Senarai unsur mengikut simbol

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini merupakan senarai unsur mengikut simbol, termasuk yang terkini yang digunakan untuk memperkenalkan unsur kimia seperti yang diperkenalkan oleh Kesatuan Kimia Tulen dan Gunaan Antarabangsa, begitu juga yang dicadangkan dan tanda lama. Turut diberikan ialah nombor atom, jisim atom atau isotop yang paling stabil bagi setiap unsur, kumpulan dan kala pada jadual berkala dan etimologi simbol.

CATATAN: Meletakkan kursor di atas lajur etimologi akan menayangkan terjemahan bagi perkataan Yunani, Latin atau yang lain.

Kategori unsur dalam jadual berkala

Logam Metaloid Bukan logam
Logam alkali Logam alkali bumi Logam peralihan dalaman Logam peralihan Logam lemah Bukan logam Halogen Gas adi
Lantanid Aktinid



Simbol terkini[sunting | sunting sumber]



Simbol Nama Etimologi Simbol Nombor Atom Jisim Atom Relatif Kumpulan Kala
Ac Aktinium pengarug Yunani bagi aktinos 89 [227][1]   7
Ag Argentum Latin argentum 47 107.8682(2)[2] 11 5
Al Aluminium Latin alumen 13 26.9815386(8) 13 3
Am Amerisium Americas 95 [243][1]   7
Ar Argon Yunani argon 18 39.948(1)[2] [3] 18 3
As Arsenik Yunani arsenikos 33 74.92160(2) 15 4
At Astatin Yunani astatos 85 [210][1] 17 6
Au Aurum Latin aurum 79 196.966569(4) 11 6
B Boron borax 5 10.811(7)[2] [4] [3] 13 2
Ba Barium Yunani barys 56 137.327(7) 2 6
Be Berilium beryl 4 9.012182(3) 2 2
Bh Bohrium Neils Bohr 107 [264][1] 7 7
Bi Bismut pengaruh Jerman wissmuth 83 208.98040(1) 15 6
Bk Berkelium Berkeley, California 97 [247][1]   7
Br Bromin Yunani bromos 35 79.904(1) 17 4
C Karbon Latin carbo 6 12.0107(8)[2] [3] 14 2
Ca Kalsium Latin calx 20 40.078(4)[2] 2 4
Cd Kadmium pengaruh Yunani kadmia 48 112.411(8)[2] 12 5
Ce Serium Ceres 58 140.116(1)[2]   6
Cf Kalifornium Negeri dan Universiti California 98 [251][1]   7
Cl Klorin Yunani chloros 17 35.453(2)[2] [4] [3] 17 3
Cm Curium Pierre dan Marie Curie dan tradisi penghujung -um 96 [247][1]   7
Co Kobalt pengaruh Jerman kobold 27 58.933195(5) 9 4
Cr Kromium Yunani chroma 24 51.9961(6) 6 4
Cs Sesium Latin caesius 55 132.9054519(2) 1 6
Cu Kuprum Latin Cuprum 29 63.546(3)[3] 11 4
Db Dubnium Dubna, Rusia 105 [262][1] 5 7
Ds Darmstadtium Darmstadt, Jerman 110 [271][1] 10 7
Dy Disprosium Yunani dysprositos 66 162.500(1)[2]   6
Er Erbium Ytterby, Sweden 68 167.259(3)[2]   6
Es Einsteinium Albert Einstein 99 [252][1]   7
Eu Europium Europe 63 151.964(1)[2]   6
F Fluorin Latin fluo 9 18.9984032(5) 17 2
Fe Ferum Latin ferrum 26 55.845(2) 8 4
Fm Fermium Enrico Fermi 100 [257][1]   7
Fr Fransium France 87 [223][1] 1 7
Ga Galium Latin Gallia 31 69.723(1) 13 4
Gd Gadolinium gadolinite 64 157.25(3)[2]   6
Ge Germanium Germany 32 72.64(1) 14 4
H Hidrogen Yunani hydror 1 1.00794(7)[2] [4] [3] 1 1
He Helium Yunani helios 2 4.002602(2)[2] [3] 18 1
Hf Hafnium Latin Hafnia 72 178.49(2) 4 6
Hg Hydragyrum Latin hydrargyrum 80 200.59(2) 12 6
Ho Holmium Latin Holmia 67 164.930 32(2)   6
Hs Hassium Hesse, Jerman 108 [277][1] 8 7
I Iodin Yunani ioeides 53 126.904 47(3) 17 5
In Indium biru indigo 49 114.818(3) 13 5
Ir Iridium Yunani iris 77 192.217(3) 9 6
K Kalium (Kalium) Latin kalium 19 39.0983(1) 1 4
