Sistem Westminster

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Bangunan Parlimen, juga dikenali sebagai Istana Westminster, di London.

Sistem Westminster adalah sebuah sistem parlimen kerajaan demokratik dimodel selepas kerajaan British (Parlimen United Kingdom). istilah ini datangnya dari Istana Westminster, tempat duduk Parlimen UK.

Sistem ini adalah suatu prosedur berturut-turut untuk menjalankan sebuah badan perundangan. Ia digunakan, atau telah sekali digunakan, dalam badan perundangan kebangsaan dan badan perundangan subkebangsaan dari kebanyakan Komanwel dan bekas negara-negara Komanwel, bermula dengan provinsi Kanada dan tanah jajahan Australia dalam abad pertengahan abad ke-19. Ada sistem parlimen lain yang prosedur-prosedurnya sangat berbeza dari sistem Westminster.

Ciri-ciri utama[sunting | sunting sumber]

Ciri-ciri penting sistem Westminster termasuk yang berikut, walaupun bukan semua aspek-aspek berikut telah dikekalkan dalam setiap sistem asal Westminster:[1]

 • seorang sovereign atau head of state yang adalah pemegang nominal atau teoretikal kuasa eksekutif, dan memegang pelbagai kuasa reserve, tetapi yang tugas-tugas seharian terdiri dari melakukan suatu peranan figurehead upacara. Contoh-contoh termasuk raja British, presiden-president banyak negara dan gabenor negeri/provinsi dalam sistem persekutuan.
 • seorang ketua kerajaan (atau ketua eksekutif), dikenaili sebagai perdana menteri (PM), yang terutama atau menteri pertama, yang secara rasmi dilantik oleh ketua negara. Dalam amalan, ketua kerajaan adalah hampir sentiasa parti dilantik terbesar dalam parlimen.
 • sebuah de facto cabang eksekutif biasanya diperbuat dari ahli-ahli legislature dengan ahli-ahli lebih tua dalam sebuah kabinet dipimpin oleh ketua kerajaan; ahli-hali yang seperti itu diketuai oleh ketua kerajaan; ahli-ahli tersebut menjalankan kuasa eksekutif bagi pihak kuasa eksekutif nominal atau theoretical.
 • pembangkang parlimen (sebuah sistem pelbagai-parti);
 • sebuah legislature pilihan, sering dwidewan, di mana sekurang-kurangnya satu dewan dipilih, walaupun sistem dewan tunggal juga wujud; ahli-ahli legislatif biasanya dipilih oleh district pada pilihan first-past-the-post (bertentangan dengan perwakilan seimbang seluruh negara).(Dalam kes ini, New Zealand mewakili suatu perubahan keminatan diberikan pemindahannya ke perwakilan proportional.)
 • sebuah rumah rendah parlimen dengan kebolehan untuk memecat sebuah kerajaan dari jawatan dengan "menahan (atau menghalang) Bekalan" (menolak suatu belanjawan), meluluskan suatu mosi tidak keyakinan, atau menewas suatu mosi keyakinan. Sistem Westminster membenarkan sebuah kerajaan untuk ditewas, atau dipaksa untuk memasuki suatu pilihanraya umum, bebas dari suatu kerajaan baru yang dipilih.
 • sebuah parlimen yang dapat dibubarkan dan pilihanraya dapat dipanggil pada bila-bila masa.
 • hak istimewa parlimen, yang membenarkan Badan Perundangan untuk membincang mana-mana isu dianggap dari dirinya untuk menjadi berkaitan, tanpa ketakutan akibat-akibat berakar dari penyata fitnah atau merakam yang disebutkan.
 • minit mesyuarat, sering dikenali sebagai Hansard, termasuk suatu kebolehan untuk badan perundangan untuk mogok perbincangan dari minit-minit ini.

Kebanyakan tatacara sistem sistem Westminster berasal dengan konvensyen, amalan dan duluan Parlimen United Kingdom, yang adalah sebahagian dari apa yang diketahui sebagai Perlembangaan United Kingdom. Tidak seperti perlembagaan British yang tidak ditulis, kebanyakan negara yang menggunakan sistem Westminster telah mengkodkan sistem dalam suatu perlembagaan yang ditulis.

