Dewan Undangan Negeri di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Dewan Undangan Negeri Malaysia)

Dewan Undangan Negeri di Malaysia ialah badan perundangan tertinggi peringkat negeri di Malaysia. Ia terdiri daripada ketua negeri (Yang di-Pertuan Besar, Sultan, Raja dan Yang di-Pertua Negeri), seorang pengerusi dan ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (atau kebiasannya disingkatkan kepada ADUN). Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) ini terdiri daripada orang yang dilantik mengikut undang-undang negeri masing-masing.

Ketua Negeri akan mengadakan persidangan dari semasa ke semasa dan akan mengetuai persidangan tersebut. Ketua Negeri boleh membubarkan Dewan Undangan Negeri. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) akan dikekalkan selama lima tahun sekiranya tidak dibubarkan dalam jangka masa tersebut. Setelah dibubarkan, pilihan raya umum mesti diadakan dalam jangka masa enam puluh (60) hari dari tarikh pembubaran.

Senarai dewan[sunting | sunting sumber]

Keanggotaan[sunting | sunting sumber]

Pengerusi[sunting | sunting sumber]

Pengerusi bagi sesebuah dewan undangan ialah Yang di-Pertua Dewan (atau juga disebut Speaker). Ia dibantu oleh Timbalan Yang di-Pertua Dewan. Namun, terdapat negeri yang tidak mempunyai Timbalan Yang di-Pertua Dewan iaitu Terengganu. Pelantikan Yang di-Pertua Dewan dibuat dengan pencalonan daripada ahli dewan[2]. Calon Yang di-Pertua Dewan boleh dalam kalangan ahli Dewan, bekas ahli Dewan atau calon bebas yang tidak mewakili mana-mana parti politik di Malaysia.

Berikut ialah senarai penjawat Yang di-Pertua Dewan semasa:

Negeri Penyandang Parti Mula khidmat
 Johor Mohd Puad Zarkashi BN (UMNO) 21 April 2022
 Kedah Juhari Bulat PN (BERSATU) 25 Ogos 2020
 Kelantan Abdullah Ya'kub PN (PAS) 13 Jun 2013
 Melaka Ibrahim Durum BN (UMNO) 27 Disember 2021
 Negeri Sembilan Zulkefly Mohamad Omar PH (AMANAH) 2 Julai 2018
 Pahang Darul Makmur Ishak Muhamad BN (UMNO) 1 Julai 2013
 Perak Mohammad Zahir Abdul Khalid BN (UMNO) 12 Mei 2020
 Perlis Hamdan Bahari BN (UMNO) 28 Jun 2013
 Pulau Pinang Law Choo Kiang PH (PKR) 28 Jun 2013
 Sabah Kadzim M. Yahya BN (UMNO) 8 Oktober 2020
 Sarawak Mohamad Asfia Awang Nassar GPS (PBB) 15 November 2000
 Selangor Ng Suee Lim PH (DAP) 26 Jun 2018
 Terengganu Yahaya Ali PN (PAS) 1 Julai 2018

Ahli[sunting | sunting sumber]

Sebelum memegang sebarang kerusi dalam Dewan Undangan Negeri, setiap ahli dimestikan mengangkat sumpah di hadapan Yang di-Pertua Dewan[3]. Ahli tersebut hendaklah bersumpah atau berjanji bahawa mereka akan taat menjalankan tugas-tugas mereka sebagai ahli Dewan sebaik yang mungkin dan taat setia kepada negeri dan Malaysia serta mematuhi, menjaga dan mempertahankan perlembagaan.

Seorang ahli DUN boleh memegang jawatan sebagai ahli Parlimen Malaysia (sama ada Dewan Negara atau Dewan Rakyat) serentak.

Ahli Dipilih[sunting | sunting sumber]

ADUN (atau ADN di sesetengah negeri) secara lazimnya dipilih melalui pilihan raya untuk satu sesi perkhidmatan. Ia dikekalkan selama lima tahun sekiranya tidak dibubarkan dalam jangka masa tersebut. Sebilangan ADUN di pihak parti pemerintah akan dilantik menganggotai badan eksekutif negeri iaitu Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri atau Kabinet Negeri (bagi Sabah[4] dan Sarawak).

Ahli Lantikan[sunting | sunting sumber]

Terdapat beberapa negeri yang dibenarkan oleh undang-undang negeri masing-masing untuk melantik sebilangan individu menjadi ADUN tanpa melalui pilihan raya, iaitu Sabah yang memperuntukkan enam orang ADUN dilantik, Terengganu yang memperuntukkan empat orang; iaitu dua wanita dan dua bukan Muslim, dan Pahang yang memperuntukkan lima orang[5].

Berikut ialah senarai ADUN Lantikan semasa:

Negeri Penyandang Parti
 Pahang Darul Makmur Kosong
Kosong
Kosong
Kosong
Kosong
 Sabah Aliakbar Gulasan PN (PAS)
Raime Unggi BN (UMNO)
Suhaimi Nasir BN (UMNO)
Jaffari Waliam GRS (BERSATU)
Amisah Yassin GRS (BERSATU)
Yong Teck Lee GRS (SAPP)
 Terengganu Zuraida Mohd Noor PAS
Kosong
Kosong
Kosong

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d Badan perundangan negeri di Johor, Pahang, Perak dan Selangor menggunakan istilah Dewan Negeri sebagai nama rasmi, tidak seperti negeri-negeri lain yang menggunakan istilah Dewan Undangan Negeri.
  2. ^ NOR FARHANA YAACOB (11 Mei 2020). "Pelantikan speaker baharu ikut peraturan". Sinar Harian. Dicapai pada 30 Disember 2021.
  3. ^ "Adun DAP tiba lambat, terlepas sesi angkat sumpah DUN Melaka". Malaysiakini. Disember 27, 2021. Dicapai pada 30 Disember 2021.
  4. ^ Yun Mikail (September 29, 2020). "Hajiji Ketua Menteri Sabah ke-16". Harian Metro. Dicapai pada 30 Disember 2021.
  5. ^ NORSHAHZURA MAT ZUKI (21 November 2020). "Pelantikan ADUN tanpa pilihan raya bukan perkara baharu". Sinar Harian. Dicapai pada 30 Disember 2021.