Senarai kod ISO 639-1

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

ISO 639 ialah tatanama piawai yang digunakan untuk mengklasifikasikan bahasa. Setiap bahasa diberikan kependekan dua-huruf (639-1) dan tiga-huruf (639-2 dan 639-3) dalam huruf kecil, yang kemudiannya dimasukkan ke dalam tatanama tersebut. Sistem ini sangat berguna kepada ahli bahasa dan ahli etnografi untuk mengkategorikan bahasa-bahasa yang dituturkan dalam kawasan tertentu, dan untuk membuat analisis dalam bidang leksikostatistik.

Jadual ini menyenaraikan kesemua:

Dan sesetengah daripada:

  • ISO 639-2/T: kod tiga-huruf, untuk bahasa sama di bawah 639-1
  • ISO 639-2/B: kod tiga-huruf, kebanyakannya sama seperti 639-2/T, tetapi dengan sesetengah kod diterbitkan daripada nama bahasa Inggeris bukannya nama ibunda bahasa-bahasa tersebut (dalam jadual ini, kod-kod berbeza ini ditunjukkan sebagai tulisan tebal)
  • ISO 639-3: kod tiga-huruf, sama seperti 639-2/T untuk bahasa biasa, tetapi kod berbeza untuk setiap variasi makrobahasa ISO 639

Nota: Warna di lajur hujung kiri mewakili keluarga bahasa yang disebut pada lajur kedua.

Keluarga bahasa Nama bahasa ISO Nama ibunda 639-1 639-2/T 639-2/B 639-3 Nota
Northwest Caucasian Bahasa Abkhaz аҧсуа бызшәа, аҧсшәа ab abk abk abk also known as Abkhaz
Afro-Asiatic Bahasa Afar Afaraf aa aar aar aar
Indo-European Bahasa Afrikaans Afrikaans af afr afr afr
Niger–Congo Bahasa Akan Akan ak aka aka aka + 2 macrolanguage, Twi is [tw/twi], Fanti is [fat]
Indo-European Bahasa Albania Shqip sq sqi alb sqi + 4 macrolanguage, "Albanian Phylozone" in 639-6
Afro-Asiatic Bahasa Amhara አማርኛ am amh amh amh
Afro-Asiatic Bahasa Arab
العربية
ar ara ara ara + 30 macrolanguage, Standard Arabic is [arb]
Indo-European Bahasa Aragones aragonés an arg arg arg
Indo-European Bahasa Armenia Հայերեն hy hye arm hye
Indo-European Bahasa Assam অসমীয়া as asm asm asm
Northeast Caucasian Bahasa Avar авар мацӀ, магӀарул мацӀ av ava ava ava also known as Avar
Indo-European Bahasa Avesta avesta ae ave ave ave ancient
Aymaran Bahasa Aymara aymar aru ay aym aym aym + 2 macrolanguage
Turkic Bahasa Azeri azərbaycan dili az aze aze aze + 2 macrolanguage
Niger–Congo Bahasa Bambara bamanankan bm bam bam bam
Turkic Bahasa Bashkir башҡорт теле ba bak bak bak
Language isolate Bahasa Basque euskara, euskera eu eus baq eus
Indo-European Bahasa Belarus беларуская мова be bel bel bel
Indo-European Bahasa Benggali বাংলা bn ben ben ben also known as Bangla
Indo-European Bahasa Bihari भोजपुरी bh bih bih collective language code for Bhojpuri, Magahi, and Maithili
Creole Bahasa Bislama Bislama bi bis bis bis
Indo-European Bahasa Bosnia bosanski jezik bs bos bos bos
