Carian Google

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Google Search)
Jump to navigation Jump to search
Google Search
Carian Googlehttps://www.youtube.com/channel/UCkE8AAK1RdenjBwANf__WDQttps://samsonngapak.blogspot.com/search?q=Alifia&m=1logo =Google 2015 logo.svg https://samsonngapak.blogspot.com/search?q=Alifia&m=1screenshot =Laman utama Carian Google
Jenis laman web
Enjin carian https://samsonngapak.blogspot.com/search?q=Alifia&m=1language =Pelbagai bahasa (124)
PemilikGoogle
Dicipta olehSergey Brin dan Larry Page
HasilDaripada AdWords
Sokongan IPv6Yes, by arrangement[1] or ipv6.google.com
Kedudukan Alexa 1 (July 2011)[2]
KomersialYa
PendaftaranPilihan
Rencana ini tentang enjin carian. Bagi syarikat, lihat Google.

Carian Google atau Google Search merupakan laman sesawang enjin gelintar yang dimiliki oleh syarikat Google dan merupakan laman carian paling kerap digunakan di Web. Google menerima berjuta-juta pertanyaan oleh para pengguna setiap hari melalui pebagai perkhidmatan yang disediakan. Tujuan utama Carian Google didirikan adalah untuk mencari maklumat melalui laman web. Enjin carian asalnya dibangunkan oleh Sergey Brin dan Larry Page pada tahun 1997 berdasarkan reka bentuk enjin carian yang lebih awal.

Google Search menyediakan sekurang-kurangnya 22 ciri-ciri istimewa yang melebihi kemampuan carian perkataan asal. Ini termasuk sinonim, ramalan kajicuaca, zon waktu, maklumat harga saham, peta, data gempa bumi, masa tayangan filem, lapangan terbang, penyenaraian rumah dan markah dalm acara sukan. Terdapat juga ciri-ciri khas bagi nombor seperti julat, harga, suhu, penukar unit/matawang, pengiraan, pakej menjejak, paten, kod kawasan dan terjemahan bahasa dipaparkan pada halaman.

  1. ^ "Google over IPv6". Dicapai pada 2010-12-08.
  2. ^ "Google.com – Traffic Details from Alexa". Alexa Internet. Dicapai pada May 15, 2011.
  3. ^ "WHOIS - google.com". Dicapai pada 2009-01-27.