Wikipedia:Kedai Kopi (cadangan)/Arkib/2009

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

berkaitan perkataan "gelintar"[sunting sumber]

Saya ingin bertanya tentang pengalihbahasaan perkataan search dalam Wikipedia Bahasa Melayu yang ditulis sebagai gelintar. Setahu saya, perkataan carian merupakan penterjemahan yang lebih tepat untuk perkataan tersebut. Mungkin juga saya salah. Jadi saya ingin bertanya kepada komuniti Wikipedia Bahasa Melayu tentang pendapat anda semua. Ditulis oleh Kotakkasut (bincang) 07:07, 16 Disember 2008 (UTC).

gelintar dan carian mempunyai maksud yang lebih kurang sama. Carian juga bermaksud dapatan atau hasil daripada pencarian. Sekian. PuteraLuqman Tunku Andre 07:16, 16 Disember 2008 (UTC)
Dalam konteks umum, memang "carian" lebih tepat. Bagaimanapun, "gelintar" digunakan kerana Wikipedia lebih bersifat komputer/web/teknologi. ...Aurora... (b) 14:29, 16 Disember 2008 (UTC)
Oh, baru saya faham, terima kasih semua. =) Yang benar, Kotakkasut (bincang) 01:37, 17 Disember 2008 (UTC)
"Search" bererti gelintar atau geledah. "Search for" atau "find" baru bererti cari.—Aviator, 02:43, 18 Disember 2008 (UTC)

perkataan "tapak web" pula -_-[sunting sumber]

Maafkan saya semua, saya ingin bertanya tentang satu lagi soalan. Saya sedang melihat Laman Utama dan saya berasa ingin tahu. Mengapa laman Wikipedia Bahasa Melayu mengalih bahasa perkataan website menjadi tapak web? Setahu saya perkataan yang lebih tepat adalah laman web. Saya baru tamat persekolahan tetapi saya tidak pernah mendengar perkataan tapak web digunakan dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia dan Pengajian Am, sebaliknya perkataan laman web digunakan. Apakah pendapat anda semua? kotakkasut 13:46, 19 Disember 2008 (UTC)


..yang lebih penting. Mengapa "Main page" diterjemahkan sebagai "Laman utama"? bukankah sepatutnya "Halaman utama" kerana "Laman utama" bermaksud "Main site"? ^_^ 14:33, 19 Disember 2008 (UTC)


Jangan la terjemah terus dari b. inggeris. Gunakan perkataan yang biasa digunakan dan lebih mudah difahami *_* Mhby87 (bincang) 15:30, 19 Disember 2008 (UTC)

Maka "tapak web" tukar ke "laman web"? ^_^ 15:56, 19 Disember 2008 (UTC)

Semasa saya fikir yang mana lebih sesuai "tapak web" atau "laman web", saya teringat kata pensyarah saya semasa pembentangan projek dimana "laman web" merupakan paparan web yang statik, dimana ia mempunyai hubungan sehala dengan pengguna. Pengguna tidak boleh mengubah kandungannya. Jika melibatkan proses seperti boleh cipta, sunting, padam oleh pengguna lain ia adalah sebuah sistem yang juga merupakan paparan web yang dinamik. Web yang dinamik adalah seperti blog, portal. Wikipedia merupakan ensiklopedia bebas yang boleh disunting oleh sesiapa, jadi ia juga dinamik. Kesimpulan, saya candangkan perkataan "tapak web" sesuai digantikan dengan "ensiklopedia". Cadangan je.... <'>>< Mhby87 (bincang) 04:46, 20 Disember 2008 (UTC)

Betul 移租定. :) Mhby87 juga memberikan cadangan yang bagus, saya ingin juga berterima kasih kepada pihak yang telah menukar istilah yang saya sebutkan di Laman Utama tadi ^^, sebenarnya ada juga banyak perkataan yang saya ingin tanya, tetapi saya akan tanya apabila saya benar-benar pasti kerana tidak mahu menggangu anda semua huhu, terima kasih semua =) (bahasaku sungguh skema di sini huhu -_-) Ditulis oleh kotakkasut 15:18, 20 Disember 2008 (UTC)

Memang sepatutnya anda berbahasa baku di sini. Kerana Wikipedia bukannya forum sosial. Juga, bukan terhad kepada remaja, orang dewasa pun turut menyumbang di Wikipedia. Kesimpulannya, jaga bahasa. kurkur 08:33, 21 Disember 2008 (UTC)

Duh. kotakkasut 10:53, 21 Disember 2008 (UTC)

Perkara ini sudah berkali-kali saya tegaskan. Web site -> tapak web, web page -> laman web. Istilah-istilah ini merujuk kepada unsur-unsur paling asas dalam Jaringan Sejagat, dinamik tak dinamik itu lain kira (malahan, Jaringan Sejagat yang mengikut wawasan Tim Berners Lee adalah dinamik dan amat menyerupai wiki). Sila lihat perbincangan sebelum ini: Wikipedia:Kedai Kopi/Arkib1/2007#"Laman web"?. Terjemahan-terjemahan ini sudah disepakati dan dipastikan melalui DBP. Kalau tiada bantahan, saya akan tukarkan semula istilah di Laman Utama.—Aviator, 11:55, 21 Disember 2008 (UTC)

"Tapak web" amat janggal, bukankah perkataan "laman web" lebih meluas digunakan untuk menterjemah "website"? "Site" bukan hanya boleh diterjemah sebagai tapak, "laman" juga "site". Mengapa perlu menggunakan perkataan yang janggal sedangkan terdapat perkataan dalam bahasa Melayu lain yang lebih mudah difahami dan lebih luas digunakan. ^_^ 10:46, 22 Disember 2008 (UTC)
Kalau kedua-dua web site dan web page diterjemahkan menjadi laman web, bukankah lagi janggal? Kedua-dua istilah tersebut adalah perkara-perkara asas yang berbeza.
Tak pun gantikan saja dengan ensiklopedia seperti cadangan Mhby87.—Aviator, 11:32, 22 Disember 2008 (UTC)
"Web page" kan lebih elok diterjemah sebagai "Halaman web", "page" itu sendiri pun maksudnya "halaman" bukan "laman". ^_^ 11:44, 22 Disember 2008 (UTC)
Laman ialah kependekan halaman. Saya rasa kedua-dua perkataan boleh dipilih, tapi kedapatan orang ramai lebih menyukai laman.—Aviator, 18:06, 22 Disember 2008 (UTC)

Jangan cakap ikut sedap je. Kamus Istilah menyatakan yang web site = tapak web dan web page = laman web. ...Aurora... (b) 13:52, 22 Disember 2008 (UTC)

"web site" = tapak web. "web page" = laman web. Halaman untuk mukasurat dalam buku atau pun halaman rumah (kawasan lapang). Tarmeasy (bincang) 19:48, 28 Disember 2008 (UTC)

Topik ini telah ditutup....Aurora... (b) 14:29, 12 Januari 2009 (UTC)

Laman ini diubah buat kali terakhir pada ...[sunting sumber]

Saya cadangkan perkataan "Laman ini diubah buat kali terakhir pada 14:05, 1 Oktober 2007." di bawah ditukar kepada "Laman ini diubah buat kali terakhir pada 14:05, 1 Oktober 2007 (UTC).". Mhby87 (bincang) 09:06, 26 Disember 2008 (UTC)

Tak perlu. Tarikh tersebut dijana secara automatik oleh perisian dan tidak boleh dibuah suai.—Aviator, 17:34, 27 Disember 2008 (UTC)

Topik ini telah ditutup....Aurora... (b) 14:29, 12 Januari 2009 (UTC)

Rencana-rencana Nabi-nabi Islam[sunting sumber]

Maafkan saya banyak-banyak kalau saya menyinggung perasaan mana-mana daripada para Ummah Islam.

Saya mendapati bahawa rencana tentang Nabi-nabi dalam agama Islam mempunyai tajuk seperti Nabi Muhammad s.a.w., Nabi Isa a.s.... manakala Wikipedia Bahasa Inggeris ialah Muhammad, Jesus in Islam... Dan Wikipedia Bahasa Arab ialah Muhammad bin Abdullah, Al-Masih fi Al-Islam (dilencong dari Isa bin Maryam)...

Pada pendapat saya, kalau tajuk di sini mempunyai gelaran seperti "Nabi", "s.a.w."... ini adalah melanggar dasar pandangan berkecuali di sini. "Pandangan berkecuali", termasuk, isu agama juga. Walaupun memang kebanyakan pengguna di sini beragama Islam, tetapi kami yang minoriti pun tidak boleh diabaikan. Saya sendiri langsung tidak tersinggung dengan gelaran-gelaran ini kalau tiada dasar sebegini, namun memandangkan Wikipedia Bahasa Arab yang juga dibanjiri dengan pengguna Islam juga tidak menggunakan gelaran ini, apa kata kita macam itu juga? Alihkan saja Nabi Muhammad s.a.w. kepada Muhammad atau Muhammad bin Abdullah, Nabi Isa a.s. kepada Isa... --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 23:59, 16 Disember 2008 (UTC)

Haha, pengguna ArWiki pun ramai gak yang bukan Islam. Dasar???Ia boleh diubah oleh penyelia MsWiki jika ia bukannya dasar global. Dan kami juga tidak kisah jika Nabi Isa ditulis sebagai Yesus Kristus disini. PuteraLuqman Tunku Andre 14:43, 17 Disember 2008 (UTC)

Hmm... Orang Arab yang bukan Islam pun sikit saja... Selain daripada itu tak banyak bukan Arab minat belajar Bahasa Arab agaknya... Ya saya tahu dasar macam ini "dasar tempatan", jadi sama ada penyelia di sini ubah, atau para pengguna di sini mengundi. Tentang perkara "Nabi Isa" dan "Yesus Kristus" pula, kedua-dua ini tidak boleh "disamakan" - mesti mempunyai rencana berasingan. Ini kerana pandangan Kristian dan pandangan Islam terhadap Yesus/Isa adalah berbeza, seperti - Kristian mempercayai bahawa Yesus ialah anak tunggal Tuhan dan cuma "menumpang" di keluarga Joseph dan Mary (Maryam), manakala Islam menafikan identiti Isa sebagai anak Tuhan; Kristian mempercayai bahawa Yesus dijatuhkan hukuman mati dan hidup semula selepas mati 2 hari (hari ketiga) lalu diangkat balik ke Syurga selepas 40 hari, Islam mempercayai bahawa Isa tidak pernah mati dan diangkat ke Syurga; Kristian mempercayai bahawa Yesus akan pulang ke dunia untuk mengadili seluruh kaum manusia, manakala Islam mempercayai bahawa Isa akan menukar nama sebagai Mahdi dan menewaskan tentera Dajal lalu... (saya sudah tahu apa seterusnya, tak perlu berbuih mulut :P) Oleh itu walaupun terdapat banyak Nabi yang muncul di kedua-dua agama, namun disebabkan dipandang berbeza, oleh itu mesti ditulis dalam rencana yang berasingan. --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 15:48, 17 Disember 2008 (UTC)

Kekalkan gelaran tersebut dalam tajuk. Lazim penulisan (dan percakapan) Melayu (Islam dan bukan Islam) meletakkan gelaran Nabi ... s.a.w./a.s. tanpa ragu-ragu. Begitu juga dengan raja, gelaran harus dikekalkan biarpun dalam tajuk rencana. Inilah adat penulisan Melayu.
Nabi-nabi yang terdapat dalam kedua-dua (atau ketiga-tiga termasuk agama Yahudi) agama tidak perlu ditulis dalam rencana-rencana berasingan. Letakkan sahaja bahagian-bahagian "Menurut Islam", "Menurut Kristian" dsb dalam rencana yang sama, namun kalau rencana itu terlalu panjang, barulah boleh dipecahkan kepada rencana-rencana anak. Pada pandangan saya, mereka sebenarnya adalah sama sahaja, cuma pendapat-pendapat mengenainya adalah berbeza. Kalau anda nak tahu, dalam mengkaji kisah nabi-nabi terdahulu, ulama Islam juga mengupas riwayat-riwayat yang diambil daripada kitab Injil dsb, tapi sekadar untuk mengambil iktibar sahaja.—Aviator, 02:40, 18 Disember 2008 (UTC)