Indo-European Bahasa Breton brezhoneg br bre bre bre
Indo-European Bahasa Bulgaria български език bg bul bul bul
Sino-Tibetan Bahasa Burma ဗမာစာ my mya bur mya
Indo-European Bahasa Catalan, Valencian català ca cat cat cat
Austronesian Bahasa Chamorro Chamoru ch cha cha cha
Northeast Caucasian Bahasa Chechen нохчийн мотт ce che che che
Niger–Congo Bahasa Nyanja, Chewa, Nyanja chiCheŵa, chinyanja ny nya nya nya
Sino-Tibetan Bahasa Cina 中文 (Zhōngwén), 汉语, 漢語 zh zho chi zho + 13 macrolanguage
Turkic Bahasa Chuvash чӑваш чӗлхи cv chv chv chv
Indo-European Bahasa Cornish Kernewek kw cor cor cor
Indo-European Bahasa Corsica corsu, lingua corsa co cos cos cos
Algonquian Bahasa Cree ᓀᐦᐃᔭᐍᐏᐣ cr cre cre cre + 6 macrolanguage
Indo-European Bahasa Croatia hrvatski jezik hr hrv hrv hrv
Indo-European Bahasa Czech čeština, český jazyk cs ces cze ces
Indo-European Bahasa Denmark dansk da dan dan dan
Indo-European Bahasa Dhivehi, Dhivehi, Maldivian
ދިވެހި
dv div div div
Indo-European Bahasa Belanda, Flemish Nederlands, Vlaams nl nld dut nld
Sino-Tibetan Bahasa Dzongkha རྫོང་ཁ dz dzo dzo dzo
Indo-European Bahasa Inggeris English en eng eng eng
Constructed Bahasa Esperanto Esperanto eo epo epo epo constructed, initiated from L.L. Zamenhof, 1887
Uralic Bahasa Estonia eesti, eesti keel et est est est + 2 macrolanguage
Niger–Congo Bahasa Ewe Eʋegbe ee ewe ewe ewe
Indo-European Bahasa Faroe føroyskt fo fao fao fao
Austronesian Bahasa Fiji vosa Vakaviti fj fij fij fij
Uralic Bahasa Finland suomi, suomen kieli fi fin fin fin
Indo-European Bahasa Perancis français, langue française fr fra fre fra
Niger–Congo Bahasa Fulah Fulfulde, Pulaar, Pular ff ful ful ful + 9 macrolanguage, also known as Fula
Indo-European Bahasa Galicia Galego gl glg glg glg
South Caucasian Bahasa Georgia ქართული ka kat geo kat
Indo-European Bahasa Jerman Deutsch de deu ger deu
Indo-European Bahasa Yunani (moden) ελληνικά el ell gre ell
Tupian Bahasa Guaraní Avañe'ẽ gn grn grn grn + 5 macrolanguage
Indo-European Bahasa Gujarat ગુજરાતી gu guj guj guj
Creole Bahasa Haiti, Haitian Creole Kreyòl ayisyen ht hat hat hat
Afro-Asiatic Bahasa Hausa
(Hausa) هَوُسَ
ha hau hau hau
Afro-Asiatic Bahasa Ibrani (moden)
עברית
he heb heb heb
Niger–Congo Bahasa Herero Otjiherero hz her her her
Indo-European Bahasa Hindi हिन्दी, हिंदी hi hin hin hin
Austronesian Bahasa Hiri Motu Hiri Motu ho hmo hmo hmo
Uralic Bahasa Hungary magyar hu hun hun hun
Constructed Bahasa Interlingua Interlingua ia ina ina ina constructed by International Auxiliary Language Association
Austronesian Bahasa Indonesia Bahasa Indonesia id ind ind ind Covered by macrolanguage [ms/msa]
