Senarai penerima Hadiah Keamanan Nobel

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Institut Nobel Norway membantu Jawatankuasa Nobel Norway dalam memilih penerima Hadiah Keamanan Nobel dan untuk menganjurkan anugerah tahunan di Oslo.

Jawatankuasa Nobel Norway setiap tahun menganugerahkan Hadiah Keamanan Nobel (Norway dan Sweden: Nobel fredspris) "kepada orang yang telah melakukan usaha yang paling banyak atau paling baik untuk persaudaraan antara negara-negara, untuk penghapusan atau pengurangan tentera tetap dan untuk mengadakan dan mempromosikan kongres-kongres perdamaian."[1] Ia adalah salah satu daripada lima Hadiah Nobel yang ditubuhkan oleh wasiat 1895 Alfred Nobel (yang meninggal pada tahun 1896), dianugerahkan atas sumbangan cemerlang dalam bidang kimia, fizik, kesusasteraan, keamanan, dan fisiologi atau perubatan.[2] Seperti yang ditentukan dalam wasiat Nobel, anugerah ini diketuai oleh Jawatankuasa Nobel Norway dan dianugerahkan oleh sebuah jawatankuasa sebanyak lima orang yang dipilih oleh Parlimen Norway.[3] Hadiah Keamanan Nobel yang pertama telah dianugerahkan pada tahun 1901 kepada Frédéric Passy dan Henry Dunant; hadiah ini baru-baru ini dianugerahkan kepada Kempen Antarabangsa untuk Pemansuhan Senjata Nuklear pada 2017. Setiap penerima menerima pingat, diploma, dan hadiah anugerah kewangan yang telah berubah sepanjang tahun.[4] Pada tahun 1901, Passy dan Dunant berkongsi Hadiah bernilai 150,782 krona Sweden, yang sama dengan 7,731,004 krona pada tahun 2008. Hadiah Keamanan dianugerahkam setiap tahun di Oslo, dengan kehadiran Raja Norway, pada 10 Disember, ulang tahun kematian Nobel, dan merupakan satu-satunya Hadiah Nobel yang tidak dianugerahkan di Stockholm.[5] Tidak seperti hadiah lain, Hadiah Keamanan kadang-kadang diberikan kepada organisasi (seperti Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah, penerima sebanyak tiga kali) bukannya seorang individu.

Hadiah itu dianggap paling kontroversial dari pelbagai Hadiah Nobel dengan beberapa pilihan yang telah dikritik.[6][7] Walaupun telah dicalonkan lima kali, Mohandas Karamchand Gandhi tidak pernah memenangi Hadiah. Berikutan pembunuhannya pada tahun 1948, jawatankuasa menganggap untuk menanugerahkan Hadiah kepadanya selepas kematian tetapi memutuskan terhadapnya dan sebaliknya tidak memberi Hadiah pada tahun itu dengan penjelasan bahawa "tidak ada calon hidup yang sesuai."[8] Pada tahun 1961, Dag Hammarskjöld, yang meninggal dunia selepas pencalonannya tetapi beberapa bulan sebelum pengumuman itu, menjadi satu-satunya penerima untuk diiktiraf selepas kematian; berikutan ini, undang-undang itu diubah untuk membuat hadiah selepas kematian yang hampir mustahil.[9] Pada tahun 1973, Lê Đức Thọ enggan menerima Hadiah, kerana "dia tidak berada dalam kedudukan untuk menerima Hadiah itu, memetik keadaan di Vietnam sebagai alasannya."[10] Linus Pauling, Pemenang Hadiah Keamanan Nobel pada tahun 1962, ialah satu-satunya orang telah dianugerahkan dua Hadiah Nobel yang berlainan; beliau memenangi Hadiah Nobel dalam Kimia pada tahun 1954.[10] Pada usia 17 tahun, Malala Yousafzai, penerima pada tahun 2014, ialah penerima termuda untuk dianugerahkan Hadiah Keamanan.

Penerima[sunting | sunting sumber]

Sehingga 2018, Hadiah Keamanan telah dianugerahkan kepada 106 individu dan 24 organisasi. Tujuh belas wanita telah memenangi Hadiah Keamanan Nobel, lebih daripada mana-mana Hadiah Nobel lain.[11] Hanya dua penerima telah menerima Hadiah beberapa kali: Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah telah memenangi tiga kali (1917, 1944, dan 1963) dan Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian telah memenangi dua kali (1954 dan 1981).[10] Terdapat 19 tahun sejak penciptaan di mana Hadiah Keamanan tidak diberikan, lebih banyak kali daripada mana-mana Hadiah Nobel lain.

Lê Đức Thọ ialah satu-satunya orang yang enggan menerima Hadiah Keamanan Nobel.[12] Beliau dianugerahi anugerah pada 1973 bersama Henry Kissinger tetapi menolak hadiah dengan alasan bahawa "sentimen rasa borjuis" sedemikian bukan untuknya dan Perjanjian Damai Paris tidak dipatuhi sepenuhnya.

Tahun Penerima Negara Nota
1901 Jean Henri Dunant.jpg Jean Henri Dunant  Switzerland Pengasas, Palang Merah; Konvensyen Geneva, Hak asasi manusia.
Frederic Passy.jpg Frédéric Passy  Perancis Pengasas dan Presiden, Société d'arbitrage entre les Nations.