Meskipun, konvensyen yang tidak dikodkan, amalan dan duluan bersambung untuk memainkan peranan penting dalam kebanyakan negara, oleh kerana banyak perlembagaan tidak menetapkan elemen-elemen penting tatacara: contohnya, sesetengah perlembagaan lebih lama menggunakan sistem Westminster tidak menjelaskan kewujudan kabinet dan/atau perdane menteri, kerana pegawai-pegawai ini telah diambil kesempatan oleh pengarang-pengarang perlembagaan ini.

Operasi[sunting | sunting sumber]

Corak fungsi-fungsi eksekutif di dalam Sistem Westminster adalah agak kompleks. Dalam intisari, ketua negara, biasanya seorang raja atau presiden. Ketua kerajaan biasa digelar perdana menteri atau premier, akan secara bergagasan mendapatkan sokongan suatu majoriti dalam dewan bertanggung jawab, dan seharusnya dalam mana-mana khusus dapat memastikan kewujudan bukan majoriti keseluruhan terhadap kerajaan. Jikalau parlimen meluluskan suatu resolusi tidak keyakinan, atau menolak kelulusan suatu bil penting seperti belanjawan, oleh itu kerajaan harus sama ada meletakkan jawatan supaya sebuah kerajaan berlainan dapat dilantik atau mencari suatu pembubaran parlimen supaya pilihanraya umum baru dapat dijalankan supaya dapat mengesahkan semula atau menolak mandat kerajaan.

Pihak berkuasa eksekutif dalam sebuah sistem Westminster adalah secara asas dilatih oleh Kabinet, bersama dengan lebih menteri yang pangkat bawah, walaupun ketua kerajaan biasanya mempunyai peranan dominant dalam jabatan. Di United Kingdom, pemerintah beraja secara teori memegang pihak berkuasa eksekutif, walaupun Perdana Menteri United Kingdom dan Kabinet secara berkesan mengenakan kuasa eksekutif. Dalam sebuah parlimen republik seperti India, Presiden adalah eksekutif de jure, walaupun kuasa eksekutif adalah secara asas dilembaga oleh Perdana Menteri India dan Majlis Menteri.

Sebagai suatu contoh, Perdana Menteri dan Kabinet (sebagai badan eksekutif de facto dalam sistem) secara umum harus meminta keizinan ketua negara apabila menjalankan fungsi-fungsi eksekutif. Jika, contohnya Perdana Menteri British minta untuk membubarkan parlimen supaya suatu pilihanraya umum mengambil tempat, Perdana menteri adalah secara perlembagaan terpaksa meminta keizinan dari sovereign supaya dapat mendapat suatu permintaan seperti itu. Kuasa ini (bersama dengan yang lain seperti melantik menteri dalam kerajaan, melantik diplomat, mengumumkan perang, dan menanda tangani perjanjian, contohnya) dikenali sebagai Royal Prerogative, yang mana dalam zaman moden dilatihkan oleh sovereign hanya pada nasihat Perdana Menteri. Sejak raja British adalah seorang raja berperlembagaan, baginda mematuhkan nasihat menteri baginda, kecuali apabila melaksanakan kuasa simpanan dalam waktu krisis.

Adat ini bermuncul dalam Sistem Westminster lain di dunia, dengan akibatnya dari pengaruh pemerintahan jajahan British. Di Dunia Komanwel seperti Kanada, New Zealand atau Australia, Perdana Menteri diwajibkan untuk meminta keizinan dari Gabenor-Jendral apabila melaksanakan keputusan eksekutif, dalam suatu cara yang mirip dengan amalan British. Suatu senario analog juga bermuncul dalam Republik Komanwel, seperti India atau Trinidad dan Tobago.

Ketua negara akan sering memegang mesyuarat dengan ketua kerajaan dan kabinet, sebagai cara mengekalkan polisi kerajaan dan sebagai suatu cara menasihat, men dan memberi menteri amaran pada tindakan mereka. Suatu amalan semacam itu mengambil tempat di United Kingdom dan India. Di UK, ratu memegang mesyuarat mingguan rahsia dengan Perdana Menteri untuk membeincangkan polisi kerajaan dan untuk memberikan pendapat baginda dan menasihatkan pada isu-isu hari ini. Di India, Perdana Menteri secara perlembagaan terpaksa memegang sesi lazim dengan Presiden, dalam cara yang mirip dengan amalan yang tersebut British. Pada intisari, ketua negara, sebagai pihak berkuasa eksekutif yang teoretikal, "pemerintah tetapi tidak memerintah". Frasa ini bermakna bahawa peranan ketua negara dalam kerajaan biasanya berupacara dan oleh itu tidak secara lanjut melembagakan kuasa eksekutif. Kuasa simpanan ketua negara adalah cukup untuk memastikan kerja sama dengan sesetengah permintaan mereka. Meskipun, extent kuasa-kuasa semacam itu berlainan dari satu negara ke satu negara dan ia sering adalah suatu hal. berkontroversi.

