John Diefenbaker

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
John Diefenbaker
Perdana Menteri Kanada Ke-13
Dalam jawatan
21 Jun 1957 – 22 April 1963
RajaElizabeth II
Vincent Massey
Georges Vanier
Didahului olehLouis St. Laurent
Digantikan olehLester Pearson
Butiran peribadi
LahirJohn George Diefenbaker
(1895-09-18)18 September 1895
Neustadt, Ontario
Meninggal duniaOgos 16, 1979(1979-08-16) (umur 83)
Ottawa, Ontario
Tempat persemadianDi luar Pusat Diefenbaker, Saskatoon, Saskatchewan
Parti politikProgressive Conservative
Pasangan
Anak-anaktiada
Alma materUniversiti Saskatchewan
ProfesionPeguam
TandatanganYang tertulis "J Diefenbaker"
Nama samaran"Dief", "The Chief"

John George Diefenbaker (18 September 189516 Ogos 1979) adalah Perdana Menteri Kanada Ke-13 dari Kanada, berkhidmat dari 21 Jun 1957 hingga 22 April 1963. Beliau adalah satu-satunya Konservatif Progresif pemimpin (PC atau Tory) pihak antara 1930 dan 1979 untuk memimpin parti itu kepada kemenangan pilihan raya, berbuat demikian tiga kali, walaupun hanya sekali dengan majoriti kerusi di yang Dewan Rakyat Kanada.

Diefenbaker dilahirkan di barat daya Ontario pada tahun 1895. Pada tahun 1903, keluarganya berhijrah barat ke bahagian Wilayah Barat Laut yang tidak lama selepas itu akan menjadi wilayah Saskatchewan. Beliau dibesarkan di wilayah itu, dan berminat dalam politik dari usia muda. Selepas perkhidmatan ringkas dalam Perang Dunia Pertama, Diefenbaker menjadi seorang peguam. Beliau bertanding pilihan raya melalui tahun 1920-an dan 1930-an dengan kejayaan kecil sehingga dia akhirnya dipilih ke Dewan Rakyat dalam 1940.

Dalam Dewan Rakyat, Diefenbaker berulang kali seorang bakal pemimpin PC. Beliau mendapat kedudukan parti pada tahun 1956, pada percubaan ketiga. Dalam 1957, beliau mengetuai Tories untuk kemenangan pilihan raya pertama mereka dalam 27 tahun; setahun kemudian dia dipanggil pilihan raya snap dan diterajui mereka kepada salah seorang dari mereka meraih kejayaan paling besar. Diefenbaker dilantik sebagai menteri wanita pertama dalam sejarah Kanada serta James Gladstone merupakan menganggotai orang asli pertama dalam Senat. Selama enam tahun sebagai Perdana Menteri, kerajaannya diperolehi laluan Undang-Undang Hak Asasi Rang Kanada dan diberikan undi kepada orang Bangsa-Bangsa Pertama dan Inuit. Dalam dasar luar, pendiriannya terhadap apartheid membantu menjamin pemergian Afrika Selatan dari Negara-Negara Komanwel, tetapi beliau ketidaktegasan sama ada untuk menerima peluru berpandu nuklear Bomarc dari Amerika Syarikat membawa kepada kejatuhan kerajaannya. Diefenbaker juga diingati kerana peranannya dalam pembatalan projek Avro Arrow pada 1959.

Walaupun berpuak-puak dalam parti itu tidak lantang oleh kejayaan pilihan raya Diefenbaker, ia melonjak sekali lagi sebagai Parti Konservatif Progresif hilang sokongan, jatuh dari pejabat pada tahun 1963, dan lawannya dapat memaksa konvensyen kepimpinan pada tahun 1967. Diefenbaker berdiri untuk pemilihan semula sebagai pemimpin parti di saat-saat akhir, tetapi hanya menarik sokongan yang minima dan menarik diri. Beliau kekal sebagai MP sehingga kematiannya pada tahun 1979, dua bulan selepas Joe Clark menjadi yang pertama Tory Perdana Menteri sejak Diefenbaker.