1902 Ducommun.jpg Élie Ducommun  Switzerland "Setiausaha Kehormat pertama Biro Keamanan Antarabangsa di Berne."[9][13]
Charles Albert Gobat2.jpg Charles Albert Gobat "Setiausaha Agung Kesatuan Antara Parlimen"[9][13]
1903 Cremer.jpg William Randal Cremer  United Kingdom Setiasuaha, Liga Timbangtara Antarabangsa.
1904 Logo of Institut de Droit International.svg Institut de Droit International  Belgium
1905 Bertha-von-Suttner-1906.jpg Bertha Sophie Felicitas Baronin von Suttner Austria-Hungary Austria-Hungary Presiden Kehormat, Biro Tetap Keamanan Antarabangsa.
1906 President Theodore Roosevelt, 1904.jpg Theodore Roosevelt  Amerika Syarikat Presiden Amerika Syarikat; kerjasama perjanjian damai (broker Perjanjian Portsmouth yang menamatkan Perang Rusia-Jepun)
1907 Ernesto Teodoro Moneta.jpg Ernesto Teodoro Moneta  Itali Presiden, Liga Keamanan Lombard
Louis Renault jurist.gif Louis Renault  Perancis Profesor Undang-Undang Antarabangsa
1908 KParnoldson.jpg Klas Pontus Arnoldson  Sweden Pengasas, Persatuan Keamanan dan Penimbangtaraan Sweden
Fredrik Bajer nobel.jpg Fredrik Bajer  Denmark Presiden Kehormat, Biro Tetap Keamanan Antarabangsa
1909 Beernaert.gif Auguste Marie François Beernaert  Belgium Ahli Cour Internationale d'Arbitrage.
PaulBalluet.gif Paul-Henri-Benjamin d'Estournelles de Constant  Perancis pengasas dan presiden kumpulan parlimen Perancis untuk timbang tara antarabangsa. Pengasas Comité de défense des intérets nationaux et de conciliation internationale
1910 IPB-logo.gif Biro Keamanan Antarabangsa  Switzerland "Ditubuhkan pada tahun 1891"[14]
1911 TMCasser.jpg Tobias Michael Carel Asser  Belanda "Pemula Persidangan Antarabangsa Undang-undang Swasta di Hague; Menteri Kabinet; Peguam"[15]
Alfred Herrmann Fried Foto.jpg Alfred Hermann Fried Austria-Hungary Austria-Hungary "Wartawan; Pengasas Die Friedenswarte"[15]
1912 Elihu Root, bw photo portrait, 1902.jpg Elihu Root  Amerika Syarikat "Bekas Setiausaha Agung; kerana memulakan pelbagai persetujuan timbang tara."[16]
1913 HenriLaFontaine.jpg Henri La Fontaine  Belgium Presiden, Biro Tetap Keamanan Antarabangsa.
1914 Tiada penghadiahan Perang Dunia I
1915
1916
1917 Emblem of the ICRC.svg Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah  Switzerland [17]
1918 Tiada penghadiahan Perang Dunia I
1919 President Woodrow Wilson portrait December 2 1912.jpg Woodrow Wilson  Amerika Syarikat Presiden Amerika Syarikat, selaku penganjur pertama Liga Bangsa-bangsa.[18]
1920 Bourgeoi.jpg Léon Victor Auguste Bourgeois  Perancis Presiden, Majlis Liga Bangsa-bangsa.[19]
1921 Hjalmar branting stor bild.jpg Hjalmar Branting  Sweden Perdana Menteri, Wakil Sweden ke Majlis Liga Bangsa-bangsa.[20]
Christian Lous Lange.jpg Christian Lous Lange Flag of Norway.svg Norway Setiausaha Agung, Kesatuan Antara Parlimen[20]
1922 Fridtjof Nansen LOC 03377u.jpg Fridtjof Nansen Flag of Norway.svg Norway Wakil Norway ke Liga Bangsa-bangsa, pemula pasport Nansen untuk pelarian.