Constructed Bahasa Interlingue Originally called Occidental; then Interlingue after WWII ie ile ile ile constructed by Edgar de Wahl, first published in 1922
Indo-European Bahasa Ireland Gaeilge ga gle gle gle
Niger–Congo Bahasa Igbo Asụsụ Igbo ig ibo ibo ibo
Eskimo–Aleut Bahasa Inupiaq Iñupiaq, Iñupiatun ik ipk ipk ipk + 2 macrolanguage
Constructed Bahasa Ido Ido io ido ido ido constructed by De Beaufront, 1907, as variation of Esperanto
Indo-European Bahasa Iceland Íslenska is isl ice isl
Indo-European Bahasa Itali Italiano it ita ita ita
Eskimo–Aleut Bahasa Inuktitut ᐃᓄᒃᑎᑐᑦ iu iku iku iku + 2 macrolanguage
Japonic Bahasa Jepun 日本語 (にほんご) ja jpn jpn jpn
Austronesian Bahasa Jawa ꦧꦱꦗꦮ, Basa Jawa jv jav jav jav
Eskimo–Aleut Bahasa Kalaallisut, Greenlandic kalaallisut, kalaallit oqaasii kl kal kal kal
Dravidian Bahasa Kannada ಕನ್ನಡ kn kan kan kan
Nilo-Saharan Bahasa Kanuri Kanuri kr kau kau kau + 3 macrolanguage
Indo-European Bahasa Kashmir कश्मीरी, كشميري ks kas kas kas
Turkic Bahasa Kazakh қазақ тілі kk kaz kaz kaz
Austroasiatic Bahasa Khmer ខ្មែរ, ខេមរភាសា, ភាសាខ្មែរ km khm khm khm also known as Khmer or Cambodian
Niger–Congo Bahasa Kikuyu, Gikuyu Gĩkũyũ ki kik kik kik
Niger–Congo Bahasa Kinyarwanda Ikinyarwanda rw kin kin kin
Turkic Bahasa Kyrgyz, Kyrgyz Кыргызча, Кыргыз тили ky kir kir kir
Uralic Bahasa Komi коми кыв kv kom kom kom + 2 macrolanguage
Niger–Congo Bahasa Kongo Kikongo kg kon kon kon + 3 macrolanguage
Koreanic Bahasa Korea 한국어 ko kor kor kor
Indo-European Bahasa Kurdi Kurdî, كوردی ku kur kur kur + 3 macrolanguage
Niger–Congo Bahasa Kuanyama, Kwanyama Kuanyama kj kua kua kua
Indo-European Bahasa Latin latine, lingua latina la lat lat lat ancient
Indo-European Bahasa Luxembourg, Letzeburgesch Lëtzebuergesch lb ltz ltz ltz
Niger–Congo Bahasa Ganda Luganda lg lug lug lug
Indo-European Bahasa Limburg, Limburger, Limburgish Limburgs li lim lim lim
Niger–Congo Bahasa Lingala Lingála ln lin lin lin
Tai–Kadai Bahasa Lao ພາສາລາວ lo lao lao lao
Indo-European Bahasa Lithuania lietuvių kalba lt lit lit lit
Niger–Congo Bahasa Luba-Katanga Kiluba lu lub lub lub also known as Luba-Shaba
Indo-European Bahasa Latvia Latviešu Valoda lv lav lav lav + 2 macrolanguage
Indo-European Bahasa Manx Gaelg, Gailck gv glv glv glv
Indo-European Bahasa Macedonia македонски јазик mk mkd mac mkd
Austronesian Bahasa Malagasi fiteny malagasy mg mlg mlg mlg + 10 macrolanguage
Austronesian Bahasa Melayu Bahasa Melayu, بهاس ملايو ms msa may msa + 13 macrolanguage, Standard Malay is [zsm], Indonesian is [id/ind]
Dravidian Bahasa Malayalam മലയാളം ml mal mal mal
Afro-Asiatic Bahasa Malta] Malti mt mlt mlt mlt