Rujuk Al-Quran. Al-Quran menyebut Sayidina Isa sebagai Isa ibni Maryam (rujuk ayat yang melarang rahbaniyyah) TrukPasir (bincang) 10:57, 18 Disember 2008 (UTC)

Muhraz, keseluruhan al-Quran tak pernah menyebut gelaran "Nabi" di hadapan nama. Orang Arab pun sekadar menyebut nama (tetapi diakhiri dengan selawat). Ini bukti bahawa amalan menyebut gelaran "Nabi" di hadapan nama hanya kebiasaan pertuturan dalam bahasa Melayu. Oleh itu, saya rasa ia tidak menyalahi dasar NPOV.—Aviator, 12:46, 18 Disember 2008 (UTC)

Kalau begitu kekalkan saja gelaran "Nabi" tetapi buang "s.a.w." atau "a.s." kerana hanya digunakan oleh Muslim. --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 13:37, 18 Disember 2008 (UTC)


Edmund, anda dapat dari mana kenyataan ini??

manakala Islam mempercayai bahawa Isa akan menukar nama sebagai Mahdi dan menewaskan tentera Dajal 

Imam Mahdi dan Nabi Isa a.s merupakan orang yang berlainan. Imam Mahdi bergandingan Nabi Isa akan memusnahkan palang, gereja dan sebagainya. Selain itu, Nabi Isa akan turun mengaku yang dia bukan anak tuhan(masakan tuhan ada anak, haha[maaf jika jika ia menganggu anda, sbbnya sy kurang mmahami Kristian walaupun selalu mempelajarinya.)Dan Dajal sememangnya akan memerintah dunia buat 40 hari, dan sehari bagaikan setahun. Dajal juga akan dimusnahkan oleh Nabi Isa. Saya harap anda membetulkan fakta anda. Dan gelaran itu tidak ada pun tidak apa seprti a.s atau s.a.w PuteraLuqman Tunku Andre 14:59, 18 Disember 2008 (UTC)

Kalau begitu maafkan saya kalau saya memang salah fakta, saya cuma baca daripada sebuah buku tentang agama Islam, buku itu ditulis oleh seorang paderi Kristian dari Indonesia. Dan anda tak perlu risau, saya langsung tidak terganggu tentang anda kata "Nabi Isa kata dia sendiri bukan anak Tuhan" kerana anda cuma menerangkan kepercayaan sendiri, itu tak apa. --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 09:35, 20 Disember 2008 (UTC)

Tapi Aviator, menurut riwayat Ibnu Maajah, Nawawi, Imam Bukhari, Muslim dan perawi lain mengatakan, Rasulullah mengajarkan kalimah syahadat yang lebih lengkap. Antaranya begini:

"Ana muhammadin nabiyyau warasulah"

Ini saya baca dengan buku Imam Syahid Hassan Al-Banna ( dengar sekali lagi, Imam Syahid Hassan Al-Banna ). Sekian sahaja keterangan yang saya ada. Yang lain suka hati kaulah. TrukPasir (bincang) 14:31, 21 Disember 2008 (UTC)

Tapi apa? Apa maksud anda? Saya tak pernah kata yang Nabi Muhammad s.a.w. bukan nabi atau rasul. Na'uzubillah.—Aviator, 11:23, 22 Disember 2008 (UTC)

Saya setuju gugurkan "s.a.w." di tajuk rencana, "Nabi" biarkan saja. ^_^ 11:48, 22 Disember 2008 (UTC)

Apa maksud anda ya adik Muhraz...anda menyerang Aviator bagaikan menafikan hak kenabian rasul kita. PuteraLuqman Tunku Andre 17:58, 22 Disember 2008 (UTC)

Anda tiada patut menuduh Muhraz tak percaya akan Nabi Muhammad. Dia bermaksud menjelaskan satu kalimah syahadat yang lengkap. Muhraz tak bermaksud menyerang Aviator. Dia hanya menginformasikan satu informasi yang mungkin tidak anda ketahui ( jikalau para ustadz mungkin tahu ). Pun begitu, dia membaca buku Imama Syuhada Al-Hassan Al-Banna. Tidak mungkin Al-Banna silap menulis ( terkecuali buku itu palsu, tulisan Yahudi, tulisan Nathrani atau tulis semula mereka yang dengki pada Al-Banna, tercontoh orang suruhan Presiden Jamal Abdel Nasser, presiden Mesir yang kejam lagi diktator itu ). SuaraRakyatMalaysia (bincang) 06:24, 11 Januari 2009 (UTC) Topik ini telah ditutup....Aurora... (b) 14:29, 12 Januari 2009 (UTC)

Untuk tahu kenapa sebahagian dasar-dasar Wikipedia Inggeris tidak terpakai di Wikipedia Bahasa Melayu sila rujuk Wikipedia:Polisi lanjutan. Terima kasih. 121.120.173.101 14:25, 18 Januari 2009 (UTC)

Intranet[sunting sumber]

Merujuk kepada Kamus Dewan Edisi Keenam, intranet bermaksud suatu rangkaian internet untuk staf sesebuah syarikat/jabatan kerajaan. Apakah saudar-saudara sekalian bersetuju Wiki BM menciptakan suatu intranet? ( Ini survey saya ). SuaraRakyatMalaysia (bincang) 08:55, 20 Januari 2009 (UTC)

Intranet adalah internet tertutup kepada ahli khusus sahaja. Wikipedia tidak perlu menjadi ahli untuk menggunakannya. Lihat http://en.wikipedia.org/wiki/Intranet

"Intranets differ from extranets in that the former are generally restricted to employees of the organization while extranets may also be accessed by customers, suppliers, or other approved parties" Yosri (bincang) 09:38, 20 Januari 2009 (UTC)

Setahu saya, intranet tidak berhubung dengan ISP, dan untuk mencipta sesuatu rangkaian intranet, sebuah pelayan khusus untuk rangkaian tersebut diperlukan. Memandangkan kita tidak mempunyai bangunan, rasanya ini tidak boleh dilaksanakan, jika pemahaman saya mengenai intranet adalah betul. kurkur 11:23, 20 Januari 2009 (UTC)


Sekiranya tidak silap, ia samaada tidak bersambung; atau boleh bersambung dengan Internet, tetapi ada kata laluan untuk mencapainya. Bagaimanapun, ia khusus kepada ahli sahaja. Yosri (bincang) 12:11, 20 Januari 2009 (UTC)

Tidak setuju. Buat apa? Jika tujuan adalah untuk berkomunikasi dengan semua, bukankah Kedai Kopi ini sudah memadai? Alistaire (bincang) 18:27, 24 Januari 2009 (UTC)

Ye kot SuaraRakyatMalaysia (bincang) 11:24, 25 Januari 2009 (UTC)

Rujuk Kamus Dewan Bahasa kamu. Intranet saya rasa berhubungan dengan ISP. Saya belajar di University of Manchester di Fakulti Teknologi Maklumat. SuaraRakyatMalaysia (bincang) 12:33, 26 Januari 2009 (UTC)

Untuk makluman anda Kamus Dewan Bahasa terkini hanyalah edisi keempat. Edisi keenam tidak wujud. Perkataan intranet tidak wujud dalam kamus dewan. Penterjemahan dibuat berdasarkan versi bahasa inggeris. Versi itu ditulis berdasarkan rujukan yang disenaraikan di bawah en:Intranet. Diagramma Della Verita (bincang) 15:23, 28 Januari 2009 (UTC)

Topik ini telah ditutup. SuaraRakyatMalaysia (bincang) 13:29, 7 Februari 2009 (UTC)

Perkataan bin pada nama[sunting sumber]

Perkataan bin pada nama sepatutnya wajib diletakkan kerana ia ditulis pada kad pengenalan seseorang. Jika tidak meletakkan bin bermakna seseorang itu tidak mempunyai seseorang bapa atau nama bapanya tidak diketahui. Perkataan bin juga patut ditulis dengan huruf besar kerana ia adalah nama dan nama adalah kata nama khas. Saya dapati ada sesetengah rencana tentang seseorang yang namanya tidak mempunyai bin. sebagai contoh Zambry Abdul Kadir dan Mukhriz Mahathir. <'>>< Mr Ikan (bincang) 06:44, 6 Februari 2009 (UTC)

Lihat rujukan atas :- http://www.sarawak.com.my/info/Forms/agency/pdf/42_PDKapit/PDKapit_Form_001.pdf Yosri (bincang) 06:54, 6 Februari 2009 (UTC)

Ianya tiada wajib. Sekiranya raja atau Sultan barulah ia diwajibkan, tetapi kita kena banyak baca buku. Kalau ada sesuatu buku yang menyebut Zambry Abdul Kadir sebagai Zambry bin Abdul Kadir, kita kena ikut itulah. Tetapi sekiranya ianya bercanggah, apa kisah? Nama orang tak boleh diubah. Utusan sebut Mukhriz bin Mahathir sebagai Mukhriz Mahathir, tetapi Straits Times sebutnya Mukhriz bin Mahathir, itu kena cari rujukan lah. Jadi sebutan bin atau binti sekalipun disunahkan atau dimakruhkan sahajalah pada nama orang biasa, tetapi kerabat diraja kena pakai bin atau ibnu. Tentang huruf besar itu saya tak setuju, sebab bin atau binti bukan kata nama khas, sebaliknya ia kata am sahaja. SuaraRakyatMalaysia (bincang) 09:37, 6 Februari 2009 (UTC)

Bukan semua orang ada bin/binti pada MyKad mereka, oleh itu tidak boleh dikatakan wajib. Bila diletakkan, bin/binti tidak sepatutnya besar kerana bukan nama khas. Lihat perbincangan lalu di Wikipedia:Kedai Kopi/Arkib11/2007#Tajuk bagi rencana mengenai tokoh. ...Aurora... (b) 14:07, 6 Februari 2009 (UTC)

Saya setuju dengan Aurora. — Alistaire | عليستير (bincang) 14:10, 6 Februari 2009 (UTC)

Pautan rujukan seperti berikut (laman rasmi sahaja digunakan.):-
Pautan Mukhriz - http://announcements.bursamalaysia.com/EDMS/subweb.nsf/7f04516f8098680348256c6f0017a6bf/9b390ec72030f2d148256d9c000ac149/$FILE/RPB-CorpInfo-Directors'Profile-CoprGov-AuditCmt%20(155KB).pdf Yosri (bincang) 14:30, 6 Februari 2009 (UTC)

2 tokoh di atas hanyalah contoh sahaja dan beliau tidak berkait dalam perbincangan ini. Yang saya bincangkan adalah penggunaan bin. Saya pernah terdengar bahawa jika nama yang ditulis pada mykad tidak mempunyai bin atau binti, bermakna individu tersebut adalah anak luar nikah. Saya cuba untuk mencari rujukan di laman web JPN, tetapi tidak menjumpainya. Sebagai rujukan lain, saya hanya boleh menunjukkan satu soalan pertanyaan sahaja [1] <'>>< Mr Ikan (bincang) 16:25, 6 Februari 2009 (UTC)

Saya amatlah sangsi dakwaan anda. Sama ada guna bin (atau binti) sebenarnya adalah kehendak peribadi, bukannya kena mengena dengan sama ada anak luar nikah atau tidak. Misalnya seorang yang saya pernah kenali di sekolah dahulu namanya Suffian Ghazali, tetapi apabila memperkenalkan dirinya kepada seorang bukan Melayu pada masa tu kata Suffian Ghazali atau Suffian bin Ghazali. Bila orang itu keliru dan bertanya, dia kata memang dalam adat Melayu/agama Islam, kita sendiri boleh pilih sama ada hendak gunakan bin atau omitnya. Ia sebenarnya bukan masalah pun. Dan Mr Ikan, pautan yang anda berikan tu tidak kena mengena, kerana ia sekadar membincangkan sama ada anak angkat boleh dibinkan dengan bapa angkat atau tidak, bukan kalau tiada bin, anak itu dianggap luar nikah. Kata-kata sedemikian adalah serius, dan oleh itu saya ingin ingatkan supaya berhati-hati sebelum membuat dakwaan, pastikan ada bukti kukuh lebih terdahulu. — Alistaire | عليستير (bincang) 16:38, 6 Februari 2009 (UTC)