1923 Tiada penghadiahan
1924
1925 Austen Chamberlain nobel.jpg Austen Chamberlain  United Kingdom kerana Perjanjian Locarno.[21]
Charles Dawes, Bain bw photo portrait.jpg Charles Gates Dawes  Amerika Syarikat Pengerusi, Suruhanjaya Ganti Rugi Bersekutu dan pemula Rancangan Dawes.[21]
1926 Aristide Briand 2.jpg Aristide Briand  Perancis "Menteri Luar; Pengasas bersama Perjanjian Locarno dan Pakatan Briand-Kellogg"[19]
Bundesarchiv Bild 146-1989-040-27, Gustav Stresemann.jpg Gustav Stresemann  Jerman "Bekas Tuan Canselor Tinggi (Reichs-kanzler); Menteri Luar; Pengasas bersama Perjanjian Locarno"[19]
1927 Ferdinand Buisson 1924.jpg Ferdinand Buisson  Perancis "Bekas Profesor, Universiti Sorbonne, Paris; Pengasas dan Presiden, Liga Hak Asasi Manusia"[22]
DBP - Nobelpreisträger, Ludwig Quidde - 50 Pfennig - 1975 fixed.jpg Ludwig Quidde  Jerman "Profesor, Universiti Berlin; Ahli, Parlimen Jerman; Menyertai pelbagai persidangan keamanan."[22]
1928 Tiada penghadiahan
1929 FrankKellogg.jpg Frank B. Kellogg  Amerika Syarikat "Pengasas bersama Pakatan Kellogg-Briand."[23]
1930 Soderblom.gif Nathan Söderblom  Sweden "Ketua biskop; Pemimpin pergerakan penyatupaduan gereja."[24]
1931 Jane Addams profile.jpg Jane Addams  Amerika Syarikat "Ahli Sosiologi; Presiden Antarabangsa, Liga Antarabangsa Wanita untuk Keamanan dan Kebebasan"[25]
Nicholas Murray Butler ppmsca.03668.jpg Nicholas Murray Butler  Amerika Syarikat "Presiden, Universiti Columbia; Penganjur Pakatan Briand Kellogg"[25]
1932 Tiada penghadiahan
1933 Norman Angell 01.jpg Sir Norman Angell (Ralph Lane)  United Kingdom "Pengarang; Ahli Suruhanjaya Eksekutif Liga Bangsa-bangsa dan Majlis Keamanan Negara"[26]
1934 1910 Arthur Henderson.jpg Arthur Henderson  United Kingdom "Pengerusi, Persidangan Pelucutan Senjata Liga Bangsa-bangsa"[27]
1935 Carl von Ossietzky.jpg Carl von Ossietzky  Jerman "Wartawan (die Weltbühne); Pencinta damai"[28]
1936 Carlos Saavedra Lamas.jpg Carlos Saavedra Lamas  Argentina "Setiausaha Negara; Presiden Liga Bangsa-bangsa; Perantara dalam konflik antara Paraguay dan Bolivia"[29]
1937 Robert Cecil, 1st Viscount Cecil of Chelwood - Project Gutenberg eText 15306.jpg Cecil of Chelwood, Viscount (Lord Edgar Algernon Robert Gascoyne Cecil)  United Kingdom "Penulis; Bekas Lord Privy Seal; Pengasas dan Presiden, Kempen Keamanan Antarabangsa"[30]
1938 Flag of the League of Nations (1939–1941).svg Pejabat Antarabangsa Nansen untuk Pelarian  Switzerland "Sebuah pertubuhan bantuan antrarabangsa yang ditubuhkan oleh Fridtjof Nansen pada tahun 1921"[31]
1939 Tiada penghadiahan Perang Dunia II
1940
1941
1942
1943
1944 Emblem of the ICRC.svg Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah  Switzerland [32]
1945 Hull-Cordell-LOC.jpg Cordell Hull  Amerika Syarikat "Bekas Setiausaha Negara; Pengasas bersama utama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu."[33]
1946 EmilyGreeneBalch.jpg Emily Greene Balch  Amerika Syarikat "Bekas Profesor Sejarah dan Sosiologi; Presiden Antarabangsa Kehormat Liga Antarabangsa Wanita untuk Keamanan dan Kebebasan"[34]
John Raleigh Mott, 1910.jpg John R. Mott  Amerika Syarikat "Majlis Mubaligh Antarabangsa dan Presiden, Perikatan Sedunia Persatuan Pemuda Kristian"[34]
1947 Quaker star-T.svg Majlis Khidmat Sahabat
Jawatankuasa Khidmat Sahabat Amerika
 United Kingdom
 Amerika Syarikat
[35]
1948 Tiada penghadiahan [36]
1949 John Boyd Orr nobel.jpg Lord Boyd Orr  United Kingdom "Ketua Pengarah Pertubuhan Makanan dan Pertanian, Presiden Majlis Keamanan Negara, Presiden Kesatuan Pertubuhan Keamanan Sedunia"[37]
1950 Ralph Bunche - 1963 March on Washington.jpg Ralph Bunche  Amerika Syarikat "Profesor, Universiti Harvard di Cambridge, MA; Pengarah, bahagian Peramanahan, PBB; Pemangku Perantara di Palestin, 1948"[38]
1951 Léon Jouhaux nobel.jpg Léon Jouhaux  Perancis "Presiden Jawatankuasa Antarabangsa Majlis Eropah, Naib Presiden Gabungan Kesatuan Perdagangan Bebas Antarabangsa, Naib Presiden Persekutuan Kesatuan Sekerja Sedunia, ahli Majlis ILO, wakil ke PBB"[39]