Austronesian Bahasa Maori te reo Māori mi mri mao mri also known as Māori
Indo-European Bahasa Marathi मराठी mr mar mar mar also known as Marāṭhī
Austronesian Bahasa Marshall Kajin M̧ajeļ mh mah mah mah
Mongolic Bahasa Mongolia Монгол хэл mn mon mon mon + 2 macrolanguage
Austronesian Bahasa Nauru Dorerin Naoero na nau nau nau also known as Nauruan
Dené–Yeniseian Bahasa Navajo, Navaho Diné bizaad nv nav nav nav
Niger–Congo Bahasa Ndebele Utara isiNdebele nd nde nde nde also known as Northern Ndebele
Indo-European Bahasa Nepal नेपाली ne nep nep nep
Niger–Congo Bahasa Ndonga Owambo ng ndo ndo ndo
Indo-European Bahasa Bokmål Norway Norsk Bokmål nb nob nob nob Covered by macrolanguage [no/nor]
Indo-European Bahasa Nynorsk Norway Norsk Nynorsk nn nno nno nno Covered by macrolanguage [no/nor]
Indo-European Bahasa Norway Norsk no nor nor nor + 2 macrolanguage, Bokmål is [nb/nob], Nynorsk is [nn/nno]
Sino-Tibetan Bahasa Yi Sichuan, Nuosu ꆈꌠ꒿ Nuosuhxop ii iii iii iii Standard form of Yi languages
Niger–Congo Bahasa Ndebele Selatan isiNdebele nr nbl nbl nbl also known as Southern Ndebele
Indo-European Bahasa Occitan occitan, lenga d'òc oc oci oci oci
Algonquian Bahasa Ojibwa ᐊᓂᔑᓈᐯᒧᐎᓐ oj oji oji oji + 7 macrolanguage, also known as Ojibwe
Indo-European Bahasa Slavik Gereja, Church Slavonic, Old Church Slavonic, Old Slavonic, Old Bulgarian ѩзыкъ словѣньскъ cu chu chu chu ancient, in use by Orthodox Church
Afro-Asiatic Bahasa Oromo Afaan Oromoo om orm orm orm + 4 macrolanguage
Indo-European Bahasa Oriya ଓଡ଼ିଆ or ori ori ori also known as Odia
Indo-European Bahasa Ossetia, Ossetic ирон æвзаг os oss oss oss
Indo-European Bahasa Punjabi, Punjabi ਪੰਜਾਬੀ pa pan pan pan
Indo-European Bahasa Pali पाऴि pi pli pli pli ancient, also known as Pāli
Indo-European Bahasa Parsi
فارسی
fa fas per fas + 2 macrolanguage, also known as Farsi
Indo-European Bahasa Poland Język Polski, Polszczyzna pl pol pol pol
Indo-European Bahasa Pashto, Pushto
پښتو
ps pus pus pus + 3 macrolanguage
Indo-European Bahasa Portugis Português pt por por por
Quechuan Bahasa Quechua Runa Simi, Kichwa qu que que que + 44 macrolanguage
Indo-European Bahasa Romansh Rumantsch Grischun rm roh roh roh
Niger–Congo Bahasa Rundi Ikirundi rn run run run also known as Kirundi
Indo-European Bahasa Romania, Moldavian, Moldovan Română ro ron rum ron The identifiers mo and mol are deprecated, leaving ro and ron (639-2/T) and rum (639-2/B) the current language identifiers to be used for the variant of the Romanian language also known as Moldavian and Moldovan in English and moldave in French. The identifiers mo and mol will not be assigned to different items, and recordings using these identifiers will not be invalid.