Kr Krypton Yunani kryptos 36 83.798(2)[2] [4] 18 4
La Lantanum Yunani lanthanien 57 138.90547(7)[2]   6
Li Litium Yunani lithos 3 6.941(2)[2] [4] [3] [5] 1 2
Lr Lawrensium Ernest O. Lawrence 103 [262][1] 3 7
Lu Lutetium Latin Lutetia 71 174.967(1)[2] 3 6
Md Mendelevium Dmitri Mendeleyev 101 [258][1]   7
Mg Magnesium Magnesia, Greece 12 24.3050(6) 2 3
Mn Mangan Latin magnes 25 54.938045(5) 7 4
Mo Molibdenum Yunani molybdos 42 95.94(2)[2] 6 5
Mt Meitnerium Lise Meitner 109 [268][1] 9 7
N Nitrogen Yunani nitron 7 14.0067(2)[2] [3] 15 2
Na Natrium Latin natrium 11 22.98976928(2) 1 3
Nb Niobium Niobe 41 92.906 38(2) 5 5
Nd Neodymium Yunani neos didymos 60 144.242(3)[2]   6
Ne Neon Yunani neos 10 20.1797(6)[2] [4] 18 2
Ni Nikel Jerman kupfernickel 28 58.6934(2) 10 4
No Nobelium Alfred Nobel 102 [259][1]   7
Np Neptunium Neptune 93 [237][1]   7
O Oksigen Yunani oxys 8 15.9994(3)[2] [3] 16 2
Os Osmium Yunani osme 76 190.23(3)[2] 8 6
P Fosforus Yunani phosphoros 15 30.973762(2) 15 3
Pa Protaktinium Yunani protos and actinium 91 231.03588(2)[1]   7
Pb Plumbum Latin plumbum 82 207.2(1)[2] [3] 14 6
Pd Paladium Pallas 46 106.42(1)[2] 10 5
Pm Promethium Prometheus 61 [145][1]   6
Po Polonium Poland 84 [210][1] 16 6
Pr Praseodimium Yunani prasios 59 140.90765(2)   6
Pt Platinum Yunani platina 78 195.084(9) 10 6
Pu Plutonium Pluto 94 [244][1]   7
Ra Radium Latin radius 88 [226][1] 2 7
Rb Rubidium Latin rubidus 37 85.4678(3)[2] 1 5
Re Rhenium German Rheinprovinz 75 186.207(1) 7 6
Rf Rutherfordium Ernest Rutherford 104 261[1] 4 7
Rg Roentgenium Wilhelm Conrad Röntgen 111 [272][1] 11 7
Rh Rhodium Yunani rhodon 45 102.905 50(2) 9 5
Rn Radon radium dan emanation 86 [220][1] 18 6
Ru Ruthenium Latin Ruthenia 44 101.07(2)[2] 8 5
S Sulfur Latin sulfur 16 32.065(5)[2] [3] 16 3
Sb Antimoni Latin stibium 51 121.760(1)[2] 15 5
Sc Skandium Scandinavia 21 44.955912(6) 3 4
Se Selenium Yunani selene 34 78.96(3)[3] 16 4
Sg Seaborgium Glenn T. Seaborg 106 [266][1] 6 7
Si Silikon Latin silex 14 28.0855(3)[3] 14 3
Sm Samarium samarskite 62 150.36(2)[2]   6
Sn Stanum Latin stannum 50 118.710(7)[2] 14 5
Sr Strontium Latin Strontian 38 87.62(1)[2] [3] 2 5
Ta Tantalum King Tantalus 73 180.94788(2) 5 6
Tb Terbium Ytterby, Sweden 65 158.92535(2)   6
Tc Teknetium Yunani technetos 43 [98][1] 7 5
Te Telurium Yunani tellus 52 127.60(3)[2] 16 5
Th Thorium Thor 90 232.03806(2)[1] [2]   7
Ti Titanium the Titans 22 47.867(1) 4 4
Tl Talium Yunani thallos 81 204.3833(2) 13 6
Tm Thulium Thule 69 168.93421(2)   6
U Uranium Uranus 92 238.02891(3)[1] [2] [4]   7
Uub Ununbium Latin uni, uni, dan bi 112 [285][1] 12 7
Uuh Ununhexium Latin uni, uni, dan Yunani hex 116 [292][1] 16 7
Uuo Ununoctium Latin uni, uni, dan oct 118 [294][1] 18 7
Uup Ununpentium Latin uni, uni, dan Yunani pent 115 [288][1] 15 7
Uuq Ununquadium Latin uni, uni, dan quadr 114 [289][1] 14 7
Uut Ununtrium Latin uni, uni, an Yunani tri 113 [284][1] 13
V Vanadium Vanadis 23 50.9415(1) 5 4
W Tungsten Jerman wolfram 74 183.84(1) 6 6
Xe Xenon Yunani xenos 54 131.293(6)[2] [4] 18 5
Y Ytrium Ytterby, Sweden 39 88.90585(2) 3 5
Yb Yterbium Ytterby, Sweden 70 173.04(3)[2]   6
Zn Zink Jerman zin 30 65.409(4) 12 4
Zr Zirkonium zircon 40 91.224(2)[2] 4 5