1952 Albert Schweitzer, Etching by Arthur William Heintzelman.jpg Albert Schweitzer  Perancis "Doktor bedah mubaligh; Pengasas Hospital Lambaréné di Gabon"[40]
1953 General George C. Marshall, official military photo, 1946.JPEG George Catlett Marshall  Amerika Syarikat "Presiden Jeneral Palang Merah Amerika; Bekas Setiausaha Negara dan Pertahanan; Wakil di PBB; Pengasas "Rancangan Marshall""[41]
1954 UNHCR DADAAB REGION, KENYA AFRICA DOD 2006.JPEG Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian  Switzerland "Sebuah pertubuhan bantuan antarabangsa yang ditubuhkan oleh PBB pada tahun 1951"[42]
1955 Tiada penghadiahan
1956
1957 Lester B. Pearson with a pencil.jpg Lester Bowles Pearson  Kanada "Bekas Menteri Hal Ehwal luar Kanada; Bekas Presiden sesi ke-7 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu"[43] "kerana peranannya dalam percubaan menamatkan konflik Suez serta menyelesaikan persoalan Timur Tengah melalui Bangsa-bangsa Bersatu."[9]
1958 Georges Pire 1958.jpg Georges Pire  Belgium "Paderi Mazhab Dominika; Ketua pertubuhan bantuan pelarian "L'Europe du Coeur au Service du Monde""[44]
1959 Philip Noel-Baker 1942.jpg Philip Noel-Baker  United Kingdom "Ahli Parlimen; kerana kerja sepanjang hayat beliau demi keamanan dan kerjasama antarabangsa"[45]
1960 Albert Lutuli (458603639).jpg Albert Lutuli  Afrika Selatan "Presiden, Kongres Kebangsaan Afrika"[46] "menerajui perjuangan menentang aparteid di Afrika Selatan"[9]
1961 Dag Hammarskjöld.jpg Dag Hammarskjöld  Sweden "Setiausaha Agung PBB,"[47] dianugerahi "kerana memperkukuhkan pertubuhan."[9]
1962 Pauling.jpg Linus Carl Pauling  Amerika Syarikat "kerana kempennya menentang ujian senjata nuklear"[48]
1963 Emblem of the ICRC.svg Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah
Liga persatuan-persatuan Palang Merah
 Switzerland [49]
1964 Martin Luther King Jr NYWTS.jpg Dr. Martin Luther King Jr.  Amerika Syarikat "pejuang hak awam"[50]
1965 Tabung Kecemasan Kanak-kanak Antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF)  PBB "Pertubuhan bantuan antarabangsa." [51]
1966 Tiada penghadiahan
1967
1968 ReneCassin.JPG René Cassin  Perancis "Presiden, Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah"[52]
1969 Flag of ILO.svg Pertubuhan Buruh Antarabangsa  Switzerland [53]
1970 Norman Borlaug.jpg Norman Borlaug  Amerika Syarikat "Pusat Kemajuan Jagung Dan Gandum Antarabangsa;"[54] "kerana sumbangannya kepada "revolusi hijau" yang membawa impak kepada pengeluaran makanan khususnya di Asia dan Amerika Latin."[9]
1971 Willy Brandt.jpg Willy Brandt  Jerman Barat "Canselor Republik Persekutuan Jerman; kerana dasar Ostpolitik Jerman Barat"[55]
1972 Tiada penghadiahan
1973 Henry Kissinger.jpg Henry A. Kissinger  Amerika Syarikat "Kerana perjanjian Paris 1973 yang bertujuan mengadakan gencatan senjata di perang Vietnam serta pengunduran angkatan tentera Amerika"[56][57]
LeDucTho1973.jpg Lê Ðức Thọ (menolak) Republik Demokratik Vietnam
1974 Seán MacBride 1984.jpg Seán MacBride  Republik Ireland "Presiden Biro Keamanan Antarabangsa; Presiden Suruhanjaya Namibia."[58] "kerana kepentingannya dalam hak asasi manusia: mengendalikan Konvensyen Hak Asasi Eropah melalui Majlis Eropah, membantu mengasas lalu memimpin Amnesty International dan berkhidmat sebagai setiausaha agung Suruhanjaya Pakar Undang-Undang Antarabangsa"[9]
Satō Eisaku.jpg Eisaku Sato  Jepun "Perdana Menteri Jepun,"[58] "kerana menolak pilihan nuklear untuk Jepun serta usahanya melanjutkan perdamaian serantau"[9]
1975 RIAN archive 25981 Academician Sakharov.jpg Andrei Dmitrievich Sakharov  Kesatuan Soviet "perjuangan hak asasi manusia, pelucutan senjata, dan kerjasama antara semua bangsa"[59][60]
1976 Betty Williams.jpg Betty Williams  United Kingdom "Pengasas-pengasas Pergerakan Keamanan Ireland Utara (kini Komuniti Pencinta Keamanan)"[61]
Mairead Corrigan Gaza crop.jpg Mairead Corrigan
1977 Amnesty International "melindungi hak asasi banduan nurani"[9][62]
1978 Anwar Sadat cropped.jpg Mohamed Anwar Al-Sadat Flag of Egypt.svg Mesir "kerana Perjanjuan Camp David yang merundingkan damai antara Mesir dan Israel"[63]
