Orang Melayu Cocos

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Melayu Cocos)
Lompat ke: pandu arah, cari

Orang Melayu Cocos merupakan komuniti masyarakat yang membentuk kumpulan etnik terbesar yang menetap di Kepulauan Cocos (Keeling), yang kini menjadi sebahagian daripada wilayah milik Australia. Orang Melayu Cocos berasal dari keturunan peneroka Melayu dari bekas negeri tanah jajahan British seperti British Malaya (kini Malaysia), Singapura, Brunei dan Kepulauan Riau (dahulunya dibawah pemerintahan Hindia Timur Belanda).[1] Pada asalnya Pulau Cocos (Keeling) tidak dihuni oleh manusia sehinggalah masyarakat Melayu membentuk komuniti utama disini.

Golongan Melayu perintis yang dipercayai pertama kali tiba dan menetap di Kepulauan Cocos (Keeling) adalah dar kalangan harem dan hamba abdi. Mereka dibawa masuk oleh Alexander Hare, petualang Inggeris pada tahun 1826. Pada tahun 1827 John Clunies-Ross menukar kehidupan para penduduk Melayu ketika beliau tinggal di Kepulauan Cocos bersama dengan keluarganya. Terdapat orang Melayu yang sejumlah besarnya berasal dari Tanah Melayu bekerja dengan Clunies-Ross untuk membantunya menanam pokok kelapa dan menuai hasil kelapa. Pada bulan September 1978, keluarga Clunies-Ross telah menjual Kepulauan Cocos (Keeling) kepada kerajaan Australia. Sejak itu, Ketua Negara ialah Ratu Elizabeth II, diwakili oleh Penyelia Gabenor Jeneral pada masa ini B. Cunningham. Ketua Dewan Kepulauan Haji Wahin Bynie.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Tanah air[sunting | sunting sumber]

Orang Melayu yang pertama dipercayai telah tiba dan menetap di Pulau pada tahun 1826 "apabila Alexander Hare, seorang pengembara Inggeris dibawa Melayu harem dan hamba di sana." [2] Pada tahun 1827 John Clunies-Ross mengubah hidup hamba-hamba Melayu apabila dia menetap di Kepulauan Cocos dengan keluarganya. Orang Melayu yang sedia ada dan sebilangan besar pendatang Melayu yang baru tiba yang Clunies-Ross membawa bersamanya diambil bekerja bagi membantu dengan tuaian ing daripada kelapa untuk kelapa kering.[2] Pada bulan September 1978, keluarga Clunies-Ross dijual Kepulauan Cocos kepada kerajaan Australia. Sejak itu, Ketua Negara adalah Ratu Elizabeth II, yang diwakili oleh arus Gabenor Jeneral, Pentadbir Brian Lacy. Pengerusi Islands ialah Majlis Haji Wahid bin Bynie.

Melayu Cocos di Malaysia[sunting | sunting sumber]

Orang Melayu Cocos di Malaysia terutamanya tinggal di sebuah kampung yang dikenali sebagai berhampiran Lahad Datu dalam Bahagian Tawau 'Kampung Cocos' daripada Sabah.[3] Berasal dari Kepulauan Cocos, mereka menetap di kawasan ini pada tahun 1950 selepas dibawa oleh British.[4] Bilangan orang-orang yang mengambil bahagian dalam penghijrahan pertama dianggap sekitar dua puluh, tetapi ia meningkat apabila mereka memperluaskan penempatan mereka di Lahad Datu. Budaya mereka berkait rapat dengan orang-orang Melayu di Malaysia[5] dan penduduk semasa mereka di Sabah adalah sekitar 4000, kira-kira lapan kali lebih besar daripada penduduk yang tinggal di Kepulauan Cocos.[6] Mereka diperuntukkan bumiputra [| Kerajaan Malaysia] [Kerajaan Malaysia] dan juga sebahagian daripada Melayu Malaysia status oleh kumpulan etnik yang terdapat dalam keadaan Sabah.

Agama[sunting | sunting sumber]

Kebanyakan orang Melayu Cocos mengikuti ajaran Islam berfahaman Sunah Waljamaah.

Pakaian[sunting | sunting sumber]

Orang Melayu Cocos mempunyai kod pakaian mereka sendiri. Baju kurung untuk wanita dan Baju Melayu untuk lelaki. 'Baju Kurung' terdiri daripada tunik longgar (dalam yang merujuk pada kerah baju panjang dengan kerah pendek yang ditempelkan bersama-sama dengan bros) dan dikenakan di atas skirt atau sarung. 'Baju Melayu' adalah baju longgar (baik dengan kerah dengan tiga atau lebih kancing atau kerah dengan garis leher).

Bahasa[sunting | sunting sumber]

Orang Melayu Cocos mempunyai loghat mereka tersendiri, Bahasa Melayu Cocos atau Basa Pulu Kokos. Ia dianggap kasar dan tidak canggih kerana kegunaan slanga dalamnya dan tetap berubah pada maksud perkataan. Bahasa ini merupakan campuran Bahasa Indonesia dan Bahasa Melayu dengan sebutan tempatan dan bahasa Inggeris bercampur-aduk. Bahasa Inggeris pula merupakan bahasa pentadbiran dan de facto.

Frasa/ Daftar kata:

Selamat pagi

Selamat tengah hari

Selamat sore - Selamat petang

Selamat malam

Apa Kabar? - Apa khabar?

Baik

Jumpa lagi

Korsi- Kerusi

Dostor- Doktor

Ais boks - Peti sejuk

Bok - Kotak

Epel- Epal

Jukong- Jong

Gua/Loh- Saya/awak (ini adalah slanga Indonesia berasal dari loghat Cina Hokkien, tetapi dianggapkan biasa dalam bahasa Melayu Cocos)

Cimni- Cerobong

Kot

Hiju- Hijau

Kalo- kalau

Emak/Mak

Pak/Ayah

Paman/Man- Pak cik (digunakan untuk mengalamatkan tanpa anak)

Nek/Nenek - Nenek (digunakan untuk mengalamatkan datuk atau nenek)

Wak- istilah hormat untuk mengalamatkan wanita dengan kanak-kanak belasan tahun

Allah Mak Gua!- Alamak!

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Cocos Tourism - Culture
  2. ^ a b Cocos Malays
  3. ^ "RTM documenting unique culture of Sabah Cocos community". The Borneo Post. 7 March 2011. Dicapai pada 5 April 2015. 
  4. ^ Sabah: history and society. Malaysian Historical Society. 1981. 
  5. ^ Frans Welman. Borneo Trilogy Volume 1: Sabah. Booksmango. pp. 168–. ISBN 978-616-245-078-5. 
  6. ^ Yong Leng Lee (1965). North Borneo (Sabah): A Study in Settlement Geography. Eastern Universities Press.