Senarai bahasa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Senarai bahasa-bahasa di dunia adalah berhuruf mengikut nama Melayu. Senarai struktur lebih juga boleh didapati:

Ethnologue menyenaraikan sekitar 7,330 bahasa utama dalam indeks nama bahasanya (lihat pautan luar) dan membezakan sekitar 39,491 nama bahasa dan dialek altenatif. Bagaimanapun, dalam rencana ini, hanya sedikit diberikan.

Senarai ini mengendalikan dengan bahasa khusus, dan termasuk hanya bahasa semulajadi dituturkan atau diisyaratkan oleh manusia. Untuk jenis maklumat lain tentang bahasa lihat:

A[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Abanyom (Bantu)
  2. Bahasa Abaza (Kaukasia Barat Laut)
  3. Bahasa Abkhaz (Kaukasia Barat Laut)
  4. Bahasa Adele (Kwa)
  5. Bahasa Afar (Cushitik)
  6. Bahasa Afrikaans (Jermanik)
  7. Bahasa Ainu (Pencilan)
  8. Bahasa Akkadia (Semitik) (pupus)
  9. Bahasa Albania (Indo-Eropah)
  10. Bahasa Algonquin (Algonquian)
  11. Bahasa Allar (Dravidia)
  12. Bahasa Alsatian (Jermanik)
  13. Bahasa Altay (Turkik)
  14. Bahasa Alutor (Chukotko-Kamchatkan)
  15. Bahasa Amdang (Nilo-Sahara)
  16. Bahasa Arab (Semitik)
  17. Bahasa Aragones (Romawi)
  18. Bahasa Aramia (Semitik)
  19. Bahasa Are (Melayu-Polinesia)
  20. Bahasa Armenia (Indo-Eropah)
  21. Bahasa Arvanitik (dialek Albania) (Indo-Eropah)
  22. Bahasa Assam (Indo-Iran)
  23. Bahasa Asturia (Romawi)
  24. Bahasa Avar (Kaukasia Timur Laut)
  25. Bahasa Aymara (Aymaran)
  26. Bahasa Azeri (Turkik)

B[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Badaga (Dravidia)
  2. Bahasa Balti (Tibeto-Burma)
  3. Bahasa Banjar (Melayu-Polinesia)
  4. Bahasa Bashkir (Turkik)
  5. Bahasa Basque (Pencilan)
  6. Bahasa Bavaria (Jermanik)
  7. Bahasa Bawean (Melayu-Polinesia)
  8. Bahasa Belanda (Jermanik)
  9. Bahasa Belarus (Slavik)
  10. Bahasa Bellari (Dravidia)
  11. Bahasa Bemba (Bantu)
  12. Bahasa Bengali (Indo-Aryan)
  13. Bahasa Bezhta (Kaukasia Timur Laut)
  14. Bahasa Bhojpuri (Indo-Arya)
  15. Bahasa Bislama (Kreyol)
  16. Bahasa Bosnia (Slavik)
  17. Bahasa Breton (Celtic)
  18. Bahasa Bugis (Melayu-Polinesia)
  19. Bahasa Bulgaria (Slavik)
  20. Bahasa Burma (Tibeto-Burma)

C[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Catalonia (Romawi)
  2. Bahasa Cayuga (Iroquoian)
  3. Bahasa Cebuano (Melayu-Polinesia)
  4. Bahasa Chamorro (Melayu-Polinesia)
  5. Bahasa Chechen (Kaukasia Timur Laut)
  6. Bahasa Cherokee (Iroquoian)
  7. Bahasa Cheyenne (Algonquian)
  8. Bahasa Chichewa atau Nyanja (Bantu)
  9. Bahasa Chuvash (Turkik)
  10. Bahasa Cina (Sinitik)
  11. Bahasa Cornish (Celtic)
  12. Bahasa Corsica (Romawi)
  13. Bahasa Croatia (Slavik)
  14. Bahasa Cuyonon (Melayu-Polinesia)
  15. Bahasa Czech (Slavik)

