Persekutuan Antarabangsa Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Persekutuan Antarabangsa Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah
SingkatanIFRC
Pembentukan1919 (1919)
JenisPertubuhan bantuan kemanusiaan
TujuanUntuk menjalankan operasi bantuan untuk membantu mangsa bencana, dan menggabungkannya dengan kerja pembangunan untuk memperkuat kemampuan anggota Persatuan Kebangsaan
Ibu pejabatGeneva, Switzerland
PresidenFrancesco Rocca
Organisasi utama
Badan pentadbir[1]
Organisasi indukPersatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Antarabangsa
Belanjawan426,854,000 CHF[2]
Laman web rasmiwww.ifrc.org

Persekutuan Antarabangsa Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah ialah pertubuhan bantuan kemanusiaan di seluruh dunia yang mencapai 160 juta orang setiap tahun melalui 190 anggota Persatuan Kebangsaannya.[3] Ia bertindak sebelum, semasa dan selepas bencana dan kecemasan kesihatan untuk memenuhi keperluan dan memperbaiki kehidupan orang yang lemah. Ia berbuat demikian dengan tidak memihak kepada kewarganegaraan, bangsa, jantina, kepercayaan agama, pendapat kelas dan politik.

Dipandu oleh Strategi 2020[4] - Pelan tindakan kolektif IFRC untuk menangani cabaran kemanusiaan dan pembangunan utama dekad ini - IFRC komited untuk menyelamatkan nyawa dan mengubah minda.

IFRC adalah sebahagian daripada Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Antarabangsa bersama dengan Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC) dan 190 Pertubuhan Kebangsaan.[5] Kekuatan IFRC terletak pada rangkaian sukarela, kepakaran berasaskan komuniti dan kemerdekaan dan berkecuali. Ia berfungsi untuk memperbaiki piawaian kemanusiaan, sebagai rakan dalam pembangunan dan sebagai tindak balas kepada bencana. Ia memujuk para pembuat keputusan untuk bertindak demi kepentingan orang yang lemah. Ia berfungsi untuk membolehkan komuniti yang sihat dan selamat, mengurangkan kelemahan, menguatkan daya tahan dan memupuk budaya keamanan di seluruh dunia.

Tujuh Prinsip Asas yang membimbing kerja IFRC dan anggotanya adalah: kemanusiaan, kesaksamaan, berkecuali, kemerdekaan, perkhidmatan sukarela, perpaduan dan kesatuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "The Governing Board - IFRC". www.ifrc.org.
  2. ^ http://www.ifrc.org/Global/Documents/Secretariat/201610/IFRC%20Annual%20Report%202015-EN_LR.pdf
  3. ^ "The International Red Cross Red Crescent Movement on the Internet". Who we are. International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies. Dicapai pada 18 November 2013.
  4. ^ "Strategy 2020". Who we are. International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies. Dicapai pada 18 November 2013.
  5. ^ "PageNotFound - IFRC". www.ifrc.org.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]