Memang saya tahu pautan itu tidak kena mengena tetapi pautan tersebut adalah sebahagian daripada perbincangan/pertanyaan tentang nama yang tidak mempunyai bin iaitu nama yang disambungkan terus. Walaupun saya tidak mempunyai sumber rujukan yang tepat, tidak salah jika kita letakkan bin pada nama seseorang kerana itu adalah nama mereka yang sebenar. Pasal penggunaan bin menggunakan huruf besar saya tarik balik kerana ia bukan nama khas. <'>>< Mr Ikan (bincang) 17:41, 6 Februari 2009 (UTC)

Takkan kita nak kumpul MyKad semua orang untuk kaji pasal ni? SuaraRakyatMalaysia (bincang) 02:29, 7 Februari 2009 (UTC)

Istilah "bin" mahupun "binti" cuma menentukan sama ada seseorang individu itu lelaki atau perempuan dan bukannya menentukan individu terbabit itu seorang Islam. Anda perlu ingat hanya orang Semenanjung Malaysia (majoriti) menggunakan istilah tersebut dan penggunaan istilah terbabit hanya bertujuan mengekalkan warisan kita sejak berzaman (Mana ada orang Arab ataupun orang Indonesia pakai "bin" dan "binti"). Saudara pernah dengar kerr Susilo Bambang bin Yudhoyono atau Mahmoud bin Ahmadinejad? (cuba lihat wiki id dan wiki ar) -- Tebuanhijau (bincang) 03:24, 7 Februari 2009 (UTC)

Erm. Osama bin Laden tu orang Melayu ke? Anda perlu pastikan maklumat andalah, Tebuanhijau... — Alistaire | عليستير (bincang) 03:28, 7 Februari 2009 (UTC)

Nak menerangkan bahawa beliau tu Islam, orang kita ni suka menokok istilah "bin" atau "binti". Mungkin juga Osama ni berdarah Melayu sejati. -- Tebuanhijau (bincang) 03:40, 7 Februari 2009 (UTC)

Memanglah orang kita suka letakkan bin atau binti tetapi adakah anda pasti bahawa bin/binti tu digunakan oleh orang Melayu sahaja? Dan Osama bin Laden adalah orang Arab yang tulen, bukan Melayu. — Alistaire | عليستير (bincang) 03:46, 7 Februari 2009 (UTC)

Kalau tidak salah saya, penduduk bumiputera di Sarawak dibenarkan memakai perkataan "bin" walaupun bukan Islam. Semasa saya bekerja di Sarawak dahulu, saya selalu keliru kerana ada di antara mereka yang menggunakan nama2 yang biasanya digunakan oleh orang Melayu. Zamwan (bincang) 03:52, 7 Februari 2009 (UTC)

Alistaire, bagaimana saudara memeriksa DNA Osama bagi menentukan keturunan padahal beliau sudah lama tidak menonjolkan diri melainkan pita-pita video. Kerr kamu yang sorok Osama kott. -- Tebuanhijau (bincang) 04:07, 7 Februari 2009 (UTC)

Lol. Hakikatnya marilah kita semua bersetuju untuk tidak bersetuju (agree to disagree) dan anggap perbincangan tamat. Alistaire | عليستير (bincang) 04:13, 7 Februari 2009 (UTC)

Bagaimana saudara boleh menutup topik ini sedangkan kita belum mendapat undian selanjutnya. Tak boleh tutup begitu saja tanpa persetujuan kami semua. -- Tebuanhijau (bincang) 04:39, 7 Februari 2009 (UTC)

Kalau Yosri boleh tutup topik saya di Kedai Kopi lain-lain, takkan saya tak boleh tutup topik ni? Aurora juga mengamalkan tutup topik. Perlu ada finality dalam perbincangan. Lagipun SuaraRakyatMalaysia sudah kata mustahil kumpul MyKad untuk buat keputusan, dan lagipun anda tiada mengemukakan petikan-petikan yang kukuh. Jadi topik ini wajar ditutup. Topik ini telah ditutup. Alistaire | عليستير (bincang) 05:39, 7 Februari 2009 (UTC)

Tolong sikit! Saya tidak pernah menutup mana-mana perbicaran. Bin mempunyai makna anak lelaki kepada. Menurut peraturan Jabatan Pendaftaran Malaysia, ia tidak boleh digunakan bagi anak angkat berdasarkan fatwa yang dikeluarkan kerana menurut hukum Islam, anak angkat tidak berhak menerima harta pusaka (harta perlu diberikan semasa hidup sebelum mati.) Itu adalah fakta.
Sila berhujah selepas membuat sedikit rujukan di masa hadapan. Yosri (bincang) 14:00, 7 Februari 2009 (UTC)
Jadi apa keputusannya. Takkanlah kita hanya berhujah tetapi keputusan akhir tak dapat2 lagi. -- Tebuanhijau (bincang) 14:11, 7 Februari 2009 (UTC)
Kita boleh menggunakan nama rasmi, merujuk pada laman rasmi disertakan pautannya, rencana sedemikian boleh dipindahkan kepada nama berbin. Sekiranya tidak pasti dan media umum tidak menggunakannya, tidak perlu.Yosri (bincang) 14:34, 7 Februari 2009 (UTC)

Alamak,, kecoh la pulak topik ni. Saya cadangkan bagi nama yang telah pasti akan binnya eloklah kita masukkan bin pada nama tersebut. Jika tidak pasti, biarkan dahulu sehingga mendapat maklumat rasmi tentang individu tersebut. Jika nama tidak mempunya bin, kemungkinan kita boleh tersilap faham, contohnya Susilo Bambang Yudhoyono. Jika saya tidak mengetahui maklumat sebenar individu tersebut, mungkin saya katakan Susilo itu anak kepada Bambang Yudhoyono atau Susilo Bambang anak kepada Yudhoyono ataupun nama bapa Susilo Bambang Yudhoyono tidak diketahui. <'>>< Mr Ikan (bincang) 16:15, 7 Februari 2009 (UTC)

Pengetahuan anda, nama bapa Susilo Bambang Yudhoyono ialah Raden Sukojo. Takkanlah kita sebut Susilo Bambang Yudhoyono bin Raden Sukojo. Mungkin namanya boleh jadi nama terpanjang didunia kot. SuaraRakyatMalaysia (bincang) 06:33, 8 Februari 2009 (UTC)

Oh. Kerana tag tutup terletak di bawah nama anda Yosri, saya menyangka anda telah menutupnya, tetapi selepas lihat sejarah, rupanya Putera Luqman Tunku Andre telah menutupnya. Minta maaf. — Alistaire | عليستير (bincang) 06:40, 8 Februari 2009 (UTC)

It's o.k. Wikiedia perlu melapor namanya sebagaimana sebenar (rasmi), kena letakan macam itu, tidak boleh tukar nama orang sesuka hati. Kena bersifat profesional. Kalau nak tahu nama terpanjang rujuk saja [Guinness World Records]. Yosri (bincang) 06:48, 8 Februari 2009 (UTC)
Jadiiiiiii..... bin tu letak ke tak??????? <'>>< Mr Ikan (bincang) 09:00, 8 Februari 2009 (UTC)

Dalam pandangan saya, bin tak sesuai letak. Kecuali kamu orang Arab, pakailah. Tetapi orang Arab kini tidak lagi menggunakan bin, tetapi mereka memakai ibnu. Begitu juga untuk perempuan. Untuk perempuan Melayu, takpayah letak binti. Orang Arab letak binti tetapi kita bukan orang Arab. Sebagai orang Melayu kita perlu menjaga identiti kita, bangsa Melayu yang berbeza dengan orang Arab. Kita wajib menjaga tamadun kita, tamadun yang pernah masyhur dibawah Kesultanan Melayu Melaka. SuaraRakyatMalaysia (bincang) 11:30, 8 Februari 2009 (UTC)

Anda dan adik anda sama sahaja(dan saya sedang membanyangkan bahawa anda sebenarnya Muhraz). Suka bagi fakta yang salah malahan tidak layak digelar fakta. Bin dengan ibnu itu sama lah. Melainkan ibni(untuk Raja-raja Melayu) yang membawa maksud anak saya. Orang Indonesia tidak menggunakan bin dan binti kerana tidak mahu ada diskriminasi agama. Saya terbaca dimana ya, kalau jumpa saya letakkan.Orang Arab sekarang kebanyakkannya menggunakan nama keluarga. Jadi saya rasa lebih baik anda selidik dahulu sebelum berkata-kata.Dan sememangnya kita mahu menjaga tamadun kita, tetapi ini Wikipedia, bukannya dunia realiti. Sudah terang lagi bersuluh nama seseorang itu mempunyai bin atau binti, maka sebagai menjaga ke'tamadun'an MsWiki, maka kita harus meletakkannya bersesuaian dengan fakta. PuteraLuqman Tunku Andre 12:03, 8 Februari 2009 (UTC)
Please stick to fact, no personal attack. Yosri (bincang) 12:14, 8 Februari 2009 (UTC)
Tolong ikut dokumen/laman web rasmi, jangan memandai tukar nama orang. Jika ada "bin" kekalkan "bin", tak ada bin tak pelu pakai "bin". Untuk fahami apa gelaran orang arab pakai, baca rencana bin, dan jangan guna pendapat sendiri. Bin itu disebut dalam Al-Quran dan bukan saja-saja nak pakai. Gunakan fakta dan rujukan, jangan guna pendapat sendiri. Yosri (bincang) 11:43, 8 Februari 2009 (UTC)
Saya rasa begini sajalah, kebanyakkan orang Melayu Malaysia mempunyai perkataan bin atau binti (kalau tak percaya sila lihat KP masing2). Oleh itu saya rasa, buat masa sekarang kita letakkan saja perkataan bin/binti sehingga seseorang dapat mengesahkan sebaliknya (saya ada simpan IC Siti Nurhaliza, ntah sapa dah htr ikut email). Sekarang, boleh kita rumuskan dan tutup perbincangan ini? kerana saya ada cadangan lain pula ni. Zamwan (bincang) 11:52, 8 Februari 2009 (UTC)
Kesimpulannya, ikut sumber yg ada. Kalau ada letak, kalau tiada tak payah. ...Aurora... (b) 14:00, 9 Februari 2009 (UTC)
Ini ada sedikit sumber. Ada nama ada bin dan ada nama yang tiada bin [2] [3] <'>>< Mr Ikan (bincang) 14:11, 9 Februari 2009 (UTC)
Guna "bin" hanya apabila ada rujukan. Jika ada dua rujukan berbeza, lihat yang mana lebih rasmi/boleh dipercayai. Yosri (bincang) 01:17, 10 Februari 2009 (UTC)

Topik ini telah ditutup....Aurora... (b) 15:37, 24 Februari 2009 (UTC)

Maklumat[sunting sumber]

Sesiapa berminat untu merujuk dua laman ini yang baik sebagai sumber maklumat:-

Ini maklumat untuk apa? SuaraRakyatMalaysia (bincang) 08:26, 8 Februari 2009 (UTC)

Food in Kelantan???? Tak cukup lagi tu.... Saya suka makan lokcing (Sate Ikan) [4] dan putu halba [5], makanan tu tiada dalam laman tersebut <'>>< Mr Ikan (bincang) 09:06, 8 Februari 2009 (UTC)

Topik ini telah ditutup....Aurora... (b) 15:37, 24 Februari 2009 (UTC)

Petisi: Malekhanif[sunting sumber]

Satu petisi dicadangkan agar menghalang pengguna Malekhanif daripada berkali-kali memutarbelitkan fakta berkenaan insiden Elizabeth Wong dan memuatkan pandangan yang bersifat peribadi serta liputan yang berat sebelah. Harap komuniti MS.Wiki bisa ambil tindakan sewajarnya. Salam. 158.143.153.244 10:43, 17 Februari 2009 (UTC)