D[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Dahlik (Semitik)
  2. Bahasa Dargin (Kaukasia Timur Laut)
  3. Bahasa Denmark (Jermanik)
  4. Bahasa Dida (Volta-Congo)
  5. Bahasa Divehi atau Maldivia (Indo-Aryan)
  6. Bahasa Dogri (Indo-Arya)
  7. Bahasa Dogrib atau Tli Cho (Athapaskan)
  8. Bahasa Dolgan (Turkik)
  9. Bahasa Dongxiang atau Santa (Mongolik)
  10. Bahasa Duala (Bantu)

E[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Enets atau Yenisey Samoyed (Samoyedik)
  2. Bahasa Ekoti (Bantu)
  3. Bahasa Erzya (Finno-Ugrik)
  4. Bahasa Esperanto (Buatan)
  5. Bahasa Estonia (Finno-Ugrik)
  6. Bahasa Europanto (Buatan)
  7. Bahasa Even (Altaic)
  8. Bahasa Ewe (Volta-Congo)
  9. Bahasa Eyak (Na-Dené)
  10. Bahasa Ezha (Semitik)

F[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Fang (Bantu)
  2. Bahasa Faroese (Jermanik)
  3. Bahasa Fars (Iran)
  4. Bahasa Finland (Finno-Ugrik)
  5. Bahasa Friulia (Romawi)
  6. Bahasa Fon (Volta-Congo)
  7. Bahasa Fula atau Fulfulde atau Fulani (Atlantik)
  8. Bahasa Fur (Nilo-Sahara)

G[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Ga (Volta-Congo)
  2. Bahasa Gadaba (Dravidia)
  3. Bahasa Galicia (Romawi)
  4. Bahasa Gayo (Melayu-Polinesia)
  5. Bahasa Gaelik Scotland(Celtic)
  6. Bahasa Georgia (Kaukasia Selatan)
  7. Bahasa Gikuyu atau Kikuyu (Bantu)
  8. Bahasa Gondi (Dravidia)
  9. Bahasa Gothik (Jermanik) (pupus)
  10. Bahasa Greek (Indo-Eropah)
  11. Bahasa Guarani (Tupian)

H[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Amhara (Semitik)
  2. Bahasa Hakka (Sinitik)
  3. Bahasa Hausa (Afro-Asia)
  4. Bahasa Hiligaynon atau Ilonggo (Melayu-Polinesia)
  5. Bahasa Hindi (Indo-Aryan)
  6. Bahasa Hiri Motu (Kreol)
  7. Bahasa Hokkien (Sinitik)
  8. Bahasa Hungary (Finno-Ugrik)

I[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Iban (Bahasa-bahasa Melayu-Polinesia)
  2. Bahasa Ibanag (Melayu-Polinesia)
  3. Bahasa Ibrani (Semitik)
  4. Bahasa Iceland (Jermanik)
  5. Bahasa Ido (Buatan)
  6. Bahasa Igbo atau Ibo atau Biafra (Volta-Congo)
  7. Bahasa Ikiribati atau Gilbertese (Melayu-Polinesia)
  8. Bahasa Ilokano atau Ilocano (Melayu-Polinesia)
  9. Bahasa Indonesia (Melayu-Polinesia)
  10. Bahasa Inggeris (Jermanik)
  11. Bahasa Inggeris Kuno (Jermanik)
  12. Bahasa Interlingua (Buatan)
  13. Bahasa Inuktitut (Eskimo-Aleut)
  14. Bahasa Irish (Celtic)
  15. Bahasa Itali (Romawi)

J[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Jalaa (tidak diklasifikasikan, kemungkinan Niger-Congo)
  2. Bahasa Jawa (Melayu-Polinesia)
  3. Bahasa Jepun (Pencilan)
  4. Bahasa Jerman (Jermanik)
  5. Bahasa Jibbali atau Shehri (Semitik)
  6. Bahasa Jongkha (Tibeto-Burma)

