Anak Bukit

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Anak Bukit ialah sebuah bandar diraja[1] di Negeri Kedah, Malaysia dan terletak di Kawasan Parlimen Kuala Kedah. Anak Bukit juga merupakan sebuah mukim yang terletak di daerah Kota Setar. Anak Bukit terletak berhampiran dengan Alor Merah dan Kepala Batas iaitu di Lebuhraya Darul Aman. Pekan ini terletak 7 km dari pusat bandar Alor Setar dan dihubungkan dengan Lebuhraya Darul Aman.

Anak Bukit juga merupakan kawasan baru bagi bangunan pentadbiran Negeri Kedah, Jabatan Pendaftaran Negara, Makkamah Syariah baru dan lain-lain lagi.

Ia dikenali sebagai bandar diraja Kedah kerana kediaman rasmi Sultan iaitu Istana Anak Bukit terletak di sini. Ia juga merupakan tempat kelahiran Sultan Kedah yang ke-27, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah.

Pada Februari 2009, istana melalui satu pembaharuan RM70 juta sempena sambutan ulang tahun ke-50 pemerintahan Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah, pada tahun 2008. Pembaharuan ini melibatkan pembinaan sebuah bangunan baru yang menempatkan audien baru dan dewan makan yang boleh memuatkan 1400 orang pada satu-satu masa. Ia menggantikan audien yang sedia ada dan dewan makan yang hanya boleh memuatkan kurang daripada 1,000 orang. Bangunan itu telah siap pada Oktober 2007.

Di belakang istana terdapat satu aliran sungai yang dipanggil Sungai Anak Bukit dan ia mengalir melalui Alor Setar dihubungkan dengan Sungai Kedah (Kedah River) muara Kuala Kedah.

Terdapat juga zoo mini di tengah-tengah dan flora yang berwarna-warni di taman-taman diraja. Pelawat dibenarkan masuk ke taman-taman diraja.

Asal usul[sunting | sunting sumber]

Terdapat sebuah bukit atau changkat yang tinggi sedikit di kawasan sawah padi yang luas terbentang. Dengan itu, bukit kecil ini jelas kelihatan pada waktu pagi kerana ketinggiannya berbanding dengan sawah padi yang rata dan rendah.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Laman draja Kedah". Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-01-23. Dicapai pada 2012-08-16.