Suku Bidayuh: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Membatalkan semakan 3914201 oleh 113.210.176.83 (Perbincangan)
k (Membalikkan suntingan oleh 115.133.229.49 (Perbincangan) kepada versi terakhir oleh 113.210.176.83)
Teg: Undur
(Membatalkan semakan 3914201 oleh 113.210.176.83 (Perbincangan))
Teg: Buat asal
{{Etnik|
|nama etnik=Bidayuh
|imej
|boleh
|poptime=
|popplace=[[Sarawak]], [[Kalimantan]]
|related=[[Dayak]]
}}
Kaum '''Bidayuh''' adalah masyarakat yang menemanimendiami kawasan barat daya [[Sarawak]], terutamanya Bahagian [[Serian]], [[Kuching]] dan di barat [[Kalimantan]]. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu:
# Selakau/Lara (Daerah Lundu)
# Jagoi/Singai (Daerah Bau)
# Biatah (Daerah Kecil Padawan)
# Bukar/Sadong (Daerah Serian)<ref>[http://www.borneo.com.au/scvillage.htm SARAWAK CULTURAL rt) 7@VILLAGE, EXPLORING THE CULTURE OF BORNEO]</ref>
# Kuching Tengah / Bidayuh Baru / Bidayuh Moden (Kawasan Tengah Antara Padawan Dengan Bau)ew
 
Mereka kebanyakannya beragama [[Kristian]].
 
Pada zaman dahul=::8+udahulu suku kaum Bidayuh tinggal di rumah panjang. Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi. Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu sukar untuk dikesan oleh musuh.Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak. Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu, manakala dindingnya pula daripada buluh. Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian.
 
Rumah panjang masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bilik utama, ''awah'' dan ''tanju''. Bilik utama dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang. Di dalam bilik ini masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti gong, tempayan, tembikar dan sebagainya. Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari.
''Awah'' pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada masa ini. Di "awah" masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti aktiviti harian mereka seperti menganyam, berbual, membuat peralatan bertani dan sebagainya. Ruangan Awah juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan, pantang larang dan pesta-pesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya.
"tanju" pula adalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat Bidayuh. Bahagian ''tanju'' agak terdedah dan lazimnya ia tidak bertutup mahupun beratap. ''Tanju'' lazimnya digunakan untuk menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti padi, lada, jagung dan sebagainya.
 
==Bahasa==
9,941

suntingan

Menu pandu arah