K[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Kadazan (Melayu-Polinesia)
  2. Bahasa Kannada (Dravidia)
  3. Bahasa Kantonis (Sinitik)
  4. Bahasa Kaonde atau Chikaonde (Bantu)
  5. Bahasa Kazakh (Turkik)
  6. Bahasa Kapampangan (Melayu-Polinesia)
  7. Bahasa Khmer (Austro-Asia)
  8. Bahasa Kinyarwanda (Bantu)
  9. Bahasa Kirghiz atau Kyrgyz (Turkik)
  10. Bahasa Kirundi (Bantu)
  11. Bahasa Kongo atau Kikongo (Bantu)
  12. Bahasa Korea (Pencilan)
  13. Bahasa Kurdish (Iran)

L[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Lakota atau Lakhota atau Teton (Siouan)
  2. Bahasa Latin (Romawi) (pupus, bahasa liturgikal)
  3. Bahasa Latvia (Baltik)
  4. Bahasa Lao atau Laotian (Tai-Kadai)
  5. Bahasa Laz atau Lazuri (Kaukasia Selatan)
  6. Bahasa Lepontik (Celtic) (pupus)
  7. Bahasa Lezgi atau Agul (Kaukasia Timur Laut)
  8. Bahasa Lingala (Bantu)
  9. Bahasa Lishana Deni (Semitik)
  10. Bahasa Lishanid Noshan atau Lishana Didan (Semitik)
  11. Bahasa Lithuania (Baltik)
  12. Bahasa Lojban (Buatan)
  13. Bahasa Lozi atau Silozi (Bantu)
  14. Bahasa Luganda (Bantu)
  15. Bahasa Lunda atau Chilunda (Bantu)
  16. Bahasa Lushootseed (Salishan)
  17. Bahasa Luri (Iran)
  18. Bahasa Luvale (Bantu)
  19. Bahasa Luxembourg (Jermanik)

M[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Macedonia (Slavik)
  2. Bahasa Madura (Melayu-Polinesia)
  3. Bahasa Makua (Bantu)
  4. Bahasa Malagasi (Melayu-Polinesia)
  5. Bahasa Malayalam (Dravidia)
  6. Bahasa Mahl (Indo-Arya)
  7. Bahasa Malta (Semitik)
  8. Bahasa Malvi atau Malavi atau Ujjaini (Indo-Arya)
  9. Bahasa Mandaean (Semitik)
  10. Bahasa Manx (Celtic) (pupus)
  11. Bahasa Manyika (Bantu)
  12. Bahasa Maori (Melayu-Polinesia)
  13. Bahasa Maranao (Melayu-Polinesia)
  14. Bahasa Marathi (Indo-Arya)
  15. Bahasa Marshall atau Ebon (Melayu-Polinesia)
  16. Bahasa Masaba (Bantu)
  17. Bahasa Mehri atau Mahri (Semitik)
  18. Bahasa Melayu (Melayu-Polinesia)
  19. Bahasa Mentawai (Melayu-Polinesia)
  20. Bahasa Minangkabau (Melayu-Polinesia)
  21. Bahasa Merya (Finno-Ugrik) (pupus)
  22. Bahasa Mohawk (Iroquoian)
  23. Bahasa Moksha (Finno-Ugrik)
  24. Bahasa Moldova (Roman)
  25. Bahasa Molengue (Bantu)
  26. Bahasa Mongol (Mongolik)

N[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Naiki (Dravidia)
  2. Bahasa Nama (Khoisan)
  3. Bahasa Nahuatl (Uto-Aztek)
  4. Bahasa Nauru (Melayu-Polinesia)
  5. Bahasa Navajo atau Navaho (Na-Dené)
  6. Bahasa Ndebele (Bantu)
  7. Bahasa Ndonga (Bantu)
  8. Bahasa Neapolitan (Romawi)
  9. Bahasa Nenets atau Yurak (Samoyedik)
  10. Bahasa Nepal Bhasa atau Newari (Tibeto-Burma)
  11. Bahasa Nepali (Indo-Arya)
  12. Bahasa Nganasan atau Tagvi (Samoyedik)
  13. Bahasa Ngumba (Bantu)
  14. Bahasa Niue atau Niuean (Melayu-Polinesia)
  15. Bahasa Nivkh atau Gilyak (Pencilan)
  16. Bahasa Nogai (Turkik)
  17. Bahasa Norn (Jermanik) (pupus)
  18. Bahasa Norway (Jermanik)
  19. Bahasa Nuxálk atau Bella Coola (Salishan)

