kelahiran India.[5][6] Beliau ialah ketua pegawai eksekutif (CEO) Alphabet Inc. dan anak syarikatnya Google.[7]

Pichai telah dipilih menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Google seterusnya pada 10 Ogos 2015, selepas sebelum ini dilantik sebagai Ketua Produk oleh Ketua Pegawai Eksekutif Larry Page. Pada 24 Oktober 2015, beliau melangkah ke jawatan baharu selepas selesainya pembentukan Alphabet Inc., syarikat induk baharu untuk keluarga syarikat Google. Beliau telah dilantik ke Lembaga Pengarah Alphabet pada 2017.[8]

Kehidupan peribadi[sunting | sunting sumber]

Pichai dilahirkan di Madras (sekarang Chennai),Tamil Nadu, India pada tahun 1972 kepada ibu bapa etnik Tamil, Lakshmi dan Regunathan Pichai.Bapanya Regunathan Pichai adalah seorang jurutera kanan elektrik untuk syarikat konglomerat Amerika, General Electric Company (GEC)

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Pada Mulanya, Pichai bekerja dalam bidang kejuruteraan dan pengurusan produk di syarikat Applied Materials Inc. Beliau juga prnah berkhidmat dalam syarikat McKinsey & Company sebelum berhijrah ke Google.

Google[sunting | sunting sumber]

Pichai menyertai Google pada tahun 2004 dengan mengetuai bahagian pengurusan produk dan inovasi. Pichai telah diumumkan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif yang akan datang Google pada 10 Ogos 2015.Beliau akan melangkah ke kedudukan baru apabila selesai pembentukan Alphabet Inc., konglomerat yang baru bagi keluarga syarikat Google.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "India-born Sundar Pichai is new CEO of Google". The Times of India. Dicapai pada 13 August 2015.
  2. ^ "Happy Birthday Sundar Pichai: Here are 5 videos of Google's CEO that reveal his other side". The New Indian Express. Dicapai pada April 16, 2021.
  3. ^ "Factbox: New Alphabet chief started at Google, made name with Android". Reuters (dalam bahasa Inggeris). December 4, 2019. Dicapai pada April 16, 2021.
  4. ^ "Sundar Pichai: Latest Sundar Pichai News, Designation, Education, Net worth, Assets". The Economic Times (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada April 16, 2021.
  5. ^ Melinda C. Shepherd,   Sundar Pichai di Encyclopædia Britannica. "Sundar Pichai, in full Pichai Sundararajan, (born June 10, 1972, Madras [now Chennai], Tamil Nadu, India), Indian-born American executive who was CEO of both Google, Inc. (2015– ), and its holding company, Alphabet Inc. (2019– )."
  6. ^ "I'm An American Citizen But India is Deeply Within Me: Google's Sundar Pichai". India.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2023-07-07.
  7. ^ "Sundar Pichai". blog.google (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2022-05-31.
  8. ^ Helft, Miguel. "Google CEO Sundar Pichai Appointed To Alphabet Board Of Directors". Forbes (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada April 16, 2021.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]