Pergi ke kandungan

Surah Al-An’aam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Surah Al-An'aam)

Surah Al An'aam - (Binatang Ternakan) سورة الأنعام - yang mempunyai 165 ayat. Surah ini termasuk dalam golongan surah Makkiyah kerana hampir keseluruhan ayat-ayat-Nya diturunkan di Makkah sebelum hijrah. Dinamakan Al-An'aam kerana di dalamnya disebut An'aam dalam hubungan dengan adat-istiadat kaum musyrikin yang menurut mereka binatang-binatang ternak itu dapat dipergunakan untuk mendekatkan diri kepada tuhan mereka. Juga dalam surah ini disebutkan hukum-hukum yang berkenaan dengan binatang ternak itu.

Isi kandungannya:

1. Keimanan: Bukti-bukti keesaan Allah SWT serta kesempurnaan sifat-sifatNya; kebenaran kenabian Nabi Muhammad SAW; penyaksian Allah atas kenabian Ibrahim, Ishaq, Ya'qub, Nuh, Daud, Sulaiman, Ayyub, Yusuf, Musa, Harun, Zakaria, Yahya, 'Isa, Ilayas, Alyasa', Yunus dan Luth; penegasan tentang adanya risalah dan wahyu serta hari pembalasan dan hari kebangkitan, kepalsuan kepercayaan orang-orang musyrik dan keingkaran mereka terhadap hari kiamat.

2. Hukum-hukum: Larangan mengikuti adat istiadat yang dibuat-buat oleh kaum Jahiliyah; makanan yang halal dan yang haram; wasiat yang sepuluh dari Al Quran, tentang tauhid keadilan dan hukum-hukum; larangan mencaci maki berhala orang musyrik karena mereka akan membalas dengan mencaci maki Allah.

3. Kisah-kisah: Kisah umat-umat yang menentang rasul-rasul; kisah pengalaman Nabi Muhammad SAW dan para nabi pada umumnya; cerita Nabi Ibrahim a.s. membimbing kaumnya kepada tauhid.

4. Dan lain-lain: Sikap keras kepala kaum musyrikin, cara seorang nabi memimpin umatnya; bidang-bidang kerasulan dan tugas rasul-rasul; tantangan kaum musyrikin untuk melemahkan rasul; kepercayaan orang-orang musyrik terhadap jin, syaitan dan malaikat; beberapa prinsip keagamaan dan kemasyarakatan; nilai hidup duniawi.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]

Dengar bacaan di sini


Surah Sebelumnya:
Surah Al-Maa’idah
Al Quran (القــرآن الكـــريم) Surah Berikutnya:
Surah Al-A’raaf
Surah 6