Najmuddin Erbakan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Najmuddin Erbakan (atau Necmettin Erbakan) (29 Oktober 1926 – 27 Februari 2011) merupakan ahli politik Turki, jurutera dan akademia yang merupakan Perdana Menteri Turki dari 1996 hingga 1997. Dia telah ditekan pihak tentera untuk turun sebagai Perdana Menteri dan kemudian dilarang dari terlibat dalam politik oleh Mahkamah Perlembagaan Turki kerana melanggar idea Dasar Sekular yang merupakan asas perlembagaan[1][2]  Larangan itu kemudiannya ditegakkan oleh Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah (ECHR).[3]

Gerakan ideologi politik yang diasaskan oleh Erbakan, Milli Görüş (Wawasan Nasional) memanggil untuk mengukuhkan nilai Islam di Turki dan berpaling daripada apa Erbakan dilihat sebagai pengaruh negatif daripada dunia Barat memihak kepada hubungan yang lebih erat dengan negara-negara Islam. Pandangan politik Erbakan membawa kepada percanggahan dengan prinsip teras sekularisme di Turki. Dengan ideologi Milli Görüş ini, Erbakan mengasaskan dan memimpin beberapa parti politik besar di Turki dari 1960-an hingga 2010-an, iaitu Parti Order Kebangsaan (MNP), Parti Penyelamat Nasional (MSP), Parti Refah (RP),Parti Fazilet (FP), Parti Saadet (SP).

References[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [1] BBC.
  2. ^ [2] BBC.
  3. ^ Moe, Christian (September 2003). "Refah Partisi (The Welfare Party) and Others v. Turkey". International Journal of Not-for-Profit Law. International Center for Not-for-Profit Law. 6 (1). ISSN 1556-5157. Dicapai pada 28 August 2008.