Kategori unsur dalam jadual berkala

Logam Metaloid Bukan logam
Logam alkali Logam alkali bumi Logam peralihan dalaman Logam peralihan Logam lemah Bukan logam Halogen Gas adi
Lantanid Aktinid

Simbol yang tidak digunakan lagi[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan senarai nama yang dahulunya digunakan atau dicadangkan dalam penamaan unsur di senarai atas. Juga dimasukkan dalam senarai adalah nama yang diberikan oleh dakwaan tertentu bagi penemuannya.

Simbol kimia Nama Nombor Atom Asal Simbol Sebab Tidak Digunakan
A Argon 18 Simbol kini Ar. [6]
Ab Alabamin 85 Dakwaan meragukan bagi penemuan astatin. [7]
Am Alabamium 85 Dakwaan meragukan bagi penemuan astatin. [7]
An Athenium 99 Nama yang dicadangkan bagi einsteinium. [8]
Ao Ausonium 93 Dakwaan meragukan bagi penemuan neptunium. [7]
Az Azote 7 Nama lama bagi nitrogen. [6]
Bv Brevium 91 Nama lama bagi protaktinium. [6]
Bz Berzelium 59 Nama yang dicadangkan bagi praseodimium. [8]
Cb Columbium 41 Nama lama bagi niobium. [6]
Cb Columbium 95 Nama yang dicadangkan bagi amerisium. [8]
Cp Cassiopeium 71 Nama lama bagi lutetium. [6]
Ct Centurium 100 Nama yang dicadangkan bagi fermium. [8]
Ct Celtium 72 Nama lama bagi hafnium. [6]
Da Danubium 43 Nama yang dicadangkan bagi teknetium. [8]
Db Dubnium 104 Nama yang dicadangkan bagi rutherfordium. Simbol dan nama pernah digunakan untuk unsur 105. [6] [8]
Eb Ekaboron 21 Nama yang diberikan Mendeleev bagi unsur yang belum ditemui. Apabila ditemui, skandium menghampiri ramalan. [8] [9]
El Ekaaluminium 31 Nama yang diberikan Mendeleev bagi unsur yang belum ditemui. Apabila ditemui, Galium menghampiri ramalan. [8] [9]
Em Emanation 86 Juga dipanggil emanasi radium, nama asalnya diberikan oleh Friedrich Ernst Dorn dalam 1900. Pada 1923, unsur ini secara rasminya menjadi radon (nama diberikan pada satu masa kepada 222Rn, salah satu isotop yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan radium). [6]
Em Ekamangan 43 Nama yang diberikan Mendeleev bagi unsur yang belum ditemui. Apabila ditemui, teknetium menghampiri ramalan. [8] [9]
Es Ekasilikon 32 Nama yang diberikan Mendeleev bagi unsur yang belum ditemui. Apabila ditemui, germanium menghampiri ramalan. [8] [9]
Es Esperium 94 Dakwaan meragukan bagi penemuan plutonium. [7]
Fa Fransium 87 Simbol kini ialah Fr. [6]
Fr Florentium 61 Dakwaan meragukan bagi penemuan promethium. [7]
Gl Glucinium 4 Nama lama bagi berilium. [6]
Ha Hahnium 105 Nama yang dicadangkan bagi dubnium. [8]
Ha Hahnium 108 Nama yang dicadangkan bagi hassium. [8]
Il Illinium 61 Dakwaan meragukan bagi penemuan promethium. [7]
Jg Jargonium 72 Dakwaan meragukan bagi penemuan hafnium. [7]
Jo Joliotium 105 Nama yang dicadangkan bagi dubnium. [8]
Ku Kurchatovium 104 Nama yang dicadangkan bagi rutherfordium. [8]
Lw Lawrensium 103 Simbol kini ialah Lr. [6]
M Muriaticum 17 Nama lama bagi klorin. [6]
