Senarai unsur mengikut takat didih

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Ini merupakan senarai unsur kimia yang disusun mengikut takat didih yang diukur pada tekanan atmosfera piawai, diberi dalam skala Kelvin, Celsius, dan Fahrenheit.

Siri kimia jadual berkala unsur

  •      Logam alkali
  •      Logam alkali bumi
  •      Lantanid
  •      Aktinid
  •      Logam peralihan
  •      Logam lemah
  •      Metaloid
  •      Bukan logam
  •      Halogen
  •      Gas adi
  • Z Nama dalam K dalam °C dalam °F
    2 helium 4.22 -268.93 -452.07
    1 hidrogen 20.28 -252.87 -423.17
    10 neon 27.07 -246.08 -410.94
    7 nitrogen 77.36 -195.79 -320.42
    9 fluorin 85.03 -188.12 -306.62
    18 argon 87.30 -185.85 -302.53
    8 oksigen 90.20 -182.95 -297.31
    36 krypton 119.93 -153.22 -243.8
    54 xenon 165.03 -108.12 -162.62
    86 radon 211.3 -61.7 -79.1
    17 klorin 239.11 -34.04 -29.27
    118 ununoctium 250 -22.6 -8.68
    35 bromin 332.0 58.8 137.8
    53 iodin 457.4 184.3 363.7
    15 fosforus (merah) 553 280 536
    85 astatin 610 337 638
    80 raksa 630 357 674
    16 sulfur 717.8 444.6 832.3
    33 arsenik 887 614 1137
    55 sesium 944 671 1240
    87 fransium 950 677 1251
    34 selenium 958 685 1265
    37 rubidium 961 688 1270
    97 berkelium 983 710 1310
    19 kalium 1032 759 1398
    48 kadmium 1040 767 1413
    11 natrium 1156 883 1621
    98 kalifornium 1173 900 1652
    30 zink 1180 907 1665
    84 polonium 1235 962 1764
    52 telurium 1261 988 1810
    12 magnesium 1363 1090 1994
    70 ytterbium 1469 1196 2185
    3 litium 1615 1342 2448
    38 strontium 1655 1382 2520
    81 talium 1746 1473 2683
    20 kalsium 1757 1484 2703
    63 europium 1802 1529 2784
    83 bismut 1837 1564 2847
    51 antimoni 1860 1587 2889
    88 radium 2010 1737 3159
    82 plumbum 2022 1749 3180
    62 samarium 2067 1794 3261
    56 barium 2170 1897 3447
    69 tulium 2223 1950 3542
    49 indium 2345 2072 3762
    25 mangan 2334 2061 3742
    47 perak 2435 2162 3924
    31 galium 2477 2204 3999
    4 berilium 2742 2469 4476
    13 aluminium 2792 2519 4566
    29 kuprum 2835 2562 4643
    66 dysprosium 2840 2567 4653
    50 timah 2875 2602 4716
    95 amerisium 2880 2607 4725
    24 kromium 2944 2671 4840
    67 holmium 2993 2720 4928
    32 germanium 3106 2833 5131
    21 skandium 3109 2836 5136
    79 emas 3129 2856 5173
    26 besi 3134 2861 5182
    28 nikel 3186 2913 5275
    27 kobalt 3200 2927 5301
    46 paladium 3236 2963 5365
    61 prometium 3273 3000 5432
    60 neodymium 3347 3074 5565
    96 kurium 3383 3110 5630
    89 aktinium 3471 3198 5788
    94 plutonium 3501 3228 5842
    68 erbium 3503 3230 5846
    65 terbium 3503 3230 5846
    14 silikon 3538 3265 5909
    64 gadolinium 3546 3273 5923
    22 titanium 3560 3287 5949
    39 ytrium 3609 3336 6037
    71 lutetium 3675 3402 6156
    23 vanadium 3680 3407 6165
    58 serium 3716 3443 6229
    57 lantanum 3737 3464 6267
    59 praseodymium 3793 3520 6368
    45 rhodium 3968 3695 6683
    78 platinum 4098 3825 6917
    5 boron 4200 3927 7101
    93 neptunium 4273 4000 7232
    6 karbon (grafit) 4300 4027 7280
    91 protaktinium ? 4300 4027 7280
    92 uranium 4404 4131 7468
    44 ruthenium 4423 4150 7502
    40 zirkonium 4682 4409 7968
    77 iridium 4701 4428 8002
    72 hafnium 4876 4603 8317
    42 molibdenum 4912 4639 8382
    41 niobium 5017 4744 8571
    90 thorium 5061 4788 8650
    6 karbon (berlian) 5100 4827 8720
    43 teknetium 5150 4877 8810
    76 osmium 5285 5012 9054
    73 tantalum 5731 5458 9856
    75 rhenium 5900 5627 10160
    74 tungsten 5930 5657 10214

    Siri kimia jadual berkala unsur

  •      Logam alkali
  •      Logam alkali bumi
  •      Lantanid
  •      Aktinid
  •      Logam peralihan
  •      Logam lemah
  •      Metaloid
  •      Bukan logam
  •      Halogen
  •      Gas adi

  • Takat didih bagi unsur berikut tida diketahui lagi