Jabatan Pembangunan Kemahiran

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Jabatan Pembangunan Kemahiran
جابتن ڤمباڠونن كماهيرن
Coat of arms of Malaysia.png
Kerajaan Malaysia
Gambaran keseluruhan
JenisKerajaan
Ibu pejabatTingkat 7 - 8, Blok D4, Kompleks D, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62530 Putrajaya
Kakitangan647 (2018)
Belanjawan tahunanMYR 78,930,300 (2018)
Eksekutif Kerajaan
  • Nidzam Kamarulzaman, Ketua Pengarah
Agensi indukKementerian Sumber Manusia Malaysia
Dokumen-dokumen penting
  • Akta Pembangunan Kemahiran Kebangsaan 2006
Tapak webwww.dsd.gov.my

Jabatan Pembangunan Kemahiran (Tulisan Jawi: جابتن ڤمباڠونن كماهيرن) merupakan salah sebuah daripada Jabatan dan agensi yang terletak di bawah bidang kuasa Kementerian Sumber Manusia Malaysia.

Jabatan Pembangunan Kemahiran merupakan agensi Kerajaan yang dipertanggungjawabkan bagi menggalak dan menyelaras strategi dan program latihan kemahiran sejajar dengan usaha untuk memperkasakan bidang kemahiran. Melalui agenda SkillsMalaysia yang diumumkan di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) oleh YAB Perdana Menteri pada 11 Januari 2011, Kerajaan berhasrat untuk mencapai 50 peratus tenaga kerja berkemahiran tinggi menjelang tahun 2020. Menyemarakkan lagi usaha ini, Kerajaan telah mengiktiraf Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) bagi tujuan kemasukan ke dalam 13 skim perkhidmatan awam.

Selaras dengan usaha mengarusperdana latihan kemahiran di Malaysia, karnival dan pertandingan kemahiran dianjurkan untuk mempromosi bidang-bidang kemahiran baru dan sedia ada di samping menarik minat lepasan sekolah dan menukar persepsi negatif masyarakat terhadap bidang latihan kemahiran. Justeru, adalah diharapkan masyarakat kini lebih yakin memilih latihan kemahiran sebagai opsyen kerjaya utama dan seterusnya menyumbang kepada usaha menjana ekonomi negara berpendapatan tinggi.

Ketua Pengarah[sunting | sunting sumber]

  • Datuk Dr. Pang Chau Leong


Pautan luar[sunting | sunting sumber]