Ma Masurium 43 Dakwaan yang dipertikaikan bagi penemuan teknetium. [7]
Md Mendelevium 97 Nama yang dicadangkan bagi berkelium. Simbol dan nama kemudian digunakan untuk unsur 101. [6] [8]
Me Mendelevium 68 Nama yang dicadangkan bagi erbium. [6]
Ms Masrium 49 Dakwaan meragukan bagi penemuan indium. [7]
Mt Meitnium 91 Nama yang dicadangkan bagi protaktinium. [8]
Mv Mendelevium 101 Simbol kini ialah Md. [6]
Ng Norwegium 72 Dakwaan meragukan bagi penemuan hafnium. [7]
Ni Niton 86 Nama lama bagi radon. [6]
No Norium 72 Dakwaan meragukan bagi penemuan hafnium. [7]
Ns Nielsbohrium 105 Nama yang dicadangkan bagi dubnium. [8]
Ns Nielsbohrium 107 Nama yang dicadangkan bagi bohrium. [8]
Nt Niton 86 Nama yang dicadangkan bagi radon. [8]
Ny Neoyterbium 70 Nama lama bagi yterbium. [6]
Od Odinium 62 Nama yang dicadangkan bagi samarium. [8]
Pc Policium 110 Nama yang dicadangkan bagi darmstadtium. [8]
Pe Pelopium 41 Nama lama bagi niobium. [6]
Po Kalium 19 Simbol kini ialah K. [6]
Rf Rutherfordium 106 Nama yang dicadangkan bagi seaborgium. Simbol dan nama digunakan pula untuk unsur 104. [6] [8]
Sa Samarium 62 Simbol kini ialah Sm. [6]
So Natrium 11 Simbol kini ialah Na. [6]
Sp Spectrium 70 Nama yang dicadangkan bagi yterbium. [8]
St Antimoni 51 Simbol kini ialah Sb. [6]
Tn Tungsten 74 Simbol kini ialah W. [6]
Tu Thulium 69 Simbol kini ialah Tm. [6]
Tu Tungsten 74 Simbol kini ialah W. [6]
Ty Tyrium 60 Nama yang dicadangkan bagi neodymium. [8]
Unb Unnilbium 102 Nama sementara diberikan kepada nobelium hingga ia dinamakan secara kekal oleh IUPAC. [9]
Une Unnilennium 109 Nama sementara diberikan kepada meitnerium hingga ia dinamakan secara kekal oleh IUPAC. [9]
Unh Unnilhexium 106 Nama sementara diberikan kepada seaborgium hingga ia dinamakan secara kekal oleh IUPAC. [9]
Uno Unniloctium 108 Nama sementara diberikan kepada hassium hingga ia dinamakan secara kekal oleh IUPAC. [9]
Unp Unnilpentium 105 Nama sementara diberikan kepada dubnium hingga ia dinamakan secara kekal oleh IUPAC. [9]
Unq Unnilquadium 104 Nama sementara diberikan kepada rutherfordium hingga ia dinamakan secara kekal oleh IUPAC. [9]
Uns Unnilseptium 107 Nama sementara diberikan kepada bohrium hingga ia dinamakan secara kekal oleh IUPAC. [9]
Unt Unniltrium 103 Nama sementara diberikan kepada lawrensium hingga ia dinamakan secara kekal oleh IUPAC. [9]
Unu Unnilunium 101 Nama sementara diberikan kepada mendelevium hingga ia dinamakan secara kekal oleh IUPAC. [9]
Uun Ununnilium 110 Nama sementara diberikan kepada darmstadtium hingga ia dinamakan secara kekal oleh IUPAC. [9]
Uuu Unununium 111 Nama sementara diberikan kepada roentgenium hingga ia dinamakan secara kekal oleh IUPAC. [9]
Vi Virginium 87 Dakwaan meragukan bagi penemuan fransium. [7]
Vm Virginium 87 Dakwaan meragukan bagi penemuan fransium. [7]
Yt Ytrium 39 Simbol kini ialah Y. [6]

