Awesome TV

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Awesome TV
Awesome TV Malaysia.png
Negara Malaysia
Kawasan siaran Malaysia
 Singapura
 Brunei
 Thailand (Selatan Thailand)
 Indonesia (Kalimantan Barat, Kepulauan Riau, Kalimantan Utara dan Riau)
Ahli gabunganAstro Ria HD
SloganMemang Ohsem!
Ibu pejabat33, Jalan Rakyat, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Pengaturcaraan
BahasaMalaysia/Melayu (utama/rasmi/nasional)
Inggeris (utama/rasmi/nasional)
Hindi
Indonesia
Korea
Thai
Format gambar1080i HDTV (16:9)
Pemilikan
PemilikAwesome Media Network Sdn Bhd
IndukAstro
Orang pentingAzira Shafinaz
Cik Manggis
Ernie Zakri
Elizabeth Tan
Saluran kembarAstro Ria HD
Sejarah
Dilancarkan3 Ogos 2020; 15 bulan yang lalu (2020-08-03) jam 6:00 pagi Waktu Piawai Malaysia (myFreeview)
18 Januari 2021; 10 bulan yang lalu (2021-01-18) (Astro dan NJOI)
MenggantikanAstro Ria HD
Pautan
Laman webwww.awesometv.my
Ketersediaan
Terestrial
Malaysia myFreeviewSaluran 112 (HD)
Satelit
Malaysia AstroSaluran 123 (HD)
Malaysia NJOISaluran 123 (HD)

Awesome TV merupakan sebuah stesen televisyen terestrial swasta digital bersiaran percuma nasional aneka ragam dan hiburan selama 24 jam pertama di Malaysia dan Kuala Lumpur yang dipancarkan dalam definisi tinggi (HD) memulakan penyiaran berkedudukan dan berpusat di Kuala Lumpur, bandar raya terbesar dan ibu kota negara di Malaysia dan mencapai skala nasional diseluruh negara sehingga stesen televisyen terestrial swasta digital bersiaran percuma nasional aneka ragam dan hiburan selama 24 jam nombor satu di Malaysia dan Kuala Lumpur. Stesen ini majlis pelancaran rasmi sepenuhnya bermula komersial secara nasional sebagai stesen televisyen terestrial swasta digital bersiaran percuma nasional aneka ragam dan hiburan selama 24 jam pertama di Malaysia dan Kuala Lumpur pada 3 Ogos 2020 mula tepat sejak sekitar jam 6:00 pagi Waktu Piawai Malaysia.[1][2] Awesome TV boleh ditonton di seluruh negara melalui terestrial percuma myFreeview di saluran 112 dan televisyen berbayar Astro di saluran 123. Ini juga bagi melihatkan Malaysia dan Kuala Lumpur juga mampu berdaya saing dalam produk rancangan aneka ragam dan hiburan seperti Astro iaitu Astro Ria HD. Kawasan penyiaran ini hanya terhad kepada Kuala Lumpur, ibu negara Malaysia dan mencapai skala nasional diseluruh negara sahaja dan bersiaran di Kuala Lumpur dan mencapai skala nasional diseluruh negara.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada Ogos 2017, AC Mizal dan Afdlin Shauki mengumumkan bahawa mereka akan melancarkan stesen TV baharu yang pada asalnya dikenali sebagai Syiok TV, sebuah usaha sama antara Syiok Media Network milik AC Mizal dan VisionWorks milik Afdlin Shauki. Syiok TV dinamakan semula sebagai Awesome TV pada Ogos 2019. AC Mizal mengumumkan pada Februari 2020 bahawa dia tidak lagi menjadi sebahagian daripada Awesome TV.

Awesome TV memulakan siaran percubaannya pada 28 Julai 2020 dan operasi sepenuhnya bermula pada 3 Ogos 2020 meliputi seluruh Semenanjung Malaysia. Sejak 18 Januari 2021, ia meluaskan liputannya ke Sabah dan Sarawak melalui penyedia televisyen berbayar Astro. Cogan katanya yang baru ialah "Memang Ohsem!".

Program[sunting | sunting sumber]

Kedudukan[sunting | sunting sumber]

Awesome TV merupakan saluran televisyen percuma pertama di Malaysia dan Kuala Lumpur yang memulakan siarannya secara rasmi tanpa kegunaan pemancar analog, yang mana kesemua pengguna dekoder DVB-T2 di Malaysia boleh menonton saluran ini bermula awal kewujudan siaran saluran ini.

Mulai 1 April 2020, nombor saluran Astro Ria HD telah digantikan dengan saluran 104 dan Awesome TV memulakan siaran di saluran 123 bermula 18 Januari 2021.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]