Parlimen Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rencana ini ialah mengenai badan perundangan Malaysia. Untuk jabatan parlimen, sila lihat Jabatan Parlimen Malaysia. Untuk bangunan parlimen, sila lihat Bangunan Parlimen Malaysia.
Parlimen Malaysia
ڤرليمن مليسيا
Parliament of Malaysia
Coat of arms of Malaysia.png
Jenis
Jenis
Dewan
Kepimpinan
Kumpulan politik
Pilihan raya
Pilihan raya terakhir
9 Mei 2018
Tempat persidangan
MalaysianParliament.jpg
Bangunan Parlimen Malaysia, Kuala Lumpur, Malaysia
Laman sesawang
www.parlimen.gov.my
sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Parlimen Malaysia (Tulisan Jawi: ڤرليمن مليسيا) merupakan badan perundangan kebangsaan Malaysia, berdasarkan sistem Parlimen Westminster. Parlimen Malaysia terdiri daripada Dewan Rakyat dan Dewan Negara (atau Senat). Ahli Dewan Rakyat dikenali sebagai ahli Parlimen, manakala ahli Dewan Negara diberi gelaran Senator.

Satu pilihan raya diadakan setiap lima tahun untuk memilih wakil-wakil ke Dewan Rakyat; manakala ahli-ahli Dewan Negara, iaitu senator, sama seperti ahli-ahli Dewan Pertuanan di United Kingdom, dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong.

Sidang Parlimen Malaysia diadakan di Bangunan Parlimen yang terletak di bandaraya Kuala Lumpur. Persidangan terkini adalah merupakan kali ke-14, dirasmikan di bangunan parlimen pada 17 Julai, 2018. Yang di-Pertua Dewan Rakyat kini ialah Dato' Mohamad Ariff, yang dilantik menggantikan Tan Sri Pandikar Amin Mulia. Yang Dipertua Dewan Negara pula ialah Dato' Sri S. Vigneswaran yang dilantik menggantikan Tan Sri Abu Zahar Ujang.


Malaysia

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan kerajaan
MalaysiaNegara-negara lain · Atlas
 Portal Politik

Dewan Negara[sunting | sunting sumber]

Dewan Rakyat[sunting | sunting sumber]

Jabatan dan agensi[sunting | sunting sumber]

Setakat Julai 2018, terdapat sembilan agensi kerajaan yang menjadi badan bebas dan melapor langsung kepada Parlimen.[1][2]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]