Mungkin sekiranya anda "bisa" gunakan bahasa Melayu, dan bukan bahasa Indonesia, "petisi" anda "bisa" dilayan. — Alistaire | عليستير (bincang) 03:24, 20 Februari 2009 (UTC)

Saya tidak setuju! Malekhanif ialah arsitokrat Wikipedia BM TAK PAYAH LAYAN permintaan petisyen budak ni. Biar dia syok sendiri sahaja! Kalau nak tulis petisyen merepek mengarut mengaban itu, buatlah laman sendiri atau blog sendiri. Kamu takpayah duduk syok sendiri di sebuah ensiklopedia bermutu tinggi, sekadar mengacau balaukan konsentrasi penduduk disini. Buatlah tulisan yang berfaedah, bukan mengacau disini! Tok Penghulu Malas Log Masuk 11:20, 21 Februari 2009 (UTC)

Saudara Tok Penghulu Malas Log Masuk, reasoning anda flawed. Sudahkah anda baca suntingan Malekhanif? Kalau tidak, bacalah dahulu sebelum memberi komentar. Salam. 158.143.153.244 11:35, 21 Februari 2009 (UTC)

Tujuh hari sekali saya semak, anda berapa kali sehari semak? Dan saya dapati tak ada apa yang tak kena - Tok Penghulu Malas Log Masuk

Tidak ada salah laku di sini. Ayat asalnya adalah "Datuk Seri Anwar Ibrahim menasihatkan Elizabeth Wong memikirkan semula keputusan untuk meletakkan jawatan ADUN Bukit Lanjang kerana akan menjejaskan PKR." yang ditulis oleh pengguna lain. Oleh kerana Elizabeth Wong tidak mungkin menjejaskan PKR, Malekhanif menggantikan menjejaskan dengan 'menyulitkan' agar lebih tepat. Tidak ada niat jahat di sini kecuali ada orang tidak baca betul-betul. Lihat di sini http://ms.wikipedia.org/w/index.php?title=Elizabeth_Wong_Keat_Ping&diff=prev&oldid=765762 Yosri (bincang) 10:45, 23 Februari 2009 (UTC)
Dahlah orang yang tiada akaun, gunakan bahasa Indonesia dalam rencana pula tu. Lepas tu mahukan orang lain bertanggungjawab meskipun sendiri enggan bertanggungjawab. Alahai, alahai. Rasanya petition ini kita strike out sahajalah ya? — Alistaire | عليستير (bincang) 12:38, 23 Februari 2009 (UTC)

Topik ini telah ditutup.Alistaire | عليستير

Tindakan bagus! Tabik Hormat Pengakap (bincang) 10:31, 27 Februari 2009 (UTC)

Sasaran penambahbaikan WBM pada 2009[sunting sumber]

Saya rasa sudah tiba masanya bermula pada 2009, kita menukar "Gambar Pilihan" pada setiap minggu. "Gambar Pilihan" kini ditukar pada setiap bulan.Zamwan (bincang) 13:43, 8 Februari 2009 (UTC)

X mark.svg Noe. Tiada jaminan bahawa cukup keaktifan pengguna untuk rencana pilihan dan gambar pilihan ditukar dari setiap bulan ke setiap minggu. Lagipun Rencana gotong-royong yang diperkenalkan tukar secara bulanan juga dulu pun tidak dapat sambutan kerana tidak aktif. Saya hanya akan menyetujui jika status ketiga-tiga sumbangan pilihan ini semuanya cukup dan sama aktif. — Alistaire | عليستير (bincang) 14:13, 8 Februari 2009 (UTC)

Symbol comment.svg Cadangan sasaran saya hanyalah untuk Gambar Pilihan. Rencana Pilihan tidak termasuk (kerana saya tahu, calon2 yang memenuhi syarat untuk dipertimbangkan sebagai rencana pilihan amat sedikit di ms.wiki). Saya telah bandingkan Gambar Pilihan di ms.wiki dengan id.wiki. Apa yang boleh saya katakan adalah Gambar Pilihan kita lebih baik berbanding mereka. Sekurang2 penyelia di ms.wiki (kredit utk saudari Aurora) ada menyertakan sekali ulasan pendek pada setiap Gambar Pilihan. Zamwan (bincang) 14:46, 8 Februari 2009 (UTC)

Symbol comment.svg Saya tahu. Tetapi seeloknya tempoh pameran yang piawai untuk semua sumbangan pilihan adalah lebih baik. Wikipedia ini meskipun telah wujud 8 tahun, tetapi pengunjungnya sedikit dan penyumbangnya apalah lagi sedikit juga. Lazimnya pengguna di sini begitu berazam tetapi tidak fikirkan apakah susulan daripada yang dibuat oleh mereka, jadi saya cenderung mengstop perkara ini sebab saya percaya bahawa kemajuan mesti didasarkan kemampuan, jika tidak nanti tidak menjadi. Lihat saja cadangan Wikisource BM, Wikinews BM dan lain-lain semua terbengkalai disebabkan pemajunya yang dulu bersungguh-sungguh tak buat kerja. Tiada orang yang menyumbang di Wikibuku dan Wikikamus pun hidup hanya kerana ada satu pengguna hyper. Saya tak mahu lihat perkara macam ini berlaku je. — Alistaire | عليستير (bincang) 14:58, 8 Februari 2009 (UTC)

Ini bukan kali pertama "cadangan" ini diutarakan. Saya pernah sebut sebelum ini, jika banyak gambar pilihan 'beratur' untuk dipaparkan, kita boleh pertimbangkan untuk meningkat kekerapannya. Tapi, baru Disember lalu gambar pilihan lama dikitar semula... ...Aurora... (b) 14:17, 9 Februari 2009 (UTC)

Aurora dan lain2, biarlah saya cari dulu gambar2 yang menarik. Cadangan bermula pada minggu ke 16 (minggu pertama bulan April 2009). Dari situ, anda berilah komen. Zamwan (bincang) 14:43, 9 Februari 2009 (UTC)

Alistaire, saya fikir perbandingan yang anda berikan iaitu Wikibuku, Wikikamus dsb dengan ms.wiki adalah berbeza sama sekali. Kebanyakkan pengunjung laman wiki akan melayari laman utama ms.wiki berbanding projek2 lain. Oleh itu, saya percaya menukar gambar setiap minggu bukannya susah sangat. mungkin betul kata Aurora, sekiranya kita memiliki gambar2 yg "beratur" di dalam senarai mungkin kerja kita lebih mudah. Saya lihat banyak gambar2 yg menarik terdapat di "commons.wikipedia". Bagi membantu semua orang, saya telah membuat senarai pendek beberapa gambar yg saya fikir menarik. Sila lihat di sini. Selain itu, saya lihat pengundian gambar pilihan di commons adalah lebih mudah. Zamwan (bincang) 11:07, 12 Februari 2009 (UTC)

Pautan yang anda berikan ke rencana yang tidak wujud? Apa yang lebih mudah tu? Laman Gambar pilihan 2009 yang anda sediakan saya tidak nafikan ada gambar-gambar yang bagus dan menarik, tetapi apabila bercakap mengenai Gambar pilihan ia seharusnya dipilih oleh orang ramai melalui proses demokratik, bukannya cara yang sama macam sudut Tahukah anda?. Lagipun, gambar-gambar bukankah akan kehabisan sekiranya proses penukarannya dipercepatkan ke kadar mingguan? Oleh sebab-sebab inilah saya berpendapat bahawa sistem kini masih paling sesuai, at least for now.

Mengenai Wikikamus dan Wikibuku pula, saya fikir semua pengguna aktif harus tumpukan aktiviti mereka pada projek-projek demikian juga. Projek-projek itu telahpun dibangunkan, dan adalah menjadi tanggungjawab semua untuk menyeragamkan mereka. Saya telah melibatkan diri di Wikibuku dengan mula menulis satu buku, jadi saya mengajak anda juga (dan juga orang lain di sini) turut menyumbang. Satu-satunya pengguna yang ambil berat, iaitu Aurora, terpaksa mempebaharui kepenyeliaannya di Wikibuku setiap 6 bulan kerana tiada pengguna aktif lain yang boleh mencalonkannya menjadi penyelia tetap! Tis a sad state of affairs indeed. — Alistaire | عليستير (bincang) 11:24, 12 Februari 2009 (UTC)

Pautan sebetulnya di sini. Zamwan (bincang) 11:52, 12 Februari 2009 (UTC)

Terima kasih. Memang kemas, tetapi satu orang cadangkan sahaja? Bagaimana mendapatkan keaktifan yang cukup untuk sampai ke peringkat itu? — Alistaire | عليستير (bincang) 12:01, 12 Februari 2009 (UTC)

Usul terbaru[sunting sumber]

Saya di sini mengumumkan bahawa laman Wikipedia:Portal pilihan, Wikipedia:Ulasan sebaya, dan Wikipedia:Rencana gotong-royong ditutup serta-merta berikutan ketidakmampuan laman-laman bergerak aktif di WBM.

Di samping itu, saya ingin mengesyorkan agar semua rencana yang diberikan status 'rencana pilihan' ditarik balik kesemuanya bagi penyeragaman dan pengawalan kualiti rencana pilihan berkenaan mengikut kriteria rencana pilihan yang baru nanti. Satu lagi, saya minta rencana pilihan ditukarkan setiap minggu bagi menampilkan lebih banyak rencana-rencana berkualiti secara kerap (berbanding masa ini yang ditukarkan secara bulanan). Pencalonan rencana pilihan tidak akan diasingkan mengikut bulanan lagi tetapi dicalonkan secara terbuka agar rencana-rencana berkualiti dapat diketengahkan dengan lebih menonjol(berbanding masa ini pengasingan pencalonan yang dibuat secara bulanan yang menyebabkan tiada persaingan secara sihat dibuat yang diasingkan pada pencalonan bulanan). Selepas pencalonan rencana pilihan dibuat secara terbuka tanpa diasingkan mengikut pencalonan bulanan, satu jadual rencana pilihan akan dirangka bagi menetapkan rencana-rencana dipaparkan sebagai rencana pilihan mengikut minggu yang ditetapkan. Usul untuk calon rencana pilihan yang berjaya yang ingin dipaparkan pada minggu-minggu tertentu dibuat.

Laman Wikipedia:Rencana bagus pula akan dicipta bagi mengiktiraf rencana-rencana yang bagus dan bermutu di WBM ini. Kriteria pencalonan rencana bagus agak longgar berbanding kriteria pencalonan rencana pilihan.

Mengenai Wikipedia:Gambar pilihan pula, ia perlu ditukar secara mingguan. Saya juga mengesyorkan agar semua gambar-gambar sebelum ini yang pernah diberikan status 'gambar pilihan' ditarik balik bagi proses penyeragaman dan pengawalan kualiti gambar pilihan berkenaan mengikut kriteria gambar pilihan yang baru nanti. Gambar-gambar yang dicalonkan layak dipilih sebagai gambar pilihan secara merit mengikut jadual mingguan kecuali jika gambar berkenaan melanggar kriteria ataupun dibantah oleh para penilai(penyelia dan pengguna aktif).

