Pergi ke kandungan

Harimau Malaya

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Harimau Malaya
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
Subspesies:
P. t. malayensis / P. t. jacksoni
Nama trinomial
Panthera tigris malayensis / Panthera tigris jacksoni
Luo et al., 2004
Peta lokasi

Harimau Malaya (Panthera tigris malayensis atau Panthera tigris jacksoni) atau dikenali sebagai Harimau Belang merujuk kepada subspesies harimau yang hanya didapati di Semenanjung Malaysia. Harimau ini disahkan sebagai sub-spesies berasingan dari sub-spesies Harimau Indochina (Panthera tigris corbetti) melalui ujian genetik dan pada tahun 2004. Dianggarkan terdapat hanya 200 ekor harimau ini yang hidup liar.

Jata Negara Malaysia

[sunting | sunting sumber]

Harimau Malaya merupakan lambang rasmi Malaysia iaitu dalam Jata Negara Malaysia.Lambang ini juga ada dalam logo institusi- institusi Malaysia yang lain seperti PDRM, Maybank, Proton, Perak FA, dan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM). Lambang harimau menunjukkan kepada keberanian dan kekuatan rakyat Malaysia. Harimau Malaya ini juga mendapat pelbagai nama gelaran seperti "Pak Belang" dan sebagainya.

Pak Belang

[sunting | sunting sumber]

Harimau Malaya juga merupakan nama personifikasi bagi Malaysia. Digelar Pak Belang, ia merujuk kepada dua ekor harimau belang yang terdapat pada lambang negara Malaysia yang melambangkan keberanian dan kegigihan rakyat Malaysia mempertahankan tanah air. Harimau Malaya juga merupakan nama gelaran bagi pasukan bola sepak kebangsaan Malaysia.

Harimau Malaya dan Bola Sepak Malaysia

[sunting | sunting sumber]

Pasukan bola sepak Malaysia telah menggunakan 'Harimau Malaya' sebagai maskot dan juga gelaran kepada pasukan itu. Jersi utama pasukan bola sepak Malaysia juga diadaptasi daripada corak belang yang terdapat pada Harimau Malaya.

Lihat juga

[sunting | sunting sumber]

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]