O[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Occitan (Romawi)
  2. Bahasa Ojibwe atau Ojibwa atau Chippewa (Algonquian)
  3. Bahasa Omagua (Tupian)
  4. Bahasa Ongota (Afro-Asia)
  5. Bahasa Oriya (Indo-Arya)
  6. Bahasa Ossetic atau Ossetian (Iran)

P[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Palau (Melayu-Polinesia)
  2. Bahasa Pangasinan (Melayu-Polinesia)
  3. Bahasa Punjabi atau Panjabi atau Gurmukhi (Indo-Arya)
  4. Bahasa Parsi atau Farsi (Iran)
  5. Bahasa Pashtu atau Pashto atau Pushto (Iran)
  6. Bahasa Pentlatch atau Puntlatch (Salishan) (pupus)
  7. Bahasa Perancis (Romawi)
  8. Bahasa Phalura (Indo-Arya)
  9. Bahasa Phoenicia (Semitik) (pupus)
  10. Bahasa Picard (Romawi)
  11. Bahasa Pirahã (Mura)
  12. Bahasa Polabian (Slavik) (pupus)
  13. Bahasa Poland (Slavik)
  14. Bahasa Portugis (Romawi)

Q[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Qashqai atau Ghasghai (Turkik)
  2. Bahasa Qatabanian (Semitik) (pupus)
  3. Bahasa Quechua (Quechua)
  4. Bahasa Quenya (Buatan)

R[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Rapa Nui (Melayu-Polinesia)
  2. Bahasa Rarotongan (Melayu-Polinesia)
  3. Bahasa Ratagnon atau Datagnon atau Latagnun (Melayu-Polinesia)
  4. Bahasa Romblomanon (Melayu-Polinesia)
  5. Bahasa Romania (Romawi)
  6. Bahasa Romansh atau Rhaeto-Romance (Romawi)
  7. Bahasa Rotokas (Papua Timur)
  8. Bahasa Runyankole atau Nyankore (Bantu)
  9. Bahasa Rusia (Slavik)

S[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Salar (Turkik)
  2. Bahasa Sama-Bajau (Melayu-Polinesia)
  3. Bahasa Sangho (Kreol)
  4. Bahasa Sanskrit (Indo-Arya) (pupus, bahasa suci)
  5. Bahasa Sara (Melayu-Polinesia)
  6. Bahasa Sardinia (Romawi)
  7. Bahasa Sawai (Melayu-Polinesia)
  8. Bahasa Scotland (Jermanik)
  9. Bahasa Sepanyol (Romawi)
  10. Bahasa Serbia (Slavik)
  11. Bahasa Seselwa (Kreol)
  12. Bahasa Sesotho (Bantu)
  13. Bahasa Setswana atau Tswana (Bantu)
  14. Bahasa Shikomor atau Comoros (Bantu)
  15. Bahasa Shimaore (Bantu)
  16. Bahasa Shona (Bantu)
  17. Bahasa Sika (Melayu-Polinesia)
  18. Bahasa Sindarin (Buatan)
  19. Bahasa Sindhi (Indo-Arya)
  20. Bahasa Sinhala (Indo-Arya)
  21. Bahasa Sicilian (Romawi)
  22. Bahasa Slavey (Athabaskan)
  23. Bahasa Slovak (Romawi)
  24. Bahasa Slovenia atau Slovene (Romawi)
  25. Bahasa Soqotri (Semitik)
  26. Bahasa Soddo atau Kistane (Semitik)
  27. Bahasa Somali (Cushitik)
  28. Bahasa Sonjo atau Temi (Bantu)
  29. Bahasa Sranan Tongo (Kreol)
  30. Bahasa Suba (Bantu)
  31. Bahasa Sunda (Melayu-Polinesia)
  32. Bahasa Swahili (Bantu)
  33. Bahasa Swazi atau Swati atau Siswati atau Seswati (Bantu)
  34. Bahasa Sweden (Jermanik)
  35. Bahasa Suryani (Semitik)

