Surah Yunus

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Surah Yunus (سورة يونس) adalah surah ke-10 dalam al-Quran, surah ini mempunyai 109 ayat dan termasuk golongan surah-surah Makkiyyah kecuali ayat 40, 94, 95, yang diturunkan pada masa Nabi Muhammad SAW berada di Madinah. Surat ini dinamai surah Yunus kerana dalam surah ini terutama ditampilkan kisah Nabi Yunus a.s. dan pengikut-pengikutnya yang teguh imannya.

Isi kandungan[sunting | sunting sumber]

  1. Keimanan: Al Quran bukanlah sihir, Allah mengatur alam semesta dari Arasy-Nya; syafaat hanyalah dengan izin Allah; Wali-wali Allah; wahyu Allah yang menerangkan perkara ghaib kepada manusia; Allah menyaksikan dan mengamati perbuatan hamba-hamba-Nya di dunia; Allah tidak mempunyai anak.
  2. Hukum: Menentukan perhitungan tahun dan waktu dengan perjalanan matahari dan bulan; hukum mengada-adakan sesuatu terhadap Allah dan mendustakan ayat-ayatNya.
  3. Kisah-kisah:Kisah Nabi Nuh a.s. dengan kaumnya; Nabi Musa dengan Fir'aun dan tukang-tukang sihir; kisah Bani Israil setelah ke luar dari negeri Mesir; Nabi Yunus a.s. dengan kaumnya.
  4. Dan lain-lain: Manusia ingat kepada Allah pada waktu kesukaran dan lupa pada waktu senang; keadaan orang-orang baik dan orang-orang jahat pada hari kiamat; Al Quran tidak dapat ditandingi; rasul hanya menyampaikan risalah.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Mukaddimah Al Qur'an versi terjemahan Jabatan Agama Republik Indonesia

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Surah Sebelumnya:
Surah At-Taubah
Al Quran (القــرآن الكـــريم) Surah Berikutnya:
Surah Hud
Surah 10