Rupa laman Laman utama. Saya mengharapkan satu pertandingan mengenai usul reka bentuk Laman utama dibuat kerana laman utama merupakan suatu laman yang mencorakkan identiti penting kepada WBM. Jika ia dibiarkan begitu saja, pasti semangat menyumbang oleh pengunjung baru WBM berkecai. Maka, ia satu keperluan penting yang perlu dititikberatkan. Satu lagi, boleh tak padatkan laman utama seminimum yang boleh sebab ia terlalu panjang berjela-jela. Faktor berkenaan mungkin disebabkan terdapatnya kotak mengenai terjemahan perihal Bahasa Melayu. Perihal berkenaan dilihat tiada kepentingan kerana cuba menterjemahkan bahasa Melayu ke bahasa lain. Jika pengunjung inginkan pengetahuan mengenai bahasa Melayu, mengapa perlu membaca terjemahan bahasa lain pula. Kenapa projek Wikipedia bahasa lain tiada pun yang bertindak sedemikian. Agak pelik juga? Usul selebihnya akan saya usulkan nanti sekiranya usul-usul sedia ada sudah dicapai. Selamat menyumbang! — Didie (bincang) 20:17, 8 Februari 2009 (UTC)

Didie, laman2 lama tidak patut dihapuskan begitu sahaja, biarkan dahulu dan tandakan laman itu sebagai terbengkalai/tidak digunakan lagi/diganti dengan yg lain. Mungkin tiada orang mahu mengerjakannya sekarang, siapa tahu 10 tahun lagi? Lagipun, ada orang bersusah-payah mencipta laman2 tersebut, senang2 shj anda ingin memadamnya?
Nak tarik balik semua status rencana/gambar pilihan pun saya tak setuju. Penat2 orang berusaha dan mencalonkannya, anda senang2 nak tarik balik begitu sahaja. Anda patut mencontohi Izzudin yg meneliti senarai gambar pilihan dan menyenaraikan yg difikirkan tidak layak.
Rupa Laman Utama. Sekali lagi saya pernah sebut sebelum ini, nak tukar boleh. Syaratnya dapatkan persetujuan ramai dulu, jangan main tukar je. ...Aurora... (b) 14:17, 9 Februari 2009 (UTC)

Gambar dan Rencana Pilihan yang lepas-> Kekalkan saja, yang akan datang baru kita betul2 ikut panduan. Bagi kes rupa laman utama, saya setuju dengan Aurora, dapatkan persetujuan ramai dahulu. Zamwan (bincang) 14:43, 9 Februari 2009 (UTC)

Apa??? 10 tahun akan datang baru ada perkembangan ye? Kenapa perlu tunggu harapan sia-sia itu. Wikipedia patut bergerak seiring dengan trend semasa bukannya ketinggalan ke belakang. Ilmiah yang dicari perlulah yang terkini kalau tak, fakta ilmiah berkenaan seolah-olah lapuk dan tak relevan lah. Laman-laman lama hanya akan kelihatan memeningkan kepala, tak seragam, dan tak efisen langsung. Lagipun jika anda inginkan orang lain yang buatkannya, adalah lebih baik anda sendiri selaku birokrat WBM yang mengerjakannya sendiri dengan mengefisenkan laman-laman pentadbiran WBM sama ada menyusun, mengkaji, dan menyeragamkannya. Anda bukan hanya perlu bertugas memulihkan usaha pemadaman laman orang lain dan lepas itu anda biar laman itu tanpa perkembangan selanjutnya. Jika anda sememangnya berniat memulihkan laman berkenaan tetapi anda berhasrat juga memperkemaskan kandungannya. Maka tidak mengapalah, ini tidak, lain pula yang anda lakukan.

Rencana pilihan dan gambar pilihan memerlukan penjenamaan semula dan piawaian pengiktirafan statusnya dengan lebih tinggi. Tidak salah bagi saya untuk menarik balik kesemua status yang telah diberikan demi menaiktaraf mutu pemberian status itu. Kalau rencana-rencana yang ditarik balik itu ada yang berkualiti, cuba calonkan rencana berkenaan semula secara mingguan selepas proses penjenamaan semula dilakukan dengan syarat mutu yang ditampilkan lebih baik dan diperhalusi sebaik mungkin berbanding sebelumnya. Mengenai status gambar pilihan, nanti saya akan hasilkan kertas kerja bagi kriterianya, mungkin status gambar pilihan sebelumnya perlu ditarik balik bagi menjamin kesaksamaan dengan kriterianya. Kalau gambar pilihan sebelumnya itu ditarik barik tetapi berkualiti, cuba calonkannya semula secara mingguan. Konklusinya, saya ingin menegaskan bahawa saya tidak berniat untuk menafikan ataupun tidak menghargai jasa dan kegigihan penyumbang sebelumnya tetapi biarlah ia berlandaskan konsep baru yang lebih berpiawai tinggi nanti. "Wajah baru pentadbiran WBM, tonggak kepada percambahan kemajuan WBM." Kalau sesiapa masih tidak puas hati atau kurang jelas, saya galakkan anda menanyakannya ye. Pertanyaan dan hujah mematangkan buah fikiran masing-masing agar memupuk sikap saling menegur dan bekerjasama dalam segala aspek. Apapun tindakan saya jika ada salah dan silap, ia amat saya kesali, tetapi jika tindakan saya kelihatan positif, saya akan cuba menjelaskan kekeliruan mengenai tindakan saya itu. Sekian. — Didie (bincang) 15:25, 9 Februari 2009 (UTC)

Mengenai laman utama pula, satu pertandingan mengenai usul reka bentuk Laman Utama perlu dibuat seperti yang saya nyatakan sebelum ini. Akan tetapi, adakah ia akan mendapat sambutan yang menggalakkan ye. Apapun, harap komuniti WBM bersedia dalam menjalani proses perbincangan dan pengundian mengenai dasar pentadbiran WBM nanti. Kalau tidak, masalah pasti timbul untuk selesaikan satu-persatu berikutan kekurangan sokongan majoriti dalam kalangan komuniti WBM. Setiap dasar yang ingin dikuatkuasakan, perlulah sekurang-kurangnya disokong oleh 6 orang pengguna dan ke atas dan perlu mendapatkan sokongan majoriti keseluruhannya melebihi 85%. Sekian. — Didie (bincang) 15:31, 9 Februari 2009 (UTC)

Ya, 10 tahun, 20 tahun atau bila-bila. Bukan hak anda untuk menghapuskannya begitu sahaja. Fakta ilmiah? Ini laman projek, bukan rencana. Anda masih muda, mungkin anda tidak sedar kepentingan menyimpan rekod lagi. Mengenai gambar/rencana pilihan, ya, anda boleh cadang, tapi saya dan Zamwan dah bangkang awal2 lagi. ...Aurora... (b) 15:45, 9 Februari 2009 (UTC)

Kata-kata anda bukanlah kata putus bagi segala keputusan meskipun anda selaku birokrat WBM. Jadi, kata-kata yang diperlukan ialah dari komuniti Wikipedia sendiri. Mengenai laman projek, saya ingin perbetulkannya iaitu bukannya 'fakta ilmiah' tetapi 'dasar pentadbiran'. Dasar pentadbiran seharusnya dikemaskini selaras dengan evolusi terkini ye. Pengunjung WBM tidak akan terus menyumbang(setelah sekadar melihat-lihat) di WBM sekiranya dasar pentadbiran WBM tidak cekap, tiada sumber rujukan khusus, bantuan menyunting, dan suasana yang membosankan. Ilmu yang ingin dipelajari seharusnya dalam keadaan yang ceria dan tenang kalau berserabut dan membosankan pasti minat pengunjung masing-masing merudum. Usul saya ini mungkin untuk kebaikan bersama juga. Seperti yang Aurora cakap itu, bagi saya sendiri, usul-usul saya buat masa ini mungkin dilihat terlalu bermatlamat tinggi(demi melihat kemajuan WBM tercapai) untuk dipraktikkan tetapi lama-kelamaan ia pasti menjadi sebati dan diterapkan sebagai budaya dalam kalangan komuniti WBM setelah usul itu diterima. Sekian.... — Didie (bincang) 17:30, 9 Februari 2009 (UTC)

Yang melakukan sesuka hati di sini ialah anda, bukan saya. Oleh itu saya pulangkan kembali kata2 anda: Kata-kata anda bukanlah kata putus bagi segala keputusan meskipun anda selaku penyelia WBM. ...Aurora... (b) 14:27, 10 Februari 2009 (UTC)

Semua orang perlu bertenang[sunting sumber]

Saya rasa cadangan pinda meminda ini semua mempunyai fokus yang salah, bak kata orang Inggeris, barking up the wrong tree. Saya sama sekali tidak bersetuju dengan cadangan kedua-dua Zamwan dan Didie, dan terutamanya cadangan Didie yang terlalu radikal. Hanya Aurora yang menjadi satu-satunya voice of reason di sini. Sistem yang ada ini sudah sesuai buat tahap aktiviti yang ada sekarang, jangan fikir nak ubah atau pinda atau tambah selagi belum ada peningkatan dalam jumlah pengguna aktif. Kalau kita betul nak "menambah baikan WBM" tahun ini, kita perlu fokuskan kepada apa yang sebetulnya masalah, iaitu kekurangan pengguna aktif untuk membangunkan WBM ini. Jadi seeloknya kedua-dua Zamwan dan Didie mengabaikan rancangan-rancangan mereka untuk tukar Gambar Pilihan atau rombak sumbangan pilihan dan tumpukan kepada bagaimana untuk menarik lebih ramai pengunjung dan pengguna kerap. Orang lain juga perlu renungkan perkara ini. Fikir-fikirkanlah. — Alistaire | عليستير (bincang) 14:29, 10 Februari 2009 (UTC)

Seeloknya masalah pentadbiran dan ketidakseragaman polisi dengan budaya WBM seharusnya diperbetulkan terlebih dahulu. Ini kerana selagi masalah berkenaan tidak diperbetulkan maka perkembangan pengguna aktif pasti tidak bertambah disebabkan ketiadaan penguatkuasaan dasar yang kukuh di samping bantuan menyunting(manual gaya penulisan, tutorial). Jika usul saya tidak dapat diterima lagi, tidak mengapalah. Akan tetapi, kalau sebab ketidakpenerimaannya didorong oleh kekurangan pengguna aktif ataupun Wikipedia ni tak berkembang lagi. Saya ingin perbetulkannya sedikit, pentadbiran WBM yang cekap membawa kepada perubahan positif WBM tak kiralah percambahan rencana baru ke ataupun pengguna aktif yang ramai. Jadi, itulah yang ingin saya tekankan sangat. Kalau dasar WBM dan penguatkuasaannya tunggang-langgang, macam mana orang nak ikut dan patuh. Jadi, pengguna aktif hanya akan tertarik untuk menyumbang jika WBM stabil dengan dasar pentadbiran yang cekap dan manual penyuntingan yang membina. Minta renungkannya juga. — Didie (bincang) 13:33, 11 Februari 2009 (UTC)

Satu lagi, jangan biarkan WBM dianggap secara lahiriahnya sebagai portal ensiklopedia yang membosankan dan tiada tarikan disebabkan masalah pentadbiran yang tidak diselesaikan sepenuhnya di samping tiada perkembangan terbaru disebabkan mengikut kaedah lapuk yang hanya mahu menjaga kepentingan sesetengah pengguna sama ada menghargai jasa seseorang berbanding mementingkan kualiti itu sendiri. 'Make the knowledge to be fun and interesting to study about it, so that it might not be so boring and no one care of that'. Sekian. — Didie (bincang) 13:47, 11 Februari 2009 (UTC)

Yang dibantah bukan perubahan, tapi perubahan tanpa perbincangan. ...Aurora... (b) 14:26, 11 Februari 2009 (UTC)
Benar kata Aurora. Pasal Dasar dan Garis Panduan pula ia boleh dilakukan perlahan-lahan, tiada urgency mengenainya. Sebenarnya saya juga kesal dengan sikap beberapa pengguna semasa ketiadaan saya yang pandai mencipta dasar/GP tapi tak siaplah, tak senaraikannyalah, etc menjadikan Dasar dan Garis Panduan semua berterabur dan kalau nak baiki semuanya mengambil masa yang saya tidak punyai. Fokus saya sendiri kini adalah pada pembelajaran di universiti, bukan Wikipedia, jadi buat bulan-bulan pertama ni saya hanya nak log masuk, buat kerja rencana sikit-sikit, ambil bahagian dalam komuniti sikit, pantau sikit sebanyak laku musnah dan log keluar. Saya hanya boleh melibatkan diri dalam pentadbiran semula bila cuti semester nanti.
Lagipun Didie, kenapa anda sendiri tak sumbangkan rencana? Saya lihat anda asyik peningkan kepala diri dan orang lain mengenai pentadbiran, tapi tak ambil peluang jadi pengguna biasa sekali-sekala, bukankah sesuai jika anda tenangkan fikiran dan "kembali ke sifat asal" sekali sekala? Saya rasa itu lebih elok bagi anda. — Alistaire | عليستير (bincang) 14:44, 11 Februari 2009 (UTC)
Yelah, saya juga menyedari yang saya sangat tension dengan usul-usul saya berkenaan kerana asyik fikir ideanya sepanjang masa saja. Demi menjaga kepentingan peribadi dalam kehidupan seharian, seeloknya saya lupakan dahulu idea untuk mengusulkan segala macam mengenai dasar dan garis panduan serta usul-usul lain ye. Saya ingin nyatakan di sini bahawa usul-usul saya buat masa ini ditunda ke tempoh yang sesuai ye. Jadi, saya akan kembali menyumbang rencana seperti sedia kala ye, ok. Saya ingin menyatakan yang saya menghargai semua pihak yang terlibat dalam berbincang mengenai usul saya ini. Apapun, selamat menyumbang. — Didie (bincang) 15:38, 11 Februari 2009 (UTC)