Simbol piktograf[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan senarai simbol pektograf yang digunakan untuk melambangkan unsur yang diketahui sejak zaman lampau (terutama untuk ahli alkimia). Tidak termasuk di dalam senarai adalah perwakilan bagi sebatian yang dahulunya dikenali sebagai unsur (seperti campuran galian bumi dan unsur klasik api dan air bagi falsafah kuno) yang kini dikenali sebagai multi-atom. Juga tidak disenaraikan adalah perwakilan yang kini digunakan bagi unsur dalam bahasa lain seperti Cina tradisional. Pernyataan huruf moden diperkenalkan pada 1814 oleh Jöns Jakob Berzelius.

Simbol kimia Nama Asal Nama Moden Nombor Atom Asal Simbol Sebab Tidak Digunakan
Sun symbol.svg Hidrogen Hidrogen 1 Simbol Daltonian sekitar 1808. [6]
Sulfur symbol 1.png Sulfur Sulfur 16 Simbol Alkimia. [6]
Sulfur symbol 2.png Pallas Sulfur 16 Simbol Alkimia. [6]
Earth symbol.svg Sulfur Sulfur 16 Simbol Daltonian sekitar 1808. [6]
Magnesium Magnesium 21 Simbol Alkimia. [6]
Mars symbol.svg Marikh Ferum 26 Simbol Alkimia. [6]
Marian star four-tenths.svg Stellae Fixae Kuprum 29 Simbol Alkimia Pra 1500-an. [6]
Venus symbol.svg Zuhrah Kuprum 29 Simbol Alkimia. [6]
Copper symbol.svg Kuprum Kuprum 29 Simbol Alkimia. [6]
© Kuprum Kuprum 29 Simbol Daltonian sekitar 1808. [6]
Arsenic alchemical symbol.svg Arsenik Arsenik 33 Simbol Alkimia. [6]
Crescent.svg Bulan Argentum 47 Simbol Alkimia. [6]
Jupiter symbol.svg Musytari Tin 50 Simbol Alkimia. [6]
Antimoni Antimoni 51 Simbol Alkimia. [6]
Antimony-symbol.png Antimoni Antimoni 51 Simbol Alkimia. [6]
Platinum Platinum 78 Simbol Alkimia. [6]
Platinum Platinum 78 Simbol Alkimia. [6]
Uranus symbol.svg Uranus Platinum 78 Simbol Alkimia. [6]
Suria Aurum 79 Simbol Alkimia sejak 1500-an [6]
Sun symbol.svg Suria Aurum 79 Simbol Alkimia dari 1700 hingga 1783. [6]
[1] Pisces Raksa 80 Simbol Alkimia Pra 1500-an. [6]
Neptune symbol.svg Neptunus Raksa 80 Simbol Alkimia sejak 1600-an. [6]
Mercury symbol.svg Mercurius Raksa 80 Simbol Alkimia dari 1700 hingga 1783. [6]
Saturn symbol.svg Zuhal Lead 82 Simbol Alkimia sekitar 1783. [6]
Bismuth symbol.png Taurus Bismut 83 Simbol Alkimia. [6]
