Ahmadiyyah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Bendera Ahmadiyyah

Ahmadiyyah (Urdu: احمدِیہ‎) ialah suatu gerakan Islam yang diasaskan di India di akhir abad ke-19, bermula dengan kehidupan dan ajaran Mirza Ghulam Ahmad (1835–1908), yang mendakwa memenuhi ramalan pengislah dunia di akhir zaman, seperti disebut dalam tradisi pelbagai agama dunia dan membawa kejayaan akhir Islam sebagaimana yang dijanjikan dalam ajaran Islam. Beliau mendakwa merupakan mujaddid (pengislah) abad Islam ke-14, Al-Masih dan Al-Mahdi yang ditunggu-tunggu Muslim.[1][2][3][4][5] Pengikut taifah Ahmadiyyah dirujuk sebagai Ahmadi atau Muslim Ahmadi. Ahmadi menekankan kepercayaan bahawa Islam ialah hukum terakhir untuk manusia sebagaimana diwahyukan kepada Nabi Muhammad s.a.w. dan keperluan mengembalikan intipati sebenar dan bentuk aslinya, yang telah hilang ditelan zaman. Demikian, Ahmadi melihat diri mereka sebagai pendulu pemulihan dan penyebaran aman Islam.[6] Ahmadi merupakan antara masyarakat Muslim terawal tiba di Britain dan negara Barat lain.[6]

Terdapat sekatan undang-undang terhadap Ahmadi di beberapa negara Muslim, khususnya Pakistan.[7]

Rukun Islam[sunting | sunting sumber]

lima perbuatan asas dalam Islam dipertimbangkan wajib bagi semua umat Islam Ahmadi. Al-Quran membentangkan mereka sebagai rangka kerja untuk ibadah dan tanda komitmen kepada iman.

1. Syahadah (Fahaman)

2. Solat (Solat)

3. Bersedekah (Zakat)

4. Berpuasa pada bulan Ramadan

5. Menunaikan haji ke Mekah (haji) sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup

Ahmadi Islam bersetuju dengan kedua-dua Syiah dan mazhab Sunni mengenai butir-butir penting bagi pelaksanaan perbuatan ini. Walau bagaimanapun, dalam Pakistan Ahmadi Islam adalah dilarang oleh undang-undang, dan sedikit sebanyak di negara-negara Islam yang lain dengan penganiayaan, dari diri-mengenal pasti sebagai orang Islam. Ini mewujudkan beberapa tahap kesukaran dalam melaksanakan akta wajib. Walaupun Ahmadi Muslim dari beberapa negara tidak menunaikan ibadah haji ke Mekah, mereka tidak secara teknikal dibenarkan di bawah undang-undang Arab Saudi.

Rujukan[sunting | sunting sumber]