B Bahasa Samoa

T[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Tabasaran atau Tabassaran (Kaukasia Timur Laut)
  2. Bahasa Tagalog (Melayu-Polinesia)
  3. Bahasa Tahiti (Melayu-Polinesia)
  4. Bahasa Talossan (Buatan)
  5. Bahasa Talysh (Iran)
  6. Bahasa Tamil (Dravidia)
  7. Bahasa Tajik (Iran)
  8. Bahasa Tat atau Tati (Iran)
  9. Bahasa Tatar (Turkik)
  10. Bahasa Tausug (Melayu-Polinesia)
  11. Bahasa Telugu (Dravidia)
  12. Bahasa Tetum (Melayu-Polinesia)
  13. Bahasa Thai (Tai-Kadai)
  14. Bahasa Tigrinya (Semitik)
  15. Bahasa Toda (Dravidia)
  16. Bahasa Tokelau (Melayu-Polinesia)
  17. Bahasa Tok Pisin (Kreol)
  18. Bahasa Tonga (Bantu)
  19. Bahasa Tongan (Melayu-Polinesia)
  20. Bahasa Tsat (Melayu-Polinesia)
  21. Bahasa Tshiluba atau Luba-Kasai atau Luba-Lulua (Bantu)
  22. Bahasa Tsonga (Bantu)
  23. Bahasa Tu atau Monguor (Mongolik)
  24. Bahasa Tulu (Dravidia)
  25. Bahasa Tumbuka (Bantu)
  26. Bahasa Tupinkin (Tupi-Guarani)
  27. Bahasa Turki (Turkik)
  28. Bahasa Turki Uthmaniyyah (Turkik)
  29. Bahasa Turkmen (Turkik)
  30. Bahasa Turoyo (Semitik)
  31. Bahasa Tuvalu (Melayu-Polinesia)

U[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Udmurt atau Votyak (Finno-Ugrik)
  2. Bahasa Uighur atau Uyghur (Turkik)
  3. Bahasa Ukraine (Slavik)
  4. Bahasa Urdu (Indik)
  5. Bahasa Uripiv (Melayu-Polinesia)
  6. Bahasa Uzbek (Turkik)

V[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Vafsi (Iran)
  2. Bahasa Vakaviti (Melayu-Polinesia)
  3. Bahasa Venetia (Romawi)
  4. Bahasa Veps (Finno-Ugrik)
  5. Bahasa Vietnam (Austro-Asia)
  6. Bahasa Volapük (Buatan)
  7. Bahasa Vőro (Finno-Ugrik)
  8. Bahasa Votik atau Votian (Finno-Ugrik)

W[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Waddar (Dravidia)
  2. Bahasa Waima atau Roro (Melayu-Polinesia)
  3. Bahasa Wakhi (Iran)
  4. Bahasa Wales (Celtic)
  5. Bahasa Walonia (Romawi)
  6. Bahasa Waray-Waray atau Binisaya (Melayu-Polinesia)
  7. Bahasa Wolof (Niger-Congo)
  8. Bahasa Wu (Sinitik)

X[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa ǀXam (Khoisan) (pupus)
  2. Bahasa Xhosa (Bantu)
  3. Bahasa Xiang (Sinitik)
  4. Bahasa Xibe atau Sibo (Tungusik)
  5. Bahasa !Xóõ (Khoisan)

Y[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Yanyuwa (Australia)
  2. Bahasa Yauma (Bantu)
  3. Bahasa Yi (Tibeto-Burma)
  4. Bahasa Yiddish (Jermanik)
  5. Bahasa Yoruba (Niger-Congo)

Z[sunting | sunting sumber]

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Bahasa Zay atau Zway (Semitik)
  2. Bahasa Zazaki (Iran)
  3. Bahasa Zhuang (Tai-Kadai)
  4. Bahasa Zulu (Niger-Congo) (Bantu)
  5. Bahasa Zuni (Pencilan)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]