  1. 1.00 1.01 1.02 1.03 1.04 1.05 1.06 1.07 1.08 1.09 1.10 1.11 1.12 1.13 1.14 1.15 1.16 1.17 1.18 1.19 1.20 1.21 1.22 1.23 1.24 1.25 1.26 1.27 1.28 1.29 1.30 1.31 1.32 1.33 1.34 1.35 Unsur tidak mempunyai nuklid stabil, dan nilai dalam kurungan, cth. [209], menunjukkan jisim dengan isotop yang mempunyai tempoh terlama. Walau bagaimanapun, tiga elemen, Torium, Protaktinium, dan Uranium, mempunyai komposisi isotop berciri bumi, maka jisim atomnya diberi.
  2. 2.00 2.01 2.02 2.03 2.04 2.05 2.06 2.07 2.08 2.09 2.10 2.11 2.12 2.13 2.14 2.15 2.16 2.17 2.18 2.19 2.20 2.21 2.22 2.23 2.24 2.25 2.26 2.27 2.28 2.29 2.30 2.31 2.32 2.33 2.34 2.35 2.36 2.37 2.38 Komposisi isotop bagi unsur ini adalah pelbagai dalam beberapa spesimen geologi, dan kepelbagaian itu mungkin melampaui ketidakpastian yang tertera dalam jadual ini.
  3. 3.00 3.01 3.02 3.03 3.04 3.05 3.06 3.07 3.08 3.09 3.10 3.11 3.12 3.13 3.14 Komposisi isotop adalah berbeza dalam bahan bumi maka berat atom yang lebih persis tidak dapat diberikan.
  4. 4.0 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 4.6 4.7 Komposisi isotop bagi unsur ini berubah dalam bahan komersil, yang menyebabkan berat atom agak berbeza dari nilai yang diberi.
  5. Berat atom bagi Litium komersil boleh berubah antara 6.939 dan 6.996—analisis bahan tertentu adalah perlu untguk mendapatkan nilai yang jitu.
  6. 6.00 6.01 6.02 6.03 6.04 6.05 6.06 6.07 6.08 6.09 6.10 6.11 6.12 6.13 6.14 6.15 6.16 6.17 6.18 6.19 6.20 6.21 6.22 6.23 6.24 6.25 6.26 6.27 6.28 6.29 6.30 6.31 6.32 6.33 6.34 6.35 6.36 6.37 6.38 6.39 6.40 6.41 6.42 6.43 6.44 6.45 6.46 6.47 6.48 6.49 6.50 6.51 Nama diubah disebabkan pemiawaian, pemodenan atau perubahan kepada simbol yang digunakan dahulu.
  7. 7.00 7.01 7.02 7.03 7.04 7.05 7.06 7.07 7.08 7.09 7.10 7.11 7.12 Nama direka oleh dakwaan yang meragukan.
  8. 8.00 8.01 8.02 8.03 8.04 8.05 8.06 8.07 8.08 8.09 8.10 8.11 8.12 8.13 8.14 8.15 8.16 8.17 8.18 8.19 8.20 8.21 8.22 8.23 Nama dicadangkan sebelum penemuan/penciptaan unsur atau sebelum penamaan semula.
  9. 9.00 9.01 9.02 9.03 9.04 9.05 9.06 9.07 9.08 9.09 9.10 9.11 9.12 9.13 9.14 Temporary placeholder name.

