Pulau Mabul

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Peta pelancongan Sabah

Pulau Mabul terletak di pesisir pantai tenggara negeri Sabah, Malaysia. Pulau ini terkenal kerana berdekatan dengan pulau Sipadan.

Pulau ini mempunyai saiz yang agak kecil, nampak melengkung (pandangan dari atas) dan terdapat banyak jenis batu karang yang mendiami disekitarnya. Batu karang menjadi tumpuan spesies ikan marin kerana menjadi tempat pembiakan plankton. Dasarnya tidak dalam dan berada di kawasan pentas benua di Laut Sulawesi. Kedalamannya sekitar 25 hingga 30 meter sesuai untuk aktiviti selaman (scuba diving). Peralatan menyelam boleh disewa di sekitar bandar Tawau dengan harga berpatutan.

Keistimewaan[sunting | sunting sumber]

Banyak sekali hidupan eksotik seperti sotong kurita, cephalopods, udang geragau, ketam, rumpai laut dan sebagainya.

Perjalanan[sunting | sunting sumber]

Para pengunjung boleh menaiki kapal terbang kecil dari Kota Kinabalu terus ke Lapangan Terbang Tawau. Dari jeti di Tawau, terdapat bot laju yang boleh disewa ke pulau Mabul. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 4 jam untuk tiba ke destinasi tersebut. Harus diingatkan juga, perjalanan pergi dan balik bagi setiap pengunjung diwajibkan mempunyai permit lawatan dan trip perjalanan tidak boleh melebihi dari pukul 4 petang. Ini kerana, selepas pukul 4 petang, terdapat bot pintasan yang akan mengawasi perairan ini yang boleh menyebabkan kewarganegaraan seseorang boleh dipertikai antara negara Malaysia dan Filipina.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]