Menachem Begin 2.jpg Menachem Begin  Israel
 Poland
(dilahirkan di  Rusia)
1979 MotherTeresa 090.jpg Mother Teresa  Albania
 India
(dilahirkan di Skopje, kini  Macedonia)
"Ketua Mubaligh Amal"[64]
1980 Adolfo Pérez Esquivel agosto 2011.jpg Adolfo Pérez Esquivel  Argentina "Pemimpin hak asasi manusia;"[65] "menubuhkan pertubuhan hak asasi manusia bukan keganasan yang menentang pemerintahan tentera yang menguasai negaranya."[9]
1981 UNHCR DADAAB REGION, KENYA AFRICA DOD 2006.JPEG Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian  PBB "Pertubuhan bantuan antarabangsa yang diasaskan oleh PBB pada tahun 1951"[66]
1982 ARB-Alva-Myrdal.jpg Alva Myrdal  Sweden "usaha mereka yang mengagumkan dalam rundingan pelucutan senjata PBB, di mana mereka memainkan peranan pentinf dan meraih pengiktirafan antarabangsa"[67][68]
Alfonso Garcia Robles 1981.jpg Alfonso García Robles  Mexico
1983 Lech Walesa.jpg Lech Wałęsa  Poland "Pengasas Solidarność; pejuang hak asasi manusia"[69]
1984 Desmond tutu 20070607 2.jpg Desmond Mpilo Tutu  Afrika Selatan "Biskop Johannesburg; bekas Setiausaha Agung, Majlis Gereja-gereja Afrika Selatan"[70]
1985 Ahli Fizik Antarabangsa untuk Pencegahan Peperangan Nuklear  Amerika Syarikat Kerana "maklumat berwibawa dan memupuk kesedaran kesan malapetaka perang atom. Pihak jawatankuasa percaya bahawa ini menyumbang kepada meningkatnya tekanan penentangan orang awam terhadap pembangunan senjata atom serta untuk menyusun semula keutamaan, supaya perhatian lebih diberikan kepada kesihatan dan isu-isu kemanusiaan yang lain."[71]
1986 Elie Wiesel.jpg Elie Wiesel  Amerika Syarikat
 Romania
"Pengerusi "Suruhanjaya Presiden tentang Holokus""[72]
1987 OscarArias.jpg Óscar Arias Sánchez  Costa Rica "kerana usaha pendamaian di Amerika Tengah, yang membawa kepada perjanjian yang ditandatangani di Guatemala pada 7 Ogos tahun ini"[73]
1988 Blue helmet.JPG Angkatan Pengamanan PBB  PBB "kerana usaha-usaha yang memberikan sumbangan penting kepada pencapaian salah satu rukun utama Bangsa-bangsa Bersatu"[74][75]
1989 Dalai Lama at WhiteHouse (cropped).jpg Dalai Lama ke-14  Tibet "perjuangannya membebaskan Tibet [dan] tekal menentang keganasan. Sebaliknya, beliau mendukung penyelesaian damai berasaskan nilai toleransi dan saling menghormati agar memelihara warisan sejarah dan kebudayaaan bangsanya."[76][77]
1990 Mikhail Gorbachev 1987.jpg Mikhail Sergeyevich Gorbachev  Kesatuan Soviet "Presiden Kesatuan Soviet, "kerana peranan utama beliau dalam proses damai yang membentuk ciri-ciri penting dalam masyarakat antarabangsa"[78]
1991 Aung San Suu Kyi.jpg Aung San Suu Kyi  Myanmar "kerana perjuangan beliau tanpa kekerasan untuk demokrasi dan hak asasi manusia"[79]
1992 Rigoberta Menchu Tum.JPG Rigoberta Menchú  Guatemala "sebagai pengiktirafan kepada usaha beliau untuk keadilan sosial dan etno-kebudayaan perdamaian berasaskan rasa hormat kepada hak kaum-kaum pribumi"[80]
1993 Nelson Mandela.jpg Nelson Mandela  Afrika Selatan "kerana usaha mereka untuk pemansuhan rejim apartheid secara aman, serta menyediakan asas untuk penubuhan Afrika Selatan yang baru dan demokratik"[81]
Frederik Willem de Klerk.jpg Frederik Willem de Klerk
1994 ArafatEconomicForum.jpg Yasser Arafat  Palestin "penghormatan kepada tindakan politik yang amat memerlukan keberanian kedua-dua pihak, serta membuka peluang untuk perkembangan baru ke arah persaudaraan di Timur Tengah"[82]
Yitzhak Rabin (1986) cropped.jpg Yitzhak Rabin  Israel
Shimon Peres World Economic Forum 2007.jpg Shimon Peres  Israel
1995 Josef Rotblat ID badge.png Joseph Rotblat  United Kingdom "kerana usaha mereka untuk mengurangkan peranan yang dimainkan senjata nuklear dalam politik antarabangsa dan, dalam jangka masa panjang, menghapuskan semua senjata sedemikian"[83]
Peace sign.svg Persidangan Pugwash mengenai Sains dan Hal Ehwal Sedunia  Kanada
1996 Carlosbelo.jpg Carlos Filipe Ximenes Belo  Timor-Leste "kerana usaha mereka ke arah penyelesaian yang adil dan damai kepada konflik di Timor Timur"[84]