Indo-European Bahasa Rusia Русский ru rus rus rus
Indo-European Bahasa Sanskrit संस्कृतम् sa san san san ancient, still spoken, also known as Saṃskṛta
Indo-European Bahasa Sardinia sardu sc srd srd srd + 4 macrolanguage
Indo-European Bahasa Sindh सिन्धी, سنڌي، سندھی sd snd snd snd
Uralic Bahasa Sami Utara Davvisámegiella se sme sme sme
Austronesian Bahasa Samoa gagana fa'a Samoa sm smo smo smo
Creole Bahasa Sango yângâ tî sängö sg sag sag sag
Indo-European Bahasa Serbia српски језик sr srp srp srp The ISO 639-2/T code srp deprecated the ISO 639-2/B code scc[1]
Indo-European gd}, Scottish Gaelic Gàidhlig gd gla gla gla
Niger–Congo Bahasa Shona chiShona sn sna sna sna
Indo-European Bahasa Sinhala, Sinhalese සිංහල si sin sin sin
Indo-European Bahasa Slovak Slovenčina, Slovenský Jazyk sk slk slo slk
Indo-European Bahasa Slovene Slovenski Jezik, Slovenščina sl slv slv slv also known as Slovene
Afro-Asiatic Bahasa Somali Soomaaliga, af Soomaali so som som som
Niger–Congo Bahasa Sotho Selatan Sesotho st sot sot sot
Indo-European Bahasa Sepanyol, Castilian Español es spa spa spa
Austronesian Bahasa Sunda Basa Sunda su sun sun sun
Niger–Congo Bahasa Swahili Kiswahili sw swa swa swa + 2 macrolanguage
Niger–Congo Bahasa Swati SiSwati ss ssw ssw ssw also known as Swazi
Indo-European Bahasa Sweden Svenska sv swe swe swe
Dravidian Bahasa Tamil தமிழ் ta tam tam tam ancient, still spoken
Dravidian Bahasa Telugu తెలుగు te tel tel tel
Indo-European Bahasa Tajik тоҷикӣ, toçikī, تاجیکی tg tgk tgk tgk
Tai–Kadai Bahasa Thai ไทย th tha tha tha
Afro-Asiatic Bahasa Tigrinya ትግርኛ ti tir tir tir
Sino-Tibetan Bahasa Tibet བོད་ཡིག bo bod tib bod also known as Standard Tibetan
Turkic Bahasa Turkmen Türkmen, Түркмен tk tuk tuk tuk
Austronesian Bahasa Tagalog Wikang Tagalog tl tgl tgl tgl Note: Filipino (Pilipino) has the code [fil]
Niger–Congo Bahasa Tswana Setswana tn tsn tsn tsn
Austronesian Bahasa Tonga (Tonga Islands) Faka Tonga to ton ton ton
Turkic Bahasa Turki Türkçe tr tur tur tur
Niger–Congo Bahasa Tsonga Xitsonga ts tso tso tso
Turkic Bahasa Tatar татар теле, tatar tele tt tat tat tat
Niger–Congo Bahasa Twi Twi tw twi twi twi Covered by macrolanguage [ak/aka]
Austronesian Bahasa Tahiti Reo Tahiti ty tah tah tah One of the Reo Mā`ohi (languages of French Polynesia)
Turkic Bahasa Uyghur, Uyghur ئۇيغۇرچە‎, Uyghurche ug uig uig uig
Indo-European Bahasa Ukraine Українська uk ukr ukr ukr
Indo-European Bahasa Urdu
اردو
ur urd urd urd
Turkic Bahasa Uzbek Oʻzbek, Ўзбек, أۇزبېك uz uzb uzb uzb + 2 macrolanguage
Niger–Congo Bahasa Venda Tshivenḓa ve ven ven ven
Austroasiatic Bahasa Vietnam Tiếng Việt vi vie vie vie
Constructed Bahasa Volapuk Volapük vo vol vol vol constructed
Indo-European Bahasa Walloon Walon wa wln wln wln
Indo-European Bahasa Wales Cymraeg cy cym wel cym
Niger–Congo Bahasa Wolof Wollof wo wol wol wol
Indo-European Bahasa Frisian Barat Frysk fy fry fry fry also known as Frisian
Niger–Congo Bahasa Xhosa isiXhosa xh xho xho xho
Indo-European Bahasa Yiddish
ייִדיש
yi yid yid yid + 2 macrolanguage
Niger–Congo Bahasa Yoruba Yorùbá yo yor yor yor
Tai–Kadai Bahasa Zhuang, Chuang Saɯ cueŋƅ, Saw cuengh za zha zha zha + 16 macrolanguage
Niger–Congo Bahasa Zulu isiZulu zu zul zul zul

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Code Changes". ISO 639-2. Library of Congress. Dicapai 31 May 2012. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikiversity
Di Wikiversity, anda boleh mempelajari tentang: