Senarai kawasan pengundian di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Malaysia

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan kerajaan
Malaysia



Negara-negara lain · Atlas
 Portal Politik

Berikut merupakan senarai kawasan pengundian Parlimen dan diikuti dengan kawasan pengundian Dewan Undangan Negeri di Malaysia. Sempadan kawasan pengundian dan sempadan kawasan pentadbiran boleh mengatasi satu sama lain dan seringkali tidak boleh serupa dengan setiap yang lain. Kerusi Parlimen (peringkat kebangsaan) diwakili tanda P.xxx manakala kerusi DUN (peringkat negeri) diwakili tanda N.xx. Terdapat 222 kerusi Parlimen dan juga 576 kerusi DUN secara keseluruhannya.

Kawasan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri ini telah diwartakan setelah proses persempadanan semula kawasan pilihan raya 2003.

Perlis[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4 DUN 5
P.001 Padang Besar N.01 Titi Tinggi N.02 Beseri N.03 Chuping N.04 Mata Ayer N.05 Santan
P.002 Kangar N.06 Bintong N.07 Sena N.08 Indera Kayangan N.09 Kuala Perlis N.10 Kayang
P.003 Arau N.11 Pauh N.12 Tambun Tulang N.13 Guar Sanji N.14 Simpang Empat N.15 Sanglang

Kedah[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3
P.004 Langkawi N.01 Ayer Hangat N.02 Kuah
P.005 Jerlun N.03 Kota Siputeh N.04 Ayer Hitam
P.006 Kubang Pasu N.05 Bukit Kayu Hitam N.06 Jitra
P.007 Padang Terap N.07 Kuala Nerang N.08 Pedu
P.008 Pokok Sena N.09 Bukit Lada N.10 Bukit Pinang N.11 Derga
P.009 Alor Setar N.12 Bakar Bata N.13 Kota Darul Aman N.14 Alor Mengkudu
P.010 Kuala Kedah N.15 Anak Bukit N.16 Kubang Rotan N.17 Pengkalan Kundor
P.011 Pendang N.18 Tokai N.19 Sungai Tiang
P.012 Jerai N.20 Sungai Limau N.21 Guar Chempedak N.22 Gurun
P.013 Sik N.23 Belantek N.24 Jeneri
P.014 Merbok N.25 Bukit Selambau N.26 Tanjong Dawai
P.015 Sungai Petani N.27 Pantai Merdeka N.28 Bakar Arang N.29 Sidam
P.016 Baling N.30 Bayu N.31 Kupang N.32 Kuala Ketil
P.017 Padang Serai N.33 Merbau Pulas N.34 Lunas
P.018 Kulim-Bandar Baharu N.35 Kulim N.36 Bandar Baharu

Kelantan[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4
P.019 Tumpat N.01 Pengkalan Kubor N.02 Kelaboran N.03 Pasir Pekan N.04 Wakaf Bharu
P.020 Pengkalan Chepa N.05 Kijang N.06 Chempaka N.07 Panchor
P.021 Kota Bharu N.08 Tanjong Mas N.09 Kota Lama N.10 Bunut Payong
P.022 Pasir Mas N.11 Tendong N.12 Pengkalan Pasir N.13 Chetok
P.023 Rantau Panjang N.14 Meranti N.15 Gual Periok N.16 Bukit Tuku
P.024 Kubang Kerian N.17 Salor N.18 Pasir Tumboh N.19 Demit
P.025 Bachok N.20 Tawang N.21 Perupok N.22 Jelawat
P.026 Ketereh N.23 Melor N.24 Kadok N.25 Kok Lanas
P.027 Tanah Merah N.26 Bukit Panau N.27 Gual Ipoh N.28 Kemahang
P.028 Pasir Puteh N.29 Selising N.30 Limbongan N.31 Semerak N.32 Gaal
P.029 Machang N.33 Pulai Chondong N.34 Temangan N.35 Kemuning
P.030 Jeli N.36 Bukit Bunga N.37 Air Lanas N.38 Kuala Balah
P.031 Kuala Krai N.39 Mengkebang N.40 Guchil N.41 Manek Urai N.42 Dabong
P.032 Gua Musang N.43 Nenggiri N.44 Paloh N.45 Galas