Ramos-Horta.png José Ramos-Horta
1997 IntlCampaignBanLandmines.jpg Kempen Antarabangsa Mengharamkan Periuk Api  Amerika Syarikat "kerana usaha mereka untuk mengharamkan dan membuang periuk api"[85]
JodyWilliams1.jpg Jody Williams
1998 John Hume 2008.jpg John Hume  United Kingdom "kerana usaha mereka untuk mencari penyelesaian yang damai kepada konflik di Ireland Utara"[86]
David Trimble at Lisburn Seed Group benefit, Hillsborough Castle, Christmas 2007 crop.jpg David Trimble
1999 Médecins Sans Frontières  Perancis "sebagai pegniktirafan kepada usaha kemanusiaan yang dirintis pertubuhan tersebut di beberapa benua"[87]
2000 Kim Dae-jung (Cropped).png Kim Dae Jung Flag of South Korea.svg Korea Selatan "atas usahanya demi demokrasi dan hak asasi manusia di Korea Selatan dan seluruh Asia Timur, khususnya perdamaian dengan Korea Utara"[88]
2001 Small Flag of the United Nations ZP.svg Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu  PBB "kerana usaha mereka demi dunia yang lebih teratur dan damai"[89]
Kofi Annan, Photo: Harry Wad Kofi Annan  Ghana
2002 Jimmy Carter.jpg James Earl (Jimmy) Carter, Jr.  Amerika Syarikat "kerana usaha beliau tanpa putus-putus selama berdekad-dekad untuk mencari penyelesaian damai kepada konflik antarabangsa, memajukan demokrasi dan hak asasi manusia, serta memupuk pembangunan ekonomi dan sosial"[90]
2003 Ebadi.jpg Shirin Ebadi  Iran "kerana usaha beliau demi demokrasi dan hak asasi manusia. Beliau telah memberi tumpuan khususnya kepada perjuangan hak wanita dan kanak-kanak."[91]
2004 Wangari Maathai in Nairobi.jpg Wangari Muta Maathai  Kenya "kerana sumbangan beliau kepada pembangunan mapan, demokrasi dan keamanan"[92]
2005 Flag of IAEA.svg Agensi Tenaga Atom Antarabangsa  Austria "kerana usaha mereka untuk mencegah tenaga nuklear daripada digunakan untuk tujuan ketenteraan dan untuk memastikan bahawa tenaga nuklear untuk kegunaan aman digunakan dalam cara yang paling selamat yang termampu"[93]
Mohamed ElBaradei WEF 2008.jpg Mohamed ElBaradei Flag of Egypt.svg Mesir
2006 Grameen Yunus Dec 04.jpg Muhammad Yunus
Bank Grameen
 Bangladesh "kerana meningkatkan peluang ekonomi dan sosial untuk golongan miskin, terutamanya wanita, melalui hasil mikrokredit peloporan mereka"[94]
2007 Al Gore.jpg Albert Arnold (Al) Gore, Jr.  Amerika Syarikat "kerana usaha mereka untuk membina dan menyebarkan pengetahuan penting mengenai perubahan iklim buatan manusia, serta menyediakan asas untuk langkah-langkah yang diperlukan untuk mengurangkan perubahan sedemikian"[95]
Flag of the World Meteorological Organization.svg Panel Antara Kerajaan tentang Perubahan Cuaca  Switzerland
2008 Martti Ahtisaari.jpg Martti Ahtisaari  Finland bekas Presiden Finland, "kerana usaha-usaha beliau yang dihargai untuk meleraikan konflik sedunia di beberapa benua selama lebih tiga puluh tahun"[96]
2009 Official portrait of Barack Obama-2.jpg Barack Obama  Amerika Syarikat "usaha luar biasa beliau dalam memperkukuhkan diplomasi antarabangsa dan memupuk kerjasama antara bangsa-bangsa" [97]
2010 Liu Xiaobo  China "perjuangan lama tanpa keganasan demi hak asasi manusia di China"[98]
2011 Ellen Johnson-Sirleaf, April 2010.jpg Ellen Johnson Sirleaf  Liberia "perjuangan tanpa keganasan demi keselamatan hak wanita untuk menyertai usaha pengamanan sepenuhnya"[99]
Leymah-gbowee-at-emu-press-conference.jpg Leymah Gbowee
Tawakkul Karman (2011).jpg Tawakel Karman  Yaman
2012 Flag of Europe.svg Kesatuan Eropah (EU) Eropah "kerana menyumbang kepada kemajuan keamanan dan perdamaian, demokrasi dan hak asasi manusia di Eropah selama lebih enam dekad."[100]
2013 HQ of OPCW in The Hague.jpg Pertubuhan Larangan Senjata Kimia Antarabangsa "atas usaha yang luas untuk membasmi senjata kimia."[101]
2014 Kailash Satyarthi.jpg Kailash Satyarthi  India "atas perjuangan mereka menentang penindasan terhadap kanak-kanak dan golongan muda, serta demi hak semua kanak-kanak untuk menerima pendidikan"[102] (Pada umur 17 tahun, Saudari Yousafzai adalah penerima Hadiah Nobel termuda dalam sejarah.)
