Awesome TV

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Awesome TV
Awesome TV Malaysia.png
Negara Malaysia
Kawasan siaran Malaysia
 Singapura
 Brunei
 Thailand (Thailand Selatan)
 Indonesia (Kalimantan Barat, Kalimantan Utara dan Kepulauan Riau)
Ibu pejabat33, Jalan Rakyat, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Pengaturcaraan
BahasaMelayu
Format gambar16:9 HDTV (1080i)
Pemilikan
Pemilik
  • Awesome Media Network Sdn Bhd
  • Koperasi Amanah Pelaburan Berhad
  • Astro Malaysia Holdings Berhad
Sejarah
Dilancarkan3 Ogos 2020; 2 tahun yang lalu (2020-08-03)
Pautan
Laman webawesometv.my
Ketersediaan
Terestrial
Malaysia myFreeviewSaluran 112 (HD)
Satelit
Malaysia AstroSaluran 123 (HD)
Malaysia NJOISaluran 123 (HD)

Awesome TV merupakan sebuah stesen televisyen terestrial swasta digital bersiaran percuma nasional aneka ragam, hiburan dan berita selama 24 jam pertama di Malaysia dan Kuala Lumpur yang dipancarkan dalam definisi tinggi (HD) memulakan penyiaran berkedudukan dan berpusat di Kuala Lumpur, bandar raya terbesar dan ibu kota negara di Malaysia dan mencapai skala nasional diseluruh negara sehingga stesen televisyen terestrial swasta digital bersiaran percuma nasional aneka ragam, hiburan dan berita selama 24 jam nombor satu di Malaysia dan Kuala Lumpur. Stesen ini majlis pelancaran rasmi sepenuhnya bermula komersial secara nasional sebagai stesen televisyen terestrial swasta digital bersiaran percuma nasional aneka ragam, hiburan dan berita selama 24 jam pertama di Malaysia dan Kuala Lumpur pada 3 Ogos 2020 mula tepat sejak sekitar jam 6:00 pagi Waktu Piawai Malaysia.[1][2] Awesome TV boleh ditonton di seluruh negara melalui terestrial percuma myFreeview di saluran 112 dan televisyen berbayar Astro di saluran 123. Ini juga bagi melihatkan Malaysia dan Kuala Lumpur juga mampu berdaya saing dalam produk rancangan aneka ragam dan hiburan seperti Astro dan Media Prima iaitu Astro Ria HD, Astro Prima HD, TV3 dan TV9. Kawasan penyiaran ini hanya terhad kepada Kuala Lumpur, ibu negara Malaysia dan mencapai skala nasional diseluruh negara sahaja dan bersiaran di Kuala Lumpur dan mencapai skala nasional diseluruh negara.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Awesome TV memulakan ujian transmisi sehingga siaran pecubaan pada hari Selasa, 28 Julai 2020 mula tepat sejak sekitar jam 12:00 tengahari Waktu Piawai Malaysia dengan siaran 12 jam dari 12:00 tengahari hingga 12:00 tengah malam setiap hari dan menyiarkan rasmi video muzik bahasa Malaysia/Melayu dan Inggeris sebelum 6 hari dari 28 Julai 2020 hingga 2 Ogos 2020.

Awesome TV majlis pelancaran rasmi sepenuhnya bermula komersial secara nasional sebagai stesen televisyen terestrial swasta digital bersiaran percuma nasional aneka ragam, hiburan dan berita selama 24 jam pertama di Malaysia dan Kuala Lumpur pada 3 Ogos 2020 mula tepat sejak sekitar jam 6:00 pagi Waktu Piawai Malaysia. Awesome TV meluaskan liputannya melalui penyedia televisyen berbayar Astro di saluran 123 pada 18 Januari 2021. Awesome TV rasmi melancarkan cogan kata baharu ialah "Memang Ohsem!". Awesome TV menjadi rasmi saluran berbahasa Malaysia/Melayu yang tersendiri sehingga rasmi semua rancangan berbahasa Malaysia/Melayu kepada rasmi semua penonton bahasa Malaysia/Melayu tradisional. Awesome TV rasmi semua rancangannya menumpukan kepada rasmi semua Bangsa Melayu.

Awesome TV tidak mempunyai sebarang slot masa siaran berita utama sama ada buatan saluran ini atau daripada saluran televisyen siaran lain dari 3 Ogos 2020 hingga 31 Januari 2022.

Bermula 1 Februari 2022, Awesome TV menyiarkan berita terbitan sendiri iaitu "Berita 7:57" sama seperti Awani 7:45 di Astro Awani dan Buletin Utama di TV3. Program berita masa perdana itu disiarkan secara langsung dari 33, Jalan Rakyat, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur.

Program[sunting | sunting sumber]

Kedudukan[sunting | sunting sumber]

Awesome TV merupakan saluran televisyen percuma pertama di Malaysia dan Kuala Lumpur yang memulakan siarannya secara rasmi tanpa kegunaan pemancar analog, yang mana kesemua pengguna dekoder DVB-T2 di Malaysia boleh menonton saluran ini bermula awal kewujudan siaran saluran ini.

Mulai 1 April 2020, nombor saluran Astro Ria HD telah digantikan dengan saluran 104 dan Awesome TV memulakan siaran di saluran Astro 123 bermula 18 Januari 2021.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]