Suatu susunan eksekutif pertama seperti itu pertama kali bertimbul di United Kingdom. Dalam sejarah, raja British dipegang dan secara lanjut melatihkan pihak berkuasa eksekutif. George I dari Great Britain adalah raja British pertama untuk menugaskan sesetengah kuasa eksekutif ke seorang Perdana Menteri dan suatu kabinet menteri-menteri, secara besar kerana baginda juga adalah raja Hanover di Jerman dan tidak fasih bertutur bahasa Inggeris. Dari masa ke masa, susunan berlanjut untuk melatihkan kuasa eksekutif pada belah pihak sovereign. Suatu konsep semacam itu telah memperteguh dalam Perlembagaan Inggeris (1876) oleh Walter Bagehot, yang mengemfasiskan aspek-aspek kerajaan yang "menimbulkan rasa hormat" dan "cekap". Dalam segi ini Bagehot menyatakan bahawa raja harus menjadi suatu sudut fokal untuk negara, sementara PM dan kabinet sebenarnya menjalankan keputusan eksekutif.

Peranan ketua negara[sunting | sunting sumber]

Seorang ketua negara atau pewakilan baginda (seperti seorang gabenor jendral), secara rasmi menjemput ketua kerajaan untuk membentuk sebuah kerajaan (iaitu, sebuah pentadbiran). Di UK, ini diketahui sebagai cium tangan. Adanya pengecualian pada yang diatas di Republik Ireland, di mana Presiden Ireland mempunyai suatu mandate melalui pilihanraya direct, dan Taoiseach (perdana menteri) sebelum dilantik oleh Presiden Ireland dinominasikan oleh dewan bawah yang dipilih secara demokratik, Dáil Éireann.

Oleh kerana mandat dan kekuasaan berperlembagaan yang berpotensi besar, sesetengah pihak berkuasa mempercayai perlembangaan Ireland adalah mirip dengan sistem separuh presiden seperti ia ke Westminster. Miripnya, di bawah perlembagaan sesetengah negara Komanwel, seorang presiden atau Gabenor-Jendral boleh memiliki jelasnya kuasa simpanan. Satu contoh adalah krisis berperlembagaan Australia 1975, yang di mana Gabenor-Jendral memecatkan Perdana Menteri dari jawatan, yang memegang suatu majoriti dalam Dewan Perwakilan Australia. Oleh kerana perbezaan dalam perlembagaan bertulisan mereka, kuasa-kuasa rasmi presiden dan Gabenor-Jendral berlainan secara besar dari satu negara ke satu negara. Meskipun, Gabenor-Jendral tidak dipilih secara lanjut, mereka kekurangan mandat masyhur yang dipegang, untuk contohnya, oleh seorang presiden Ireland. Oleh kerana ini, Gabenor-Jendral jarang merisikokan perasaan tidak setuju orang ramai yang dapat disebabkan dari membuat kegunaan unilateral dan/atau berkontroversi pada kuasa mereka.

Walaupun pembubaran badan perundangan dan panggilan untuk pilihanraya baru adalah secara rasmi dilakukan oleh ketua negara, oleh konvensyen tindakan ketua negara menurut keinginan kedua kerajaan.

Dalam keadaan-keadaan yang pengecualian ketua negara boleh sama ada menolak suatu permintaan pembubaran, seperti pada Hal Ehwal King-Byng Kanada, atau memecat kerajaan, seperti pada krisis 1975 Australia. Sama ada tindakan lebih lagi membengkok atau mematah konvensyen yang ada. Prinsip Lascelles adalah percubaan untuk mencipta suatu konvensyen untuk meliputi keadaan-keadaan mirip, tetapi tidak pernah diuji dalam amalan.