Terengganu[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4
P.033 Besut N.01 Kuala Besut N.02 Kota Putera N.03 Jertih N.04 Hulu Besut
P.034 Setiu N.05 Jabi N.06 Permaisuri N.07 Langkap N.08 Batu Rakit
P.035 Kuala Nerus N.09 Tepuh N.10 Teluk Pasu N.11 Seberang Takir N.12 Bukit Tunggal
P.036 Kuala Terengganu N.13 Wakaf Mempelam N.14 Bandar N.15 Ladang N.16 Batu Buruk
P.037 Marang N.17 Alur Limbat N.18 Bukit Payung N.19 Ru Rendang N.20 Pengkalan Berangan
P.038 Hulu Terengganu N.21 Telemung N.22 Manir N.23 Kuala Berang N.24 Ajil
P.039 Dungun N.25 Bukit Besi N.26 Rantau Abang N.27 Sura N.28 Paka
P.040 Kemaman N.29 Kemasik N.30 Kijal N.31 Chukai N.32 Air Putih

Pulau Pinang[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4
P.041 Kepala Batas N.01 Penaga N.02 Bertam N.03 Pinang Tunggal
P.042 Tasek Gelugor N.04 Permatang Berangan N.05 Sungai Dua N.06 Telok Ayer Tawar
P.043 Bagan N.07 Sungai Puyu N.08 Bagan Jermal N.09 Bagan Dalam
P.044 Permatang Pauh N.10 Seberang Jaya N.11 Permatang Pasir N.12 Penanti
P.045 Bukit Mertajam N.13 Berapit N.14 Machang Bubuk N.15 Padang Lalang
P.046 Batu Kawan N.16 Perai N.17 Bukit Tengah N.18 Bukit Tambun
P.047 Nibong Tebal N.19 Jawi N.20 Sungai Bakap N.21 Sungai Acheh
P.048 Bukit Bendera N.22 Tanjung Bunga N.23 Air Putih N.24 Kebun Bunga N.25 Pulau Tikus
P.049 Tanjong N.26 Padang Kota N.27 Pengkalan Kota N.28 Komtar
P.050 Jelutong N.29 Datok Keramat N.30 Sungai Pinang N.31 Batu Lancang
P.051 Bukit Gelugor N.32 Seri Delima N.33 Air Itam N.34 Paya Terubong
P.052 Bayan Baru N.35 Batu Uban N.36 Pantai Jerejak N.37 Batu Maung
P.053 Balik Pulau N.38 Bayan Lepas N.39 Pulau Betong N.40 Telok Bahang

Perak[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3
P.054 Gerik N.01 Pengkalan Hulu N.02 Temengor
P.055 Lenggong N.03 Kenering N.04 Kota Tampan
P.056 Larut N.05 Selama N.06 Kubu Gajah N.07 Batu Kurau
P.057 Parit Buntar N.08 Titi Serong N.09 Kuala Kurau
P.058 Bagan Serai N.10 Alor Pongsu N.11 Gunong Semanggol N.12 Selinsing
P.059 Bukit Gantang N.13 Kuala Sapetang N.14 Changkat Jering N.15 Trong
P.060 Taiping N.16 Kamunting N.17 Pokok Assam N.18 Aulong
P.061 Padang Rengas N.19 Chenderoh N.20 Lubok Merbau
P.062 Sungai Siput N.21 Lintang N.22 Jalong
P.063 Tambun N.23 Manjoi N.24 Hulu Kinta
P.064 Ipoh Timor N.25 Canning N.26 Tebing Tinggi N.27 Pasir Pinji
P.065 Ipoh Barat N.28 Bercham N.29 Kepayang N.30 Buntong
P.066 Batu Gajah N.31 Jelapang N.32 Menglembu N.33 Tronoh
P.067 Kuala Kangsar N.34 Bukit Chandan N.35 Manong
P.068 Beruas N.36 Pengkalan Baru N.37 Pantai Remis
P.069 Parit N.38 Belanja N.39 Bota
P.070 Kampar N.40 Malim Nawar N.41 Keranji N.42 Tualang Sekah
P.071 Gopeng N.43 Sungai Rapat N.44 Simpang Pulai N.45 Teja
P.072 Tapah N.46 Chenderiang N.47 Ayer Kuning
P.073 Pasir Salak N.48 Sungai Manik N.49 Kampong Gajah
P.074 Lumut N.50 Sitiawan N.51 Pasir Panjang N.52 Pangkor
P.075 Bagan Datok N.53 Rungkup N.54 Hutan Melintang
P.076 Telok Intan N.55 Pasir Bedamar N.56 Changkat Jong
P.077 Tanjong Malim N.57 Sungkai N.58 Slim N.59 Behrang