Bagus. :) — Alistaire | عليستير (bincang) 11:24, 12 Februari 2009 (UTC)

Bagusnya. Orang semua harap bertenang, nanti terbeliak pula biji mata tu, sirius sangat. :) — Gajah Putih

Komuniti WBM: Mereka bentuk Laman Utama[sunting sumber]

Saya ingin mengesyorkan supaya laman utama direka bentuk semula agar dapat memenuhi kehendak semasa dan trend perkembangan WBM. Suatu draf mengenai reka bentuknya boleh didapati di Pengguna:Didie/Kotak pasir/Laman utama. Minta kalian dapat memberikan pendapat dan komen yang membina pada Perbincangan Pengguna:Didie/Kotak pasir/Laman utama sepanjang minggu ini. Kemudian, suatu laman pengundian akan dibuka pada 14 Mac 2009 hingga 21 Mac 2009(1 minggu). Minta kalian dapat memberikan kerjasama mengenai perkara ini. Segala komen yang dicurahkan amatlah saya hargai. Sekian. — Didie (bincang) 15:34, 10 Mac 2009 (UTC)

Senarai laman-laman projek yang terlibat[sunting sumber]

Hapus - Tidak digunakan lagi selepas penyeragaman reka bentuk laman utama dibuat


Hapus - Tidak aktif


Hapus - Lencongan

Perbincangan[sunting sumber]

Pertama sekali saya ingin nyatakan saya tidak setuju dengan amalan seolah2 diktator ini. Anda (Didie) menukar rupa Laman Utama dan menghapuskan laman2 di atas walaupun anda tahu ada bantahan. Sebab mengapa saya menentang Laman Utama saranan Didie (selain tidak berbincang dahulu) telah saya nyatakan di laman yang terlibat. Di sini, saya ingin terangkan mengapa anda tidak patut menghapuskan laman2 di atas.

  1. Tiada perbincangan. Ini laman semua orang, bukan milik anda.
  2. Tidak ada salahnya arkib/versi lain Laman Utama. Lihat en:Wikipedia:Main Page alternatives.
  3. Tidak menghargai usaha orang. Ramai orang telah berusaha membina Laman Utama dan laman2 lain di atas. Siapa anda untuk membuangnya begitu sahaja?
  4. Atas dasar apa anda ingin menghapuskan laman2 tersebut. Tidak digunakan lagi? Anda sudah periksakah satu persatu "pautan ke laman ini"? Mana anda tahu tidak digunakan lagi? Tidak aktif? Banyak lagi WikiProjek yang tidak aktif termasuk RUWM, kenapa tidak dihapuskan? Dan kenapa anda ingin menghapuskan perkataan 'masyarakat', yang dah lama digunakan dan merupakan terjemahan rasmi di Betawiki?

Anda juga mengubah suai reka bentuk sidebar. Kenapa tidak terangkan sebabnya? ...Aurora... (b) 15:04, 11 Mac 2009 (UTC)

Saya pun terkejut melihat Laman Utama diubah suai secara tiba-tiba.—Aviator, 12:05, 13 Mac 2009 (UTC)

Nampaknya Didie merubah pula Portal:Peristiwa semasa dan menghapuskan lagi sejarah laman & laman2 lama secara sendirian. Bolehkan penyelia sebegini dipercayai? ...Aurora... (b) 15:18, 17 Mac 2009 (UTC)

Pendirian saya cukup jelas dalam hal ini, meskipun saya bukan seorang penyelia di sini. Rekabentuk laman utama sebelum ini lebih menyegarkan dan bermaklumat. Komen saya yang selebihnya boleh didapati di laman perbincangan yang berkaitan. Zamwan (bincang) 16:38, 17 Mac 2009 (UTC)

Dah lebih seminggu, nampaknya saya dan Zamwan membangkang, sedangkan tiada orang menyokong Didie. ...Aurora... (b) 09:35, 19 Mac 2009 (UTC)

La...saya ingatkan MsWiki bertukar wajah. Tapi tidak apa saudara Didie, saya menyokong anda. Tetapi nasihat saya, janganlah ubahnya sesuka hati kerana MsWiki bukannya milik anda sahaja walaupun anda penyelia disini. Tetapi salah penyelia MsWiki juga, tidak menegur anda dari awal jika mereka perasan akan perubahan yang berlaku(menunjukkan ketidak aktifan mereka). Saya juga menasihatkan anda agar meminta pendapat penyelia lain jika mahu mengubah sesuatu laman. Saya mencadangkan saudari Aurora jika mahu pendapat yang lebih matang atau saudara Izzudin jika mahu pendapat rakan sebaya. Sekian dari saya. PuteraLuqman Tunku Andre 12:23, 19 Mac 2009 (UTC)
Dah tegur lama dah. Lihat bahagian "Sasaran penambahbaikan WBM pada 2009" di atas. ...Aurora... (b) 09:21, 20 Mac 2009 (UTC)
Saya fikir hari ini bermulanya undian untuk wajah baru Laman Utama. Sudah mula ke? kerana saya cari tapi tak berjumpa. Zamwan (bincang) 11:46, 22 Mac 2009 (UTC)
Walaupun agak cantik perubahan yang saudara Didie lakukan, tetapi anda tidak langsung berbincang dengan ahli-masyarakat. Adakah anda mahu jawatan anda sebagai penyelia digugurkan? Lagi satu, mengenai RUWM yang saya cadangkan dahulu, saya mengaku tidak mampu melaksanakannya. Jika tiada pihak yang sudi meneruskannya, maka buanglah pengumuman di atas tersebut. Saya sangat sibuk dengan pelajaran dewasa ini, tidak mampu bersumbangsih dengan giatnya. kurkur 05:22, 23 Mac 2009 (UTC)

Undian[sunting sumber]

Tandatangani di bawah ini sama ada anda setuju dengan rupa bentuk Pengguna:Didie/Kotak pasir/Laman utama‎ atau tidak. Undian akan berlangsung sehingga 30 Mac 2009 (seminggu).

Setuju[sunting sumber]

Tidak setuju[sunting sumber]

  1. ...Aurora... (b) 14:13, 23 Mac 2009 (UTC)
  2. Zamwan (bincang) 14:48, 23 Mac 2009 (UTC)
  3. Diagramma Della Verita Saya setuju dengan konsep yang digunakan. Tetapi terlalu banyak kotak digunakan dalam border. Diagramma Della Verita (bincang) 14:29, 26 Mac 2009 (UTC)
  4. <*)))>< Rekabentuk menarik tetapi lebih kurang macam seperti simple wiki, lepas tu pautan yang tiada seperti interwiki dan Peristiwa hari ini perlu dimasukkan <*)))>< Mr Ikan (bincang) 15:17, 28 Mac 2009 (UTC)

Nampaknya keputusan jelas. Rupa Laman Utama yg asal (& yg berkaitan dengannya) sedang dipulihkan. ...Aurora... (b) 15:35, 31 Mac 2009 (UTC)

Wujudkan "Kundalini Reiki"[sunting sumber]

salam kepada semua, saya cadangkan agar wiki membuka satu akaun yang bertajuk "Kundalini Reiki" yang merupakan satu cabang dari "Reiki Usui". Kedua-dua ada persamaan dan ada perbezaan dari segenap aspek. kerana Reiki Usui telah dikembangkan kepada beberapa reiki-reiki yang lain termasuklah kudalini reiki. Untuk permulaan ini saya cadangkan supaya diwujudkan tajuk tersebut. InsyaAllah saya akan memuatkan sebaik mungkin isi kadungannya kerana saya terlibat secara langsung dalam Kundalini Reiki. Untuk pertanyaan atau penyertaan khusus hubungi saya di xxxxx@yahoo.com atau sms 24 jam ke 013-xxxxxxx --Kamarulazmi

Sini bukan tempat mengiklan, bagaimanapun jika "Kundalini Reiki" ini suatu aliran yang terkenal@penting, anda dipersilakan menulisnya. Saya kira anda berbicara mengenai reiki. ...Aurora... (b) 14:24, 1 April 2009 (UTC)

bahasa melayu yg ringkas, tepat dan jitu[sunting sumber]

salam. saya sangat baru di sini. saya ingin cadangkan agar para penulis, penyumbang dan peminat WBM menulis dlm bm yg ringkas, tepat dan jitu. bagi saya, minimumkan penggunaan imbuhan. begitu juga kata 'lah' dan 'kan' dan kata2 mubazir yg lain. sekian. --Perayau

Petisi: Kepenyeliaan Hezery99[sunting sumber]

Saya ingin mengemukakan satu petisi di sini agar kepenyeliaan Hezery99 diskrutini, atas sebab ia membalikkan suntingan yang berdasarkan fakta dan sumber sahih tanpa siasatan terdahulu serta mengunci page mengikut suka hati dirinya. Nyatanya, apa yang dituduh sebagai berat-sebelah tidak dicross-reference dengan sumber yang dinyatakan. Saya berharap komunitas dapat mengambil tindakan sewajarnya bagi mengelakkan penyelia tidak berkaliber sedemikian terus merosakkan nama baik ms.wiki. Sekian, salam kasih. Politikus Jaga Hati (bincang) 09:03, 13 April 2009 (UTC)

Sebelum anda mahu mengemukakan usul memohon pelucutan jawatan saya atau mana-mana penyelia, lebih baik anda cermin diri dulu. Anda sudah terang-terangan melakukan suntingan bersifat berat sebelah, serta melakukan perang suntingan pada rencana-rencana yang sudah diundurkan. Suntingan anda itu rata-ratanya bersifat berat sebelah dan memupuk rasa tak puas hati dan benci di kalangan parti politik, kaum atau kerajaan yang terlibat. Itu yang anda katakan sebagai neutral? Kalau macam inilah gayanya, senanglah anda... jika anda tidak puas hati dengan mana-mana penyelia saja anda terus buat usul sebegini. Anda tak malu ke? - Hezery99 (bincang) 09:09, 13 April 2009 (UTC)
Akui sahajalah - anda tidak membaca Mingguan Malaysia yang saya sertakan sebagai rujukan sebelum anda merevert suntingan itu. Itu sahaja... Politikus Jaga Hati (bincang) 09:15, 13 April 2009 (UTC)
Saya baca berita dari pelbagai jenis sumber - tak kiralah Berita Harian, Utusan Malaysia, The Star, New Straits Times, Sinar Harian... malah Harakah dengan Suara Keadilan pun saya baca juga. Tapi kalau bubuh sumber sahaja tapi gaya penulisan berat sebelah pun tak guna juga. Lagi satu, bukankah para penyelia sudah berkali-kali mengingatkan anda bahawa Wikipedia bukanlah koran (surat khabar) politik...? Lebih baik anda hafalkan ini dan ini terlebih dahulu. - Hezery99 (bincang) 09:46, 13 April 2009 (UTC)

Usahlah kita bertengkar tentang pendirian politik. Saya pasti semua penyunting WP mempuyai matlamat yang sama untuk memajukan dan membangunkan WP sebagai sumber ensiklopedia bebas. Diagramma Della Verita (bincang) 16:32, 17 April 2009 (UTC)