Kerajaan kabinet[sunting | sunting sumber]

Dalam Perlembangaan Inggeris, Bagehot mengemfasiskan pembahagian perlembagaan ke dua komponen, the Dignified (that part which is symbolic) and the Efficient (the way things actually work and get done), and called the Efficient "Cabinet Government".[2] Walaupun telah tiadanya karya-karya sejak mengemfasiskan berlainan aspek "Cekap", tiada seorang telah menyoalkan premis Bagehot bahawa pembahagian wujud dalam sistem Westminster.

Ahli-ahli Kabinet adalah secara berkumpulan dilihat sebagai bertanggung jawab untuk polisi kerajaan. Semua keputusan Kabinet dilakukan oleh sepersetujuan, suatu undian tidak akan diambil dalam suatu mesyuarat Kabinet. Semua menteri, sama ada lebih tua dan di Kabinet, atau menteri muda, harus menyokong polisi kerajaan secara awam tidak terkira apa sahaja tempahan peribadi. Apabila suatu Cabinet reshuffle is imminent, a lot of time is taken up in the conversations of politicians and in the news media, speculating on who will, or will not, be moved in and out of the Cabinet by the Prime Minister, because the appointment of ministers to the Cabinet, and threat of dismissal from the Cabinet, is the single most powerful constitutional power which a Prime Minister has in the political control of the Government in the Westminster system.

Berkaitan dengan kerajaan Kabinet adalah gagasannya, sekurang-kurangnya dalam teori, bahawa para menteri adalah bertanggung jawab pada tindakan jabatan mereka. Ia tidak lagi dianggap suatu isu letakan jawatan jika tindakan para ahli jabatan mereka, ke atas mana menteri tidak mempunyai kawalan lanjut, membuat kesilapan atau merumuskan tatacara yang tidak menurut dengan polisi disetujui. Salah satu kuasa utama Perdana Menteri di bawah sistem Westminster adalah untuk berkeputusan apabila rakan menteri adalah bertanggung jawab pada tindakan sebuah jabatan.

Pembangkang Rasmi dan parti-parti politik utama lain yang tidak berada dalam Kerajaan, akan mencerminkan pertubuhan kerajaan dengan Kabinet Bayang tersendiri mereka yang terdiri dari para Menteri Bayang.

Parlimen dwidewan dan dewan tunggal[sunting | sunting sumber]

Dalam suatu sisten Westminster, sesetengah ahli parlimen dilantik oleh undi masyhur, sementara yang lain dilantik. Kesemua parlimen asas-Westminster mempunyai sebuah dewan bawah dengan kuasa berasaskan yang pada Dewan Rakyat (di bawah pelbagai nama), terdiri dari perwakilan tempatan, dipilih rakyat. Kebanyakan juga mempunyai dewan atas yang lebih kecil, yang terdiri dari ahli-ahli yang dipilih dengan pelbagai kaedah:

 • Orang-orang yang dilantik de facto kabinet atau yang terutama (seperti Senat Kanada dan kebanyakan ahli Dewan Pertuanan British)
 • Pilihanraya lanjut (seperti Senat Australia)
 • Pilihanraya oleh kerajaan subnegara (seperti Rajya Sabha India)
 • Keahlian ditentukan hanya dengan secara mengikut keturnan (sesetengah ahli-ahli Dewan Pertuanan)

Di Britain, dewan bawah adalah badan legislatif de facto, sementara dewan atas mengamalkan restraint dalam latihan kuasa berperlembagaannya dan berkhidmat sebagai suatu badan perunding. Di negara-negara Westminster lain, meskipun, dewan atas dapat kadang-kadang melatihkan kuasa sangat banyak.

