Sultan Kedah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Sultan Kedah
سلطان قدح
Monarki
Negeri/Wilayah
Coat of arms of Kedah.jpg
Jata/Lambang Yang Maha Mulia Sultan Kedah
سلطان قدح

Penyandang
Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah
sejak 1958
Gelaran: Duli Yang Maha Mulia
Pewaris: Tunku Abdul Malik ibni Sultan Badlishah (diputerakan 24 September 1929) kenaikan takhta belum pasti
Raja pertama: Sultan Abdul Hamid Halim Shah
Pengasasan: 1881

Sultan-sultan Kedah Darul Aman berketurunan Paduka Seri Perdana Menteri Sultan Muhammad Jiwa Nai Nal Adilin yang bersemayam di Kota Setar. Sultan Muhammad Jiwa mempunyai hubungan yang rapat dengan Francis Light. Hubungan ini telah dimanfaatkan sepenuhnya oleh British. Francis Light telah menghasut baginda sehingga baginda merasakan bahawa baginda juga layak menjadi Maharaja Empayar Islam Siam Ayuthia.

Sultan Muhammad Jiwa mempunyai beberapa orang putera, antaranya ialah Paduka Seri Sultan Abdullah Mukarram Shah yang merupakan bukan anak gahara. Baginda telah dilantik menjadi Raja Daerah Pulau Pinang. Namun demikian, baginda telah membuat perjanjian menyerahkan Pulau Pinang kepada British yang diwakili oleh Francis Light. Yang Di-Pertuan Negara Kedah Pasai Ma, Khalifah Syarif Abu Bakar Shah telah mendirikan kubu-kubu di kawasan Perai. Kubu-kubu ini kemudiannya dirampas oleh British.

Laksamana tentera Kedah, Paduka Seri Sultan Ahmad Tajuddin Halim Shah II yang merupakan anakanda Sultan Abdullah telah membawa tentera Thai menyerang Kedah Pasai Ma pada tahun 1821.

Sejarah pembentukan Negeri Kedah Darul Aman[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1876, tentera Raja Rama V Chulalongkorn telah membunuh Sultan Nai Long Jaafar Mu'adzam Shah di Gurun. Pemerintahan tentera Buddha Thai di bawah seorang Raja Perempuan Thai, Mak Enche Manjalara di negeri Kedah selama lima tahun dari 1876 sehingga 1881. Mak Enche Manjalara ini kemudiannya berkahwin dengan Sultan Abdul Hamid Halim Shah dan baginda dilantik menjadi Sultan Kedah. Tentera-tentera Thai telah ditempatkan di seluruh Negeri Kedah untuk memastikan tiada siapa yang berani membuat penentangan terhadap wakil Raja Thai, Sultan Abdul Hamid dan Mak Enche Manjalara.[1]

Pemerintah Negeri Kedah[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan sultan-sultan Kedah:-

Sultan-Sultan Kedah[2][3]
Bil Sultan Pemerintahan
1 Sultan Abdul Hamid Halim Shah 1881 - 1942
2 Sultan Badlishah 1942 - 1958
3 Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah 1958 - kini

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "SEJARAH REALITI RAJA SIAM ISLAM TERAHKIR". 2010. Dicapai pada 24 November 2016. 
  2. ^ "Salasilah Duli Yang Maha Mulia". Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah. 2003. Dicapai pada 2010-09-05. 
  3. ^ "Salasilah Kesultanan Negeri Kedah Darul Aman". Sambutan Jubli Emas KDYMM Tuanku Sultan Kedah Darul Aman. PTMK Kerajaan Kedah. 2010. Dicapai pada 23 April 2013.