Perbezaan antara semakan "Salafi"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
6 bait dibuang ,  8 bulan lalu
tiada ringkasan suntingan
(tambahan)
Teg-teg: Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih Suntingan visual
Teg: Suntingan sumber 2017
{{Pandangan berkecuali}}
'''Salafi''' ({{lang-ar|سلفي}}) atau '''Salafi Jihadi''' atau '''Salafi Wahabi''' adalahialah pengikut gerakan Islam yang ekstrim yang mendakwa mengambil generasi pendahulu ''[[Salaf]]'' di zaman awal Islam, sebagai model teladan.<ref>''Ghazali And The Poetics Of Imagination'', oleh Ebrahim Moosa ISBN 0-8078-5612-6 – m/s. 21</ref> Mereka mengikut ajaran '''Wahabisme''' yang diasaskan oleh Muhammad bin Abdul Wahab di Najd. Gerakan '''Wahabisme''' adalahialah gerakan radikal yang dibawa oleh '''[[Muhammad bin Abdul Wahab]]''' yang dipengaruhi oleh fahaman '''[[Ibnu Taimiyah]]''' yang '''bertentangan''' dengan akidah [[Ahlussunnah waljamaah|Ahlu Sunnah Wal Jamaah]].
 
==Kewujudan manhaj==
Asal penamaan Salaf atau '''Salafi Wahabi''' dan penisbahan diri kepada manhaj Salaf adalahialah mereka yang men{{br}}
Seseorang yang mengikuti aliran ini disebut '''Salafi/ As-Salafi''', jamaknya adalahialah '''Salafiyyun/ As-Salafiyyun'''.<ref>[[Imam Adz Dzahabi]] berkata: "As Salafi adalahialah sebutan bagi siapa sahaja yang berada di atas manhaj salaf."Siyar A’lamin Nubala 6/21.</ref> Golongan ini juga sering disebut sebagai "'''Salafi Wahabi'''" kerana kaitan mereka dengan fahaman yang dibawa oleh [[Muhammad bin Abdul Wahab|Muhammad bin Abdul Wahab ibn Sulaiman an-Najdi]].
 
 
Istilah salaf dan khalaf dalam penggunaan asal para ulama tidak pernah bermaksud suatu perbezaan manhaj atau aliran, tetapi lebih berbentuk perbezaan tempoh masa. Kefahaman ini berterusan sehinggalah muncul golongan dengan fahaman wahabi dan yang meneruskan semangat [[Ibn Taimiah|Ibn Taimiyyah]], yang sering mengaku lebih memahami salaf berbanding ulama-ulama muktabar lain yang hidup lebih awal, yang dianggap mereka sebagai kurang memahami manhaj salaf, lalu memulakan usaha menamakan diri mereka sebagai "salafi" dan menamakan selain mereka sebagai "khalafi". <ref>http://ad-deen.proboards.com/thread/15/penjelasan-terhadap-definisi-sebenar-salaf#ixzz3sa89cMYi</ref>
 
Mereka ini mencetuskan suatu perkembangan di mana golongan ulama yang berlainan kefahaman daripada mereka dianggap sebagai tidak mengikut salaf ataupun laluan Islam yang sebenar walaupun para ulama tersebut adalahialah majoriti ulama Islam dan ulama muktabar. Bagi mereka, tokoh-tokoh yang memahami "salaf" yang sebenar hanyalah beberapa kerat sahaja seperti Sheikh Ibn Taimiyyah, Sheikh Ibn Al-Qayyim, Sheikh Muhamad bin Abdul Wahab dan dan yang sefahaman dengan mereka.
 
Rasulullah {{saw}} bersabda:
50,530

suntingan

Menu pandu arah