Astro Xiao Tai Yang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Astro Xiao Tai Yang
Astro XTY.png
Negara Malaysia
Kawasan siaran Malaysia
Ibu pejabatKuala Lumpur Bukit Jalil, Kuala Lumpur, Malaysia
Pengaturcaraan
BahasaMandarin
Format gambar16:9 HDTV (1080i)
16:9 SDTV (576i)
Pemilikan
PemilikAstro Malaysia Holdings
Saluran kembarGO Shop Chinese
Astro AEC
Astro Shuang Xing
Astro Quan Jia HD
Astro AOD
Astro Hua Hee Dai
Sejarah
DilancarkanMalaysia 13 Oktober 2007 (SD)
Malaysia 22 November 2019 (HD)
DitutupMalaysia 15 Mac 2021 (Astro) (SD)
Brunei 1 April 2022
Pautan
Laman webxuan.com.my/xtyfun
Ketersediaan
Satelit
Malaysia AstroSaluran 304 (HD)
Malaysia NJOISaluran 304 (HD)
Saluran 344 (SD)
Media penstriman
Malaysia AstroAstro GO / On Demand
Astro Xiao Tai Yang
Cina Tradisional: 小太陽
Maksud harfiah: Matahari cilik

Astro Xiao Tai Yang merupakan sebuah saluran televisyen berbahasa Mandarin dan berbahasa Inggeris hanya 24 jam. Program ini diterbitan sendiri bagi penonton bertumpu kanak-kanak berusia 2-14 tahun dan keluarga dalam berbagai genre pra-sekolah, animasi, pelajar, pendidikan, muzik, sains dan seni.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Astro Xiao Tai Yang melancarkan siaran pertamanya pada 13 Oktober 2007 yang mengandungi program hiburan dalam bahasa Cina dengan kandungan penjagaan kanak-kanak selepas berjaya mendapat 7 saluran baharu. Satu-satunya program kanak-kanak yang bersifat pendidikan dan menyiarkan siri kartun dan animasi terpilih adalah dari rumah produksi asing (cth Republik Rakyat China). Di samping itu, menambah kumpulan nyanyian, permainan dan program pendidikan seperti Yoyo TV (kini EBC Yoyo) dan Momo Kids Channel, yang merupakan rangkaian televisyen kanak-kanak kedua terbesar di Taiwan. Tidak kurang menariknya, Astro Xiao Tai Yang melihat ringkasan hari jadi kanak-kanak itu selepas program terakhir.

Pada 2013, Astro Xiao Tai Yang memulakan program variasi muzik dan cerita, iaitu Tong Tong's Wonderland, yang menampilkan tiga penghibur untuk keperluan satu kumpulan dua wanita dan seorang lelaki jika terdapat banyak rancangan untuk penonton keluarga. Selain program animasi atau kartun dari China, rumah produksi dari Korea Selatan dan lesen dari EBS, iaitu Super Wings, Cocomong dan Robocar Poli telah ditambah, disiarkan pada 2015.

Kemudian pada September 2016, Astro Xiao Tai Yang memulakan pertunjukan kraf berbahasa Cina pertama di Malaysia, iaitu Jollyfish yang menampilkan Jolly Siewyee sebagai penyampai utama di studio selepas aktiviti program itu disertai lima wanita pada masa pengisian ini.

Penyiar kostum[sunting | sunting sumber]

Pada September 2015, Astro Xiao Tai Yang sempena ulang tahun ke-8 akan melancarkan program kartun bersiri watak rasmi bertemakan dunia sarkas bernama XTY Fun Circus yang akan berlangsung selama lima minit.

Selain itu, acara persembahan muzik yang terdiri daripada lima orang berpakaian (mengandungi empat wanita dan seorang lelaki) dan banyak tarian wanita bertajuk XTY Fun Circus Tour akan dilaporkan menjelang Tahun Baru Cina.

Beberapa tahun kemudian, watak XTY Fun Circus membuat satu lagi pengumuman menggunakan tajuk The Five Elves: A Magical Journey. Siri animasi tiga dimensi itu akan disiarkan oleh Astro Xiao Tai Yang bermula pada Mei 2018, kemudian memuat naik video melalui penstriman langsung YouTube dan tersedia peranti video atas permintaan (On Demand) sehingga 2023 kecuali Astro GO.

Seterusnya, persembahan muzik akan diadakan dari 8 November 2018 hingga November 11 2018 dari Pusat Konvensyen Kuala Lumpur. Masing-masing mendapat tiket untuk keluarga sasaran semasa cuti sekolah. Acara ketibaan ini bermula 28 Ogos 2018 dari IPC Shopping Centre (kadangkala semasa Sukan Asia 2018 di Jakarta-Palembang). Salah satu persembahan muzikal pertama yang dilancarkan di Malaysia dalam bahasa Mandarin, terdiri daripada lima orang terdiri daripada empat lelaki dan seorang wanita, Jolly Siewyee pada mulanya digemari oleh watak badut bertemakan dari bawah laut, memakai kostum gaun putih dan tali pinggang warna biru muda, kemudian bermain dengan juruhebah ganti kostum watak QQ selepas menyertai program New Tong Tong's Wonderland musim 2, Lia Qiang berusaha menjadi penyanyi dalam pertunjukan pertandingan ini dan sudah pun bekas juruhebah Melody FM dan menjadi penghibur dengan kostum Moshu. Beh Beh adalah penghibur baharu untuk musim ini selepas digantikan oleh Danny Ah Boy sebagai hos pertama di Tong Tong's Wonderland pada 2013 dan kembali sebagai ahli dari pentas.

Perubahan nombor[sunting | sunting sumber]

Pada mulanya, Astro Xiao Tai Yang masih menggunakan skrin 4:3 dan format imej kualiti SD pada nombor 325.

Pada 22 November 2019, Astro Xiao Tai Yang menambah siaran pelayan HD di nombor 304 dan menyertai Astro Ceria. Salah satu daripada konsep ini berubah tetapi logo tidak lagi menggunakan tanda HD dari sebelah kanan semasa ia masih menyiarkan pelayan SD di nombor 325.

Pada 1 April 2020, Astro Xiao Tai Yang menukar nombor kepada 304 untuk pelayan HD dan 344 untuk pelayan SD. Kemudian pada 15 April 2021, siaran pelayan SD di nombor 304 akan disiarkan terakhir.

Pada 31 Mac 2022, Astro Xiao Tai Yang di Brunei melalui televisyen satelit berbayar Kristal-Astro berhenti beroperasi dan bertukar kepada perkhidmatan televisyen digital MYTV Broadcasting di Malaysia dan sekitarnya.

Program rancangan[sunting | sunting sumber]

  • I Wonder Why?
  • Pebbles
  • Safety Rangers
  • The Mouse Family
  • XTY Talent Show

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]