Estelle Looi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Estelle Looi Mei Lin merupakan seorang pelakon dam model wanita Malaysia. Estelle yang mempunyai darah kacukan Greek dan Cina, dilahirkan pada 23 September 1979 di Roehampton, London dan dibesarkan di Bagan Jermal, Pulau Pinang. Dia mula didedahkan dengan dunia lakonan sejak berada di alam persekolahan lagi. Semasa dalam darjah empat, Looi sudah mula berlakon pentas di Sekolah Convent Pulau Tikus, Pulau Pinang dan semasa dalam tingkatan enam pernah menyertai beberapa drama dan menjadi penolong pengarah untuk teater Phantom of the Opera.

Dia kemudiannya memasuki bidang seni secara profesional menerusi model iklan TV, sebelum berpeluang berlakon dalam filem Hollywood apabila membawa watak sebagai ‘gadis bunga’ dalam filem Anna and The King yang menjalani penggambaran di Malaysia pada 1999.

Looi merupakan lulusan Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa dari Universiti Sains Malaysia pada 2002. Selain pernah beraksi dalam iklan korporat dan produk seperti Petronas, KFC, Fabuloso, Pond’s, Chipsmore, Dumex, Dentine dan banyak lagi, Estelle pernah beraksi dalam telemovie Gerimis Di Hati, Rumah Itu Dunia Ku, Sutera Bintang Yang Seribu dan Maaria.

Gadis manis ini pernah menjadi pemenang kedua Miss Malaysia 2004/2005 dan menduduki Top 5 dalam pertandingan Dewi Remaja. Beliau semakin yakin dapat mencipta nama dalam industri perfileman kerana menyedari bakatnya boleh pergi jauh asalkan dia sentiasa memperbaiki mutu lakonan dan mencari peluang.[1]

Dia kemudiannya berlakon sebagai gadis keturunan Kadazan yang dibawanya berkonflik dengan watak Tan Sri lakonan Datuk Jins Shamsudin dalam drama bersiri mega RTM, Mahligai Gading.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]