Malala Yousafzai at Girl Summit 2014.jpg Malala Yousafzai  Pakistan
2015 Tunisian national dialogue (October 2012).jpg Kuartet Dialog Kebangsaan Tunisia  Tunisia "atas sumbangan yang menentukan pembangunan demokrasi bersifat majmuk di Tunisia ekoran Revolusi Jasmin 2011"[103]
2016 Juan Manuel Santos and Lula (cropped).jpg Juan Manuel Santos  Colombia "untuk usaha keras beliau untuk menamatkan perang saudara yang berlanjutan hampir 50 tahun, perang yang mengorbankan kira-kira 220,000 orang rakyat Colombia dan pelarian hampir 6 juta orang"[104]
2017 Kempen Antarabangsa untuk Menghapuskan Senjata Nuklear  Switzerland "kerana usaha mereka untuk menarik perhatian kepada keburukan bencana kemanusiaan dari mana-mana penggunaan senjata nuklear dan untuk usaha pecah tanah untuk mencapai larangan berasaskan perjanjian senjata".[105]
2018 Denis Mukwege par Claude Truong-Ngoc novembre 2014.jpg Denis Mukwege  Republik Demokratik Congo "kerana usaha mereka untuk mengakhiri penggunaan keganasan seksual sebagai senjata perang dan konflik senjata"[106]
Nadia Murad in Washington - 2018 (42733243785) (cropped).jpg Nadia Murad  Iraq
2019 PM Abiy Ahmed Ali.jpg Abiy Ahmed  Ethiopia "kerana usaha beliau untuk mancapai keamanan dan kerjasama antarabangsa, khususnya inisiatif yang tegas dalam menyelesaikan konflik sempadan dengan negara jiran, Eritrea"[107]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

A Elihu Root, Austen Chamberlain, Charles G. Dawes, Frank B. Kellogg, dan Norman Angell telah dianugerahkan Hadiah masing-masing satu tahun lewat kerana Jawatankuasa memutuskan bahawa tiada calon pada tahun tersebut di mana mereka disenaraikan sebagai dianugerahkan Hadiah tidak memenuhi kriteria dalam wasiat Nobel; mengikut peraturannya, Jawatankuasa menangguhkan pemberian Hadiah sehingga tahun depan, walaupun mereka telah dianugerahkan seperti Hadiah tahun sebelumnya.[16][21][23][26]
B Hadiah untuk Carl von Ossietzky dianugerahkan secara ketidakhadiran kerana pasport beliau ditolak kerajaan Jerman.[108]
C Hadiah untuk Dag Hammarskjöld dianugerahkan selepas kematiannya.
D Lê Đức Thọ enggan menerima Hadiah.[57]
E Hadiah untuk Andrei Sakharov dianugerahkan secara ketidakhadiran kerana pasport beliau ditolak kerajaan Kesatuan Republik Sosialis Soviet.[109]
F Hadiah untuk Aung San Suu Kyi dianugerahkan secara ketidakhadiran kerana beliau ditahan oleh kerajaan Burma. Berikutan pembebasannya dari tahanan rumah dan pemilihan kepada Pyithu Hluttaw, Suu Kyi menerima penghargaannya secara peribadi pada 16 Jun 2012.[110]
G Hadiah untuk Liu Xiaobo dianugerahkan secara ketidakhadiran kerana beliau dipenjarakan di China.[111]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Petikan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Excerpt from the Will of Alfred Nobel". Nobel Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 2013-05-30. Dicapai 2011-10-06. 
  2. ^ "Alfred Nobel: The Man Behind the Nobel Prize". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-06. 
  3. ^ "Prize Awarder for the Nobel Peace Prize". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-06. 
  4. ^ "The Nobel Prize". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-06. 
  5. ^ "The Nobel Peace Prize Award Ceremonies". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-06. 
  6. ^ Tønnesson, Øyvind (2000-06-29). "Controversies and Criticisms". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-06. 
  7. ^ Murphy, Clare (2000-10-08). "The Nobel: Dynamite or damp squib?". BBC News. Dicapai 2011-10-06. 
  8. ^ Tønnesson, Øyvind (1999-12-01). "Controversies Mahatma Gandhi, the Missing Laureate". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-06. 
  9. ^ a b c d e f g h i j k Lundestad, Geir (2001-03-15). "The Nobel Peace Prize, 1901–2000". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-06. 
  10. ^ a b c "Nobel Laureates Facts". Nobel Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 2012-09-01. Dicapai 2011-10-06. 
  11. ^ "Women Nobel Laureates". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-06. 
  12. ^ Rothman, Lily. "Why a Nobel Peace Prize Was Once Rejected". TIME.com. Dicapai 2016-10-16. 
  13. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1902". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-06. 
  14. ^ "The Nobel Peace Prize 1910". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  15. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1911". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  16. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1912". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  17. ^ "The Nobel Peace Prize 1917". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  18. ^ "The Nobel Peace Prize 1919". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  19. ^ a b c "The Nobel Peace Prize 1920". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  20. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1921". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  21. ^ a b c "The Nobel Peace Prize 1925". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  22. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1927". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  23. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1929". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  24. ^ "The Nobel Peace Prize 1930". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  25. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1931". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  26. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1933". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  27. ^ "The Nobel Peace Prize 1934". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  28. ^ "The Nobel Peace Prize 1935". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  29. ^ "The Nobel Peace Prize 1936". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  30. ^ "The Nobel Peace Prize 1937". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  31. ^ "The Nobel Peace Prize 1938". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  32. ^ "The Nobel Peace Prize 1944". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  33. ^ "The Nobel Peace Prize 1945". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  34. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1946". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  35. ^ "The Nobel Peace Prize 1947". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  36. ^ Mahatma Gandhi, the Missing Laureate, Nobelprize.org
  37. ^ "The Nobel Peace Prize 1949". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  38. ^ "The Nobel Peace Prize 1950". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  39. ^ "The Nobel Peace Prize 1951". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  40. ^ "The Nobel Peace Prize 1952". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  41. ^ "The Nobel Peace Prize 1953". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  42. ^ "The Nobel Peace Prize 1954". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  43. ^ "The Nobel Peace Prize 1957". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  44. ^ "The Nobel Peace Prize 1958". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  45. ^ "The Nobel Peace Prize 1959". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  46. ^ "The Nobel Peace Prize 1960". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  47. ^ "The Nobel Peace Prize 1961". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  48. ^ "The Nobel Peace Prize 1962". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  49. ^ "The Nobel Peace Prize 1963". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  50. ^ "The Nobel Peace Prize 1964". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  51. ^ "The Nobel Peace Prize 1965". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  52. ^ "The Nobel Peace Prize 1968". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  53. ^ "The Nobel Peace Prize 1969". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  54. ^ "The Nobel Peace Prize 1970". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  55. ^ "The Nobel Peace Prize 1971". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  56. ^ Lundestad, Geir (2001-03-15). "The Nobel Peace Prize, 1901–2000". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-28. 
