Jawa Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Orang Malaysia keturunan Jawa
Jumlah populasi
Malaysia Malaysia: 1,500,000+
Kawasan ramai penduduk
Sebahagian besar di Selangor, Perak dan Johor negeri semenanjung dan minoriti yang ketara di Sabah dan Sarawak.
Bahasa
Majoriti: Malaysia
Minoriti: Jawa
Agama
Sebilangan besar Muslim, minoriti ketara Kristian dan Hindu (di kalangan pendatang dari Indonesia)
Kumpulan etnik yang berkaitan
Orang Jawa, Orang Melayu Malaysia, Orang Melayu Singapura, orang Malaysia asli lain dan Indonesia
Kampung Jawa di Melaka

Orang Jawa Malaysia ialah orang keturunan Jawa penuh atau separa yang dilahirkan atau berhijrah ke Malaysia. Mereka membentuk sebahagian besar penduduk Malaysia dan undang-undang Malaysia menganggap kebanyakan mereka ialah Melayu. Malaysia ialah rumah bagi penduduk Jawa terbesar di luar Indonesia.

Majoriti orang Jawa Malaysia berasal dari Jawa Tengah, gelombang pertama berasal dari era Sailendra pada abad 6-9, kemudian pada era Singhasari dan Majapahit pada tahun 12- Pada abad ke-14, ada juga pendatang dari Hindia Belanda yang mencari peluang baru di British Malaya. Walaupun banyak dari mereka tiba melalui era penjajahan, ada juga yang sampai melalui Perang Dunia II ke Tanah Melayu Britain yang dijajah Jepun dan Borneo sebagai kerja paksa[1][2] Pada masa sekarang, mereka tinggal di Malaysia Barat di negeri Johor, Perak dan Selangor dengan minoriti yang banyak terdapat di Malaysia Timur terutama di negeri Sabah dan Sarawak.[3]

Sebilangan besar rakyat Malaysia keturunan Jawa telah berasimilasi dengan budaya Melayu tempatan, dan bercakap bahasa Malaysia sebagai bahasa ibunda dan bahasa pertama dan bukannya bahasa Jawa nenek moyang mereka. Ini berlaku melalui asimilasi yang biasa, serta perkahwinan campur dengan etnik lain. Ini melayakkan mereka sebagai Melayu di bawah undang-undang Malaysia. Situasinya serupa dengan orang Jawa di Singapura, di mana mereka dianggap Melayu.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Shigeru Sato (June 2015). War, Nationalism and Peasants: Java Under the Japanese Occupation, 1942-45. Routledge. m/s. 158–. ISBN 978-1-317-45236-2.
  2. ^ Richard Wallace Braithwaite (2016). Fighting Monsters: An Intimate History of the Sandakan Tragedy. Australian Scholarly Publishing. m/s. 278–. ISBN 978-1-925333-76-3.
  3. ^ Joshua Project. "Javanese, Orang Jawa in Malaysia". joshuaproject.net.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]