Simbol bagi isotop bernama[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan senarai isotop bagi unsur diberi dalam jadual sebelumnya yang telah direkakan simbol unik. Dengan ini, senarai bagi simbol sistematik (adalam bentuk uAtom) adalah tidak diletakkan dalam senarai tetapi oleh ditemui dalam carta Indeks isotop. Sesetengah simbol tidak lagi digunakan dalam komuniti saintifik, walau bagaimanapun yang lain (paling lazim adalah sebahagian daripada isotop hidrogen ) masih diteruskann hingga kini. Kebanyakan simbol ini direka ketika awal tahun-tahun radiokimia, dan beberapa isotop (antaranya keluarga pereputan aktinium, keluarga pereputan radium dan keluarga pereputan thorium) menggunakan system yang dikembangkan oleh Ernest Rutherford. Walaupun ia bukan isotop, ini mungkin tempat paling sesuai untuk menyatakan yang H merupakan simbol yang dicadangkan hanya untuk anti-unsur yang direka, antihidrogen.

Simbol Kimia Nama Nombor Atom Asal Simbol
Ac Aktinium 89 Dari perkataan Yunani aktinos. Nama hanya untuk 227Ac, isotop aktinium. Isotop bernama ini kemudian menjadi nama rasmi untuk unsur 89.
AcA Aktinium A 84 Dari aktinium dan A. Nama ini pada satu masa diberikan pada 215Po, salah satu isotop polonium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan aktinium.
AcB Aktinium B 82 Dari aktinium dan B. Nama ini pada satu masa diberikan pada 211Pb, salah satu isotop plumbum yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan aktinium.
AcC Aktinium C 83 Dari aktinium dan C. Nama ini pada satu masa diberikan pada 211Bi, salah satu isotop bismut yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan aktinium.
AcC' Aktinium C' 84 Dari aktinium dan C'. Nama ini pada satu masa diberikan pada 211Po, salah satu isotop polonium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan aktinium.
AcC" Aktinium C" 81 Dari aktinium dan C". Nama ini pada satu masa diberikan pada 207Tl, salah satu isotop talium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan aktinium.
AcK Aktinium K 87 Nama ini pada satu masa diberikan pada 223Fr, salah satu isotop fransium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan aktinium.
AcU Actino-Uranium 92 Nama ini pada satu masa diberikan pada 235U, salah satu isotop uranium.
AcX Aktinium X 88 Nama ini pada satu masa diberikan pada 223Ra, salah satu isotop radium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan aktinium.
An Aktinon 86 Dari aktinium dan emanation. Nama ini pada satu masa diberikan pada 219Rn, salah satu isotop radon yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan aktinium.
D Deuterium 1 Dari bahasa Yunani deuteros. Nama diberikan kepada 2H.
Io Ionium 90 Nama ini pada satu masa diberikan pada 230Th, salah satu isotop thorium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan uranium.
MsTh1 Mesotorium 1 88 Nama ini pada satu masa diberikan pada 228Ra, salah satu isotop radium.
MsTh2 Mesotorium 2 89 Nama ini pada satu masa diberikan pada 228Ac, salah satu isotop aktinium.
Pa Protaktinium 91 Dari Yunani protos dan aktinium. Nama khaskan pada satu masa untuk 231Pa, salah satu isotop protaktinium. Isotop bernama ini kemudian menjadi nama rasmi untuk unsur 91.
Ra Radium 88 Dari Latin radius. Nama khaskan pada satu masa untuk 226Ra, salah satu isotop radium. Isotop bernama ini kemudian menjadi nama rasmi untuk unsur 88.
RaA Radium A 84 Dari radium dan A. Nama ini pada satu masa diberikan pada 218Po, salah satu isotop polonium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan radium.
RaB Radium B 82 Dari radium dan B. Nama ini pada satu masa diberikan pada 214Pb, salah satu isotop plumbum yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan radium.
RaC Radium C 83 Dari radium dan C. Nama ini pada satu masa diberikan pada 214Bi, salah satu isotop bismut yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan radium.
