Jata Melaka

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Lambang Melaka

Jata Melaka ialah lambang kebesaran negeri Melaka, Malaysia.

Warna-warna yang terdapat di jata ini menunjukkan bahawa negeri Melaka merupakan sebuah bahagian dalam Persekutuan Malaysia. Bulan sabit dan bintang melambangkan Islam, agama rasmi negeri itu.

Lima bilah keris yang disusun melintang mewakili lima pahlawan masyhur di zaman Melaka lama, iaitu, Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu.

Pohon Melaka di tengah perisai dan pelanduk yang menjadi penumpang jata mengingatkan kembali bagaimana negeri Melaka ditubuhkan. Menurut sejarah, Parameswara, seorang putera dari Palembang, semasa berburu di muara Sungai Bertam, ternampak seekor pelanduk menendang salah seekor daripada anjing-anjing burunya. Beliau tertarik dengan kegagahan pelanduk itu lalu beliau memutuskan membina sebuah penempatan di kawasan tersebut. Selepas menanyakan nama pokok (Pokok Melaka) yang diteduhnya, Parameswara menamakan tempat itu "Melaka".

Di bawah perisai terdapat nama, "MELAKA", dan juga cogan kata negeri itu, iaitu, "Bersatu Teguh" dalam tulisan Rumi dan Jawi.