Pergi ke kandungan

Jata Melaka

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jata Negeri Melaka
Butiran
GencanaBulan Sabit dan Bintang Emas.
JabaranPerisai dengan 5 keris dengan warna latar Biru gelap, warna Latar Kuning Emas di bahagian kiri dan warna Latar Merah di bahagian kanan, dan gambar pokok melaka di bahagian tengah di dalam perisainya.
Penopang/
penyokong
Dua Ekor Pelanduk (Kancil) di dua-dua sisi.
Cogan kataBersatu Teguh Melaka.
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Pelbagai warna (putih, kuning dan biru) yang terdapat pada lambang negeri ini adalah warna-warna yang terdapat di Malaysia. Ia menunjukkan bahawa Melaka adalah sebahagian dari Malaysia. Manakala 5 keris yang ada melambangkan 5 orang pahlawan Melaka pada zaman silam yang terkenal dan berani: Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Lekiu, Hang Lekir dan Hang Kasturi. Bulan sabit dan bintang pecah lima yang terdapat di atas tengah-tengahnya pula adalah simbol kepada Islam sebagai agama rasmi.

Di samping itu, terdapat pokok melaka, pohon dari mana negeri itu mendapat namanya. 2 ekor pelanduk yang memegang perisai ialah untuk memperingati riwayat tua bagaimana Melaka diasaskan. Dalam hikayat itu menceritakan bagaimana Parameswara menyaksikan pergaduhan antara seekor pelanduk dengan seekor anjing semasa baginda sedang berehat di bawah pokok melaka. Baginda berasa kagum dengan kekuatan dan kebijaksanaan rusa yang kecil itu semasa berlawan dengan seekor anjing. Akhirnya baginda mengambil keputusan untuk mendirikan tempat tinggal di situ dan menamakannya Melaka. Pelanduk itulah yang telah menyebabkan Raja Melaka mengambil keputusan untuk menetap dalam negeri ini dan membukanya.

Lihat Juga

[sunting | sunting sumber]