Pahang[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4
P.078 Cameron Highlands N.01 Tanah Rata N.02 Jelai
P.079 Lipis N.03 Padang Tengku N.04 Cheka N.05 Benta
P.080 Raub N.06 Batu Talam N.07 Tras N.08 Dong
P.081 Jerantut N.09 Tahan N.10 Damak N.11 Pulau Tawar
P.082 Indera Mahkota N.12 Beserah N.13 Semambu
P.083 Kuantan N.14 Teruntum N.15 Tanjung Lumpur N.16 Inderapura
P.084 Paya Besar N.17 Sungai Lembing N.18 Lepar N.19 Panching
P.085 Pekan N.20 Pulau Manis N.21 Peramu Jaya N.22 Bebar N.23 Chini
P.086 Maran N.24 Luit N.25 Kuala Sentul N.26 Chenor
P.087 Kuala Krau N.27 Jenderak N.28 Kerdau N.29 Jengka
P.088 Temerloh N.30 Mentakab N.31 Lanchang N.32 Kuala Semantan
P.089 Bentong N.33 Bilut N.34 Ketari N.35 Sabai N.36 Pelangai
P.090 Bera N.37 Guai N.38 Triang N.39 Kemayan
P.091 Rompin N.40 Bukit Ibam N.41 Muadzam Shah N.42 Tioman

Selangor[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4
P.092 Sabak Bernam N.01 Sungai Air Tawar N.02 Sabak
P.093 Sungai Besar N.03 Sungai Panjang N.04 Sekinchan
P.094 Hulu Selangor N.05 Hulu Bernam N.06 Kuala Kubu Baharu N.07 Batang Kali
P.095 Tanjong Karang N.08 Sungai Burong N.09 Permatang
P.096 Kuala Selangor N.10 Bukit Melawati N.11 Ijok N.12 Jeram
P.097 Selayang N.13 Kuang N.14 Rawang N.15 Taman Templer
P.098 Gombak N.16 Batu Caves N.17 Gombak Setia N.18 Hulu Kelang
P.099 Ampang N.19 Bukit Antarabangsa N.20 Lembah Jaya
P.100 Pandan N.21 Chempaka N.22 Teratai
P.101 Hulu Langat N.23 Dusun Tua N.24 Semenyih N.25 Kajang
P.102 Serdang N.26 Bangi N.27 Balakong N.28 Seri Kembangan
P.103 Puchong N.29 Seri Serdang N.30 Kinrara
P.104 Kelana Jaya N.31 Subang Jaya N.32 Seri Setia
P.105 Petaling Jaya Selatan N.33 Taman Medan N.34 Bukit Gasing
P.106 Petaling Jaya Utara N.35 Kampung Tunku N.36 Damansara Utama
P.107 Subang N.37 Bukit Lanjan N.38 Paya Jaras N.39 Kota Damansara
P.108 Shah Alam N.40 Kota Anggerik N.41 Batu Tiga
P.109 Kapar N.42 Meru N.43 Sementa N.44 Sungai Pinang N.45 Selat Klang
P.110 Klang N.46 Pelabuhan Klang N.47 Pandamaran N.48 Kota Alam Shah
P.111 Kota Raja N.49 Seri Andalas N.50 Sri Muda
P.112 Kuala Langat N.51 Sijangkang N.52 Teluk Datuk N.53 Morib
P.113 Sepang N.54 Tanjong Sepat N.55 Dengkil N.56 Sungai Pelek

Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen
P.114 Kepong
P.115 Batu
P.116 Wangsa Maju
P.117 Segambut
P.118 Setiawangsa
P.119 Titiwangsa
P.120 Bukit Bintang
P.121 Lembah Pantai
P.122 Seputeh
P.123 Cheras
P.124 Bandar Tun Razak

Wilayah Persekutuan Putrajaya[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen
P.125 Putrajaya

