Pendang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pekan Pendang
Geografi
StatusBandar / Daerah
Negara Malaysia
Negeri Kedah
Keluasan626km²
Daerah Pendang di Kedah


Daerah
Kedah Darul Aman
Daerah Pendang
Pejabat daerah Pendang
Pegawai daerah N/A
Kawasan
 - Jumlah 626 km²
Populasi
 - Anggaran 2010 94,962
 - Kepadatan N/A/km²

Pendang merupakan salah satu daerah di Kedah, Malaysia. Ia meliputi kawasan sawah yang luas dan mempunyai penduduk yang berbilang bangsa dan agama. Penduduk di daerah ini terdiri daripada Melayu, Siam, Cina dan India. Nama Pendang berasal daripada perkataan "pendiat" yang bermaksud parit atau lubang yang dibina khas untuk menangkap gajah.

Politik[sunting | sunting sumber]

Merujuk kepada Pilihan Raya Umum Ke 13 (PRU13)

Dewan Rakyat

Parlimen Nama Kerusi Ahli Parlimen Parti
P11 Pendang Awang Hashim PAS

Dewan Undangan Negeri

Dun Kedudukan Nama Ahli Negeri Parti
N18 Tokai Datuk Dr. Mohd. Hayati Othman PAS
N19 Sungai Tiang Suraya Yaacob Barisan Nasional


Tempat-tempat menarik[sunting | sunting sumber]

Bangunan di Pendang.
Stesen Bas Pendang

Kawasan sejarah dan rekreasi menarik yang terdapat di daerah ini adalah seperti:

Kubur Panjang[sunting | sunting sumber]

Kubur Panjang merupakan salah satu tinggalan sejarah yang masih terdapat di daerah ini. Ia terletak di sebuah kampung yang terletak lebih kurang 15 minit dari pekan Pendang. Kampung ini diberi nama bersempena dengan tinggalan sejarah tersebut iaitu Kampung Kubur Panjang. Ukuran panjang kubur ini akan bertambah dari sehari ke sehari dan kawasan kubur berkenaan telah dijadikan kawasan Tanah Perkuburan Islam agar kubur berkenaan dapat dipelihara dan dijaga untuk dijadikan satu kawasan tinggalan sejarah di Daerah Pendang khususnya dan Negeri Kedah Darul Aman amnya.

Kampung Bukit Jambul[sunting | sunting sumber]

Kampung Bukit Jambul terletak lebih kurang 8 KM dari pekan Pendang. Bukit Jambul di beri nama sejak sekian lama dahulu apabila berlakunya perang di Jambu Pattani Thailand yang dahulunya merupakan Kerajaan Kedah Tua, penduduk di Jambu yang rata - ratanya berketurunan Raja Jambu telah lari dari perang antara Kedah dan Siam. Apabila sampai di Bukit Jambul mereka telah tinggal di situ dan menamakan Bukit Jambu kerana di situ mempuyai bukit. Lama - kelamaan Bukit Jambu telah di gelar dengan gelaran Bukit Jambul. Kebanyak penduduk Bukit Jambul sekarang berketurunan Raja Jambu. Terdapat sebuah kubur lama yang boleh dijadikan sejarah kerana menurut penduduk kampung kubur itu merupakan kubur orang kedua sampai di Bukit Jambul.

Perigi Mandi Gajah[sunting | sunting sumber]

Perigi Mandi Gajah terletak di tengah pekan Pendang. Perigi yang sepErti ini yang masih wujud dan dijaga dengan baik. Tempat ini menjadi tempat gajah mandi di sekitar Pendang. Telaga ini tidak pernah kering walaupun berlaku kemarau panjang dan menjadi tempat mandi orang ramai semasa kemarau di mana perigi yang lain berkeadaan kering dan pada masa dahulu tiada bekalan air bersih yang disalurkan oleh kerajaan.

Taman Kekal Pengeluaran Makanan Bukit Perak[sunting | sunting sumber]

Taman Kekal Pengeluran Makanan (TKPM) Bukit Perak ialah kawasan seluas 11.2 ha yang dikhaskan untuk usahawan tani mengeluar sayuran dan tanaman kontan. Ia terletak di Mukim Padang Peliang, Daerah Pendang. Ia menempatkan 6 usahawan yang mengusahakan tanaman sayuran, jagung dan buah naga. TKPM adalah suatu usaha memenuhi Dasar Pertanian Negara (DPN3) untuk meningkat pengeluaran makanan. Kerajaan telah menyediakan kawasan yang dilengkapi dengan infrastruktur asas.

Antara keluaran semasa ialah:

 • Buah Naga
 • Cili Kulai
 • Cili Padi/Melaka
 • Jagung
 • Bende
 • Kacang Panjang
 • Timun
 • Jagung
 • Longan

Mukim[sunting | sunting sumber]

 1. Mukim Ayer Puteh
 2. Mukim Bukit Raya
 3. Mukim Guar Kepayang
 4. Mukim Padang Kerbau
 5. Mukim Padang Peliang
 6. Mukim Padang Pusing
 7. Mukim Rambai
 8. Mukim Tobiar
 9. Bandar Pendang
 10. Pekan Bukit Jenun
 11. Pekan Kubur Panjang
 12. Pekan Tanah Merah
 13. Pekan Tokai
 14. Pekan Kobah
 15. Pekan Kampung Baru
 16. Pekan Sungai Tiang
 17. Kg Pokok Asam

Asal-usul nama[sunting | sunting sumber]

Daerah Pendang dahulunya adalah tempat gajah-gajah tinggal. Perkataan "Pendang" adalah istilah yang dipanggil oleh penduduk tempatan terdahulu yang bermaksud lubang atau telaga yang dibuat oleh penduduk pada masa itu untuk menangkap atau menjerat gajah. Lubang atau telaga yang digunakan untuk menjerat gajah ini masih ada lagi di sebelah Balai Polis Pendang yang kini menjadi telaga. Kubur seorang penduduk tempatan yang dipijak gajah juga masih ada lagi di Kampung Sukamari yang terletak di belakang pekan baru Pendang.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]