  57. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1973". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  58. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1974". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  59. ^ "The Nobel Peace Prize 1975". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  60. ^ "The Nobel Peace Prize 1975–Presentation Speech". Nobel Foundation. Dicapai 2008-12-03. 
  61. ^ "The Nobel Peace Prize 1976". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  62. ^ "The Nobel Peace Prize 1977". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  63. ^ "The Nobel Peace Prize 1978". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  64. ^ "The Nobel Peace Prize 1979". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  65. ^ "The Nobel Peace Prize 1980". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  66. ^ "The Nobel Peace Prize 1981". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  67. ^ "The Nobel Peace Prize 1982". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  68. ^ "The Nobel Peace Prize 1982–Presentation Speech". Nobel Foundation. Dicapai 2008-12-03. 
  69. ^ "The Nobel Peace Prize 1983". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  70. ^ "The Nobel Peace Prize 1984". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  71. ^ "The Nobel Peace Prize 1985". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  72. ^ "The Nobel Peace Prize 1986". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  73. ^ "The Nobel Peace Prize 1987". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  74. ^ "The Nobel Peace Prize 1988". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  75. ^ "The Nobel Peace Prize 1988–Press release". Nobel Foundation. 1988-09-29. Dicapai 2008-11-28. 
  76. ^ "The Nobel Peace Prize 1989". Nobel Foundation. Dicapai 2008-11-12. 
  77. ^ "The Nobel Peace Prize 1989–Press release". Nobel Foundation. 1989-10-05. Dicapai 2008-11-28. 
  78. ^ "The Nobel Peace Prize 1990". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  79. ^ "The Nobel Peace Prize 1991". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  80. ^ "The Nobel Peace Prize 1992". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  81. ^ "The Nobel Peace Prize 1993". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  82. ^ "Press Release- The Nobel Peace Prize 1994". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  83. ^ "The Nobel Peace Prize 1995". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  84. ^ "The Nobel Peace Prize 1996". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  85. ^ "The Nobel Peace Prize 1997". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  86. ^ "The Nobel Peace Prize 1998". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  87. ^ "The Nobel Peace Prize 1999". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  88. ^ "The Nobel Peace Prize 2000". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  89. ^ "The Nobel Peace Prize 2001". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  90. ^ "The Nobel Peace Prize 2002". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  91. ^ "The Nobel Peace Prize 2003". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  92. ^ "The Nobel Peace Prize 2004". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  93. ^ "The Nobel Peace Prize 2005". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  94. ^ "The Nobel Peace Prize 2006". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  95. ^ "The Nobel Peace Prize 2007". Nobel Foundation. Dicapai 2008-10-20. 
  96. ^ "The Nobel Peace Prize 2008". Nobelprize.org. Dicapai 2008-10-10. 
  97. ^ "The Nobel Peace Prize 2009". Nobel Foundation. Dicapai 2009-10-09. 
  98. ^ "The Nobel Peace Prize 2010". Nobel Foundation. Dicapai 2010-10-08. 
  99. ^ "The Nobel Peace Prize 2011". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-07. 
  100. ^ "The Nobel Peace Prize 2012". Nobel Foundation. Dicapai 12 October 2012. 
  101. ^ "The Nobel Peace Prize 2013" (PDF). Nobel Foundation. Dicapai 2013-10-11. 
  102. ^ "The Nobel Peace Prize 2014". Nobel Foundation. Dicapai 2014-10-10. 
  103. ^ "The Nobel Peace Prize 2015". Nobel Foundation. Dicapai 2015-10-09. 
  104. ^ "The Nobel Peace Prize 2016". Nobel Foundation. Dicapai 2016-10-07. 
  105. ^ "The Nobel Peace Prize 2017 - Press Release". www.nobelprize.org. Dicapai 2017-10-06. 
  106. ^ "The Nobel Peace Prize 2018 - Press Release". www.nobelprize.org. Dicapai 2018-10-05. 
  107. ^ "The Nobel Peace Prize 2019". www.nobelprize.org. Dicapai 2019-10-12. 
  108. ^ "Biography: Carl von Ossietzky". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-06. 
  109. ^ Lionaes, Aase. "Award Ceremony Speech (1975)". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-06. 
  110. ^ Sejersted, Francis. "Award Ceremony Speech (1991)". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-06. 
  111. ^ Jagland, Thorbjørn. "Award Ceremony Speech (2010)". Nobel Foundation. Dicapai 2011-10-06. 

Sumber[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]