Negeri Sembilan[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4 DUN 5 DUN 6
P.126 Jelebu N.01 Chennah N.02 Pertang N.03 Sungai Lui N.04 Klawang
P.127 Jempol N.05 Serting N.06 Palong N.07 Jeram Padang N.08 Bahau
P.128 Seremban N.09 Lenggeng N.10 Nilai N.11 Lobak N.12 Temiang N.13 Sikamat N.14 Ampangan
P.129 Kuala Pilah N.15 Juasseh N.16 Seri Menanti N.17 Senaling N.18 Pilah N.19 Johol
P.130 Rasah N.20 Labu N.21 Bukit Kepayang N.22 Rahang N.23 Mambau N.24 Senawang
P.131 Rembau N.25 Paroi N.26 Chembong N.27 Rantau N.28 Kota
P.132 Telok Kemang N.29 Chuah N.30 Lukut N.31 Bagan Pinang N.32 Linggi N.33 Port Dickson
P.133 Tampin N.34 Gemas N.35 Gemencheh N.36 Repah

Melaka[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4 DUN 5
P.134 Masjid Tanah N.01 Kuala Linggi N.02 Tanjung Bidara N.03 Ayer Limau N.04 Lendu N.05 Taboh Naning
P.135 Alor Gajah N.06 Rembia N.07 Gadek N.08 Machap N.09 Durian Tunggal N10 Asahan
P.136 Tangga Batu N.11 Sungai Udang N.12 Pantai Kundor N.13 Paya Rumput N.14 Kelebang
P.137 Bukit Katil N.15 Bachang N.16 Ayer Keroh N.17 Bukit Baru N.18 Ayer Molek
P.138 Kota Melaka N.19 Kesidang N.20 Kota Laksamana N.21 Duyong N.22 Bandar Hilir N.23 Telok Mas
P.139 Jasin N.24 Bemban N.25 Rim N.26 Serkam N.27 Merlimau N.28 Sungai Rambai

Johor[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3
P.140 Segamat N.01 Buloh Kasap N.02 Jementah
P.141 Sekijang N.03 Pemanis N.04 Kemelah
P.142 Labis N.05 Tenang N.06 Bekok
P.143 Pagoh N.07 Bukit Serampang N.08 Jorak
P.144 Ledang N.09 Gambir N.10 Tangkak N.11 Serom
P.145 Bakri N.12 Bentayan N.13 Sungai Abong N.14 Bukit Naning
P.146 Muar N.15 Maharani N.16 Sungai Balang
P.147 Parit Sulong N.17 Semerah N.18 Sri Medan
P.148 Ayer Hitam N.19 Yong Peng N.20 Semarang
P.149 Sri Gading N.21 Parit Yaani N.22 Parit Raja
P.150 Batu Pahat N.23 Penggaram N.24 Senggarang N.25 Rengit
P.151 Simpang Renggam N.26 Machap N.27 Layang-Layang
P.152 Kluang N.28 Mengkibol N.29 Mahkota
P.153 Sembrong N.30 Paloh N.31 Kahang
P.154 Mersing N.32 Endau N.33 Tenggaroh
P.155 Tenggara N.34 Panti N.35 Pasir Raja
P.156 Kota Tinggi N.36 Sedili N.37 Johor Lama
P.157 Pengerang N.38 Penawar N.39 Tanjong Surat
P.158 Tebrau N.40 Tiram N.41 Puteri Wangsa
P.159 Pasir Gudang N.42 Johor Jaya N.43 Permas
P.160 Johor Bahru N.44 Tanjong Puteri N.45 Stulang
P.161 Pulai N.46 Pengkalan Rinting N.47 Kempas
P.162 Gelang Patah N.48 Skudai N.49 Nusa Jaya
P.163 Kulai N.50 Bukit Permai N.51 Bukit Batu N.52 Senai
P.164 Pontian N.53 Benut N.54 Pulai Sebatang
P.165 Tanjong Piai N.55 Pekan Nenas N.56 Kukup

Wilayah Persekutuan Labuan[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen
P.166 Labuan

Sabah[sunting | sunting sumber]

