Rosmari

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Rosemary)
Jump to navigation Jump to search

Rosmarinus officinalis
Rosmari
Rosemary bush.jpg
Bunga rosmari
Pengelasan saintifik
Alam:
(tanpa pangkat):
(tanpa pangkat):
(tanpa pangkat):
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
R. officinalis
Nama binomial
Rosmarinus officinalis
Rosmarinus officinalis

Rosmari adalah tumbuhan herba daripada keluarga Lamiaceae. Ia berasal dari kawasan Mediterranean. Pokok rosmari digunakan sebagai tanaman hiasan di taman atau herba di kebun dan mempunyai pelbagai guna dalam masakan dan ubatan. Tumbuhan ini dikatakan dapat meningkatkan memori. Daunnya digunakan sebagai perisa untuk pelbagai jenis makanan, seperti ketika memanggang daging.

Khasiat[sunting | sunting sumber]

Rosemary (রোজমেরী).JPG

Kajian menunjukkan rosmari bersifat antibakteria, antikulat, antioksida, antitumor, menimbulkan hiperglisemia, menghalang pembebasan insulin, dan racun serangga. Ia bersifat racun jika digunakan secara berlebihan. Ia tidak sesuai kepada wanita hamil atau yang ingin hamil. Dos yang sangat tinggi boleh menyebabkan sawan dan kematian, tetapi jarang-jarang berlaku. Timol bersifat antiseptik, menurunkan tekanan darah dan kadar degupan jantung, digunakan dalam farmasi dan ubat gigi tetapi boleh juga menyebabkan dermatitis kalau digunakan dalam cara pekat pada kulit yang sensitif.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Rosmarinus officinalis information from NPGS/GRIN". www.ars-grin.gov. Dicapai pada 2008-03-03.
  2. ^ Ong Hean Chooi. 2008. Rempah-ratus: Khasiat makanan dan ubatan. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributions Sdn. Bhd.