Sesetengah parlimen asal-Westminster adalah sistem satu dewan untuk dua tujuan:

Australia ialah, dalam banyak segi, adalah campuran unik dengan pengaruh dari Perlembagaan Amerika Syarikat dan juga dari adat-adat dan konvensyen sistem Westminster. Australia adalah yang luar biasa kerana kerajaan menghadapi sebuah dewan atas yang berpilihan penuh, Senat, yang seharusnya sanggup untuk meluluskan belajawannya. Walaupun kerajaan dibentuk dalam dewan bawah, Dewan Perwakilan, sokongan Senat adalah diperlu supaya dapat memerintah. Senat mengekalkan kebolehan mirip dengan yang dipegang oleh Dewan Pertuanan British, sebelum 1911, untuk menghadang bekalan terhadap kerajaan pada harinya. Sebuah kerajaan yang tidak mendapatkan bekalan dapat dipecat oleh Gabenor-Jendral: meskipun, ini secara umum dianggap suatu jalan terakhir dan adalah suatu keputusan berkontroversi yang tinggi untuk dilakukan, diberikan konflik di antara konsep traditional keyakinan berasal dari dewan bawah dan kebolehan Senat untuk menghadang bekalan. Banyak saintis politik telah memegang bahawa sistem kerajaan Australia telah secara sedar dirancang sebagai suatu pemaduan atau kacukan sistem kerajaan Westminster dan Amerika Syarikat, terutamanya sejak Senat Australia adalah sebuah dewan atas berkuasa seperti Senat A.S.; tanggapan ini dijelaskan dalam nama samaran "mutasi Washminster" [3]. Kebolehan dewan atas untuk menghadang bekalan juga dicirikan dalam parlimen kebanyakan negeri Australia.

Pengkritikan[sunting | sunting sumber]

Templat:Unreferencedsection

Pejabat seorang perdana menteri Westminster sering dikritik kerana menjadi terlampau berkuasa, sejak dia secara berkesan menentukan apabila "sepersetujuan" dicapai di kabinet, ahli kabinet tidak ada banyak kedikarian untuk tidak setuju secara aktif dengan polisi kerajaan, walaupun untuk tujuan produktif. Seorang ahli kabinet boleh dipaksa untuk meletakkan jawatan hanya kerana membangkang satu aspek agenda kerajaan, walaupun mereka bersetuju dengan majoriti cadangan lain. Para kabinet Westminster juga mempunyai kecenderungan untuk menjadi sangat besar. Sejak kabinet adalah organ utama kuasa dan pengaruh dalam kerajaan, ahli-ahli parlimen boleh secara aktif lobi untuk suatu kedudukan di kabinet sekali parti mereka dipilih untuk berkuasa. Perdana Menteri, yang juga ketua parti, akan mempunyai keminatan aktif dalam mempromosikan ahli-ahli ini sebanyak boleh.

Kerajaan Westminster biasanya tidak mempunyai adat permisahan kuasa yang sangat kuat, dalam amalan. Walaupun ketua negara, sama ada gabenor-jendral, raja, atau presiden, akan mempunyai kuasa nominal untuk "menyelidik" yang pada perdana menteri, dalam amalan para individu ini adalah biasanya dianggap lebih sedikit daripada tokoh kepala yang tidak dianggap untuk secara aktif melibatkan diri dalam politik seharian. Ini memberikan seorang perdana menteri Westminster terlebih kebebasan untuk melantik sepelbagaian besar individu, seperti hakim, menteri kabinet, dan birokrat ketua lain.

Tetapi ia juga haris diingati bahawa perdana menteri dapat biasanya melakukan sebanyak pendapat orang ramai dan seimbangan keahlian parti parliment akan membuat mereka melakukannya. Dan ia adalah secara relatif jarang bahawa seorang perdana menteri akan mempunyai majoriti yang cukup besar untuk membatalkan pembangkang dari parti-parti yang lebih kecil; dalam amalan, kerajaan dalam kebanyakan sistem parlimen terdiri dari kerajaan campuran, dan perdana menteri seharusnya sentiasa membuat kerajaan campuran gembira.

ugutan dikemukakan oleh undi-undi bukan-keyakinan sering digunakan untuk mempertahankan parti-parti legislatif yang sangat berdisiplin baik dalam sistem Westminster. Dengan memastikan kerajaan sentiasa mempunyai keyakinan majoriti dewan, budaya politik negara-negara Westminster sering membuatnya sangat tidak biasa untuk seorang ahli majlis undangan untuk mengundi terhadap parti mereka. Pengkritik memperdebatkan ini di sebaliknya menjejaskan kebebasan dan kepentingan Ahli Parlimen (AP) dalam in day-to-day menggubal undang-undang, membuat kabinet satu-satunya organ kerajaan di mana ahli majlis undangan dapat berhasrat untuk mempengaruh keputusan kerajaan.