RaC' Radium C' 84 Dari radium dan C'. Nama ini pada satu masa diberikan pada 214Po, salah satu isotop polonium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan radium.
RaC" Radium C" 81 Dari radium dan C". Nama ini pada satu masa diberikan pada 210Tl, salah satu isotop talium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan radium.
RaD Radium D 82 Dari radium dan D. Nama ini pada satu masa diberikan pada 210Pb, salah satu isotop plumbum yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan radium.
RaE Radium E 83 Dari radium dan E. Nama ini pada satu masa diberikan pada 210Bi, salah satu isotop bismut yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan radium.
RaE" Radium E" 81 Dari radium dan E". Nama ini pada satu masa diberikan pada 206Tl, salah satu isotop talium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan radium.
RaF Radium F 84 Dari radium dan F. Nama ini pada satu masa diberikan pada 210Po, salah satu isotop polonium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan radium.
RdAc Radioaktinium 90 Nama ini pada satu masa diberikan pada 227Th, salah satu isotop torium.
RdTh Radiotorium 90 Nama ini pada satu masa diberikan pada 228Th, salah satu isotop torium.
Rn Radon 86 Dari radium dan emanation. Nama khaskan pada satu masa untuk 222Rn, salah satu isotop radon yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan radium. Isotop bernama ini kemudian menjadi nama rasmi untuk unsur 86 in 1923.
T Tritium 1 Dari Yunani tritos. Nama diberikan kepada 3H.
Th Torium 90 After Thor. Nama khaskan pada satu masa untuk 232Th, salah satu isotop torium. Isotop bernama ini kemudian menjadi nama rasmi untuk unsur 90.
ThA Torium A 84 Dari torium dan A. Nama ini pada satu masa diberikan pada 216Po, salah satu isotop polonium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan torium.
ThB Torium B 82 Dari torium dan B. Nama ini pada satu masa diberikan pada 212Pb, salah satu isotop plumbum yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan torium.
ThC Torium C 83 Dari torium dan C. Nama ini pada satu masa diberikan pada 212Bi, salah satu isotop bismut yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan torium.
ThC' Torium C' 84 Dari torium dan C'. Nama ini pada satu masa diberikan pada 212Po, salah satu isotop polonium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan torium.
ThC" Torium C" 81 Dari torium dan C". Nama ini pada satu masa diberikan pada 208Tl, salah satu isotop talium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan torium.
ThX Torium X 88 Nama ini pada satu masa diberikan pada 224Ra, salah satu isotop radium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan torium.
Tn Thoron 86 Dari thorium dan emanation. Nama ini pada satu masa diberikan pada 220Rn, salah satu isotop radon yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan torium.
UI Uranium I 92 Nama ini pada satu masa diberikan pada 238U, salah satu isotop uranium.
UII Uranium II 92 Nama ini pada satu masa diberikan pada 234U, salah satu isotop uranium.
UX1 Uranium X1 90 Nama ini pada satu masa diberikan pada 234Th, salah satu isotop torium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan uranium.
UX2 Uranium X2 91 Nama ini pada satu masa diberikan pada 234Pa, salah satu isotop protaktinium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan uranium.
UY Uranium Y 90 Nama ini pada satu masa diberikan pada 231Th, salah satu isotop torium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan uranium.
UZ Uranium Z 91 Nama ini pada satu masa diberikan pada 234Pa, salah satu isotop protaktinium yang dikenalpasti dalam rantaian pereputan uranium.

Simbol lain yang kelihatan seperti simbol unsur[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]


Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]