Saya setuju. Namun, pelucutan jawatan Penyelia selalu dikaitkan dengan kes-kes penyalahgunaan yang lebih bersifat universal. Sama sekali saya membangkang pelucutan jawatan semata-mata disebabkan kes ini. - Pp.Mm.Cc. 18:09, 28 April 2009 (UTC)

Masing-masing ada kelemahan dan seseorang harus saling menegur dan seorang lagi harus mengakui kelemahannya dan menerima teguran dengan baik. Itu saja. Apapun, saya membangkang usul perlucutan ini. — Didie (bincang) 08:05, 10 Mei 2009 (UTC)

Templat Amaran[sunting sumber]

Adakah kita mempunyai templat khas beramaran kepada para pengguna yang mencipta/melakukan laku musnah di ms.wiki selain daripada Templat "subst:ujian"? Terima kasih. Zamwan (bincang) 03:21, 25 April 2009 (UTC)

Lihat Kategori:Templat amaran pengguna. ...Aurora... (b) 14:38, 27 April 2009 (UTC)

Terdapat 5 templat kesemuanya; bagi menyeragamkan penggunaan saya cadangkan,

  • {{{ujian}}} - Cadang untuk dihapuskan, bertindih dengan {{{ujian1}}}.
  • {{{ujian1}}} - Amaran pertama, sekiranya sengaja memasukkan maklumat yang bukan2 di dalam rencana sedia ada.
  • {{{ujian2}}} - Amaran pertama, sekiranya mencipta rencana baru dengan kandungan yang bukan2. Amaran kedua sekiranya masih membuat suntingan ke atas rencana sedia ada.
  • {{{ujian2a}}} - Sama seperti {{{ujian2}}}, cuma terdapat terjemahan di dalam bahasa Inggeris.
  • {{{ujian3}}} - Cadang untuk dihapuskan, atau perincian di dalam {{{ujian4}}} diletakkan di sini.
  • {{{ujian4}}} - Amaran terakhir, sebelum seseorang pengguna disekat.

Dari segi tindakan tatatertib, 2 kali amaran akan diberikan bagi pengguna yang mencipta rencana karut, dan 3 kali bagi pengguna yang membuat suntingan ke atas rencana sedia ada. Walaubagaimanapun, tindakan ke atas seseorang pengguna bebas diambil oleh seseorang penyelia (kerana ini hanya cadangan saya sahaja, supaya ms.wiki lebih kelihatan sistematik dan berdemokrasi). Terima kasih. Zamwan (bincang) 15:09, 6 Mei 2009 (UTC)

Tujuan asal templat2 ini (lihat en:Template:Test):

  1. Kali pertama, ujian(=ujian1) atau ujian2/ujian2a
  2. Kali kedua, ujian3
  3. Kali ketiga, ujian4

Dari segi tindakan tatatertib, ketika ini saya dapati penyelia agak bebas mengambil tindakan bila dirasakan patut. Secara peribadi, saya lebih suka keadaan ini berkekalan, berbanding peraturan tegar yang wajib diikuti. Setiap orang berbeza, asalkan tidak terlampau sudahlah. ...Aurora... (b) 15:35, 6 Mei 2009 (UTC)

Salah laku dengan kata lucah atau fitnah akan dikenakan tindakan lebih berat. Yosri (bincang) 16:55, 6 Mei 2009 (UTC)

Perubahan templat Infobox animanga/Header[sunting sumber]

Saya lihat perubahan drastik telah berlaku kepada beberapa templat di Wikipedia BM, termasuk juga yang lain-lain mengikut perubahan yang terdapat pada Wikipedia Bahasa Inggeris. Saya mencadangkan supaya perubahan kembali dilakukan, meskipun saya mampu mengubahnya sendiri. Jika tiada bantahan saya akan mengubahnya kerana banyak rencana yang dicipta sebelum perubahan ini mengalami masalah pada bahagian header. - Pp.Mm.Cc. 18:07, 28 April 2009 (UTC)

Saya tak kisah sangat, cuma saya takut nanti di masa hadapan akan ada orang ubah semula. ...Aurora... (b) 14:26, 29 April 2009 (UTC)
Setuju, sebab nak sunting templat termasuk infobox bukannya senang, selalunya banyak main "cuba-jaya" (trial-and-error). Kalau kita semua rasa selesa dengan apa yang ada, sebolehnya kita kekalkan, tapi kalau rasa macam ketinggalan tu kita ubah sajalah... tapi apa pun kalau nak ubah tu saya tak kisah sangat sebenarnya sebab ia lebih merupakan satu khidmat sukarela bagi sesiapa yang ada lebih komitmen. - Hezery99 (bincang) 07:46, 2 Mei 2009 (UTC)

Calon gambar pilihan mingguan[sunting sumber]

Saya cadangkan, bagi gambar yang gagal dalam pencalonan gambar pilihan dan minggu tersebut tidak mempunyai calon gambar lain, maka gambar pilihan yang akan dipaparkan pada minggu tersebut adalah gambar pada minggu sebelumnya. Contohnya, gambar pada minggu 32 telah gagal dalam pencalonan, maka gambar pada minggu 31 diteruskan pada minggu ke 32 <*)))>< Mr Ikan (bincang) 10:58, 3 Ogos 2009 (UTC)

Setuju[sunting sumber]

  • Symbol support vote.svg Setuju - Saya cadangkan ia disusun menurut jumlah undian, yang tertinggi pertama disiarkan, Yang berikutnya dipilih menurut kedudukan undian. Yosri (bincang) 11:12, 3 Ogos 2009 (UTC)
  • Symbol support vote.svg Setuju - Boleh sahaja. ...Aurora... (b) 14:53, 6 Ogos 2009 (UTC)
    • Symbol comment.svg - Buat undian dahulu sebelum mengisi mana-mana borang <*)))>< Mr Ikan (bincang) 11:12, 9 Ogos 2009 (UTC)
    • Symbol comment.svg - Saya kemaskan dulu tempat pencalonan, bila dah selesai, kita bina tatacara pencalonan baru <*)))>< Mr Ikan (bincang) 11:43, 9 Ogos 2009 (UTC)
  • Symbol support vote.svg Setuju - Dialu-alukan.Che (bincang) 19:26, 11 Ogos 2009 (UTC)

Tidak setuju[sunting sumber]


Dengan persetujuan ini, bermakna, masalah berkaitan Calon Gambar Pilihan telah selesai. Apa yang dibincangkan antara Aurora dan Mr Ikan dibawah adalah sebagai pendapat / cadangan baru semasa pengundian 203.82.91.102 16:14, 14 Ogos 2009 (UTC)

Tatacara pencalonan gambar pilihan[sunting sumber]

  • Baca kriteria untuk gambar pilihan dan pastikan bahawa gambar itu memenuhi kesemua syarat sebelum mencalonkannya.
  • Sila kemukakan tajuk, tarikh akhir pengundian dan ruangan keputusan seperti dibawah
==Minggu 35 2009==
===Undian===
:''Berakhir selewat-lewatnya pada 16 Ogos 2009''
<!-- {{ambox| type  = info| image = [[Imej:WikiVote.png|50px|Pengundian selesai]]| text  = '''Pengundian gambar ini telah selesai dan telahpun ditutup'''. <br> <small>Undi selepas tarikh tamat pengundian tidak akan diterima.</small>}} -->

===Keputusan===
[[Templat:WP:GP/Minggu 35 2009|Versi boleh ubah]] • [[Template:WP:GP dilindungi/Minggu 35 2009|Versi dilindungi]]

  • Jika anda mencalonkan sebuah gambar, sila isikan kod dibawah. Masukan kod tersebut sebelum tajuk Keputusan
===Calon 1===
{{WP:GP {{{1|{{{style|lalai}}}}}}
|imej=
|rencana=
|tajuk=
|teks=
|penyumbang=
}}

====Keterangan====

====Setuju====

====Tidak setuju====
  • tarikh akhir undian adalah pada hari ahad seminggu sebelum ia dipaparkan pada laman utama.
  • Selepas pengundian tamat, lakukan kerja-kerja suntingan pada templat dan bersedia untuk dipaparkan di Laman Utama.
  • Jika sesuatu calon gagal dalam minggu tersebut maka calon pada minggu sebelumnya kekal sebagai calon gambar pilihan.

Jika perlu tambah, ubah atau buang saya alu-alukan asalkan dipersetujui dan mempermudakan pencalonan gambar pilihan <*)))>< Mr Ikan (bincang) 12:52, 9 Ogos 2009 (UTC)

Saya ingat kena ada tempoh minimum undian dibuka. Takut nanti jadi kes calon pertama ditolak, kemudian calon kedua terus diterima sebab dicalonkan pada hari Sabtu. Cadangan saya 3 hari. ...Aurora... (b) 14:09, 10 Ogos 2009 (UTC)
yang saya buat kat atas tu contoh tatacara je... saya bagi contoh dengan situasi sebenar, Jika calon pertama ditolak seperti minggu 34, maka gambar minggu sebelumnya masih kekal sebagai gambar pilihan <*)))>< Mr Ikan (bincang) 14:29, 10 Ogos 2009 (UTC)
Saya cadangkan lagi, jika tiada seorangpun pengguna yang membuat pengundian, maka gambar minggu sebelumnya juga yang masih kekal sebagai gambar pilihan <*)))>< Mr Ikan (bincang) 14:33, 10 Ogos 2009 (UTC)
Tatacara tu ok pada saya, tapi tak sentuh kes yg saya sebut itu (calon 1 ditolak, calon 2 diterima, tapi undian calon 2 cuma dibuka sehari). Cadangan anda jika tiada siapa mengundi maka guna yg lama (kiranya ditolak lah), saya ok sahaja. ...Aurora... (b) 14:49, 10 Ogos 2009 (UTC)
Macam mana pula kalau kita buat tarikh tutup pencalonan. Kita buat pencalonan dulu selama 7 hari, lepas tu buat tempoh mengundi 7 hari dan tempoh pengurusan pula 7 hari. Ok tak? <*)))>< Mr Ikan (bincang) 15:11, 10 Ogos 2009 (UTC)
Lihat minggu 36 <*)))>< Mr Ikan (bincang) 15:16, 10 Ogos 2009 (UTC)
Tarikh tutup pencalonan? Rasa macam awal sangat pula (2 minggu sebelum). ...Aurora... (b) 15:32, 10 Ogos 2009 (UTC)
Jadual Proses Gambar Pilihan Mingguan
+---------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+
|Hari     |01|02|03|04|05|06|07|08|09|10|11|12|13|14|15|16|17|18|19|20|21|22|23|24|25|26|27|28|
+---------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+
|Tindakan |# |# |# |# |# |# |# |% |% |% |% |% |% |% |& |& |& |& |& |& |& |* |* |* |* |* |* |* |
+---------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+

# - Pencalonan
% - Undian
& - Proses pengemaskinian
* - Papar pada Laman Utama

<*)))>< Mr Ikan (bincang) 15:47, 10 Ogos 2009 (UTC)

