Astro Vaanavil

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Astro Vaanavil
Astro Vaanavil (s20).png
Negara Malaysia
Kawasan siaran Malaysia
SloganPolutupokku Tolaikkatci Malesiya
(1996-2003)
Unkal Polutupokku Ulaka
(2003-sekarang)
Ibu pejabatBukit Jalil, Kuala Lumpur, Malaysia
Pengaturcaraan
BahasaTamil
Malayalam
Telugu
Format gambar16:9 HDTV (1080i)
16:9 SDTV (576i)
Pemilikan
PemilikAstro Malaysia Holdings
Saluran kembarAstro Vinmeen HD
Astro Vellithirai
Astro Box Office Movies Thangathirai
Sejarah
DilancarkanMalaysia 1 Jun 1996 (SD)
MalaysiaBrunei 1 Jun 2020 (Astro) (HD)
DitutupMalaysiaBrunei 1 Jun 2020 (Astro/Kristal-Astro) (SD)
Brunei 1 April 2022 (HD)
Nama dahuluVaanavil
Pautan
Laman webAstro Vaanavil HD
Ketersediaan
Satelit
Malaysia AstroSaluran 201 (HD)
Malaysia NJOISaluran 201 (HD)
Saluran 261 (SD)
Media penstriman
Malaysia AstroAstro GO / On Demand

Astro Vaanavil (awalnya menggunakan nama Vaanavil hingga 28 September 2003) merupakan saluran televisyen Bahasa Tamil, Bahasa Malayalam dan Bahasa Telugu yang beroperasi selama 24-jam setiap hari bagi perkhidmatan satelit rangkaian Astro di Malaysia dan Doordarshan di India. Astro Vaanavil disifatkan sebagai serupa gaya penampilannya dengan stesen televisyen India terutamanya Doordarshan dan maka itu turut menyiarkan rancangan Doordarshan di samping bahan buatan tempatan bagi rancangan-rancangan tertentu penonton boleh memilih untuk menikmatinya sama ada dalam bahasa Tamil, Malayam dan Telugu. Pengaturcaraan Astro Vaanavil terdiri daripada siri dan rancangan berbahasa Tamil, Malayam dan Telugu India yang disediakan oleh Doordarshan.

[sunting | sunting sumber]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Astro Vaanavil melancarkan siaran pertamanya pada 1 Jun 1996 serta beberapa saluran televisyen dalaman yang lain seperti RIA dan Wah Lai Toi setelah sukses mendapatkan jumlah 22 saluran. Pada mulanya, Astro Vaanavil menggunakan nama panggilan Vaanavil hanya digunakan semasa dalam siaran di Astro disifatkan sebagai serupa gaya penampilannya dengan stesen televisyen India terutamanya Doordarshan dan maka itu turut menyiarkan rancangan Doordarshan di samping bahan buatan tempatan bagi rancangan-rancangan tertentu penonton boleh memilih untuk menikmatinya sama ada dalam bahasa Tamil, Malayam dan Telugu India yang disediakan oleh Doordarshan.

Pada 29 September 2003, perkataan Vaanavil secara rasminya telah bertukar nama dan logo baharu kepada Astro Vaanavil telah digunakan sempena ulang tahun ke-7 Astro, dilengkapi dengan dua segi empat tepat dan garisan melengkung di tengah. Perkataan "astro" (tanda perkhidmatan televisyen satelit) dalam huruf kecil di atas dan "VAANAVIL" dalam huruf besar masih digunakan di bawah dalam gabungan dua segi empat tepat.

Pada 29 September 2003, Astro Vaanavil telah rasmi melancarkan rancangan berita iaitu Astro தமிழ்ச் செய்திகள். Rancangan berita utamanya Astro செய்திகள் turut disiarkan serentak di saluran ini setiap hari pada 20:30 MST.

Perubahan nombor[sunting | sunting sumber]

Saluran ini dinaik taraf kepada HD pada 1 Jun 2020.

Astro Vaanavil banyak menayangkan filem-filem Tamil terkenal serta drama-drama Tamil. Selain itu turut ditayangkan ialah persembahan muzik, temu bual, sitkom, dan kuiz.

Saluran ini ditamatkan di Kristal-Astro bermula 1 April 2022.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]