Map of electoral districts in Sabah.
Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3
P.167 Kudat N.01 Banggi N.02 Tanjong Kapor N.03 Pitas
P.168 Kota Marudu N.04 Matunggong N.05 Tandek
P.169 Kota Belud N.06 Tempasuk N.07 Kadamaian N.08 Usukan
P.170 Tuaran N.09 Tamparuli N.10 Sulaman N.11 Kiulu
P.171 Sepanggar N.12 Karambunai N.13 Inanam
P.172 Kota Kinabalu N.14 Likas N.15 Api-Api N.16 Luyang
P.173 Putatan N.17 Tanjong Aru N.18 Petagas
P.174 Penampang N.19 Kepayan N.20 Moyog
P.175 Papar N.21 Kawang N.22 Pantai Manis
P.176 Kimanis N.23 Bongawan N.24 Membakut
P.177 Beaufort N.25 Klias N.26 Kuala Penyu
P.178 Sipitang N.27 Lumadan N.28 Sindumin
P.179 Ranau N.29 Kundasang N.30 Karanaan N.31 Paginatan
P.180 Keningau N.32 Tambunan N.33 Bingkor N.34 Liawan
P.181 Tenom N.35 Melalap N.36 Kemabong
P.182 Pensiangan N.37 Sook N.38 Nabawan
P.183 Beluran N.39 Sugut N.40 Labuk
P.184 Libaran N.41 Gum-Gum N.42 Sungai Sibuga
P.185 Batu Sapi N.43 Sekong N.44 Karamunting
P.186 Sandakan N.45 Elopura N.46 Tanjong Papat
P.187 Kinabatangan N.47 Kuamut N.48 Sukau
P.188 Silam N.49 Tungku N.50 Lahad Datu N.51 Kunak
P.189 Semporna N.52 Sulabayan N.53 Senallang N.54 Bugaya
P.190 Tawau N.55 Balung N.56 Apas N.57 Sri Tanjong
P.191 Kalabakan N.58 Merotai N.59 Tanjong Batu N.60 Sebatik

Sarawak[sunting | sunting sumber]

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3
P.192 Mas Gading N.01 Opar N.02 Tasik Biru N.03 Tanjung Datu
P.193 Santubong N.04 Pantai Damai N.05 Demak Laut
P.194 Petra Jaya N.06 Tupong N.07 Samariang N.08 Satok
P.195 Bandar Kuching N.09 Padungan N.10 Pending
P.196 Stampin N.11 Batu Lintang N.12 Kota Sentosa N.13 Batu Kawa
P.197 Kota Samarahan N.14 Asajaya N.15 Muara Tuang
P.198 Mambong N.16 Bengoh N.17 Tarat
P.199 Serian N.18 Tebedu N.19 Kedup
P.200 Batang Sadong N.20 Sadong Jaya N.21 Simunjan
P.201 Batang Lupar N.22 Sebuyau N.23 Lingga N.24 Beting Maro
P.202 Sri Aman N.25 Balai Ringin N.26 Bukit Begunan N.27 Simanggang
P.203 Lubok Antu N.28 Engkilili N.29 Batang Ai
P.204 Betong N.30 Saribas N.31 Layar N.32 Bukit Saban
P.205 Saratok N.33 Kalaka N.34 Krian
P.206 Tanjung Manis N.35 Belawai N.36 Semop
P.207 Igan N.37 Daro N.38 Jamoreng
P.208 Sarikei N.39 Repok N.40 Meradong
P.209 Julau N.41 Pakan N.42 Meluan
P.210 Kanowit N.43 Ngemah N.44 Machan
P.211 Lanang N.45 Bukit Assek N.46 Dudong
P.212 Sibu N.47 Bawang Assan N.48 Pelawan N.49 Nangka
P.213 Mukah N.50 Dalat N.51 Balingian
P.214 Selangau N.52 Tamin N.53 Kakus
P.215 Kapit N.54 Pelagus N.55 Katibas
P.216 Hulu Rajang N.56 Baleh N.57 Belaga
P.217 Bintulu N.58 Kemena N.59 Kidurong N.60 Jepak
P.218 Sibuti N.61 Bekenu N.62 Lambir
P.219 Miri N.63 Piasau N.64 Pujut N.65 Senadin
P.220 Baram N.66 Marudi N.67 Telang Usan
P.221 Limbang N.68 Bukit Kota N.69 Batu Danau
P.222 Lawas N.70 Ba'Kelalan N.71 Bukit Sari


Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]