Kebanyakn polisi yang lebih lama akan dilakukan pada tingkat kabinet, tidak terkira apa AP peribadi boleh atau tidak boleh berkeputusan dalam jawatankuasa, oleh itu mengurangkan kekuatan jawatankuasa. Kekuasaan terhebat mereka adalah seringnya kebolehan untuk memaksa sebuah kerajaan untuk mendedahkan sesetengah keping maklumat.

Upacara[sunting | sunting sumber]

Templat:Unreferencedsection

Sistem Westminster mempunyai suatu kemunculan sangat berbeza apabila berfungsi, dengan banyak adat British digabungkan ke fungsi kerajaan hari-ke-hari. Sebuah parlimen gaya Westminster adalah biasanya sebuah bilik segi empat tepat yang panjang, dengan dua baris tempat duduk dan meja di mana-mana bahagian. Kerusi-kerusi diposisikan supaya dua baris berhadapan sesama sendiri. Secara tradisional, dua parti berbangkang akan duduk di salah satu baris tempat duduk, dan parti kerajaan akan duduk di yang lain. Sudah tentu, kadang-kadang suatu kerajaan majoriti adalah sangat besar yang ia seharusnya menggunakan tempat duduk "pembangkang" jga. Di dewan lebih rendah di Westminster (Dewan Rakyat) ada barisan di lantai di hadapan kerajaan dan bangku-bangku pembangkang yang para ahli boleh melintas hanya apabila keluar dari bilik. Ia sering dikhabaranginkan bahawa jarak di antara barisan adalah bahawa panjang dua pedang walaupun tiada bukti dokumentari yang menyokong ini dan pada nyatanya, senjata tidak pernah dibenarkan di Istana Westminster pada bila-bila masa.

Di satu hujung bilik terletaknya sebuah kerusi besar, untuk Penutur Dewan. Penutur biasanya memakai jubah hitam, dan dalam banyak negara, seiras rambut palsu. Kerani parlimen yang berjubah sering duduk di meja-meja sempit di antara dua baris tempat duduk juga.

Upacara-upacara lain kadang-kadang berkaitan dengan sistem Westminster termasuk suatu Tuturan dari Tahta setiap tahun (atau bersama) yang di mana Ketua Negara memberikan suatu alamat khusus (ditulis oleh kerajaan) ke parlimen mengenai apa jenis polisi dianggap pada tahun yang akan datang, dan upacara Pembukaan Nyata Parlimen yang sering termasuk penyampaian suatu mes upacara.

Negara dan Wilayah Kini[sunting | sunting sumber]

Bangunan Parlimen Sansad Bhavan di Delhi, India
Dewan Parlimen Pakistan
Bangunan Parlimen di Kuala Lumpur, Malaysia

Negara yang menggunakan variasi pada tema sistem Westminster termasuk yang berikut:

Bekas negara[sunting | sunting sumber]

 • Kesatuan Afrika Selatan di antara 1910 dan 1961, dan Republik Afrika Selatan di antara 1961 dan 1984. Perlembagaan 1983 memansuhkan sistem Westminster di Afrika Selatan.
 • Rhodesia di antara 1965 dan 1979, dan Zimbabwe di antara 1980 dan 1987. Perlembagaan 1987 memansuhkan sistem Westminster.
 • Nigeria berikut keakhiran perintahan penjajahan British pada 1960, yang menyebabkan pelantikan Gabenor-Jendral dan kemudian seorang Presiden, Nnamdi Azikiwe. Sistem ini berakhir selepas Nigeria menjadi sebuah republik pada 1963.
 • Ceylon di antara 1948 dan 1972, dan Sri Lanka dari 1972 sehingga 1978 apabila perlembagaan telah dimodel semula ke suatu sistem presiden.
 • Burma selepas kemerdekaan pada 1948 sehingga coup d'état ketenteraan 1962.
 • Fiji di antara 1970 dan 1987.
 • Guyana di antara 1966 dan 1970. Sistem presiden didirikan pada 1980.
 • Kenya di antara 1963 dan 1964.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. Oz Politics » Parliament
 2. "The English Constitution" see Bibliography.
 3. Thompson, Elaine. “The 'Washminster' Mutation,” in Responsible Government in Australia, eds. P. Weller & D. Jaensch, Drummond, Richmond, 1980

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]