Saya tak faham maksud dengan 2 minggu sebelum. Jadual saya cipta diatas macam mana?? <*)))>< Mr Ikan (bincang) 15:47, 10 Ogos 2009 (UTC)
Maksudnya sesuatu gambar itu kena dicalonkan 2 minggu sebelum dipaparkan (tarikh tutup calon hari 7, mula dipaparkan hari 22). ...Aurora... (b) 15:58, 10 Ogos 2009 (UTC)
Yup, macam itu la... ataupun Aurora ada idea lain? <*)))>< Mr Ikan (bincang) 16:41, 10 Ogos 2009 (UTC)
Cadangan saya tak payahlah tarikh tutup pencalonan, kompleks sangat. Tapi adakan masa minimum undian dibuka.
Ayatnya: Tarikh akhir undian adalah pada hari Ahad seminggu sebelum ia dipaparkan pada Laman Utama, tertakluk kepada tempoh minimum 3 hari selepas ia dicalonkan....Aurora... (b) 14:16, 11 Ogos 2009 (UTC)
Tempoh mengundi paling minimum 3 hari?? Saya kak faham sangat maksud tertakluk kepada tempoh minimum 3 hari selepas ia dicalonkan. Bolehkah saudara Aurora tunjukkan seperti jadual <*)))>< Mr Ikan (bincang) 16:00, 11 Ogos 2009 (UTC)
Sebenarnya, kalau kita tutup tarikh pencalonan pun boleh juga, sebabnya pada hari tarikh tersebut ditutup, pencalonan yang baru pula dibuka pada minggu seterusnya. Contohnya, pencalonan minggu 36 ditutup pada 16 Ogos 2009 dan pada masa yang sama, pencalonan pada minggu 37 dibuka dan ditutup pada 23 Ogos 2009. Bermakna, pencalonan adalah berterusan juga, cuma ia terhad untuk sesuatu minggu. <*)))>< Mr Ikan (bincang) 16:06, 11 Ogos 2009 (UTC)
Jadual Proses Gambar Pilihan Mingguan
+---------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+
|Bulan    |                          Ogos                                   |                      September                            |
+---------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+
|Hari     |10|11|12|13|14|15|16|17|18|19|20|21|22|23|24|25|26|27|28|29|30|31|01|02|03|04|05|06|07|08|09|10|11|12|13|14|15|16|17|18|19|20|
+---------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+
|Minggu36 |# |# |# |# |# |# |# |% |% |% |% |% |% |% |& |& |& |& |& |& |& |* |* |* |* |* |* |* |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
+---------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+
|Minggu37 |  |  |  |  |  |  |  |# |# |# |# |# |# |# |% |% |% |% |% |% |% |& |& |& |& |& |& |& |* |* |* |* |* |* |* |  |  |  |  |  |  |  |
+---------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+
|Minggu38 |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |# |# |# |# |# |# |# |% |% |% |% |% |% |% |& |& |& |& |& |& |& |* |* |* |* |* |* |* |
+---------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+

# - Pencalonan
% - Undian
& - Proses pengemaskinian
* - Papar pada Laman Utama

Jadual untuk minggu 36, 37, 38 <*)))>< Mr Ikan (bincang) 16:19, 11 Ogos 2009 (UTC)


  • Apa kata kita berhenti sebentar dan lihat kembali, apakah masalah yg dihadapi baru2 ni? Jawapannya ialah cuma satu gambar yang dicalonkan pada satu minggu namun gambar tersebut tidak dapat dipersetujui sebagai gambar pilihan.
  • Adakah dengan menetapkan tarikh tutup pencalonan 2 minggu awal dapat menyelesaikan masalah ini? Tidak.
  • Adakah dengan menetapkan tempoh minimum undian dibuka (katakan 3 hari) dapat menyelesaikan masalah ini? Ya.
  • Bagaimana? Contoh: Katakan pada hari Sabtu gambar 1 nampak macam akan gagal, maka saya calonkan gambar lain. Pengguna lain mempunyai masa selama 3 hari untuk mengundi, iaitu sehingga hari Selasa. Katakan pada hari Ahad pula (sehari selepas pencalonan saya), anda mencalonkan gambar ketiga, maka semua orang mempunyai masa sehingga Rabu untuk mengundi.

...Aurora... (b) 14:19, 12 Ogos 2009 (UTC)

  • Ya, memang satu gambar je. Tetapi telah digantikan dengan gambar minggu seterusnya kerana ia mendapat lebihan undi setuju. Macam mana katakan minggu seterusnya tu gagal jugak?? dah tentu dah tiada calon.
  • Tidak, tetapi saya hanya mencadangkan untuk ditambahkan pada tatacara pencalonan. Jika kita bagi tempoh untuk pencalonan mungkin lebih banyak yang nak jadi calon sebelum tarikh pengundian. Cuba ingat kembali, pada minggu ke 27, 28, 29, 30, 31 dan minggu seterusnya 34 & 35, kita tak bagi tempoh untuk pencalonan, hanya satu je gambar yang dicalonkan, itupun yang telah tersedia kat templat.
  • Rasanya tidak jika tidak mengadakan tarikh tutup pencalonan. Ini kerana, jika tarikh akhir pengundian adalah 17 Ogos & gambar dicalonkan 15 Ogos, bermakna, ia tidak mencapai tempoh minimum (contoh 3 hari).
  • Saya tak berapa setuju, kalau dah tentu dah gagal, kita kekalkan gambar minggu lepas. Bermakna masalah pada perkara pertama tadi tidak berlaku.

30 minit saya nak karang ayat untuk dijadikan jawapan agar saudara mudah faham. <*)))>< Mr Ikan (bincang) 17:05, 12 Ogos 2009 (UTC)

  • Perkara pertama ini cuma merupakan penyataan masalah.
  • Perkara kedua ini cadangan anda. Memandangkan anda juga bersetuju ia tidak membantu menyelesaikan masalah, jadi apa gunanya?
  • Perkara ketiga ini cadangan saya. Sebab itulah saya pakai ayat "tertakluk kepada tempoh minimum 3 hari selepas ia dicalonkan". Kalau calon pada 15, tarikh tutup ialah 18, bukan 17.
  • Perkara keempat ini penjelasan perkara ketiga. Ia membolehkan pencalonan terus dilakukan sehingga 17hb. Jadi sekiranya ada pencalonan pada 17hb, undian akan ditutup pada 20hb.

...Aurora... (b) 02:29, 13 Ogos 2009 (UTC)

Emm... Saya rasa elok kita tanya pengguna lain, cadangan siapa yang lebih baik. Cadangan saya adalah seperti carta diatas dan jika tiada calon yang berjaya pada minggu tersebut, maka gambar minggu sebelumnya sebagai gambar pilihan <*)))>< Mr Ikan (bincang) 11:16, 13 Ogos 2009 (UTC)

Ok. Saya pun dah tak tahu macam mana tak terangkan lagi. ...Aurora... (b) 14:12, 13 Ogos 2009 (UTC)
Calon Gambar Pilihan yg gagal iaitu untuk Minggu 32, bukan disebabkan oleh kualiti gambar yang tidak memenuhi syarat tetapi disebabkan beberapa perkara teknikal seperti "penerangan GP" yang memiliki pautan merah dan GP tidak dimasukkan dalam artikel yg berkaitan. Saya percaya perkara ini sepatutnya tidak menjadi perkara yg serius sekiranya kita semua berkerjasama untuk memenuhi syarat2 yg ditetapkan sebelum dipaparkan di Laman Utama. Saya cadangkan selepas ini pencalonan GP dibuat tanpa memaparkan keterangan gambar. Zamwan (bincang) 03:58, 14 Ogos 2009 (UTC)
Walau apapun ia telah gagal. Dan gambar lain telah digantikan. Apa pandangan saudara Zamwan tentang cadangan saya dan Aurora?? Cadangan saya adalah seperti carta diatas (Ada minggu pencalonan, minggu pengundian, minggu pengemaskinian dan minggu dipaparkan dilaman utama) dan ini <*)))>< Mr Ikan (bincang) 08:27, 14 Ogos 2009 (UTC)
Nampaknya orang lain tiada pandangan. Jadi tatacara sedia ada kekal, tertakluk kepada bahagian #Calon gambar pilihan mingguan di atas. ...Aurora... (b) 14:45, 16 Ogos 2009 (UTC)
Tatacara kekal. Tapi, saya dah tak guna mengikut tatacara sedia ada iaitu perkara 2, 3, 4, 6 dan 7. Perkara ke 7 tu saya tak guna jugak sebab kita akan terus ke perkara 8. Jika kita guna juga tatacara sedia ada tu, merumitkan semasa pencalonan. Bermula pada minggu 36 dan 37 saya buat pencalonan menggunakan kod biasa je, hasilnya sama juga dengan mengikut tatacara sedia ada. <*)))>< Mr Ikan (bincang) 15:25, 17 Ogos 2009 (UTC)
Jika begitu, mungkin anda mahu menulis semula tatacara itu. ...Aurora... (b) 14:44, 18 Ogos 2009 (UTC)

Memang saya mahu tulis balik tatacara tu.. tapi tak sempat, sibuk sikit <*)))>< Mr Ikan (bincang) 07:19, 23 Ogos 2009 (UTC)

Satu lagi soalan saya, macam mana jika berlaku calon 1 dan calon 2 mendapat undian yang sama (seri)? Gambar mana yang akan dipilah? <*)))>< Mr Ikan (bincang) 14:39, 25 Ogos 2009 (UTC)
Mengikut tatacara 7: "sekiranya terdapat dua pencalonan dengan jumlah undian yang sama, maka calon yang terlebih dahulu dicalonkan akan dikira sebagai pemenang, manakala calon kedua akan dicalonkan sebagai Gambar Pilihan pada minggu berikutnya". ...Aurora... (b) 15:07, 25 Ogos 2009 (UTC)
Berapakah saiz resolusi minimum bagi imej format svg? contoh Fail:Rubik's cube.svg mempunyai resolusi rendah tetapi pernah dicalonkan sebagai picture of the year?? <*)))>< Mr Ikan (bincang) 12:54, 15 September 2009 (UTC)
Saya petik kriteria en.wiki: Note that vector graphics in SVG format can have a nominal size much smaller than this, as by their nature they can be infinitely scaled without loss of quality. Jadi saya kira boleh. ...Aurora... (b) 15:20, 15 September 2009 (UTC)

Cadangan Mempromosikan Wikipedia bahasa Melayu sempena Bulan Semarakkan Bahasa Kebangsaan[sunting sumber]

Assalamualaykum dan Salam sejahtera. Pada kesempatan ini saya ingin mengemukakan cadangan berkenaan bagaimana cara untuk kita mempromosikan Wikipedia bahasa Melayu kepada masyarakat umum khususnya di Malaysia.

Memandangkan di Malaysia kini Kerajaan Malaysia melalui Dewan Bahasa dan Pustaka sedang melaksanakan kempen Semarakkan Bulan bahasa Melayu sepanjang bulan Oktober dan November ini. Ada baiknya jika pihak pengurusan Wikipedia bahasa Melayu boleh mengambil kesempatan ini dengan melaksanakan lebih banyak promosi berkaitan Wiki ini kepada umum sebagai contoh:

1. Memperbanyakkan tag dan iklan mini berkenaan Wikipedia bahasa Melayu di dalam laman blog dan laman sesawang yang banyak dilayari oleh umum.

2. Meningkatkan lebih banyak kesedaran masyarakat tentang kebaikan menyunting di Wikipedia bahasa Melayu dengan betul dan tuntas.

3. menarik lebih banyak penglibatan agensi kerajaan dan swasta dalam menjadikan Wikipedia bahasa Melayu sebagai medium pamangkalan data, rencana dan informasi yang unggul dan berkualiti dengan cara:

  • Menaja Wikipedia melalui suntingan kewangan.
  • Merancakkan penterjemahan rencana bahasa asing yang berkualiti dan berkuantiti tinggi kedalam bahasa Melayu di dalam Wikipedia bahasa Melayu.
  • Mempromosikan Wikipedia sebagai medium dan jenama penyampaian ilmu yang unggul yang mampu menyalurkan pelbagai maklumat ke peringkat tempatan dan antarabangsa.

Smim90 (bincang) 07:37, 20 Oktober 2009 (UTC)

Silakan. Sekiranya anda mempunyai jalan yang mungkin tidak dimiliki orang lain maka gunalah. Saya percaya kita semua sentiasa berusaha memperkenalkan WBM kepada ramai. ...Aurora... (b) 14:15, 20 Oktober 2009 (UTC)
Setuju..Che (bincang) 18:18, 20 Oktober 2009 (UTC)
Saya telah meletakan pautan WBM di laman facebook saya. Zamwan (bincang) 07:16, 21 Oktober 2009 (UTC)
Saya pun letak dekat Friendster dan tandatangan pada email. Zamwan, ape link laman Facebook saudara? <*)))>< Mr Ikan (bincang) 13:19, 12 November 2009 (UTC)