Jabatan Imigresen Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Jabatan Imigresen Malaysia
جابتن ايميڬريسين مليسيا
Coat of arms of Malaysia.svg
Kerajaan Malaysia
Logo of Department of Immigration Malaysia.svg
Putrajaya Malaysia Ministry-of-Plantation-Industries-and-Commodities-02.jpg
Gambaran keseluruhan
Dibentuk1 Disember 1971; 49 tahun yang lalu (1971-12-01)
JenisKerajaan
Ibu pejabatNo. 15, Tingkat 1-7, (Podium), Persiaran Perdana, Presint 2, 62550 Putrajaya
Kakitangan496 (2018)
Belanjawan tahunanMYR 231,884,300 (2018)
Menteri bertanggungjawab
Eksekutif Kerajaan
  • Dato' Indera Khairul Dzaimee bin Daud, Ketua Pengarah
Agensi induk
Kementerian Dalam Negeri Malaysia
Dokumen-dokumen penting
  • Akta Imigresen 1959/63
Laman web rasmiwww.imi.gov.my

Jabatan Imigresen Malaysia (Tulisan Jawi: جابتن ايميڬريسين مليسيا) merupakan salah satu agensi di bawah Kementerian Dalam Negeri. Ia menyediakan perkhidmatan kepada warganegara Malaysia, Penduduk Tetap dan Warganegara Asing yang berkunjung ke Malaysia. Ibu pejabat pertama Jabatan Imigresen Malaysia terletak Pulau Pinang dan ditubuhkan pada tahun 1947. Ibu pejabat Imigresen dipindahkan beberapa kali dalam kawasan Kuala Lumpur sehingga pada bulan September 2004, di mana ia dipindahkan ke Wilayah Persekutuan Putrajaya. Perpindahan ini dilakukan secara berperingkat sebagai langkah untuk memastikan proses kerja dapat dijalankan dengan sempurna.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

1. Pada tahun-tahun awal sebelum Perang Dunia II, Jabatan Imigresen melakukan kerja pengawasan dan pemeriksaan yang melibatkan pemeriksaan pelancong dan dokumen perjalanan di pintu masuk.

2. Urusan imigresen ditadbir oleh Pegawai Kanan Perkhidmatan Awam Tanah Melayu yang diberi gelaran 'Pegawai Imigresen Negeri Selat dan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu'. Dia dibantu oleh Timbalan Pegawai Imigresen, yang sebenarnya seorang pegawai polis, untuk sementara waktu ke jawatan tersebut. Mereka berpusat di Pulau Pinang yang merupakan pintu masuk utama ke Tanah Melayu. Tempat masuk lain adalah Changloon, Padang Besar, Kroh dan Port Swettenham. Pusat pentadbiran berpusat di Singapura.

3. Selepas Perang Dunia II, Jabatan Imigresen dikenali sebagai Biro Pelarian dan Pelupusan Orang yang berpusat di Kuala Lumpur dan diketuai oleh Pegawai Pentadbiran Tentera British. Peranan utamanya adalah membawa orang yang terdampar di negara lain akibat Perang Dunia II kembali ke Malaysia.

4. Undang-undang imigrasi pertama adalah Ordinan Sekatan Penumpang 1922, yang dikuatkuasakan pada 21 Julai 1922 untuk mengatur kemasukan ke negara ini. Pada tahun 1930, Ordinan Sekatan Imigresen Aliens telah diberlakukan untuk mengatur kedatangan dan untuk mengawasi pekerja terutama dari China tempat sistem kuota digunakan. Kajian semula undang-undang dilakukan sebagai langkah untuk meningkatkan kawalan. Aliens Ordinance 1932 berkuatkuasa pada 1 April 1933.

5. Perjanjian pembentukan Negeri-negeri Melayu Bersekutu dan Pengisytiharan Darurat pada tahun 1948 membawa kepada Undang-Undang Imigrasi dan Pasport yang lebih baik yang merangkumi yang berikut: Peraturan Darurat (Sekatan Perjalanan) 1948 Ordinan Pasport 1949 Peraturan Pasport 1949 dan Peraturan Darurat (Kemasukan Darat Dari Thailand) 1949 6. Undang-undang imigresen yang digunakan semasa Keadaan Darurat digantikan oleh Ordinan Imigresen 1952. Ia menjadi undang-undang imigrasi utama digunakan untuk mengatur dan memantau kemasukan semua warganegara Britain, orang-orang di bawah jajahan Inggeris dan 'orang asing' ke Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. Undang-undang ini juga dikuatkuasakan di Singapura.

7. Jabatan Imigresen kemudian diletakkan di bawah pentadbiran Kementerian Luar Negeri. Selain bertanggungjawab untuk mengawal kemasukan, Jabatan Imigresen juga bertanggungjawab untuk: Mengeluarkan pasport di pejabat penerbit pasport di Singapura, Pulau Pinang, Pejabat Penduduk dan pejabat penasihat British; Penerbitan visa dan permohonan kewarganegaraan untuk negara-negara Komanwel atas nama kerajaan Britain 8. Setelah merdeka, The Immigration Ordinance 1959, The Immigration Regulations 1959 dan The Passport Ordinance 1960 diperkenalkan untuk menggantikan The Immigration Ordinance 1949. Undang-undang ini memberikan kuasa yang lebih besar untuk mengatur kemasukan orang asing dan pelawat ke Negeri-Negeri Melayu Bersekutu.

9. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 telah memperluaskan syarat imigresen ke negeri-negeri Sabah dan Sarawak. Akta Imigresen (Peruntukan Peralihan) 1963 digubal untuk melindungi kepentingan kedua-dua Negara. Selain mengawal dan mengawal masuk dan keluar bukan warganegara, pejabat imigresen Sabah dan Sarawak juga mengawal kemasukan warganegara Malaysia yang berasal dari Semenanjung Malaysia (Malaysia Barat).

10. Pada tahun 1964, pengurusan urusan imigresen diletakkan di bawah Kementerian Dalam Negeri. Pentadbiran diserahkan kepada rakyat Malaysia. Ibrahim bin Ali dilantik sebagai Pengawal Imigresen Nasional yang pertama. Pelantikan itu dilakukan pada 1 Januari 1967. Bermula dari 13 April 1965, ibu pejabat imigresen bertempat di Jalan Tugu, Kuala Lumpur.

11. Pada 1 Disember 1971, urusan pentadbiran imigresen Negeri-negeri Melayu berada di bawah Ibu Pejabat Imigresen Malaysia. Undang-undang imigresen yang dikuatkuasakan pada masa itu dikaji semula dan pada tahun 1974, peruntukan khas untuk negeri-negeri Sabah dan Sarawak dimasukkan. Akta Imigresen 1959/63 (Akta No. 155) dan Akta Pasport 1966 (Akta No. 150) digunakan di seluruh negara. Akta ini disemak dan dipinda dari semasa ke semasa mengikut keadaan dan keperluan semasa. Tajuknya, Pengawal Imigresen digantikan dengan Ketua Pengarah Imigresen pada tahun 1969.

12. Sejak ditubuhkan pada tahun 1947, Ibu Pejabat Jabatan Imigresen Malaysia berada di Pulau Pinang. Pada 13 April 1965, Ibu Pejabat Imigresen dipindahkan ke Jalan Tugu, Kuala Lumpur. Pada Januari 1981, pejabat tersebut berpindah ke Bangunan BUKOTA, Jalan Pantai Baharu, Kuala Lumpur, sebelum berpindah ke Pusat Bandar Damansara, Kuala Lumpur pada tahun 1988. Kini, ibu pejabat Jabatan Imigresen Malaysia terletak di Putrajaya. Perpindahan premis bermula pada bulan September 2004 dan dilakukan secara berperingkat untuk memastikan kualiti perkhidmatan kepada masyarakat terjaga.

Senarai perkhidmatan[sunting | sunting sumber]

Berikut adalah fungsi Jabatan :

  1. Mengeluarkan Pasport dan Dokumen Perjalanan kepada warganegara dan penduduk tetap
  2. Mengeluarkan Visa, Pas dan Permit kepada warganegara asing yang memasuki Malaysia
  3. Mengawal selia pergerakan keluar masuk orang di pintu-pintu masuk yang diwartakan
  4. Menguatkuasakan Akta Imigresen 1959/63, Peraturan-peraturan Imigresen 1963, Akta Pasport 1966, Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007 (pindaan 2010).

Kontroversi[sunting | sunting sumber]

Jabatan Imigresen Malaysia mempunyai sejarah panjang dalam berlakunya rasuah, yang memungkinkan ancaman keganasan dan pemerdagangan manusia menjadi masalah besar bagi negara ini. Di sebalik hasrat kerajaan Malaysia untuk mempromosikan imej Malaysia sebagai negara yang progresif, penyalahgunaan kawalan imigresen yang meluas sejak sekurang-kurangnya tahun 2000-an telah merosakkan imej itu.[1] Pada tahun 2017, menteri kerajaan Datuk Seri Idris Haron menamakan Jabatan Imigresen di Melaka sebagai jabatan perkhidmatan awam yang paling korup di negeri ini.[2] Setelah dinaikkan pangkat sebagai ketua Jabatan Imigresen Malaysia pada tahun 2017, Datuk Seri Mustafar Ali mendedahkan bahawa audit dalaman dan siasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah mendedahkan skim penipuan pasport yang dilakukan oleh pegawai di Selangor sejak 2014 bahawa, menurut timbalan pesuruhjaya SPRM, Datuk Azam Baki, "mungkin berlaku di kebanyakan pejabat Imigresen di seluruh negara."[3] Pada tahun 2016, terdapat rasuah besar-besaran yang melibatkan pembubaran sistem keselamatan elektronik kebangsaan di lapangan terbang antarabangsa Malaysia oleh pegawai imigresen yang mendapat keuntungan daripada rasuah. oleh sindiket pemerdagangan manusia untuk membenarkan kemasukan pendatang asing secara haram ke negara ini, menimbulkan persoalan mengenai keberkesanan sistem ini agar pengganas tidak dapat masuk ke Malaysia.[4]

Dalam budaya popular[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Corsi, Gareth. "Terrorism, trafficking fears after Malaysian immigration scandal". CNN (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 18 September 2018.
  2. ^ "Idris Haron: Immigration Dept tops list of corruption cases in Malacca - Nation | The Star Online". www.thestar.com.my (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 18 September 2018.
  3. ^ "MACC: Immigration officers' RM1m passport fraud may be tip of iceberg | Malay Mail" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 18 September 2018.
  4. ^ Ram, Sadho (2 Jun 2016). "How Malaysian Immigration Officers Ran A Massive Corruption Scam (And Got Away Scot-Free)". SAYS.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 18 September 2018.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]