Kapur Jepun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Kapur Jepun
Cinnamomum camphora20050314.jpg
Pokok kapur barus tua (dianggarkan berusia lebih 1,000 tahun) di Jepun
Pengelasan saintifik
Alam:
(tanpa pangkat):
(tanpa pangkat):
(tanpa pangkat):
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
C. camphora
Nama binomial
Cinnamomum camphora

Kapur Jepun atau kapur barus Jepun (juga disebut kapur barus, nama saintifik: Cinnamomum camphora) ialah spesies pokok malar hijau.

Penerangan[sunting | sunting sumber]

Cinnamomum camphora tempatan dari China di selatan Sungai Yangtze, Taiwan, Jepun, Korea, India dan Vietnam, dan telah diperkenalkan di banyak negara lain.[1] Ia tumbuh melebihi 20–30 m (66–98 ka) tinggi.[1] Di Jepun (di mana pokok ini disebut kusunoki), lima pokok kapur barus terkenal mempunyai lilitan batang lebih 20 m (66 ka), dengan pokok terbesar, Kamō no Ōkusu (蒲生の大楠, "Kapur agung Kamō"), mencapai 24.22 m.[2]

Daunnya mempunyai penampilan licau berlilin dan bau kapur barus apabila dihancurkan. Pada musim bunga, ia mengeluarkan daun hijau cerah dengan sebahagian besar bunga putih kecil. Ia mengeluarkan segugus buah bak beri hitam sekitar 1 cm (0.39 in) garis pusat. Kulit kayu pudar menegaknya kasar dan merekah.

Pokok kapur barus suci dengan tokong di tapak Stesen Kayashima

Beberapa pokok di Jepun dianggap suci. Contoh kepentingan pokok suci ini adalah kapur barus yang berusia 700 tahun yang tumbuh di tengah Stesen Kayashima. Penduduk setempat membantah pengalihan pokok tersebut ketika stesen kereta api perlu diperbesarkan, jadi stesen dibangunkan di sekelilingnya.[3]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Xi-wen Li; Jie Li; Henk van der Werff. "Cinnamomum camphora". Flora of China. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA. Dicapai pada 27 Mac 2013.
  2. ^ "Kamou no Ohkusu". Wondermondo. 2014-07-04.
  3. ^ "Japanese Train Station Protectively Built Around a 700-Year-Old Tree". 27 Januari 2017.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]